Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

Διάκριση Έλληνα αθλητή αλπικού σκι


Την 40η θέση σε σύνολο 50 αθλητών κατέλαβε ο Έλληνας αθλητής του αλπικού σκι, Γιάννης Παπαβασιλείου, στο αγώνισμα του σλάλομ όρθιων αθλητών, στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Βανκούβερ.
Συγκεκριμένα ο Παπαβασιλείου τερμάτισε και τους δύο γύρους του αγωνίσματος σημειώνοντας συνολικό χρόνο 3:09.98 (1:30.83 στον πρώτο γύρο και 1:39.15 στο δεύτερο γύρο), αφήνοντας ικανοποιημένο τόσο τον ίδιο όσο και τον προπονητή του, Κωνσταντίνο Ζηντζόβα.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής (ΕΠΕ) Δρ. Παναγιώτης Σταματόπουλος παραβρέθηκε στον αγώνα και συνεχάρη προσωπικά τον αθλητή, ενώ δήλωσε: "Ο αθλητής μας κατάφερε να πετύχει τους στόχους του και να τερματίσει. Αν αναλογιστούμε ότι οι αθλητές μας έχουν πολύ μικρή εμπειρία και περιορισμένες δυνατότητες προετοιμασίας το γεγονός ότι κατάφεραν να συμμετάσχουν στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός για αθλητές με αναπηρία και να σημειώσουν μια καλή συμμετοχή αποτελεί μια μικρή "διάκριση" για τη χώρα μας. Πιστεύω ότι το πρόγραμμα ανάπτυξης που έχουμε εκπονήσει σε συνεργασία με την Εθνική Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες (ΕΑΟΜ-ΑΜΕΑ) αρχίζει να αποδίδει και θέλω να συγχαρώ τον πρόεδρό της ΕΑΟΜ-ΑΜΕΑ και Γενικό Γραμματέα της ΕΠΕ κ. Γεώργιο Φουντουλάκη για αυτές τις κοινές πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη των χειμερινών αθλημάτων".

Αν δεν γνωρίζετε για τους Παραολυμπιακούς που διεξάγονται από χθες στο Βανκούβερ, να σας εγκλιματίσουμε: Η Ελλάδα εκπροσωπείται από δύο αθλητές τη Βιβή Χριστοδουλοπούλου και τον Γιάννη Παπαβασιλείου (μπορείτε να δείτε την παρουσίασή τους από την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή εδώ). Η τελετή έναρξης με θέμα "Ένας εμπνέει πολλούς" πραγματοποιήθηκε παρουσία 60.000 θεατών στο Στάδιο BC Place. 

Η συμμετοχή των Ελλήνων αθλητών συνεχίζεται την Τετάρτη (17/3) με την παρουσία της Βιβής Χρηστοδουλοπούλου και του Γιάννη Παπαβασιλείου στο γιγαντιαίο σλάλομ. Η Χριστοδουλοπούλου θα αγωνιστεί στις 10.00 ώρα Βανκούβερ, ενώ ο Παπαβασιλείου στις 10.20.

Εάν επιθυμείτε να παρακολουθήσετε τους 10ους Χειμερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες μπορείτε μόνο στο διαδίκτυο ή αποσπασματικά μέσα από το κανάλι πρίσμα+. (Καθημερινά μέχρι τις 22 Μαρτίου, στις 8 το βράδυ όπου μεταδίδονται οι καλύτερες στιγμές με παράλληλη  διερμηνεία στην ελληνική νοηματική γλώσσα). Η έλλειψη τηλεοπτικής κάλυψης (τα "καλύτερα της ημέρας" σε μία ώρα δεν μπορούν να θεωρηθούν κάλυψη, όταν το πρωτάθλημα Ολλανδίας προβάλλεται ανά αγωνιστική) , δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Διαβάστε το άρθρο του Miro Cernetic σχετικά με τη μη προβολή της τελετής έναρξης  των 10ων Χειμερινών Παραολυμπιακων Αγώνων από το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο του Καναδά.

Επισκεφτείτε την επίσημη ιστοσελίδα των Αγώνων για να ενημερώνεστε σχετικά.

Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών - Ποδόσφαιρο: Κύπελλο Ελλάδας



Τα ζευγάρια της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Ελλάδας ποδοσφαίρου είναι τα εξής:

Παναθλητικός - Α.Σ.Κ. Πειραιώς & Νήσων

Α.Σ.Κ.Β. Ν/Δ Ελλάδας - Α.Π.Ο.Κ. Μακεδονίας

Οι αγώνες θα είναι νοκ-άουτ και θα διεξαχθούν στις 24 Μαρτίου.

