Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Συνέδριο: NooJ 2010

Το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης σε συνεργασία με το Laboratoire de Semio-Linguistique et Didactique (LASELDI) του Πανεπιστημίου Franche-Comte και το Maison des Sciences de l'Homme et de l'Environnement Ledoux διοργανώνουν το Διεθνές Συνέδριο “NooJ 2010”, το οποίο θα διεξαχθεί στην Κομοτηνή από τις 27 έως τις 29 Μαΐου 2010.
Το προγραμματισμένο συνέδριο έχει τρεις βασικούς στόχους:
- Να δώσει την ευκαιρία στους χρήστες του NooJ, καθώς επίσης και σε γλωσσολόγους ή όσους ασχολούνται με το χώρο της Αυτόματης Επεξεργασίας Φυσικών Γλωσσών, να συναντηθούν και να ανταλλάξουν τις εμπειρίες τους.
- Να παρουσιάσει στους χρήστες τα νέα γλωσσικά εργαλεία που αναπτύχθηκαν μέσω του NooJ, τις τελευταίες εφαρμογές του στον χώρο της Αυτόματης Επεξεργασίας Φυσικών Γλωσσών, καθώς, και τις μελλοντικές του λειτουργίες.
- Να προσφέρει σε ερευνητές και φοιτητές σεμινάρια χρήσης του NooJ για αρχάριους ή/και προχωρημένους, ώστε να διευκολύνει το έργο τους στην Αυτόματη Επεξεργασία Φυσικών Γλωσσών και στην ανάλυση σωμάτων κειμένων.

Θεματικές του συνεδρίου είναι μεταξύ άλλων
- Λεξική ανάλυση
- Συντακτική ανάλυση
- Δημιουργία γλωσσικών εργαλείων
- Λεξικά

Αναλυτικά το πρόγραμμα του συνεδρίου μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.

Τι είναι το NooJ;
Το NooJ είναι ένα περιβάλλον γλωσσικών εφαρμογών, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα κατασκευής και διαχείρισης ηλεκτρονικών λεξικών και γραμματικών, καθώς και ανάλυσης σωμάτων κειμένων σε πραγματικό χρόνο, με σκοπό την τυποποίηση των φυσικών γλωσσών.
Το nooj χρησιμοποιείται σε εφαρμογές της Αυτόματης Επεξεργασίας Φυσικών Γλωσσών, όπως επίσης Γλωσσολογία Σωμάτων Κειμένων και στη διδασκαλία. Οι χρήστες του απαρτίζουν την ολοένα αυξανόμενη κοινότητα nooj, η οποία αναπτύσσει συνεχώς νέα γλωσσικά εργαλεία για διάφορες γλώσσες.

Περισσότερα θα βρείτε στην ιστοσελίδα του συνεδρίου

Στέλιος Πισής


Ο Στέλιος Πισής γεννήθηκε στη Λεμεσό, στην Κύπρο, το 1976 και από τα πέντε του χρόνια φάνηκε η κλίση και το ταλέντο του στη μουσική.

Ξεκίνησε αυτοδίδακτος παίζοντας πιάνο. Την ίδια περίοδο όμως οι γιατροί διέγνωσαν ότι έπασχε από Μυϊκή Δυστροφία. Λόγω των κινητικών δυσκολιών που προέκυψαν άρχισε να ασχολείται με τα ηλεκτρονικά μουσικά όργανα μια και δεν είχε πλέον την δυνατότητα να παίζει πιάνο.

Τον Φεβρουάριο του 2007 το ντοκιμαντέρ «Στέλιος» ή «Υπέρβαση» των Κώστα Κακογιάννη και Πάμπου Κουζάλη, που αναφέρεται στον άνθρωπο και μουσικό Στέλιο Πισή, προβλήθηκε με μεγάλη επιτυχία, στο 4ο Φεστιβάλ Κυπριακών Ταινιών Μικρού Μήκους και Ντοκιμαντέρ όπου και απέσπασε το βραβείο καλύτερης μουσικής που έγραψε ο ίδιος ο Στέλιος.
Για να διαβάσετε περισσότερα για τη ζωή και το έργο του Στέλιου Πισή, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του. Επίσης, μπορείτε να παρακολουθήσετε το ντοκιμαντέρ "Υπέρβαση" (πρώτο μέρος, δεύτερο μέρος) και να ακούσετε έργα του (Σ' ένα κομπιούτερ, Μίλα μου)

