Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Ελεύθερος να διαλέξει

Σε ένα ταξίδι μας στην Αριζόνα πριν από 3 χρόνια, ο γιος μου Mickey ζήτησε να επισκεφτεί το μαγαζί δώρων του αεροδρομίου. Πήγε και σταμάτησε μπροστά σε μια βιτρίνα με χνουδωτά ζωάκια (κουκλάκια). «Γεια σου φίλε» είπε και έσφιξε ένα μικρό αρκουδάκι στην αγκαλιά του. Για τις επόμενες ώρες, μέχρι να επιβιβαστούμε στο αεροπλάνο, πηγαινοερχόταν στο αεροδρόμιο κρατώντας το νέο του παιχνίδι. 

Τι πρέπει να κάνουμε όταν το παιδί αρνείται να πάει στον παιδικό σταθμό;

Της Μαρίας Ελευθερίου στο vantagemag

Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε μια τέτοια άρνηση του παιδιού που ξεκινά άλλοτε από το σπίτι και άλλοτε στο κατώφλι του παιδικού σταθμού; Άραγε η λύση είναι να μένουμε κι εμείς μαζί του τις πρώτες μέρες στον σταθμό; Πέντε μόνο συμβουλές για τους γονείς για εύκολη προσαρμογή του παιδιού στον παιδικό σταθμό.

Τα παιδιά πέφτουν θύματα σωματικής & ψυχικής βίας σε ανησυχητικά υψηλό βαθμό

Τα παιδιά σε όλον τον κόσμο βρίσκονται αντιμέτωπα με εντυπωσιακά υψηλά ποσοστά βίας, σωματικής, σεξουαλικής και ψυχικής κακοποίησης, κατήγγειλε σήμερα η Unicef, δίνοντας στη δημοσιότητα τη μεγαλύτερη έκθεση που έχει συντάξει ποτέ για το θέμα αυτό.

7 τρόποι για να ακούμε λιγότερα «όχι» από το παιδί μας!

Όσο πεισματάρικο κι αν θεωρείτε το παιδί σας, υπάρχουν πάντα κάποιοι τρόποι που βοηθούν να κατανοήσει καλύτερα τις επιθυμίες και τις εντολές σας. 

Από τότε που το μωρό αρχίζει να μεγαλώνει και να κατανοεί τον κόσμο που το περιβάλλει, ακούει και τη λέξη «όχι»: «Όχι, μην πλησιάζεις τις πρίζες», «Όχι, μη βάζεις αυτό στο στόμα». Όταν αρχίζει να κατανοεί τη σπουδαιότητα της λέξης αυτής, δηλαδή περίπου στα δύο του χρόνια, τη χρησιμοποιεί κατά κόρον. «Θέλεις να πάμε βόλτα;», «Θα μαζέψεις τα παιχνίδια σου;»: Όποιες κι αν είναι οι επιθυμίες ή οι εντολές σας, η απάντησή του παραμένει σταθερή: «Όχι»! Στην ηλικία αυτή, το «όχι» τού δίνει μια τρομερή δύναμη, αυτή της αντίδρασης, και την ψευδαίσθηση ότι είναι το «αφεντικό». Στην ηλικία αυτή, η άρνηση είναι το «όπλο» του, που άλλες φορές εκφράζεται ως διαμαρτυρία και άλλες ως θυμός. Συνήθως το «όχι» των νηπίων δεν σχετίζεται με κάποια συγκεκριμένη αντίρρηση, πρόκειται για μια συνηθισμένη διαμάχη εξουσίας. Υπάρχει, βέβαια, και το «όχι» που προέρχεται από κούραση, απροθυμία ή βαρεμάρα.

Πρώτες βοήθειες σε παιδικούς τραυματισμούς

Οι παιδικοί τραυματισμοί σε γενικές γραμμές είναι απλοί και ανώδυνοι. Σπάνια χρειάζεται άμεση παρέμβαση και μεταφορά σε νοσοκομείο.

α) Τραυματισμοί κεφαλής - τραχήλου

Πρώτη προτεραιότητα είναι η αναπνοή. Ελέγχουμε τη στοματική κοιλότητα για ξένο σώμα ή οτιδήποτε αποφράσει την αναπνευστική οδό. Με τα χέρια μας άμεσα αφαιρούμε οτιδήποτε αποφράσει τον αεραγωγό, δηλαδή οτιδήποτε ξένο υπάρχει μέσα στην στοματική κοιλότητα και εμποδίζει την αναπνοή. ΠΡΟΣΟΧΗ, δεν πρέπει να μας εντυπωσιάσουν ή τρομάξουν βαθιά τραύματα που αιμορραγούν ή πονούν, γιατί πρώτα πρέπει να ασχοληθούμε με την αναπνοή του παιδιού.

Τα μωρά του φθινοπώρου

Η γέννηση ενός παιδιού στην καρδιά του φθινοπώρου μπορεί να διακρίνει τις ικανότητες που θα αναπτύξει στη ζωή του από εκείνες των υπόλοιπων παιδιών. Τα παιδιά κυρίως, του Οκτώβρη και του Νοέμβρη υπερέχουν σε χαρίσματα, σύμφωνα τουλάχιστον με μία σχετική έρευνα.