Τα παραπάνω προέκυψαν από τις αναμετρήσεις της πρώτης φάσης που έγιναν το Σάββατο. Τα αποτελέσματα είχαν ως εξής:
Α.Σ. Κ. Βορείου Ελλάδος – Παναθλητικός Ο.Κ. 1-4
Α.Π.Ο.Κ. Μακεδονίας – Α.Σ.Κ. Μέγας Αλέξανδρος 3-3, πεν. 6-5
Α.Σ.Κ.Β. Ν/Δ Ελλάδας – Αθλητικός Όμιλος Κωφών 2-1
Α.Σ.Κ. Κρήτης – Α.Σ.Κ. Πειραιώς & Νήσων 1-2

2 Απριλίου: Παγκόσμια Ημέρα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό

O Σύλλογος Φοιτητών Πανεπιστημίου Μακεδονίας σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων— Παράρτημα Θεσσαλονίκης εν όψει της Παγκόσμιας Ημέρας για τον Αυτισμό (2 Απριλίου) σας προσκαλεί στην προβολή της ταινίας

«Ben X—ένας διστακτικός ήρωας»

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010
Ώρα: 21.00
Αμφ. 3

Λευκοθέα Καρτασίδου
Επίκουρη Καθηγήτρια Ειδικής Αγωγής
Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής
Τηλ. +30 2310 891350 email lefka@uom.gr


Υπενθυμίζουμε ότι στα πλαίσια των εκδηλώσεων αυτών, διοργανώνεται ημερίδα με θέμα "Αυτισμός: ένταξη στο σχολείο και σε χώρους εργασίας"

Εθισμός στο Διαδίκτυο


Ο Spencer το 1873 παρουσίασε το παιχνίδι ως την διέξοδο της πλεονάζουσας ενεργητικότητας που παράγει ο οργανισμός του ανθρώπου. Ο Patrick το 1916 διατύπωσε την άποψη ότι, η τάση τόσο των παιδιών όσο και των ενηλίκων για παιχνίδι προέρχεται από την ανάγκη για χαλάρωση και αναψυχή ύστερα από έντονες και κοπιαστικές δραστηριότητες. Το παιχνίδι εξυπηρετεί μια επανορθωτική λειτουργία και μας επιτρέπει να ανανεώσουμε τις δυνάμεις μας.

12η Διεθνής Έκθεση για την Εκπαίδευση


Για 12η συνεχή χρονιά πραγματοποιείται, από 19 έως 21 Mαρτίου, η Διεθνής Έκθεση για την Εκπαίδευση, «EKΠAIΔEYΣH 2010». Η έκθεση, που φέτος διεξάγεται στο Ολυμπιακό Κέντρο Ξιφασκίας στο Ελληνικό, τελεί υπό την αιγίδα του Yπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, της Γενικής Γραμματείας Νέας Γενιάς και του Δήμου Αθηναίων.

Η «EKΠAIΔEYΣH 2010» φιλοξενεί 250 περίπου εκθέτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και θα υποδεχθεί πάνω από 20.000 επισκέπτες όλων των ηλικιών (μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, απόφοιτους, εργαζόμενους, γονείς, εκπαιδευτικούς, σύμβουλους επαγγελματικού προσανατολισμού) οι οποίοι θα ενημερωθούν, άμεσα και αποτελεσματικά, από τους εκπροσώπους των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σχετικά με προγράμματα σπουδών μετά το Λύκειο, μεταπτυχιακά, ΜΒΑ, ξένες γλώσσες, σεμινάρια και πολλά άλλα.

Τιμώμενη χώρα της φετινής διοργάνωσης είναι η Ολλανδία. Καταξιωμένα εκπαιδευτικά ιδρύματα, μαζί με τον αρμόδιο φορέα Nuffic, το Ολλανδικό Ινστιτούτο και την Πρεσβεία της Ολλανδίας, θα δώσουν πολύτιμες πληροφορίες για σπουδές στη χώρα με τα 60 διαφορετικά Ιδρύματα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, τους 76.000 διεθνείς φοιτητές και τα 1.450 αγγλόφωνα προγράμματα.

Παράλληλα με την έκθεση, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το «ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΟ-JOB FESTIVAL», μια σειρά εκδηλώσεων για εργασία και καριέρα με πλούσια θεματολογία και τη συμβολή έμπειρων στελεχών της αγοράς. Παρουσιάσεις, συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης και σεμινάρια θα εστιάσουν στα επαγγέλματα του μέλλοντος, το σχεδιασμό και τη διαχείριση καριέρας, την αναζήτηση εργασίας, τις μεταπτυχιακές σπουδές και πολλά άλλα.