Βιντεοπαιχνίδια: η κρυμμένη ευκαιρία


Αν για τα προβλήματα που μαστίζουν την οικονομία και την παιδεία μας γνωρίζουμε πια όλοι πολλά, για το τι επιπτώσεις μπορεί να έχει αυτή η «σύγχρονη τρέλα» των βιντεοπαιχνιδιών σχεδόν κανείς δεν γνωρίζει κάτι. Και ο λόγος είναι όχι μόνο ότι μπήκε μαζικά στα σπίτια μας μόλις την τελευταία δεκαετία αλλά και ότι οι ίδιοι οι επιστήμονες-μελετητές του φαινομένου καταφέρνουν να μας δίνουν αντιφατικά πορίσματα. Για του λόγου το αληθές, ας δούμε τι μας είπαν οι σχετικές έρευνες τα τρία τελευταία χρόνια.

Σταθερή αξία η Ελληνίδα γιαγιά ακόμη και στα... ξένα


Οσοι ταξιδεύουν συχνά τις έχουν συναντήσει σε κάποιο αεροπλάνο. Ο λόγος για τις Ελληνίδες «σούπερ» γιαγιάδες, που δεν διστάζουν να μετακομίσουν για λίγο ή πολύ σε άλλες χώρες, ώστε να στηρίξουν την οικογένεια των παιδιών τους. Καθώς όλο και περισσότεροι Ελληνες μεταναστεύουν για λόγους επαγγελματικούς στο εξωτερικό, αυξάνονται αντίστοιχα και οι μαμάδες που αποφασίζουν όψιμα να αλλάξουν τρόπο κατοικίας και ζωής. «Δεν ξέρω λέξη αγγλικά», μου εξομολογείται μία από αυτές σε μια πτήση Λονδίνο - Αθήνα, η οποία επιστρέφει στην πατρίδα έπειτα από τρίμηνη παραμονή, «συνεννοούμαι με νοήματα». Ωστόσο, δεν τίθεται θέμα άρνησης στις παρακλήσεις των «παιδιών». Η Ελληνίδα μάνα, την οποία εντοπίσαμε σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες αλλά και σε κάποιες ασιατικές, αναδεικνύεται σε... διαχρονική αξία. Παρ’ όλο το οργανωμένο σύστημα παιδικών σταθμών και φύλαξης βρεφών των ευρωπαϊκών πόλεων, φαίνεται ότι οι νέοι Ελληνες γονείς προτιμούν τη γιαγιά. Η προσφορά τους, που γίνεται πάντοτε με χαμόγελο, τις διαφοροποιεί από τις συνομήλικές τους στην υπόλοιπη Ευρώπη. «Για εκείνες τρίτη ηλικία σημαίνει ταξίδια και διασκέδαση, τα εγγόνια είναι λίγο-πολύ διακοσμητικά στη ζωή τους».

Το πρώτο μοντέλο με κινητική αναπηρία στη Βρετανία


Μια γυναίκα που χρησιμοποιεί αναπηρικό καροτσάκι πρόκειται να γίνει το πρώτο μοντέλο με ειδικές ανάγκες στη βρετανική σκηνή της μόδας καθώς θα εμφανίζεται σε βιτρίνα πολυκαταστήματος της Oxford Street.
Η Shannon Murray, μοντέλο και ηθοποιός ολοκλήρωσε πρόσφατα μία φωτογράφηση για το Debenhams που θα τοποθετηθεί στη βιτρίνα καταστήματος της Oxford Street, την επόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με πληροφορίες της Independent.

Νέο «πράσινο» σχολείο στη Θεσσαλονίκη

Άρχισαν οι εργασίες κατασκευής του κτιρίου που θα στεγάσει το 8ο δημοτικό, στη συνοικία Εθνικής Αντίστασης, στις Συκιές Θεσσαλονίκης. Το κτίριο ανεγείρεται με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής.

