Δευτέρα 17 Ιανουαρίου 2011

Εργαστήριο πληροφορικής δημοτικού σχολείου με Linux

Υπάρχουν πολλές προσπάθειες στην χώρα μας για την δημιουργία εργαστηρίων πληροφορικής με Linux. Οι πρώτες προσπάθειες ξεκίνησαν από τα εργαστήρια Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, και στην συνέχεια έγιναν και προσπάθειες εργαστηρίων πληροφορικής σε Λύκεια και Γυμνάσια. Θα σταθούμε όμως σε μιά προσπάθεια που είχε σαν στόχο την δημιουργία εργαστηρίου πληροφορικής σε δημοτικό σχολείο. Ενώ με τις συμβατικές μεθόδους και το διαδεδομένο κλειστό λογισμικό θα χρειαζόταν ένα πολύ μεγάλο ποσό για την δημιουργία του εργαστηρίου, επιλέχθηκε η χρήση ελεύθερου και ανοικτού λογισμικού.

Fair Trade Hellas: πρόγραμμα για εκπαιδευτικούς "WORLD IN A SHOPPING CART"

Σε συνεργασία με εταίρους από την Τσεχία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία, αλλά και τη Κρήτη, υλοποιούμε ένα πρόγραμμα με θέμα την εκπαίδευση για την ηθική κατανάλωση.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην ευαισθητοποίηση δασκάλων και καθηγητών. Προβλέπεται η υλοποίηση εκπαιδευτικών σεμιναρίων και η διοργάνωση μιας διαδραστικής έκθεσης ενημέρωσης για παιδιά γυμνασίου και λυκείου. Αποτελείται από 6 διαδραστικά σεμινάρια που πραγματοποιούνται σε σχολεία, παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και διάδοση του μηνύματος μέσω των καθηγητών και άλλων ΜΚΟ.

Εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά από τη Fair Trade Hellas

Η Fair Trade Hellas φέτος θα ασχοληθεί με το θέμα της υπεύθυνης κατανάλωσης. Το υλικό και οι δραστηριότητες που σας προτείνουνε εξετάζουν το θέμα αυτό τόσο από την πλευρά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που καταπατούνται κατά τον κύκλο ζωής κάποιων πολύ αγαπημένων μας καταναλωτικών προϊόντων όσο και από την πλευρά των συνεπειών στο περιβάλλον. Έχουμε επιλέξει για εσάς ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον και νόστιμο θέμα, που πιστεύουμε ότι θα κρατήσει και το ενδιαφέρον των παιδιών: τη σοκολάτα! Για την παραγωγή αυτού του τόσο αθώου αγαπημένου μας γλυκού δυστυχώς σε πολλές κακαοφυτείες στην Αφρική εργάζονται ανήλικα παιδιά σε πολύ άσχημες συνθήκες. Παράλληλα, η παραγωγή της οδηγεί στην αποψίλωση πολλών παρθένων δασών.

Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης

«Ιχνηλατώντας τη Ζωγραφική» λέγεται το νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για μαθητές των τελευταίων τάξεων του δημοτικού και της Α’ Γυμνασίου, το οποίο παρουσιάζει το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης.
Στόχος του προγράμματος να μάθουν οι μαθητές τους σημαντικούς σταθμούς στην εξέλιξη της ζωγραφικής τέχνης από το Μεσαίωνα μέχρι σήμερα.
Η αφορμή για τη δημιουργία του ήταν η έκθεση ζωγραφικής του Νίκου Βισκαδουράκη «Ο Βασιλιάς είναι Γυμνός!» και θα πραγματοποιείται από τα μέσα Ιανουαρίου μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου.

Πηγή: newsbeast.gr

Δέκα απλοί κανόνες για την ασφαλή μετακίνηση των παιδιών με το ΙΧ

Σε μία κρύα χειμωνιάτικη ημέρα, οι περισσότεροι δεν θα έβγαζαν περίπατο το παιδί τους ντυμένο μόνο με ένα ελαφρύ κοντομάνικο μπλουζάκι. Κι όμως, σύμφωνα με ευρωπαϊκές μελέτες και στατιστικές είναι πολλοί εκείνοι που δεν τηρούν τους απαραίτητους κανόνες ασφαλείας κατά τη μεταφορά των τέκνων τους με το αυτοκίνητο, διακινδυνεύοντας έτσι σημαντικά τη ζωή τους. 

"It's more than a game, it's your life!"

H Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2011 θα εορταστεί φέτος στις 8 Φεβρουαρίου, σε περισσότερες από 65 χώρες στον κόσμο, από την Βραζιλία μέχρι την Ιαπωνία και από την Ισλανδία μέχρι την Κένυα. Φέτος, το Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εθνικών Κέντρων Ενημέρωσης και Επαγρύπνησης Insafe προσκαλεί μικρούς και μεγάλους να ρίξουν μια πιο προσεκτική ματιά στις «εικονικές ζωές» τους και να ανακαλύψουν πώς ο αληθινός εαυτός τους βιώνει την εικονική εμπειρία.

"Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας"

Η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Viviane Reding δηλωσε ότι πρόκειται να παρουσιάσει μία πρόταση για μία "Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας" πριν από το τέλος του 2012. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική νομοθεσία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής   Στρατηγικής για την αναπηρία.

Π. Μανδραβέλης: "Αναζητώντας το σχήμα του τροχού"

Σ' αυτήν τη χώρα αναλώνουμε χρόνια και χιλιάδες τόνους χαρτιού για να συζητάμε πώς πρέπει να γίνουν τα πράγματα. Ειδικά σε ό,τι αναφέρεται στην ανώτατη παιδεία, δεν προκάνουμε να διαβάζουμε άρθρα και βιβλία πανεπιστημιακών για το πώς πρέπει να λειτουργούν τα πανεπιστήμια. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα μέλη του διδακτικού προσωπικού έχουν πολύ χρόνο στη διάθεσή τους, μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι έχουν πιο εύκολη πρόσβαση σε εκδοτικούς οίκους και εφημερίδες.

Δημόσια Διαβούλευση: Αναβάθμιση Προτύπων – Πειραματικών Σχολείων

Η χώρα μας χρειάζεται, περισσότερο παρά ποτέ, την αξιοκρατική πνευματική άμιλλα, την αριστεία και την καινοτομία, την ανοιχτή και ποιοτική αναβάθμιση μαθητών και εκπαιδευτικών.

Στόχος, συνεπώς, της αναβάθμισης των πειραματικών σχολείων είναι η επέκταση της εκπαιδευτικής έρευνας στην πράξη, η άσκηση των φοιτητών και η επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών. Εξάλλου, η πειραματική εφαρμογή προγραμμάτων σπουδών, εκπαιδευτικού υλικού, καινοτόμων εκπαιδευτικών πρακτικών και δράσεων, εναλλακτικών μοντέλων διοίκησης και λειτουργίας του σχολείου θα συμβάλλει στον γενικό εκσυγχρονισμό του συστήματος.

ΕΚΠΑ: Κατευθυντήριες Οδηγίες για τις εξετάσεις Φοιτητών με Αναπηρία

Οι Κατευθυντήριες Οδηγίες σχετικά με τους ενδεδειγμένους τρόπους εξέτασης των Φοιτητών με Αναπηρία (ΦμεΑ) απευθύνονται προς τα μέλη του Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) με σκοπό την ένταξη και ισότιμη φοίτηση των ΦμεΑ στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ). Διαβάστε τις εδώ

Ομιλία Εμμ. Κριαρά στο Αριστοτέλειο

Πέρασε τα 104 και συνεχίζει τους στόχους του ο μαχόμενος δημοτικιστής -ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου- Εμμανουήλ Κριαράς. Εξακολουθεί να εργάζεται και να εκφράζει τις απόψεις του για την Παιδεία, με επίκεντρο την κατάργηση της διδασκαλίας της αρχαίας ελληνικής γλώσσας στο γυμνάσιο. Τις έθεσε στον ίδιο τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου, τις κατέθεσε σε συνέδριο γλωσσολογίας και θα τις επαναλάβει σύντομα στο πανεπιστημιο σε ομιλία. Ο υπεραιωνόβιος καθηγητής αποδέχθηκε την πρόταση της πρυτανικής αρχής να είναι ο ομιλητής στην εκδήλωση για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών (30/1), σε μια περίοδο που η Παιδεία πλήττεται απο την οικονομική κρίση.

Παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου ατόμων με αναπηρίες (21-30 Ιανουαρίου Christchurch Νέας Ζηλανδίας

Αναχώρησε την Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011 από το αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος η εθνική ομάδα στίβου ατόμων με αναπηρίες για το Christchurch της Νέας Ζηλανδίας όπου θα διεξαχθεί το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στίβου 2011. Η Ελληνική ομάδα αποτελείται από 32 αθλητές και αθλήτριες.
Παρά τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τους τελευταίους μήνες οι πρωταθλητές μας, αγωνιστικά και μη, κυριαρχεί η αισιοδοξία ότι θα βρεθούν και πάλι ψηλά, συνεχίζοντας τις επιτυχίες σε μεγάλες διοργανώσεις.

Πηγή: προσεγγίσεις