Στην «EduΤech», το ειδικό εκθεσιακό αφιέρωμα της «EKΠAIΔEYΣH 2010», οι επαγγελματίες της εκπαίδευσης θα συναντήσουν προμηθευτές εξοπλισμού και υπηρεσιών για την οργάνωση εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.

Η είσοδος στην έκθεση «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ 2010» και η συμμετοχή στις εκδηλώσεις και στα σεμινάρια του «ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΟΥ-JOB FESTIVAL» είναι δωρεάν.

Πληροφορίες στο www.ekpaidefsi.gr 

Μουσική Παράσταση από την "Ηλιαχτίδα"



Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Συνδρόμου Down (21.03.2010) η «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ» - Ένωση Γονέων και Φίλων Ατόμων με σύνδρομο Down, σας προσκαλεί σε μια μουσική παράσταση - ευγενική χορηγία του συνθέτη Στέφανου Κόκκαλη,

τη Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010, ώρα 21:00,
στο ΚΥΤΤΑΡΟ (Ηπείρου 48 & Αχαρνών, τηλ.: 210.82.24.134),
με τίτλο: «Οι ηθοποιοί τραγουδούν για την ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ».

Οι αγαπημένοι ηθοποιοί Πηνελόπη Αναστασοπούλου, Βασιλική Ανδρίτσου, Πυγμαλίων Δαδακαρίδης, Αντώνης Λουδάρος, Ματθίλδη Μαγγίρα, Νίκος Μουτσινάς, Αλέξανδρος Μπουρδούμης, Ντορέτα Παπαδημητρίου, Χάρης Ρώμας, Γιάννης Τσιμιτσέλης και η Κάρμεν Ρουγγέρη θα τραγουδήσουν αφιλοκερδώς. Την παράσταση θα παρουσιάσει η Κατερίνα Καραβάτου και τα έσοδα θα διατεθούν αποκλειστικά για τους σκοπούς της Ηλιαχτίδας.

Προπώληση εισιτηρίων:
ΙΑΝΟΣ, Σταδίου 24, τηλ. 210.32.17.917
ΚΥΤΤΑΡΟ, Ηπείρου 48 & Αχαρνών, τηλ. 210.82.24.134
Φωτεινή Λαμπροπούλου, τηλ. 6937.431.999 (και κρατήσεις θέσεων)

Τιμή εισόδου: 20 ευρώ (συν 5 ευρώ το ποτό).

Η εκλογίκευση του συστήματος απονομής αναπηρικών συντάξεων

Στη χώρα μας το ποσοστό των συντάξεων αναπηρίας είναι από τα υψηλότερα ανάμεσα στις άλλες χώρες της Eυρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει δε να επισημάνουμε ότι στην πραγματικότητα το ποσοστό αυτό είναι μεγαλύτερο δεδομένου ότι, κάποιες περιπτώσεις συντάξεων αναπηρίας, με αξιοποίηση της διάταξης που δίνει δυνατότητα προσμέτρησης του χρόνου συνταξιοδότησης λόγω αναπηρίας στον χρόνο ασφάλισης (άρθρ. 5 παρ. 4 ν. 2335/1995), έχουν μετατραπεί και ανήκουν πλέον στις συντάξεις γήρατος. Δεν υπάρχει αμφιβολία όμως ότι η αιτία και η βάση της συνταξιοδότησης βρίσκεται στην αναπηρία.

Εισαγγελέας για τη στάθμευση σε πεζοδρόμια-διαβάσεις


Στο σημερινό Αγγελιοφόρο διαβάσαμε το παρακάτω άρθρο:

