Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Προβολή: Caterpillar Shoes

 

Ζώντας με ένα σπάνιο νόσημα στην Ελλάδα


Για τη Χρυσάνθη Ζούβα, ακόμα και το να καθίσει στην καρέκλα του δωματίου της απαιτεί προσπάθεια. Η 39χρονη κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο και χρειάζεται βοήθεια στις περισσότερες καθημερινές της δραστηριότητες. 

Έχουν οι άνθρωποι με αναπηρία πρόσβαση στην τέχνη;

Μπορούν άνθρωποι με αναπηρία να έχουν πρόσβαση στην τέχνη; Τι συμβαίνει στην Ελλάδα; Ακολουθεί μια μεγάλη συζήτηση με την Εμμανουέλα Πατηνιωτάκη, ερευνήτρια, ακαδημαϊκό και πάροχο υπηρεσιών στον τομέα της Προσβασιμότητας, της Μετάφρασης και των Γλωσσικών Τεχνολογιών, που μαζί με την «Κίνηση Ανάπηρων Καλλιτεχνών» εργάστηκε επάνω στην οπτικοακουστική περιγραφή για τυφλούς, κωφούς και βαρήκοους ανθρώπους, φέρνοντάς τους για πρώτη φορά στις κινηματογραφικές αίθουσες, τα θέατρα και τις συναυλίες – ισότιμους θεατές ανάμεσα σε όλες, όλους και όλα.

Black Light: Καινοτομία και συμπερίληψη στο ίδιο θρανίο

Η μαθητική καινοτομία μπαίνει όλο και συχνότερα στο λεξιλόγιο εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών. Τα τελευταία χρόνια, πολλά σχολεία όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, σε συνεργασία με εγχώριους ή ακόμα και διεθνείς εκπαιδευτικούς φορείς (ιδιωτικούς ή και κρατικούς), δίνουν την ευκαιρία στους μαθητές να χρησιμοποιήσουν τις γνώσεις τους, αλλά κυρίως τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Κάθε χρόνο διοργανώνεται ένας σημαντικός αριθμός μαθητικών διαγωνισμών, στους οποίους ομάδες από πολλά σχολεία της χώρας, συνεργάζονται και σχεδιάζουν projects ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Τα projects αυτά καλύπτουν ένα ευρύτατο φάσμα πεδίων και αντικειμένων. Οι εφαρμογές πληροφορικής και ο κλάδος της ρομποτικής έχουν εξέχουσα θέση ως τα συνηθέστερα εργαλεία που χρησιμοποιούν οι μαθητές, προκειμένου να βάλουν σε εφαρμογή τις ιδέες τους. Μια ειδική αναφορά αξίζει το πανελλήνιο μαθητικό συνέδριο που διοργανώνεται κάθε χρόνο και στο οποίο παρουσιάζονται δεκάδες τέτοια projects από μαθητές σχολείων όλης της χώρας. Πέρα από τα βραβεία που δίνονται συχνά σε τέτοιους μαθητικούς διαγωνισμούς και αποτελούν ένα ισχυρό κίνητρο για τους συμμετέχοντες, τα οφέλη που αποκομίζει ένα παιδί μέσα από ανάλογες ευκαιρίες είναι πολλά περισσότερα. 

2ος διαγωνισμός παιδικού σκίτσου «σχεδίας»

Η φαντασία σμίγει με την αλληλεγγύη, στον παιδικό διαγωνισμό σκίτσου της «σχεδίας». Οι μικροί μας φίλοι καλούνται να επιστρατεύσουν τον δημιουργικό τους οίστρο, για να χρωματίσουν με το πινέλο τους την έννοια του «σπιτιού».

Μαθητικός διαγωνισμός της «σχεδίας» σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Break the Barriers Party: Το πιο cool και προσβάσιμο πάρτι της Ελλάδας επιστρέφει

Tο Σάββατο 29 Οκτωβρίου στις 23:00 στο Σεράφειο του Δήμου Αθηναίων οι Cool Crips διοργανώνουν το Break the Barriers Party Vol 2, το πιο cool και προσβάσιμο πάρτι της Ελλάδας.

Οι Cool Crips είναι δύο νέοι ανάπηροι τύποι που φτιάξανε μια σελίδα, η οποία προσπαθεί να καλύψει το κενό της αναπαράστασης των αναπήρων στην κοινωνία και στα media, μέσα από memes, κακά και ενίοτε μέτρια αστεία και κοινωνιολογικές θεωρίες σε πιο απλή γραφή.

Η νέα «Μονόπολη» που βοηθά άτομα με νευροαναπτυξιακές διαταραχές


Ένα νέο εκπαιδευτικό παιχνίδι μπορεί να ενισχύσει τις δεξιότητες ατόμων με νευροαναπτυξιακές διαταραχές.

Podcast: Στέλιος Μαλακόπουλος «Με τα τεχνητά μέλη ξαναβρήκα την ελευθερία μου»


Οι προτάσεις του αναπηρικού κινήματος στο νομοσχέδιο για την ασφαλιστική και συνταξιοδοτική νομοθεσία

Επιστολή με τις προτάσεις της επί του σχεδίου νόμου του υπ. Εργασίας «Εξορθολογισμός ασφαλιστικής και συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, ενίσχυση ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και άλλες διατάξεις» κατέθεσε η ΕΣΑμεΑ στον υπουργό Εργασίας.

Θετικές ρυθμίσεις που αφορούν σε άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις στο νομοσχέδιο είναι οι εξής: