Τρίτη 11 Δεκεμβρίου 2012

Οι ακαδημαϊκοί στόχοι επηρεάζουν τον τρόπο ομιλίας


Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξε έρευνα της Suzanne Evans Wagner, βοηθού καθηγήτριας γλωσσολογίας στο Michigan State University, η οποία απέδειξε για πρώτη φορά ότι η γλώσσα επηρεάζεται τόσο από κοινοτικε΄ς πιέσεις, όσο και από την ηλικία, με ιδιαίτερη σημασία να έχουν οι φιλοδοξίες των εφήβων για το τι θα κάνουν μετά το λύκειο.  Διαβάστε την έρευνα εδώ.

Διάλεξη «Η μη γλωσσική επικοινωνία στην ειδική γλωσσική διαταραχή»

Διάλεξη της Δρ. Χριστίνας Παπαηλιού από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, με τίτλο: «Η μη γλωσσική επικοινωνία στην ειδική γλωσσική διαταραχή» που οργανώνει ο Τομέας Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με θέμα: «Γλώσσας και Εγκέφαλος – Αναπτυξιακές Γλωσσικές Διαταραχές»

Μύθοι του Αισώπου και λαϊκά παραμύθια

Η θεατρική ομάδα «Μικρός Βορράς», παρουσιάζει την παράσταση «Η Μυλωνού» από την Κυριακή 16 Δεκεμβρίου και κάθε δεύτερη Κυριακή στις 11.00, στον «Πολυχώρο Ερμού» (Ερμού 11 & Ιων. Δραγούμη). Σε εναλλασσόμενο ρεπερτόριο παρουσιάζει τη διαδραστική – παιδαγωγική παράσταση «Ο Αίσωπος… σε κόμικ», στον «Πολυχώρο Ερμού». Τη διασκευή-σκηνοθεσία και στις δυο παράστασεις υπογράφει ο Τάσος Ράτζος. Τις καθημερινές, και κατόπιν συνεννόησης, παρουσιάζονται τα δυο έργα για παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού. Η τιμή εισιτηρίου είναι 8 ευρώ.

Βία κι επιθετική συμπεριφορά μεταξύ μαθητών στα σχολεία

Θραύση κάνουν τα φαινόμενα βίας και επιθετικής συμπεριφοράς σε σχολεία της Θεσσαλονίκης. Σχεδόν 4 στους 10 μαθητές ηλικίας 15-18 ετών παραδέχονται ότι έχουν συμμετάσχει σε σωματικό καβγά έστω και μία φορά τους τελευταίους 12 μήνες.

Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη: Ημέρες φιλανθρωπικού χαρακτήρα

25ος Ευρωπαϊκός διαγωνισμός για νέους επιστήμονες έτους 2013

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε ότι προτίθεται να συμμετάσχει στον 25ο Ευρωπαϊκό διαγωνισμό για νέους επιστήμονες έτους 2013, ο οποίος θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα της Τσεχίας, τον Σεπτέμβριο του 2013.

Unicef

H UNICEF, η οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά, ιδρύθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 1946 για να βοηθήσει τα παιδιά της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Κίνας μετά το τέλος του Β´ Παγκοσμίου Πολέμου.
Διαβάστε περισσότερα, ενημερωθείτε για τις δράσεις της Unicef και δείτε πώς μπορείτε να συνδράμετε στο έργο της.

Βιβλίο: Σάντρο Ονόφρι – Ημερολόγιο μιας τάξης

Από το Πανδοχείο

Προσπαθώ να τους συνοδεύσω σ’ αυτή την τελετή του περάσματος που είναι το σχολείο, να τους παρουσιάσω τη ζωή με τους μυς δυνατούς και το μυαλό ξύπνιο και περίεργο, αλλά και αναρωτιέμαι αν αυτή η ίδια περιέργεια δεν αποδειχτεί ένα χάντικαπ, σε μια μόρφωση που αναδεικνύει όλο και πιο πολύ τις εξειδικεύσεις και τις μανιακές αυθεντίες, το αντίθετο ακριβώς της περιέργειας. Αναρωτιέμαι δηλαδή αν δεν διδάσκω σ’ αυτούς την ανικανότητά μου προσαρμογής στην πραγματικότητα, μια λιποταξία από το χρόνο, μια ήττα. [σ. 21-22]

Προβολή: Ένα "χημικό" χριστουγεννιάτικο δέντρο


Το Πανεπιστήμιο του Nottingham στόλισε το 2009 το χριστουγεννιάτικο δέντρο του με χημικές ενώσεις και στοιχεία. Βάλτε λίγη... αδρεναλίνη... Προλαβαίνετε να το κάνετε στην τάξη σας;