"Την παρέμβαση του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης προκάλεσε η αναφορά που υπέβαλε το μέλος του ΠΑΣΟΚ και άτομο με ειδικές ανάγκες Φώτης Μπίμπασης για την ανεξέλεγκτη στάθμευση στα πεζοδρόμια και τις διαβάσεις.
Ο εισαγγελέας Δημήτρης Παπαγεωργίου με έγγραφη παραγγελία του προς τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, αλλά και τη Δημοτική Αστυνομία ζητά να διενεργούνται συνεχείς και συστηματικοί έλεγχοι και να επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις στους παραβάτες.
«Είμαι άτομο με αναπηρία (τυφλός) και δυσκολεύομαι εξαιρετικά να κυκλοφορήσω στην πόλη ανεμπόδιστα εξαιτίας των κατειλημμένων πεζοδρομίων από αυτοκίνητα και δίκυκλα, με αποτέλεσμα να κινδυνεύει η σωματική μου ακεραιότητα. Οπως εγώ, πολλοί συνάνθρωποί μου, ιδίως με αναπηρία, αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα στην καθημερινότητά τους, ενώ κατά καιρούς έχουν γίνει διάφορα ατυχήματα. Ολοι διαπιστώνουμε καθημερινά ότι η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη επιδεινώνεται με τα πεζοδρόμια να καθίστανται χώροι μόνιμης στάθμευσης αυτοκινήτων, λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας για δίκυκλα, χώρος ανάπτυξης τραπεζοκαθισμάτων καθώς και έκθεσης αυτοκινήτων προς πώληση», επισημαίνει μεταξύ άλλων στην αναφορά του ο κ. Μπίμπασης.
Στην ίδια αναφορά, ο κ. Μπίμπασης μνημονεύει απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών με την οποία αναγνωρίζεται η αγανάκτιση και το δικαίωμα αποζημίωσης για προσβολή προσωπικότητας πεζού, ο οποίος αναγκάστηκε να υπερπηδήσει τζιπ το οποίο ήταν παράνομα σταθμευμένο σε πεζοδρόμιο.
Με την αναφορά ο κ. Μπίμπασης ζητά να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα με σκοπό την ανεμπόδιστη και ακίνδυνη κυκλοφορία ιδιαιτέρως ατόμων με αναπηρία κατοχυρώνοντας κατ' αυτόν τον τρόπο το θεμελιώδες συνταγματικό δικαίωμα της διαφύλαξης της προσωπικότητας και της ελευθερίας."

Εμείς να υπενθυμίσουμε την κατάσταση (χάλι) που επικρατεί έξω από την οδοντριατρική σχολή, όπου πάντα υπάρχουν μηχανάκια παρκαρισμένα στον οδηγό τυφλών. Προχθές, μάλιστα, που η τροχαία έκοβε κλήσεις στα αυτοκίνητα που είχαν σταθμεύσει στον ποδηλατόδρομο (sic!), απ' όσο γνωρίζουμε, δεν δόθηκε καμία κλήση στις εν λόγω μηχανές (αν  κάνουμε λάθος, παρακαλούμε, διορθώστε μας). Και καλά, θέλετε να παρκάρετε παράνομα πάνω στο πεζοδρόμιο (αυτό είναι μια άλλη ιστορία αυθαιρεσίας), είναι ανάγκη να αφήνετε τα οχήματά σας πάνω στους οδηγούς των τυφλών; Ή μήπως νομίζετε ότι οι ανάγλυφες  πλάκες πεζοδρομίου είναι για να σας διευκολύνουν στο παρκάρισμα; Οι υπεύθυνοι της οδοντιατρικής σχολής δεν  μπορούν να κάνουν τίποτα; Το ΑΧΕΠΑ τουλάχιστον έχει βάλει και μια πινακίδα...
Η φωτογραφία στην αρχή της ανάρτησης είναι  ακόμη ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα... προς αποφυγήν. Δυστυχώς βρήκαμε πολλά τέτοια ψάχνοντας φωτογραφία για το θέμα.
Δείτε σχετικά για το κίνημα των STREETPANTHERS.

Πασχαλινό παζάρι ΑμεΑ στη Νεάπολη


Ο δήμος Νεάπολης και η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής διοργανώνουν το καθιερωμένο πασχαλινό παζάρι ΑμεΑ, τα έσοδα του οποίου θα διατεθούν στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία του δήμου Νεάπολης.

Λαμπάδες, στεφάνια και είδη ανοιξιάτικης και πασχαλινής διακόσμησης είναι μερικά από τα αντικείμενα, που θα μπορέσουν να αγοράσουν οι επισκέπτες με στόχο να ενισχύσουν το παζάρι.

Τα εγκαίνια του παζαριού θα πραγματοποιηθούν αύριο στις 6.00μ.μ., στο Καφέ Άποψη του Πολυδύναμου Κέντρου Νεολαίας Νεάπολης (Ζάκκα 25, τηλ. 2310 511932) και θα διαρκέσει ως τις 26 Μαρτίου.

Το πασχαλινό παζάρι πραγματοποιείται με τη συμμετοχή και αρωγή του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ Νεάπολης, των Α’ και Β’ ΚΑΠΗ Νεάπολης και των εθελοντών του Πολυδύναμου Κέντρου Νεολαίας.α

"Βλέπει" με ... τη γλώσσα του

Διαβάζει λέξεις, διακρίνει σχήματα και περπατά χωρίς κάποια βοήθεια παρότι έχασε την όρασή του από χειροβομβίδα στο Ιράκ. Ο λόγος για τον 24χρονο Βρετανό στρατιώτη, Κρεγκ Λούντμπεργκ, ο οποίος μπορεί να «δει» ξανά χάρη σε μια αμερικανική καινοτόμο τεχνολογία.

