Τρίτη 11 Νοεμβρίου 2014

Οι ενήλικες με Asperger είναι 10 φορές πιο πιθανό να έχουν αυτοκτονικές σκέψεις

Πρόσφατες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι οι ενήλικες με Asperger έχουν σε μεγάλο ποσοστό αυτοκτονικές σκέψεις. 

«Η κατάθλιψη είναι ένας σημαντικός παράγοντας κινδύνου για τις αυτοκτονικές σκέψεις σε άτομα με αυτή την κατάσταση» εξηγεί η ψυχολόγος και συγγραφέας της μελέτης Sarah Cassidy, ερευνήτρια του Κέντρου Έρευνας του Αυτισμού (Autism Research Centre, ARC) στο Πανεπιστήμιο του Cambridge, στην Αγγλία. 

Ανοιξε η Τράπεζα Θεμάτων για τους μαθητές της Β' Λυκείου

«Άνοιξε» σήμερα, Δευτέρα, η περίφημη Τράπεζα Θεμάτων του υπουργείου Παιδείας για τη Β΄ τάξη του Λυκείου, που μπαίνει εφέτος στον ρυθμό της εξεταστικής διαδικασίας με τον νέο θεσμό, τον οποοίο γνωρίζει καλά καθώς εξετάστηκε ήδη αφού ήταν η περυσινή Α΄ Λυκείου που τον «πρωτοδοκίμασε».

Νέα πολιτιστικά ήθη από τη «γενιά χάσταγκ»

ΠΑΡΙΣΙ. Γεννήθηκαν ταυτόχρονα με το Ιντερνετ και προκαλούν επανάσταση στα πολιτιστικά ήθη: πρόκειται για τη «γενιά #» (γενιά #χάσταγκ ή δίεση), τους γεννηθέντες δηλαδή μεταξύ 1995 και 2000, μια γενιά που ευνοεί την εκκόλαψη νέων δημιουργιών, αποκλειστικά σε ηλεκτρονική μορφή, υποχρεώνοντας τις επιχειρήσεις του τομέα να εκσυγχρονισθούν και να υιοθετήσουν ριζικά νέα θεώρηση για τα προϊόντα τους.

Σύνοδος WISE: Η δημιουργικότητα στην εκπαίδευση

Η σκέψη έξω από τα εκπαιδευτικά πρότυπα ήταν το θέμα στη φετινή παγκόσμια σύνοδο για την καινοτομία στην εκπαίδευση, που φιλοξενήθηκε στη Ντόχα του Κατάρ.

Κατά τη διάρκεια των τριών ημερών υπήρχαν 84 εργαστήρια και συζητήσεις στο εθνικό συνεδριακό κέντρο, με ειδικούς καλεσμένους, όπως ο πρώην υπουργός παιδείας της Γαλλίας Ζακ Λανγκ.

Παιδί: Zάλη και εμετοί στα ταξίδια!

Ένα πρόβλημα πολλών παιδιών, που ο ένοχος βρίσκεται στο κέντρο ισορροπίας του εγκεφάλου. Πιο αναλυτικά, κατά την διάρκεια της κίνησης του σώματος (όταν κάποιος ταξιδεύει με αυτοκίνητο), διάφορα "σήματα", ξεκινούν από τον λαβύρινθο ( που βρίσκεται στο αυτί μας), όπως και από τα μάτια μας και κατευθύνονται στο κέντρο ισορροπίας μας, που βρίσκεται στον εγκέφαλο. Συνήθως υπάρχει μια ισορροπία – αρμονία, στα μηνύματα που αναφέραμε, οπότε το ταξίδι γίνεται κανονικά. Κάποιες φορές όμως, όταν λ.χ. υπάρχει λάθος θέση καθίσματος του παιδιού στο αυτοκίνητο ή το παιδί "ζορίζει" τα μάτια του με διάβασμα ή games, αυτή η εύθραυστη ισορροπία "σημάτων", διαταράσσεται και ο εγκέφαλος μπερδεμένος- βραχυκυκλωμένος, αντιδρά με ιδρώτες, πονόκοιλο, ζάλη και εμέτους.

Δώρο ζωής στα πρόωρα μωρά η τράπεζα μητρικού γάλακτος στο «Έλενα»

«Το μωρό μου δεν θα ζούσε εάν δεν έπαιρνε μητρικό γάλα από την τράπεζα». Είναι τα λόγια μιας μητέρας που είδε το παιδί της να δίνει μάχη για να κρατηθεί στη ζωή και τα κατάφερε χάρη στην τράπεζα μητρικού γάλακτος που λειτουργεί στο μαιευτήριο «Έλενα Βενιζέλου».

Μπορούν τα παιδιά να κάνουν προπόνηση αντιστάσεων;

του Κεχλιμπάρη Πασχάλη, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής 

Η προπόνηση με αντιστάσεις για παιδιά, είναι ένα αμφιλεγόμενο ερώτημα που απασχολεί τα τελευταία χρόνια τόσο τους γονείς, όσο και τους προπονητές. Οι απόψεις και οι αντιλήψεις είναι πολλές, ωστόσοειδικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι μεκαταρτισμένα προγράμματα και με την επίβλεψηεξειδικευμένων προπονητών, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ώστε να βελτιωθεί η μυϊκή δύναμηκαι η αντοχή των παιδιών.

«Βοηθώντας τους εφήβους να αγαπήσουν τον εαυτό τους»

Μία από τις λιγοστές πρωτοβουλίες, στην Ελλάδα που τώρα τελευταία κοιτάζει τις ανάγκες των εφήβων της, είναι ο Μήνας Εφηβείας που διανύουμε αυτόν τον Νοέμβριο σε διοργάνωση των εκδόσεων Πατάκη. Ενδιαφέρουσες δράσεις που διακτινίζονται σε όλη τη χώρα με κέντρο την Αθήνα φέρνουν στο προσκήνιο τους προβληματισμούς των γονέων και των έφηβων παιδιών τους.

Καταργείται το ελάχιστο όριο ηλικίας για φοίτηση σε Εσπερινά ΕΠΑΛ

Λύση για τους αποφοίτους των Γενικών Λυκείων που εγγράφονται στη Β' τάξη των ΕΠΑΛ δίνει τροπολογία που καταθέτει το υπουργείο Παιδείας.

Σύμφωνα με αυτήν οι απόφοιτοι Γενικού Λυκείου που εγγράφονται στη Β' τάξη Επαγγελματικού Λυκείου μπορεί να απαλλάσσονται από τα μαθήματα γενικής παιδείας και να λαμβάνουν μόνο πτυχίο.