Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

Πότε να δώσετε στο παιδί σας το πρώτο του κινητό τηλέφωνο – και πώς να το κρατήσετε ασφαλές

Σε όλη την καριέρα μου ερευνώ τους νέους και το Διαδίκτυο: τι κάνουν στο Διαδίκτυο, τι σκέφτονται για αυτό και πώς οι απόψεις τους διαφέρουν από αυτές των γονιών τους.

Συχνά λαμβάνω ερωτήσεις από γονείς σχετικά με τη χρήση του Διαδικτύου από τα παιδιά τους. Ένα από τα πιο συνηθισμένα είναι πότε πρέπει να πάρουν στο παιδί τους ένα κινητό τηλέφωνο, καθώς και πώς να το κρατήσουν ασφαλές όταν το έχουν. Εδώ είναι οι απαντήσεις μου σε μερικές βασικές ερωτήσεις.

Τα παιδιά του κλιματικού χάους – 4 έφηβοι μιλούν στο ΒΗΜΑ

Τέσσερις έφηβοι που βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις συνέπειες μιας περιβαλλοντικής καταστροφής περιγράφουν τις εμπειρίες τους.

Για την Αρετή, την Παρασκευή, τον Μαρίνο και τον Ανδρέα η κλιματική κρίση δεν είναι πλέον κάτι το θεωρητικό, όπως ήταν για τις προηγούμενες γενιές. Τέσσερις έφηβοι που είδαν τη ζωή τους να γίνεται άνω-κάτω καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με τις συνέπειες της καταστροφής του περιβάλλοντος και ακραίων καιρικών φαινόμενων μιλούν στο «Βήμα» για την πραγματικότητά τους, την ατομική ευθύνη και τους προβληματισμούς τους για το μέλλον.

Η Αφγανή έφηβη Νίλα Ιμπραχίμι κέρδισε το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για τα Παιδιά

Το Διεθνές Βραβείο Ειρήνης για τα Παιδιά, που απονεμήθηκε χθες Τρίτη στο Άμστερνταμ από την οργάνωση KidsRights, κέρδισε η 17χρονη Νίλα Ιμπραχίμι, μια Αφγανή έφηβη που ζει στον Καναδά, η οποία ηχογράφησε τη φωνή της καθώς τραγουδούσε σε ένδειξη διαμαρτυρίας εναντίον του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Τα παιδιά στη Μεγάλη Βρετανία διαβάζουν λιγότερο – Γιατί χάνεται η χαρά της ανάγνωσης;

Η έρευνα του βρετανικού National Literacy Trust, που δόθηκε στη δημοσιότητα την προηγούμενη εβδομάδα, και ειδικά το εύρημα ότι μόνο το 35% των παιδιών ηλικίας 8 έως 18 ετών διαβάζει στον ελευθερό χρόνο για την ευχαρίστησή του, μας φέρνει στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη πριν από λίγους μήνες με τον Βρετανό συγγραφέα και εικονογράφο Κρις Νέιλορ-Μπαλεστέρος που μας έλεγε ότι «τα παιδιά που διαβάζοντας διασκεδάζουν θα γίνουν αναγνώστες για μια ζωή».

Σχολεία: Πώς θα αξιολογηθούν οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων στο α' τετράμηνο

Στις 20 Ιανουαρίου λήγει το α΄ τετράμηνο στα Γυμνάσια και τα Λύκεια.

Πώς θα αξιολογηθούν οι μαθητές των Γυμνασίων

Ένα παιδί καλεί…Κάτι θέλει να σου εκμυστηρευτεί…

Σοφία Ζαχαράκη: Έρχεται ο έξυπνος ψηφιακός βοηθός για την οικογένεια

«H Τεχνητή Νοημοσύνη (AΙ) αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο στο σχεδιασμό και στην υλοποίηση της πολιτικής του Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αλλά και του Εθνικού Σχεδίου για το Δημογραφικό», τόνισε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Σοφία Ζαχαράκη μιλώντας στο 3ο GenAI Summit SE Europe - Transforming HR with GenAI: Future-Proofing Workforce Management.

Στο gov.gr νέα υπηρεσία υποβολής αναφορών για περιστατικά παραβατικότητας ανηλίκων

Διαθέσιμη μέσω του gov.gr είναι από χθες, 20 Νοεμβρίου, η υπηρεσία για αναφορές περιστατικών παραβατικότητας από ή σε βάρος ανηλίκων, στο πλαίσιο της συνεργασίας των υπουργών Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου και Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Εκδήλωση: ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ - Οι απώλειες στη ζωή του παιδιού

H Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, η Έδρα UNESCO Διαπολιτισμικής Πολιτικής για μία Δραστήρια και Αλληλέγγυα Ιθαγένεια του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, και το Ινστιτούτο Ψυχολογίας και Υγείας σας προσκαλούν στην εκδήλωση που θα λάβει χώρα στο Αμφιθέατρο Τελετών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου, 2024 και ώρα 18.00 με θέμα:

ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΙΣ: Οι απώλειες στη ζωή του παιδιού

Διήμερη δράση στην Τρίπολη με θέμα την εκπαίδευση και καινοτομία για την προστασία των παιδιών

Δράση ενδυνάμωσης και δικτύωσης των επαγγελματιών πρόκειται να διεξαχθεί στην Τρίπολη, στις 27 και στις 28 Νοεμβρίου 2024.

Η εκδήλωση θα γίνει στο Μαλλιαροπούλειο Θέατρο και έχει τίτλο ”χτίζοντας ένα ασφαλές αύριο: Εκπαίδευση και Καινοτομία για την προστασία των παιδιών, ενδυναμώνοντας τους επαγγελματίες”.

Πακιστάν SOS: Σε κίνδυνο παιδιά που μένουν ανεμβολίαστα για πολιτικούς και θρησκευτικούς λόγους

Στο Πακιστάν, το ρητό του C.S. Lewis ότι «τα παιδιά δεν είναι ένας αντιπερισπασμός από πιο σημαντική δουλειά, είναι η πιο σημαντική δουλειά», απέχει πολύ από την πραγματικότητα.

Δυστυχώς κατατάσσεται τρίτο παγκοσμίως ως η χώρα με τα περισσότερα ανεμβολίαστα παιδιά. Γιατί συμβαίνει όμως αυτό; Είναι η επίδραση της αντίληψης και της στάσης των γονέων στον εμβολιασμό ένας σημαντικός παράγοντας που συμβάλλει σε μια αποτυχημένη κάλυψη εμβολιασμού;