Η ανακάλυψη φέρει την ονομασία BrainPort και επιτρέπει στον Λούντμπεργκ ένας είδος "γλωσσικής όρασης". Ο 24χρονος από το Λίβερπουλ, έχασε την όραση του το 2007 στη Βασόρα εξαιτίας μιας έκρηξης χειροβομβίδας δίπλα του.  Το βρετανικό υπουργείο Άμυνας τον επέλεξε προκειμένου να δοκιμάσει πρώτος την πρωτοποριακή συσκευή.
Το BrainPort αποτελείται από μια μικροσκοπική βιντεοκάμερα, η οποία είναι συνδεδεμένη με ένα ζευγάρι γυαλιά ηλίου, τα οποία φοράει ο τυφλός. Τα γυαλιά συνδέονται με τη γλώσσα του, μεταφέροντας ηλεκτρικούς παλμούς.  Η συσκευή λειτουργεί μετατρέποντας τις εικόνες που "καταγράφει" η κάμερα, σε μια σειρά από ηλεκτρικούς παλμούς. Οι παλμοί μεταδίδονται στη γλώσσα του τυφλού.  Η διαφορετική ισχύς και υφή των εν λόγω παλμών μπορούν να ερμηνευτούν κατάλληλα από τον άνθρωπο. Αρκεί βέβαια, προηγουμένως, ο συγκεκριμένος άνθρωπος να διδαχτεί με ποιο τρόπο να συσχετίζει τους παλμούς με τις οπτικές αντιστοιχίες τους. Αποτέλεσμα της χρήσης του BrainPort είναι ο τυφλός να μπορεί νοητικά να σχηματίσει εικόνες γι' αυτά που η κάμερα βλέπει τριγύρω. 
Το "μυστικό" στη χρήση της συσκευής είναι ο άνθρωπος να μπορεί να "μεταφράζει" με το μυαλό του τα ηλεκτρικά σήματα που νιώθει στη γλώσσα του και να δημιουργεί έτσι τις ανάλογες νοερές εικόνες. Προς το παρόν, υπάρχει μόνο μια πρωτότυπη συσκευή BrainPort.
Σύμφωνα με τον 24χρονο Βρετανία, το BrainPort μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός τυφλού. 
Οι Αμερικανοί σχεδιαστές της συσκευής προσδοκούν ότι μπορούν να δεκαπλασιάσουν τη σημερινή δυνατότητα αποστολής σημάτων στη γλώσσα. Κάτι τέτοιο, θα επιτρέψει στον τυφλό να σχηματίζει πολύ πιο καθαρές νοερές εικόνες.
Επειδή οι χρήστες δεν μπορούν να μιλάνε ή να τρώνε όταν χρησιμοποιούν το BrainPort, οι σχεδιαστές του σκοπεύουν να δημιουργήσουν μια μικρότερη συσκευή που θα είναι μόνιμα συνδεμένη πίσω από τα δόντια ή στο πάνω μέρος του στόματος.

Επιμένουν τα «χρυσά» σεμινάρια διορισμού


Θέλετε να διοριστείτε στη δημόσια εκπαίδευση; Τώρα μπορείτε να κάνετε το όνειρό σας πραγματικότητα αρκεί να παρακολουθήσετε ένα σεμινάριο και να πληρώσετε από 1.700 έως 2.500 ευρώ! 

Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν διάφοροι φορείς σε χιλιάδες πτυχιούχους όλων των καθηγητικών σχολών (φιλολόγων, μαθηματικών, φυσικών κλπ) οι οποίοι συνωστίζονται για μια θέση εκπαιδευτικού στα δημόσια σχολεία. Ο αριθμός των αποδεκτών του μηνύματος ξεπερνούν τις 100.000 ενώ ο αριθμός των φορέων που το είδαν ως νέο πεδίο επιχειρηματικής δραστηριότητας και θεώρησαν ότι είναι μια ευκαιρία να γεμίσουν τα ταμεία τους ξεφυτρώνουν σαν τα μανιτάρια!

Αναγνώστης βιβλίων Starlight Reader


Η πλατφόρμα Starlight επιτρέπει τη δημιουργία αλληλεπιδραστικού εκπαιδευτικού λογισμικού, προσβάσιμου από Τυφλούς και Άτομα με Προβλήματα Όρασης. Η πλατφόρμα σχεδιάστηκε και αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Υπολογιστή και το Κέντρο Καθολικής Πρόσβασης και Υποστηρικτικών Τεχνολογιών του Ινστιτούτου Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ). Η σχεδίαση, καθώς και η αξιολόγηση της ευχρηστίας του λογισμικού, έγινε σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών (ΠΣΤ).

