Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Πες μου απλά την αλήθεια.

«Ο Γιάννης δαγκώνει δυνατά όταν δεν τον αφήνεις να κάνει αυτό που θέλει»
«Ο Νίκος έχει την τάση να φεύγει από ένα χώρο όταν βρίσκει ευκαιρία» 
«Η Χαρά κλωτσάει όταν την βοηθάς να αλλάξει σερβιέτα». 

Προτάσεις που δυστυχώς δεν ακούς από τους περισσότερους γονείς όταν αναλαμβάνεις το παιδί τους εθελοντικά ή όχι, στο σπίτι ή στο σχολείο. Μικρές, «δυσάρεστες» αλήθειες που αποσιωπούνται. Ως ένα σημείο είναι λογικό και κατανοητό. Ο φόβος για να μην χάσουν τη βοήθειά σου είναι μεγάλος. Σε χρειάζονται για να τα καταφέρουν. ‘Άλλωστε ποιος θα ήθελε να αναλάβει ένα παιδί που δαγκώνει;

Πόσο δύσκολη είναι η επιμόρφωση έχοντας τις ευθύνες της οικογένειας;

Όταν ήμουν μικρή κι αθώα κι έφυγα από το μικρό χωριό μου να πάω στη μεγάλη πόλη για σπουδές, είδα κι έμαθα πολλά. Ένα όμως από τα βασικά μαθήματα, που μου έμεινε από τότε, ήταν πως οι άνθρωποι είναι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους.

Αακάς Οντέντρα: «Η δυσλεξία είναι ευλογία»

Πρώτη φορά θα δούμε στην Αθήνα τον φημισμένο βρετανό, ινδικής καταγωγής, χορευτή και χορογράφο Αακάς Οντέντρα, και είμαστε μάλλον τυχεροί διότι η παράσταση «Rising» αποτελεί αναμφίβολα τον σημαντικότερο σταθμό στη μέχρι τώρα πορεία του. Τέσσερα χορευτικά σόλο, ένα από τα οποία έχει χορογραφήσει ο ίδιος, ενώ στα υπόλοιπα τρία αφέθηκε στα χέρια τριών κορυφαίων σύγχρονων δημιουργών: του Ακραμ Καν, του Ράσελ Μάλιφαντ και του Σίντι Λάρμπι Τσερκάουι, συνεργάτες όλοι τους των μεγαλύτερων αστεριών της παγκόσμιας χορευτικής σκηνής, όπως η Σιλβί Γκιγέμ και η Ναταλία Οσίποβα και μόνιμα στελέχη του περίφημου Sadler's Wells, της «Μέκκας του σύγχρονου χορού». Πρώτη φορά συνυπογράφουν και συνυπάρχουν σε μία παράσταση. Μάλλον ευθύνεται για αυτό ο χαρισματικός πρωταγωνιστής της.

Το ίδρυμα Ιωάννης Σ. Λάτσης στηρίζει τα παιδιά που αγαπούν τη μουσική

«Μέσα σε αυτή τη βάρκα είμαι μοναχή και έχω συντροφιά μου κάτασπρο πουλί». Τους παραπάνω στίχους του Μάνου Χατζιδάκι ακούω από τις μελωδικές φωνές τριάντα παιδιών. «Ντρέπομαι να τραγουδώ μόνη, αλλά καθώς είμαστε όλοι μαζί, νιώθω άνετα», εκμυστηρεύεται η Νεφέλη, μία εκ των 30 «Μικρών Μουσικών», του προγράμματος που σχεδίασε πριν από τρία χρόνια το Ωδείο Αθηνών και το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννης Σ. Λάτσης που ανανεώνει τη χρηματοδότηση. Το κοινό χαρακτηριστικό, ωστόσο, των παιδιών δεν είναι επ’ ουδενί η συστολή, αλλά η αγάπη για τη μουσική και η προσήλωση στον στόχο. Κάποιες πάλι φορές αχνοφαίνεται η περηφάνια τους για όσα έχουν ήδη καταφέρει. «Μελετώ μισή ώρα, μετά κάνω διάλειμμα και συνεχίζω για άλλη μισή», αποκαλύπτει η Νάνσυ, που έχει κερδίσει δύο συναπτά έτη βραβείο στην κιθάρα. «Οσοι παίζουμε άρπα, πρέπει να προσέχουμε μην τραυματιστούν τα δάκτυλά μας», εξηγεί η Ισμήνη, που παραδέχεται ότι διάλεξε το μουσικό όργανο «λιγάκι τυχαία». Ο Χένρυ επέλεξε ντραμς, ο Ιάσονας τσέλο και η Ελένη τρομπόνι, «επηρεασμένη από την ταινία για τη ζωή του Γκλεν Μίλερ».

