Παρασκευή 14 Μαΐου 2021

«Μπορούμε στο Σχολείο» για ένα καλύτερο αύριο

Διαβάζουμε στο "Μπορούμε" τη μη κερδοσκοπική οργάνωση με σκοπό τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού σε όλη την Ελλάδα:

Η κάθε πρόσκληση που δεχόμαστε από σχολεία που δείχνουν ενδιαφέρον για το πρόγραμμα «Μπορούμε στο σχολείο» μας γεμίζει χαρά και αισιοδοξία!

Πλέον με τη δυνατότητα διαδικτυακής παρουσίασης είμαστε σε θέση να συνεργαστούμε με σχολεία που βρίσκονται σε όλη τη χώρα. Πάντα με τη στήριξη των εκπαιδευτικών, έχουμε τη δυνατότητα να ενημερώσουμε τα παιδιά αναφορικά με τη σπατάλη τροφίμων, τον εθελοντισμό και την κοινωνική προσφορά.

7 τρόποι για να βοηθήσετε το παιδί σας να αντιμετωπίσει την ευαισθησία που έχει στους ήχους (αισθητηριακή ευαισθησία).

Τα παιδιά με διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας μπορεί να είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στους ήχους/θορύβους. Αυτή η ευαισθησία ενδέχεται να κάνει πραγματική πρόκληση πολλές καταστάσεις, από τα ψώνια στο μανάβικο μέχρι τις ασκήσεις πυρκαγιάς στο σχολείο. Δείτε μερικούς τρόπους με τους οποίους μπορείτε να βοηθήσετε ένα παιδί που έχει ευαισθησία στους ήχους.

- Προειδοποιήστε το εγκαίρως: Αν πρόκειται να ακουστεί ένας δυνατός θόρυβος και το γνωρίζετε από πριν, ενημερώστε το παιδί για αυτόν από πιο μπροστά. Πχ θυμίστε του ότι το μηχάνημα που στεγνώνει τα χέρια στις τουαλέτες του εστιατορίου κάνει δυνατό θόρυβο. Βοηθήστε το να βρει μέρος να σταθεί ή να κάτσει μακριά από την πηγή του θορύβου, αν είναι εφικτό.

Μαθήματα περιβαλλοντικής ευαισθησίας από τα Μικρά Κατσίμπο

Κατοικούν σε δενδρόσπιτα στον Όλυμπο, αγαπούν τη μουσική και τη φύση, «αγκαλιάζουν» τη διαφορετικότητα και ξεχωρίζουν από τα φουντωτά πορτοκαλί τους μαλλιά! Τα Μικρά Κατσίμπο είναι τα παιχνιδιάρικα πλασματάκια που δημιούργησε ο Γιάννης Αμπεριάδης στο πλαίσιο ενός πολυμορφικού παιδαγωγικού project που απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας. Η πρώτη επαφή με τον φανταστικό κόσμο των Κατσίμπο θα γίνει το προσεχές Σάββατο, 15 Μαΐου, οπότε και θα προβληθεί διαδικτυακά το βίντεο γνωριμίας με τα μικρά πλάσματα του δάσους.

Τα δικαιώματα των ατόμων με αυτισμό

Από την Ευδοκία Ταγκούλη, Ψυχίατρο Παιδιών & Εφήβων, Επιστ. Συν. της Ένωσης «Μαζί για το Παιδί»

«Μία από τις πιο κατακλυσμιαίες πτυχές του να είσαι γονέας ενός παιδιού με αυτισμό, είναι ο κίνδυνος της έντονης απομόνωσης. Ελάχιστοι φίλοι ή ακόμη και μέλη της ευρύτερης οικογένειάς σου, καταλαβαίνουν τι είναι ο αυτισμός και πώς επηρεάζει εσένα, το παιδί σου και την οικογένειά σου. Το παιδί σου δείχνει τόσο διαφορετικό. Και εσύ αισθάνεσαι τόσο μόνος...» ( μητέρα παιδιού με αυτισμό).

Με ένα self test στα σχολεία μαθητές και εκπαιδευτικοί από Δευτέρα 17 Μαΐου

Μία φορά την εβδομάδα αντί για δύο θα υποβάλλονται σε self test οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και το λοιπό προσωπικό στα σχολεία όλης της χώρας από την προσεχή Δευτέρα 17 Μαΐου.

