Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

Η επαφή με τη φύση είναι καλή για τα παιδιά — αλλά μπορεί να χρειάζονται βοήθεια για να αντιμετωπίσουν έναν πλανήτη που βρίσκεται σε κίνδυνο

Ως περιβαλλοντικός ψυχολόγος που εργάζεται για τη βελτίωση της πρόσβασης των νέων στη φύση, η Louise Chawla πρόσφατα ολοκλήρωσε μια ανασκόπηση που συγκεντρώνει δύο ερευνητικά μέρη: το ένα για τη σύνδεση παιδιών και εφήβων με τη φύση και το δεύτερο για την υποστήριξη της υγιούς αντιμετώπισης όταν συνειδητοποιούν ότι είναι μέρος ενός πλανήτη που κινδυνεύει.

Μάριος Μαζάρης – Ο δάσκαλος του Tik Tok: «Τα παιδιά με ρωτάνε συνέχεια πώς θα βγάλουν χρήματα»

Για την ενασχόληση του με τα social media, το δημόσιο σχολείο και τις συμβουλές που δίνει σε παιδιά και γονείς μίλησε στην ΕΡΤ και την εκπομπή Στούντιο 4 ο Μάριος Μαζάρης, γνωστός και ως schoolmarius στο TikTok και στο Instagram.

Βασανισμός ζώου από παιδί: Γιατί το κάνει; Πως μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε

Τι μπορεί να φταίει και ένα παιδί, προξενεί κακό σε ένα απροστάτευτο ζώο;

«Πρέπει να μάθουμε να αγαπάμε τα παιδιά και να μην τα κρίνουμε. Να τα αποδεχόμαστε άνευ όρων, να καλλιεργούμε την αυτοπεποίθησή και την αυτοεκτίμησή τους. Να τα κάνουμε να αισθάνονται ασφάλεια και αποδοχή, για να μην φτάσουν σ’ αυτό το σημείο.

Η δύσκολη καθημερινότητα ενός 14χρονου μαθητή τον χειμώνα σε 1.000 μέτρα υψόμετρο, στο Ανατολικό Ζαγόρι

Το Φλαμπουράρι του Ανατολικού Ζαγορίου, είναι ένα όμορφο πετρόχτιστο χωριό στα 1000 μέτρα υψόμετρο, 36 χιλιόμετρα ΒΔ του Μετσόβου, που απλώνεται μέσα σε δάση οξιάς και μαύρης πεύκης. Μέσα σε αυτό το ειδυλιακό περιβάλλον, ο 14χρονος Αλέξανδρος ζει τον χειμώνα μια δύσκολη καθημερινότητα, κάνοντας ένα «ταξίδι» κάθε μέρα - συχνά υπό αντίξοες συνθήκες - προκειμένου να πάει στο σχόλείο του, 56 χιλιόμετρα μακριά. 

Θεσσαλονίκη: Ετοιμάζονται διαδικτυακές ενημερωτικές δράσεις στο πλαίσιο του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει στο πλαίσιο του Σχολικού Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Σ.Ε.Π.) μια σειρά διαδικτυακών ενημερωτικών δράσεων, οι οποίες πρόκειται να υλοποιηθούν κατά τον μήνα Φεβρουάριο του 2024. Οι δράσεις απευθύνονται κυρίως σε μαθητές/τριες Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου, αποφοίτους, καθώς και στους γονείς/κηδεμόνες τους.

Μαθήτρια συγκέντρωσε 14.000 βιβλία για 38 σχολεία

«Η πιο εντυπωσιακή πτυχή αυτού του έργου ήταν η αμέριστη ευγνωμοσύνη των εκπαιδευτικών με τους οποίους επικοινώνησα κατά τη διάρκεια της ετοιμασίας των βιβλίων»,

Η μαθήτρια Ρόζα Καρτέρη πριν έναν χρόνο έλαβε την απόφαση να ενισχύσει τις ελληνικές σχολικές βιβλιοθήκες εστιάζοντας στις ακριτικές περιοχές. «Η βελτίωση των ελληνικών σχολείων είναι μια πολύπλευρη διαδικασία στην οποία μπορούν όλοι να συνεισφέρουν, ξεκινώντας με μικρά βήματα που δεν απαιτούν απαραίτητα χρηματική υποστήριξη, αλλά μπορούν δραστικά να τροποποιήσουν τον καθημερινό τρόπο μάθησης», ανέφερε η ίδια και αποφάσισε να κάνει πράξη την επιθυμία της.

Κόνραντ Βόλφραμ: Διδασκόμαστε «λάθος» μαθηματικά στην εποχή της AI

Εδώ και τουλάχιστον 20 χρόνια διδασκόμαστε «λάθος» μαθηματικά, με πράξεις και υπολογισμούς που απέχουν πάρα πολύ από την πραγματική εφαρμογή της επιστήμης στην καθημερινή ζωή και ο λόγος είναι απλός: φερόμαστε σαν να μην υπάρχουν υπολογιστές ή τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό διαπιστώνει ο Κόνραντ Βόλφραμ, Βρετανός φυσικός, μαθηματικός και τεχνολόγος και συνιδρυτής, CEO και διευθυντής στρατηγικής του ομίλου Wolfram, ο οποίος υποστηρίζει τον εκμοντερνισμό του εκπαιδευτικού συστήματος μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών. 

Η επιστημονική έρευνα για τη θαλάσσια ζωή μέσα από τα παιδικά βιβλία

Συζητήσεις των ημερών μου έφεραν στο ξανά στο μυαλό το ερώτημα πόσοι άνθρωποι σήμερα αντιλαμβάνονται τον στόχο της επιστημονικής έρευνας αποκλειστικά ως καινοτομία και εξυπηρέτηση των ανθρώπινων αναγκών. Τρία παιδικά βιβλία που αναφέρονται σε ακραία περιβάλλοντα του πλανήτη, έρχονται το καθένα με τον τρόπο του να παρασύρει τον αναγνώστη σε ένα ερευνητικό ταξίδι παρέα με θαλάσσιους βιολόγους και ίσως να δώσουν αφορμή για συζήτηση. Τι κάνει λοιπόν έναν επιστήμονα να θέλει να βουτήξει σε παγωμένα νερά ή να δει τη ζωή σε βάθη που δε φτάνει ούτε ίχνος από το φως του ήλιου.

Νταντάδες της Γειτονιάς: Ποιοι γονείς μπορούν να κάνουν αίτηση, τα ποσά

Το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας «Νταντάδες της Γειτονιάς», που τίθεται σε πιλοτική εφαρμογή και αφορά 62 δήμους της χώρας - μεταξύ των οποίων και της Αθήνας - έρχεται να βοηθήσει στην πράξη τους γονείς στη φύλαξη και φροντίδα των βρεφών και νηπίων και να τις διευκολύνει στην καθημερινότητά τους.