Παιδιά σπάνε τον κουμπαρά για το δημόσιο χρέος


Είναι ένα αληθινό παραμύθι. Η γιαγιά, η οποία συμβολίζει την Ελλάδα, κινδυνεύει από το τέρας της οικονομικής κρίσης. Η ίδια διαπιστώνει ότι δεν θα τα βγάλει πέρα και ότι η ώρα της τραγωδίας πλησιάζει. Ξαφνικά, εκεί που όλα δείχνουν ότι έχουν τελειώσει, παρεμβαίνουν τα δύο εγγονάκια της που μεταμορφωμένα σε πρίγκιπες τη βοηθούν.

HOMESCHOOLING: Πολλοί γονείς το επιλέγουν για τα παιδιά τους


Εκατομμύρια παιδιά σε όλον τον κόσμο δεν ξυπνούν το πρωί για να πάνε στο σχολείο τους, προετοιμάζονται, όμως, το ίδιο, για να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους στο σαλόνι του σπιτιού τους. Είναι οι μαθητές που οι γονείς τους επέλεξαν να διδάσκονται τα παιδιά τους στο σπίτι τους, είτε με δάσκαλο που πληρώνουν είτε ενδυόμενοι αυτοί τον ρόλο του εκπαιδευτικού.

5ος Διαγωνισμός Ποίησης & Στίχου

Το Ωδείο Φουντούλη διοργανώνει τον 5ο Διαγωνισμό Ποίησης Βόλου, στον οποίο μπορούν να λάβουν μέρος ενδιαφερόμενοι κάθε εθνικότητας, ενήλικες, μαθητές, ακόμη και παιδιά.
Ο Διαγωνισμός καλύπτει όλες τις κατηγορίες ποίησης και στιχουργικής και δίνει την ευκαιρία στους δημιουργούς να προβάλλουν τη δουλειά τους και να διακριθούν.

Εκκολαπτήρια ανομίας

Αισθάνομαι ιδιαίτερη ικανοποίηση που τα άρθρα μου για τα χάλια και τα αδιέξοδα στα οποία έχει περιέλθει το εκπαιδευτικό μας σύστημα ελάχιστες αρνητικές αντιδράσεις προκάλεσαν ορισμένων δασκάλων και καθηγητών της μέσης εκπαίδευσης. Αντίθετα, ενθάρρυναν πολλούς ευαίσθητους και καταπιεσμένους παιδαγωγούς, που είναι ταγμένοι με την ψυχή τους στο ύψιστο λειτούργημά τους, να μου επισημάνουν μερικά από τα όσα δεινά πλήττουν την εκτροχιασθείσα Παιδεία μας. Μία ημέρα πριν από την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία φιλοξενώ (δυστυχώς με περικοπές) κείμενο που μου απέστειλε ο κ. Δημήτρης Χορόσκελης, καθηγητής Κοινωνιολογίας στο 2ο Γυμνάσιο Λαγκαδά:

Καταπολεμώντας το σύνδρομο της απραξίας

Παρά το γεγονός ότι μια ευρύτατη γκάμα θεμάτων που αφορούν τους ανθρώπους με αναπηρία οφείλουν να αντιμετωπίζονται σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών (από την διαμόρφωση υποδομών προσβασιμότητας ως και την ανάπτυξη δικτύων κοινωνικής φροντίδας), η συμμετοχή των ΑμεΑ στα τοπικά κέντρα λήψης αποφάσεων και χάραξης πολιτικών είναι μηδαμινή.

Από «κόσκινο» περνούν σχολεία και εκπαιδευτικοί


Παίρνει μπρος το «γρανάζι της αξιολόγησης» στα σχολεία. Τον ερχόμενο Σεπτέμβρη ξεκινά η «βαθμολόγηση» των σχολείων και των εκπαιδευτικών τους, για πρώτη φορά στη χώρα μας.
Η αξιολόγηση, που θα αρχίσει πιλοτικά σε έναν αριθμό περίπου 100 σχολείων όλων των βαθμίδων, θα γίνει με τη μέθοδο της θέσπισης συγκεκριμένων στόχων που θα πρέπει να πιάνουν τα σχολεία, ανάλογα με τη βαθμίδα εκπαίδευσης.

Μαθηματικές διάνοιες και νέοι κινηματογραφιστές


ΠΙΣΩ ΑΠΟ τη μιζέρια και την κατάθλιψη των δελτίων των οκτώ το βράδυ, υπάρχει μια αθέατη πλευρά της Ελλάδας και των ανθρώπων της. Μια Ελλάδα της πρωτοβουλίας, της καινοτομίας και της διάκρισης.