Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Ποιος φροντίζει τα παιδιά που γίνονται φροντιστές;

Η Σάνιου Μουσόκε μόλις είχε περάσει τα εφηβικά της χρόνια όταν βρέθηκε με ευθύνες που προέρχονταν από όλες τις κατευθύνσεις.

Η μητέρα της χρειαζόταν ήδη φροντίδα πλήρους απασχόλησης, λόγω γνωστικής αναπηρίας, όταν, το 2015, ο πατέρας της είχε ένα τροχαίο, που τον άφησε ανάπηρο και τη Σάνιου Μουσόκε σε μια θέση που έχει νομικό ορισμό στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά κάθε άλλο παρά ξεκάθαρη περιγραφή για εκείνη: νεαρή φροντίστρια.

Παιδιά: Οι οθόνες τους… «έφαγαν» τη γλώσσα

Πρόσφατη μελέτη αποκαλύπτει ότι τα παιδιά που ασχολούνται με το κινητό για 172 λεπτά κάνουν γύρω στις 1.000 λέξεις.

Κατά τη διάρκεια του χρόνου που περνούν τα παιδιά μπροστά από ένα smartphone, ένα tablet ή μια κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών, ανταλλάσσουν λιγότερες κουβέντες με τους γονείς τους και ακούνε λιγότερες συνομιλίες από τους ενήλικες – στοιχείο ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων.

Podcast: Πώς νιώθει ένα παιδί με ΔΕΠΥ – Όλοι οι τρόποι να αναδειχθούν τα δυνατά του σημεία

Ποια είναι τα γνωρίσματα ενός παιδιού με ΔΕΠΥ; Τι νιώθει ένα παιδί με αυτή τη διαταραχή; Ο κ. Χρήστος Σκαλούμπακας, ψυχοπαιδαγωγός από τη μονάδα Διαταραχών ΔΕΠΥ – Μάθησης του Ψυχιατρικού Τμήματος Παιδιών και Εφήβων του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐας Κυριακού» δίνει όλες τις απαντήσεις

Υποτροφία της Google Ευρώπης για φοιτητές με αναπηρία

Η υποτροφία απευθύνεται σε φοιτητές με αναπηρίες οι οποίοι σπουδάζουν σε οποιοδήποτε πανεπιστήμιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το αντικείμενο σπουδών τους σχετίζεται με την επιστήμη των ηλεκτρονικών υπολογιστών. 

Σχολεία: Προαγωγικές και Απολυτήριες Εξετάσεις και βαθμοί β τετραμήνου

Περίπου 20 μέρες μαθημάτων πλέον απομένουν στα Δημοτικά, Γυμνάσια, Λύκεια και ΕΠΑΛ μέχρι τις διακοπές του Πάσχα.

Πολύ μικρότερο είναι το διάστημα που απομένει για μαθήματα αμέσως μετά τις διακοπές του Πάσχα, τουλάχιστον για τα Γυμνάσια, τα Λύκεια και τα ΕΠΑΛ.

Απολυμένος καθηγητής Σχολής Τυφλών: Νόμιμη αλλά όχι ηθική η απόλυσή μας

Ως σύννομη με βάση το πνεύμα του νόμου αλλά ενέργεια που ξεπερνάει το πλαίσιο της ηθικής χαρακτηρίζει στο ethnos.gr την απόλυση του ίδιου και άλλων τριών συνάδέλφων του, όλοι τους τυφλοί, ο Νίκος Χατζηδάφνης, καθηγητής Πληροφορικής στην πρώην Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης, η οποία αποτελεί πλέον παράρτημα του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ).

«Εκπαιδευτικοί μιλούν για το 1821 σαν γυμνασιάρχες της δεκαετίας του 1950»

Το νόημα της εθνικής επετείου, τα κομβικά γεγονότα, οι πρωταγωνιστές και οι παρελάσεις. Μιλά στη LiFO ο καθηγητής Φιλοσοφίας Δικαίου & Θεωρίας Θεσμών στο Τμήμα Ιστορίας & Φιλοσοφίας της Επιστήμης του ΕΚΠΑ, Αριστείδης Χατζής.

Προσφυγικό: Παιδιά μόνα στο ταξίδι της ζωής τους

Σκανταλιές, ποδόσφαιρο, σκιρτήµατα, γέλια, όνειρα. Σαστίζεις όταν «σκοντάφτεις» στα παραπάνω ξεφυλλίζοντας την έκδοση «Παιδικές διαδρομές σε καιρό πολέμου», τη συγκλονιστική συλλογή προσωπικών αφηγήσεων των ασυνόδευτων ανήλικων προσφυγόπουλων που φιλοξενούνται σήμερα στις δομές του Κοινωνικού ΕΚΑΒ, και αμέσως μετά μαλώνεις τον εαυτό σου που σάστισες. Τα παιδιά είναι παιδιά σε όποια γωνιά του κόσμου κι αν γεννήθηκαν. Οσα κι αν πέρασαν.

Η σκοτεινή μεταμόρφωση ενός Ουκρανού εφήβου σε σταρ της ρωσικής προπαγάνδας

Ο Ντένις Κόστεβ απομακρύνθηκε βίαια από τη γενέτειρά του και υποβλήθηκε σε έναν καταιγισμό μηνυμάτων υπέρ της Μόσχας. Η οικογένειά του ήθελε να τον φέρει πίσω – όμως η σωτηρία του δεν ήταν εύκολη υπόθεση.

Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών: Η Σχολή Τυφλών Θεσσαλονίκης απέλυσε 4 συνταξιούχους-εργαζόμενους με οπτική αναπηρία

Την άμεση ακύρωση της απόφασης του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (σ.σ. της Σχολής Τυφλών Θεσσαλονίκης) με την οποία απολύονται τέσσερις συνταξιούχοι με οπτική αναπηρία οι οποίοι συνέχιζαν να εργάζονται στο ΚΕΑΤ αξιοποιώντας τις διατάξεις του νόμου 612/1977 ζητάει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών με επιστολή του προς την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, την οποία κοινοποιεί στο Μέγαρο Μαξίμου και στα συναρμόδια υπουργεία.

Θεσσαλονίκη: «Σαφάρι» ελέγχων για την παραβατικότητα ανηλίκων σε Πυλαία και Πανόραμα

Νέα ειδική επιχειρησιακή δράση για την πρόληψη της παραβατικότητας των ανηλίκων, σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης απογευματινές και βραδινές ώρες της 24 Μαρτίου, σε περιοχές της Πυλαίας και του Πανοράματος, με τη συνδρομή αστυνομικών των Διευθύνσεων Ασφάλειας, Άμεσης Δράσης, Αλλοδαπών και Αστυνομίας Θεσσαλονίκης.