Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοούν και να θυμούνται όσα διαβάζουν (ιδέες για εκπαιδευτικούς και γονείς).

Οι μαθητές με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής (ΔΕΠΥ/ΔΕΠ) συχνά παραπονιούνται στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους ότι μολονότι διάβασαν όλη την σελίδα, δεν θυμούνται απολύτως τίποτα. Η δυσκολία να ανακαλεί κανείς όσα διάβασε οφείλεται σε δυσκολίες/διαταραχή στις εκτελεστικές λειτουργίες.

Οι ακόλουθες στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοούν και να θυμούνται περισσότερα από όσα διαβάζουν.

Η εφηβεία αρχίζει όλο και νωρίτερα

H Μάρσια Χέρμαν Γκίντενς, επικεφαλής του τμήματος παιδικής κακοποίησης στο ιατρικό κέντρο του Πανεπιστημίου Ντιουκ, αντιλήφθηκε ότι κάτι άλλαζε στα μικρά κορίτσια, στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Παρατήρησε ότι άρχισε να αναπτύσσεται το στήθος τους από την ηλικία των έξι ή επτά ετών. «Αυτό δεν μου φαινόταν σωστό», θυμάται σήμερα η δρ Γκίντενς, καθηγήτρια, πλέον, στη Σχολή Παγκόσμιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας. Ενα από τα ερωτήματα που την απασχολούσαν ιδιαίτερα ήταν μήπως τα μικρά κορίτσια, εξαιτίας της πρόωρης σωματικής τους ανάπτυξης, έπεφταν συχνότερα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Πανελλήνιες 2022: Τι μπορούν να φέρουν μαζί τους οι υποψήφιοι

Οι υποψήφιοι κατά την είσοδό τους στην αίθουσα της εξέτασης απαγορεύεται να φέρουν μαζί τους βιβλία, τετράδια, σημειώσεις, διορθωτικό, κινητά τηλέφωνα, υπολογιστικές μηχανές και οποιαδήποτε άλλα ηλεκτρονικά μέσα μετάδοσης ή λήψης πληροφοριών ή επικοινωνίας

Οι Πανελλήνιες 2022 ξεκινούν για τους υποψήφιους των ΓΕΛ στις 3 Ιουνίου στο μάθημα Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Γενικής Παιδείας) ενώ μια μέρα νωρίτερα, στις 2 Ιουνίου οι εξετάσεις ξεκινούν για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ.

Πώς μπορούν οι γονείς να θωρακίσουν τα παιδιά τους απέναντι στη βία: Χρήσιμες συμβουλές και κατευθύνσεις

Εκφοβισμός, επιθετικότητα και βία φραστική και φυσική εντός και εκτός των σχολικών μονάδων. Τα παιδιά συχνά καλούνται να βιώσουν δύσκολες καταστάσεις στο περιβάλλον τους. Από την πλευρά τους, οι γονείς τα τελευταία χρόνια έχουν στη διάθεσή τους συμβουλές, κατευθύνσεις και χρήσιμες πρακτικές ώστε να θωρακίσουν τα παιδιά τους απέναντι στο φαινόμενο της βίας. Και μπορεί να μην υπάρχουν μαγικές λύσεις, σύμφωνα με τους ειδικούς, σίγουρα όμως υπάρχουν πολλές δυνατότητες ώστε οι γονείς, σε συνεργασία με τους ψυχολόγους και τους εκπαιδευτικούς να υποστηρίξουν τα παιδιά τους προκειμένου να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τέτοιου είδους περιστατικά που μπορεί να προκύψουν στη σχολική ζωή.

Πανελλαδικές 2022: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το Δελτίο Εξεταζόμενου

Εγκύκλιο που αναφέρει ό,τι χρειάζεται να γνωρίζουν οι υποψήφιοι στις Πανελλήνιες 2022 για το Δελτίο Εξεταζόμενου εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Στην εγκύκλιο αναφέρεται αναλυτικά τι θα πρέπει να αναγράφεται στα πεδία «Εξεταστικό Κέντρο» και «Ειδικό Εξεταστικό Κέντρο», τι συμβαίνει με τα «Ειδικά Μαθήματα» καθώς επίσης και τι θα γίνει με του υποψηφίους που δήλωσαν μόνο τα 3 Μουσικά́ Τμήματα.