Το Ινστιτούτο Πληροφορικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΠ-ΙΤΕ) έχει δημιουργήσει μια περιορισμένη έκδοση του Starlight , που περιλαμβάνει μόνο το λογισμικό ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων Starlight Reader, η οποία διανέμεται δωρεάν σε τυφλούς και αμβλύωπες.
Μέσω αυτής της έκδοσης παρέχεται η δυνατότητα της αναπαραγωγής και ανάγνωσης ηλεκτρονικών βιβλίων, τα οποία επίσης διανέμονται δωρεάν μέσα από το διαδικτυακό τόπο του ΙΠ-ΙΤΕ (http://www.ics.forth.gr/hci/starlight/freeBooks.html).

Η διαδικασία για το πώς θα το αποκτησετε βρίσκεται εδώ

Θέατρο, κουκλοθέατρο και ...άλλες ιστορίες


Την Πέμπτη 18 Μαρτίου, στις 10.00, στο Βαφοπούλειο η Δήμητρα Τσαπαδίκου, θεατρολόγος, θα παρουσιάσει με κουκλοθέατρο δραματοποιημένες ιστορίες από την ελληνική και ξένη λογοτεχνία. Τα παιδιά με την ενεργή συμμετοχή τους στην παραγωγική διαδικασία της θεατρικής παράστασης, ως μικροί ηθοποιοί, σκηνογράφοι, μουσικοί της κουκλοπαράστασης, θα έχουν την ευκαιρία μέσω του θεατρικού παιχνιδιού να εξωτερικεύσουν τις σκέψεις τους μέσα από το διάλογο και να χρησιμοποιήσουν τη φαντασία τους. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά όλων των τάξεων του δημοτικού. 
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

«Κλασική μουσική: ένα κρυμμένος θησαυρός»


Η Μαρία Καραμούτσιου, θεατροπαιδαγωγός - μουσικός θα παρουσιάσει αύριο, Τετάρτη 17 Μαρτίου, στις 10:00, στην παιδική βιβλιοθήκη του Βαφοπούλειου ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Κλασική μουσική: ένα κρυμμένος θησαυρός».

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει στόχο να φέρει σε επαφή τα παιδιά με την κλασική μουσική και να τα βοηθήσει να την προσεγγίσουν με εργαλείο τις τεχνικές του εκπαιδευτικού δράματος. Μέσα από υποθετικές καταστάσεις και αναλαμβάνοντας ρόλους, τα παιδιά θα έρθουν σε επαφή με την ενεργητική ακρόαση, θα αναπτύξουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους αλλά και τη γραπτή και την προφορική τους έκφραση. Στο τέλος του προγράμματος θα δημιουργήσουν και θα παρουσιάσουν τη δική τους ιστορία μέσα από ακουστικά ερεθίσματα. 

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε παιδιά Ε’ και Στ’ δημοτικού. 
Δυνατότητα συμμετοχής: 25 παιδιά. 
Διάρκεια: 2 ώρες.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.

Μαθητές μας μια... αΝΑSΑ από το Διάστημα

«Είμαι ενθουσιασμένος. Επί δύο χρόνια προετοιμάζαμε αυτή την ημέρα. Επιτέλους θα έχω μια πραγματική εικόνα για το Διάστημα,για το οποίο διαβάζω χρόνια...». Ο 11χρονος Αναστάσιος, μαθητής του 18ου Δημοτικού Σχολείου Περιστερίου, είναι ένα από τα 20 παιδιά που θα έχουν σήμερα, 1.37 μ.μ. ακριβώς, μια πρώτη επαφή με το... Διάστημα. Οι μαθητές από επτά δημοτικά σχολεία του Περιστερίου θα έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για περίπου οκτώ λεπτά με τους τρεις αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού (ΙSS) την ώρα που θα περνάει επάνω από τη χώρα μας. Τρεις φορές τον χρόνο περνάει ο δορυφόρος επάνω από την Ελλάδα, σε απόσταση περίπου 372.000 χιλιομέτρων από τη Γη. 