Επίσης αποφασίστηκε ότι οι εξετάσεις του εαρινού εξαμήνου στα ΑΕΙ θα γίνουν εξ αποστάσεως ή διά ζώσης ανάλογα με τις αποφάσεις των τμημάτων και των σχολών, με την προηγούμενη διενέργεια self-test φοιτητών και καθηγητών.

Στις 28 Ιουνίου οι εξετάσεις για τα Πρότυπα Σχολεία

Το εναρκτήριο λάκτισμα για την προετοιμασία της λειτουργίας των 50 νέων Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΠΠΣ), που θα λειτουργήσουν στη χώρα την επόμενη σχολική χρονιά όπως παρουσίασε κατ’ αποκλειστικότητα χθες η «Κ», έδωσε χθες το υπουργείο Παιδείας. Η κλήρωση για την υποδοχή των νέων μαθητών στα Πειραματικά Σχολεία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 24/6 και οι εξετάσεις για τα Πρότυπα Σχολεία θα οργανωθούν τη Δευτέρα 28/6.

Πανελληνίες 2021: Ο αριθμός εισακτέων στα ΑΕΙ και η ελάχιστη βάση εισαγωγής

Αυξήθηκαν οι θέσεις στα περιφερειακά πανεπιστήμια , ενω στα κεντρικά έγιναν μικρές αυξομειώσεις θέσεων χωρίς όμως να «πειραχτούν» οι σχολές υψηλής ζήτησης όπως Ιατρικές, Νομικές, Πολυτεχνικές, οικονομικές κ.α

Με το ίδιο αριθμό εισακτέων με την περσινή χρόνια θα πάνε φέτος στις Πανελλήνιες εξετάσεις οι απόφοιτοι των λυκείων. Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 ανέρχεται σε 77.415. Πέρυσι ο αριθμός εισακτέων στις Σχολές, στα Τμήματα και στις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης έφτασε σε 77.970 και είχε παραμείνει ίδιος με το 2019 ώστε όπως είχε αναφέρει τότε το υπουργείο Παιδείας «ώστε να μην επηρεαστούν περαιτέρω οι υποψήφιοι εν μέσω υγειονομικής κρίσης του κορoνοϊού».

Πρόσκληση σε δράση από τον οργανισμό Σύμπλεξις -«ISEX: Ολοκληρωμένη σεξουαλική εκπαίδευση και ενδυνάμωση στα σχολεία»

Ο οργανισμός Σύμπλεξις (www.symplexis.eu) υλοποιεί στην Ελλάδα το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «ISEX: Ολοκληρωμένη σεξουαλική εκπαίδευση και ενδυνάμωση στα σχολεία» και προσκαλεί εκπαιδευτικούς και άλλους/ες επαγγελματίες της εκπαίδευσης να συμμετάσχουν σε μία καινοτόμα δράση.

Οι θέσεις είναι περιορισμένες και για αυτό θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Κεραμέως: Στόχος η διασύνδεση του σχολείου με την αγορά εργασίας

Ζούμε σε ένα περιβάλλον που συνεχώς αλλάζει και εξελίσσεται, με αποτέλεσμα να βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή αλλαγής της φιλοσοφίας του σχολείου. Εκτός από τη γνώση, το σχολείο πρέπει να παρέχει και τις ήπιες δεξιότητες. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, μιλώντας την Πέμπτη στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. 

Οπως ανέφερε η κυρία Κεραμέως, δημιουργούνται εργαστήρια δεξιοτήτων με θεματικές όπως ο εθελοντισμός, η ρομποτική, η επιχειρηματικότητα και η σεξουαλική αγωγή. «Εντάσσουμε τη βιωματική μάθηση με 453 καινούργια προγράμματα. Προχωράμε στο πολλαπλό βιβλίο για να δώσουμε την ελευθερία κινήσεων στους εκπαιδευτικούς» σημείωσε. 