Παιδί & βάρος: Πώς να του μιλήσετε για τα επιπλέον κιλά;

Η κοινή λογική λέει πως ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε κάποιον που πιστεύετε πως έχει ανάγκη είναι να του το πείτε. Πολλές φορές μάλιστα η αντίδραση σε μία «βλαβερή» συνήθεια ενός αγαπημένου σας ανθρώπου είναι αυθόρμητη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι γονείς παιδιών με επιπλέον κιλά. Εάν έχετε ζήσει την εμπειρία αυτή, τότε σίγουρα μπορείτε να ταυτιστείτε με συναισθήματα όπως η ανησυχία, ακόμα και η οργή κάθε φορά που το παιδί σας αναζητά επίμονα κάτι να φάει ή περνάει μια ημέρα γεμάτη διατροφικές ατασθαλίες στον παππού και στη γιαγιά. Ποιός είναι όμως ο ιδανικότερος τρόπος να εκφράσετε τις σκέψεις σας και να προστατεύσετε το παιδί σας; Οι ειδικοί συμβουλεύουν πως ο καλύτερος τρόπος να μιλήσετε στο παιδί σας για το βάρος είναι να μην του μιλήσετε καθόλου!

Ημερίδα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για παιδιά με δυσλεξία

Το Εργαστήριο Δίγλωσσης Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, διοργανώνει ημερίδα-εργαστήριο με τίτλο «Προσαρμογές στο διδακτικό υλικό και τη διδασκαλία δεύτερης/ξένης γλώσσας για παιδιά με δυσλεξία».

Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016, στην αίθουσα Σκουβαρά στον ημιώροφο του νέου κτηρίου του παραλιακού συγκροτήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στον Βόλο, από τις 14.00 έως και τις 17:00μ.μ.

Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών: Εκστρατεία κατά της διαφήμισης τροφίμων στα παιδιά

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.), 1 στα 3 παιδιά, στην Ευρώπη είναι είτε υπέρβαρο, είτε παχύσαρκο. Ο Π.Ο.Υ., με έρευνά του, καταδεικνύει ότι αυτή η επιδημία συνδέεται, άμεσα, με τη διαφήμιση ανθυγιεινών τροφίμων και ποτών, προς τα παιδιά.

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με συγγενείς καρδιοπάθειες

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προστασίας Ενημέρωσης και Βοήθειας Καρδιοπαθών Παιδιών "Η Καρδιά του Παιδιού", ιδρύθηκε επίσημα το 1983 από γονείς παιδιών που πάσχουν από Συγγενείς Καρδιοπάθειες. Κάθε χρόνο γεννιούνται στην Ελλάδα περί τα 1.000 παιδιά με δυσπλασίες στην καρδιά.

Χαμόγελο του Παιδιού: Εκστρατεία ενημέρωσης και κινητοποίησης με σύνθημα # ΓιατίΔενΑντιδράς

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή την 19η Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών, υλοποιεί από την 1η Νοεμβρίου έως και την 19η Νοεμβρίου 2016, σε εθνικό επίπεδο εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών ενάντια στα φαινόμενα Βίας κατά των Παιδιών.

Πρωτεΐνη-«κλειδί» για τη θεραπεία της παράλυσης

Τα ψάρια-ζέβρα διαθέτουν μια ανεκτίμητη ικανότητα: ο νωτιαίος μυελός τους μπορεί να αποκατασταθεί πλήρως σε περίπτωση που υποστεί σοβαρό τραυματισμό (ένας τέτοιος τραυματισμός στον άνθρωπο οδηγεί συνήθως σε παράλυση ή ακόμη και στον θάνατο). Παρατηρώντας τέτοια ψάρια να «επιδιορθώνουν» τους τραυματισμούς του νωτιαίου μυελού τους, ερευνητές του Πανεπιστημίου Ντιουκ στις ΗΠΑ σε συνεργασία με συναδέλφους τους από το Ινστιτούτο Max Planck για την Ερευνα στην Καρδιά και στους Πνεύμονες στη Γερμανία ανακάλυψαν μια πρωτεΐνη- «κλειδί» της σημαντικής αυτής διαδικασίας. Η μελέτη τους που δημοσιεύεται σήμερα Παρασκευή 4 Νοεμβρίου στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση «Science» μπορεί να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για την αποκατάσταση κατεστραμμένων ιστών στους ανθρώπους.