Ο Αναστάσιος θα είναι ο πρώτος από τους 20 μαθητές που έχουν κληρωθεί για να συνομιλήσουν σήμερα με τους τρεις αστροναύτες που βρίσκονται στον σταθμό. Θα μιλήσει με τον αμερικανό αστροναύτη και ραδιοερασιτέχνη Τίμοθι Κρίμερ και η ερώτησή του θα είναι η εξής: «Οταν κάποιος ταξιδεύει σε άλλη χώρα, λέει ότι το σπίτι του είναι το πιο όμορφο. Οταν οι διαστημάνθρωποι βρίσκονται στο Διάστημα, η Γη τούς φαίνεται ο πιο ωραίος πλανήτης;». Είναι ενθουσιασμένος και δεν κρύβει τα συναισθήματά του. Περίμενε άλλωστε αυτή τη στιγμή πολύ καιρό. «Πήγαμε σε σεμινάρια,ήρθαν δύο αστρονόμοι που μας έκαναν ερωτήσεις και μας είπαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα. Είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος» . 

Η συγκεκριμένη προσπάθεια απαιτεί εξαιρετικό συντονισμό ώστε όλα να γίνουν με επιτυχία μέσα στα λίγα λεπτά που θα διαρκέσει. Η οργάνωσή της διαρκεί περίπου δύο χρόνια από τη στιγμή που η ΝΑSΑ δέχτηκε την αίτηση των ελληνικών σχολείων. Πρόκειται για πρωτοβουλία που ανέλαβε η μητέρα του Αναστάσιου, διαμερισματική σύμβουλος στο Περιστέρι και πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 18ου Δημοτικού Σχολείου της περιοχής, η κυρία Αθηνά Δαφνομήλη, σε συνεργασία με την Ενωση Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών. Κατά τη διάρκεια των δύο αυτών ετών έπρεπε να συντονιστούν η ΝΑSΑ, η Διεθνής Διαστημική Επιτροπή, η Ελληνική Αστρονομική Ενωση, το αρμόδιο υπουργείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, οι διευθυντές και οι γονείς επτά δημοτικών σχολείων. 

Οπως τονίζει η κυρία Δαφνομήλη, η κούραση άξιζε. «Το τελευταίο χρονικό διάστημα είμαι με τρεις ώρες ύπνο την ημέρα» λέει στο «Βήμα». «Τα παιδιά είναι κατενθουσιασμένα. Μας έστειλε μάλιστα η ΝΑSΑ μπλουζάκια τα οποία θα φορούν όλα τα παιδιά»προσθέτει. Τα παιδιά που κληρώθηκαν για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα έχουν ήδη παρακολουθήσει σεμινάρια από την Ελληνική Αστρονομική Ενωση, για τα οποία ενημερώθηκε η ΝΑSΑ καθώς τα θεωρούσε απαραίτητα. «Τους στείλαμε και τα βίντεοαπό τα σεμινάρια για να τα εγκρίνουν» τονίζει η κυρία Δαφνομήλη. 

Μια ώρα πριν από τη συνομιλία με τους αστροναύτες οι μαθητές θα συμμετάσχουν σε θεατρικό έργο με θέμα το Διάστημα. Τα παιδιά θα απευθύνουν τις ερωτήσεις τους στους αστροναύτες στα αγγλικά. 

«Μιλάμε με τη ΝΑSΑ σχεδόν κάθε μέρα το τελευταίο χρονικό διάστημα» λέει ο πρόεδρος της Ενωσης Ελλήνων Ραδιοερασιτεχνών κ. Σ.Βατικιώτης . «Μάλλον θα μας λείψουν μετά την ολοκλήρωση της εκδήλωσης...» . 

Πηγή: Το Βήμα

Δέσμευση της Κύπριας υπουργού εργασίας Σ. Χαραλάμπους

Η Κύπρος θα κυρώσει μέσα στους επόμενους μήνες την Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ και το προαιρετικό της πρωτόκολλο, ανοίγοντας τον δρόμο για εφαρμογή στη νομοθετική πράξη της δικαιωματικής προσέγγισης των θεμάτων αναπηρίας.