Φιλαναγνωσία: Τα παιδιά πρέπει να μάθουν να ζητούν το βιβλίο

Στην εποχή μας, με την Τεχνολογία να επιδιώκει το μονοπώλιο της προσοχής και την εικόνα να δίνει την εύκολη λύση, το βιβλίο προσπαθεί να αντισταθεί. Διεκδικεί τη θέση που του ανήκει στις καρδιές των ανθρώπων. Ο δικός μας ρόλος είναι να το στηρίξουμε, να προσπαθήσουμε να μη μείνει κανένα βιβλίο δίχως σπίτι, καμία λέξη αδιάβαστη.

Bullying: Θύτες, θύματα και ένοχη σιωπή - Η σχέση με δυσλεξία και ΔΕΠΥ

Ο 14χρονος Μάκης, μαθητής από τον Κολωνό, που έβαλε τέλος στη ζωή του με μια θηλιά στο λαιμό πριν από λίγες μέρες, είχε πέσει θύμα ακραίου bullying στο σχολείο, σύμφωνα με τις καταγγελίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Το ίδιο συνέβη πριν από λίγα χρόνια με τον 20χρονο Βαγγέλη, σπουδαστή από την Κρήτη, που αυτοκτόνησε στα Γιάννενα, για λόγους που συνδέονται με το bullying από την "παρέα των Κρητικών" σπουδαστών στη Γαλακτοκομική Σχολή. Ο 39χρονος Θύμιος από τον Πύργο, που εξαφανίστηκε και αγνοείται εδώ και πολλές μέρες, είχε απομονωθεί κοινωνικά λόγω του παραμορφωμένου από τροχαίο προσώπου του και όπως καταγγέλλεται είχε δεχτεί αδιανόητης μορφής βία από μέλη της τοπικής κοινωνίας.

Οργανικά κενά στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση: Πίνακας για νηπιαγωγούς και δασκάλους

Δείτε αναλυτικά τα πλήρη στοιχεία για τα οργανικά κενά δασκάλων και νηπιαγωγών μετά τις μετατάξεις

Πλήρη στοιχεία για τα οργανικά κενά δασκάλων και νηπιαγωγών μετά τις μετατάξεις δημοσίευσε ο εκπαιδευτικός Φάνης Βουγάς στη σελίδα του στο Facebook σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό Δημήτρη Τσαρακλή.

Σχολικά γεύματα: Τελειώνει η χρονιά κι ακόμα περιμένουν 14 σχολεία του Δήμου Καρδίτσας

Απομένει λιγότερο από ένας μήνας για την ολοκλήρωση της σχολικής χρονιάς στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση και 14 σχολεία του Δήμου Καρδίτσας παραμένουν εκτός λίστας για την χορήγηση σχολικών γευμάτων, σε μία γενικότερα προβληματική περίοδο στον συγκεκριμένο τομέα.

Ημερίδα με θέμα: Υπηρεσία Relay. Διασφαλίζοντας την προσβασιμότητα ατόμων με προβλήματα ακοής


Ράμπες και χώροι υγιεινής για ΑμεΑ στα σχολεία του Ρεθύμνου

Ξεκινάει το έργο που αφορά στην «Κατασκευή ραμπών και χώρων υγιεινής για την πρόσβαση και εξυπηρέτηση ΑμεΑ σε σχολικές μονάδες του δήμου Ρεθύμνης» με τη σύμβαση που θα υπογράψει τη Δευτέρα, ο δήμαρχος Ρεθύμνης Γιώργης Χ. Μαρινάκης, με τον ανάδοχο εργολάβο.

Με τις παρεμβάσεις που προγραμματίζονται, όπως κατασκευή ραμπών ΑμεΑ, κατασκευή χώρων WC ειδικά σχεδιασμένων για άτομα με αναπηρία, χάραξη διακριτής διαδρομή για ΑμεΑ στον περιβάλλοντα χώρο κ.ά.. θα εξασφαλιστεί σύμφωνα με το σχεδιασμό, η αυτόνομη και ασφαλής προσπέλαση από άτομα με αναπηρία, ή άλλα εμποδιζόμενα άτομα, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους των σχολικών μονάδων, καθώς και στον περιβάλλοντα χώρο τους. Όλες οι παρεμβάσεις θα γίνουν σύμφωνα με τις οδηγίες σχεδιασμού του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Σχεδιάζοντας για όλους».