Διαδικτυακή εκδήλωση: «Φύλο και Εκπαίδευση»

Δευτέρα 17 Μαΐου & ώρα 18.00-20.00--> Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω YouTube

Η εκπαίδευση διαμορφώνει τις κοινωνικές σχέσεις των φύλων και ταυτόχρονα επηρεάζεται από αυτές. Η ισότητα ανάμεσα στα φύλα στον χώρο της εκπαίδευσης αποτελεί μια σημαντική παράμετρο που στοχεύει στη βελτίωση της ποιότητας της εκπαίδευσης. Η εκπαίδευση ωστόσο, ως βασικός μηχανισμός παραγωγής γνώσης, παράγει και αναπαράγει έμφυλους καταμερισμούς και ανισότητες.

Οι μυρωδιές διηγούνται την ιστορία ενός τόπου


Κι όμως οι μυρωδιές μπορούν να περιγράψουν την ιστορία μίας περιοχής. Οι μαθητές του γυμνασίου των Κρεστένων το μυρίστηκαν και αποφάσισαν να καταγράψουν τις μυρωδιές του τόπου τους και μαζί να αναδείξουν την αξία της όσφρησης και να καλλιεργήσουν την οσφρητική αγωγή.

Γιατί το παιδί σας αγνοεί; – Τι μπορείτε να κάνετε

Είναι ενοχλητικό όταν το παιδί σας δεν ακούει τις οδηγίες σας, ειδικά όταν σας πιέζει ο χρόνος κι εκείνο δείχνει απολύτως απρόθυμο να συνεργαστεί. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να διδάξετε στο παιδί σας να σας ακούει ήδη από την πρώτη φορά που μιλάτε. Διαφορετικά, η παράβλεψη των αιτημάτων σας θα μπορούσε να γίνει μια συνήθεια, που υποβαθμίζει τη μεταξύ σας επικοινωνία και σχέση.

Βασίλης Σφυρόερας: Ο Βασίλης του Βλάση

Πριν από σχεδόν έξι χρόνια, για την ακρίβεια στις 26 Μαΐου 2015, έφυγε από τη ζωή πλήρης ημερών ο διακεκριμένος ιστορικός Βασίλης Σφυρόερας, ομότιμος καθηγητής της Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του ΕΚΠΑ.

Ως ένας από τους αναρίθμητους φοιτητές του αειμνήστου καθηγητή στο διάβα των δεκαετιών, είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω προσωπικώς, να σχηματίσω ιδία άποψη για την εν γένει προσωπικότητα, το ήθος και την επιστημονική του συγκρότηση.

Μαθητές μάζεψαν καπάκια και δώρισαν αναπηρικό αμαξίδιο σε γηροκομείο

Συνέλεξαν 150.000 πλαστικά καπάκια νερού και μ' αυτά κατάφεραν ν' αποκτήσουν ένα αναπηρικό αμαξίδιο, το οποίο προσέφεραν στο Γηροκομείο Κοζάνης. Πρόκειται για τους μαθητές του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης, μια ολιγομελής αντιπροσωπεία των οποίων μαζί με τον καθηγητή τους παρέδωσαν, σήμερα, το αμαξίδιο στη διεύθυνση του ιδρύματος.

2ος Διαγωνισμός Παραδοσιακού (λαϊκού) Παραμυθιού – eBooks4Greeks

Κόκκινη κλωστή δεμένη, στην ανέμη τυλιγμένη, δώσ’ της
κλότσο να γυρίσει παραμύθι ν’ αρχινήσει…

Κάπως έτσι, σαν παραμύθι, πέρασαν 10 χρόνια απ’ τον 1ο διαγωνισμό που μας χάρισε την πρώτη συλλογή λαϊκών παραμυθιών.

Ο 2ος αυτός διαγωνισμός συνεχίζει το πρώτο εκείνο κάλεσμα να διηγηθούμε τα παραμύθια του παππού και της γιαγιάς ώστε να μείνουν άσβεστα στο πέρασμα του χρόνου. Παραμύθια που δεν μας διάβαζαν από βιβλία αλλά τα άκουσαν κι εκείνοι απ’ τους γονείς και τους παππούδες τους. Όσοι γνωρίζετε λοιπόν παραμύθια που ταξιδεύουν μέσα στα χρόνια από στόμα σε στόμα κι έχουν γίνει μέρος της παράδοσής μας (λαϊκά παραμύθια) θα είναι χαρά μας να συμμετέχετε!

Αποστολή παραμυθιών μέχρι και: 17/05/2021
Ημερομηνία ανάδειξης νικητών: 17/06/2021