Νέα χρήση «τεστ Παπ» για μη επεμβατικό προγεννητικό έλεγχο DNA του εμβρύου

Αμερικανοί και Ολλανδοί επιστήμονες ανέπτυξαν μια νέα μέθοδο προγεννητικού ελέγχου, η οποία αξιοποιεί το γνωστό τεστ Παπανικολάου, όμως αυτή τη φορά όχι για την ανίχνευση καρκινικών κυττάρων, αλλά για τον έλεγχο πιθανών γενετικών προβλημάτων του εμβρύου και μάλιστα στο πρώτο στάδιο της κύησης.

Ο μητρικός θηλασμός μπορεί να σώσει τη ζωή χιλιάδων παιδιών

Η πλήρης αξιοποίηση του θηλασμού μπορεί να σώσει τη ζωή 823.000 παιδιών σε όλο τον κόσμο και να συνεισφέρει, εμμέσως, με 302 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως στην παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τα στοιχεία της βρετανικής επιθεώρησης «The Lancet», τα οποία επικαλέστηκαν οι ομιλήτριες σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το Ιατρικό Διαβαλκανικό και η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ), στο πλαίσιο της Εβδομάδας Μητρικού Θηλασμού. 

Πρακτορείο μοντέλων απέρριψε παιδί με σύνδρομο Down, το ίντερνετ εξαγριώθηκε και τελικά ο Asher «νίκησε»

Τον Ιούλιο, η Megan Nash έστειλε φωτογραφίες του 15 μηνών γιου της, Asher, σε ένα πρακτορείο μοντέλων στην Ατλάντα, ελπίζοντας πως θα τον διαλέξουν για να πρωταγωνιστήσει στην καμπάνια της μάρκας παιδικών ρούχων OshKosh B'Gosh. 

Σύμφωνα με την μητέρα του, ο μικρός Asher που έχει γεννήθηκε με σύνδρομο Down, υπήρξε ανέκαθεν λάτρης του φωτογραφικού φακού και δεν χάνει ποτέ την ευκαιρία να ποζάρει στην κάμερα. «Το διασκεδάζει αφάνταστα. Το καταλαβαίνει πως εκείνη τη στιγμή δίνει ένα σόου» λέει η μητέρα του. 

Εργαστήρια για παιδιά το Νοέμβριο στη Δημόσια Βιβλιοθήκη της Βέροιας

Περιμένοντας την αλλαγή του καιρού μαζευόμαστε στη ζεστασιά της Δημόσιας Βιβλιοθήκης της Βέροιας και των βιβλίων, για να διαβάσουμε, να συζητήσουμε, να κάνουμε καινούργιους φίλους, να παίξουμε, να ζωγραφίσουμε και να ονειρευτούμε… Δείτε τις νέες μας δράσεις, βρείτε τη δράση που σας ταιριάζει και δηλώστε συμμετοχή.

ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2016
Εγγραφές από Δευτέρα 7 Νοεμβρίου 2016

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Ο χρόνος τελειώνει για τα παιδιά στο Χαλέπι

Ανατολικό Χαλέπι. Ένα αγόρι πρέπει να εισαχθεί στη μονάδα εντατικής θεραπείας, καθώς βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση. Οι συνθήκες που επικρατούν, όμως, στα νοσοκομεία που λειτουργούν στην περιοχή δεν επιτρέπουν κάτι τέτοιο και το αγόρι μένει για ένα διάστημα σε απλό θάλαμο. Και πεθαίνει. Για τα παιδιά στο ανατολικό Χαλέπι ο χρόνος φαίνεται πως λειτουργεί εις βάρος τους. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα συγκλονίζουν με τις μαρτυρίες τους.