Η σαφής και ρητή παραπάνω δέσμευση, μεταφέρθηκε στον υπεύθυνο της σελίδας από την υπουργό εργασίας της Κύπρου Σωτηρούλα Χαραλάμπους, στο περιθώριο ημερίδας που διεξήχθη την Παρασκευή 12 Μαρτίου στην δημοσιογραφική εστία Λευκωσίας. Η ημερίδα είχε ως βασικό θέμα την προσαρμογή της εθνικής νομοθεσίας στις αρχές του άρθρου 12 της σύμβασης και την δικαιϊκή αναβάθμιση των πολιτών με νοητική υστέρηση που αυτό θα σημάνει.
Δυο λόγια ουσίας για την επικείμενη στην Κύπρο κύρωση της διεθνούς σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ΑμεΑ. Εξ’ ορισμού σημαίνει προσαρμογές της εθνικής νομοθεσίας όπου και όταν αυτό απαιτείται, ώστε να εξασφαλίζεται στο έπακρο η αντιμετώπιση των ανθρώπων με αναπηρία ως υποκειμένων δικαιωμάτων. Σημαίνει ,επίσης, απόλυτη δυνατότητα άσκησης ένδικων μέσων από τους ανθρώπους με αναπηρία σε περίπτωση καταπάτησης των δικαιωμάτων τους. Σημαίνει, τέλος, ανάγκη εξέλιξης και προσαρμογής της κοινωνίας στο σύνολό της σε ότι αφορά την δικαιωματική προσέγγιση των θεμάτων αναπηρίας, μιάς και το νέο πλαίσιο δικαίου που γεννά η κύρωση της σύμβασης δεν αφορά μόνο τα ΑμεΑ αλλά όλη την κοινωνική συνύπαρξη. 
Πολύ πιο “φρέσκια” – χρονολογικά – από την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, η Κύπρος δια της υπουργού εργασίας Σ. Χαραλάμπους δεσμεύτηκε για την τάχιστη κύρωση της σύμβασης, ανταποκρινόμενη στο καθολικό (προς όλες τις χώρες μέλη) αίτημα του πανευρωπαϊκού αναπηρικού κινήματος. Στην Ελλάδα το ζήτημα παραμένει εκρεμμές παρά τις σχετικές προεκλογικές δεσμεύσεις της παρούσας κυβέρνησης. Το προκύπτον ερώτημα: Η Κύπρος δείχνει τον προοδευτικό δρόμο, στην Ελλάδα άραγες θα τον ακολουθήσουμε;

Διαμαρτυρία του συλλόγου φοιτητών ειδικής αγωγής πανεπιστημίου Θεσσαλίας

Θέση μάχης μέχρι εσχάτων ενάντια στις πολιτικές του υπουργείου παιδείας που απαξιώνουν την ειδική αγωγή στην χώρα μας, έχει τις τελευταίες εβδομάδες επιλέξει ο φοιτητικός σύλλογος του παιδαγωγικού τμήματος ειδικής αγωγής πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι του συλλόγου,αξιώνουν από το υπουργείο παιδείας να δοθεί τέλος στην υποβάθμιση των πτυχίων τους, αλλά και στην συνολική υποβάθμιση τα τελευταία χρόνια των υπηρεσιών ειδικής αγωγής/εκπαίδευσης στην χώρα μας.

Διαβάστε το άρθρο εδώ

Π.Ο.Σ.Γ.Κ.Α.μεΑ.: Κατασκηνωτικό Πρόγραμμα 2010


Ακολουθεί μήνυμα από την ομάδα του facebook "INTELLECTUAL DISABILITY -  Είμαι διαφορετικός...ε, και?"

Οπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα πραγματοποιηθεί το ειδικό κατασκηνωτικό πρόγραμμα για τα άτομα με αναπηρία σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, το οποίο διοργανώνει το Υπουργείο Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης και υλοποιεί η ΠΟΣΓΚΑμεΑ. 
Στα πλαίσια αυτού του προγράμματος η ΠΟΣΓΚΑμεΑ θα προσλάβει ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΕΣ, ΣΥΝΟΔΟΥΣ, ΙΑΤΡΟΥΣ, ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ, ΦΥΛΑΚΕΣ, ΚΑΘΑΡΙΣΤΡΙΕΣ, ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ που θα στελεχώσουν τις κατασκηνώσεις σε όλη την Ελλάδα για το καλοκαίρι του 2010.
΄Οποιος ενδιαφέρεται να συμμετέχει ας έρθει σε επικοινωνία με τα παρακάτω τηλέφωνα: 
ΠΟΣΓΚΑμεΑ, EΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 236, ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ (1ος όροφος) ΤΗΛ. 210-5236501, 5230423, ΦΑΞ: 210-5203951
ΤΗΛ. ΘΕΣ/ΝΙΚΗΣ:2310-842742, ΦΑΞ: 2310-862323

Τα άτομα με αναπηρία, οι οικογένειες και οι φορείς τους μπορούν να ενημερωθούν από την ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας www.posgamea.gr
απ' όπου μπορούν να κατεβάσουν και τα απαραίτητα έγγραφα.
Τα έγγραφα αυτά και οι δηλώσεις συμμετοχής πρέπει να επιστραφούν στην Ομοσπονδία το αργότερο μέχρι την Δευτέρα, 26.4.2010.