Κυριακή 10 Ιανουαρίου 2010

Ο Μικρός Πρίγκιπας στο Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο



Ο "Μικρός Πρίγκιπας" είναι βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Ο αφηγητής πέφτει με το αεροπλάνο του- που έχει πάθει βλάβη- στην έρημο. Εκεί συναντά ένα ασυνήθιστο παιδί, το Μικρό Πρίγκιπα, γνωρίζονται και γίνονται φίλοι. Ο αφηγητής μαθαίνει πολλά από τον καινούργιο του φίλο, ο οποίος του διηγείται την επίσκεψή του σε άλλους παλνήτες, όπου υπάρχουν άνθρωποι ματαιόδοξοι, πιο "ανθρώπινοι" κα.
Μολονότι υποτίθεται ότι είναι παιδικό βιβλίο, ο Μικρός Πρίγκιπας θίγει μερικά βαθυστόχαστα και ιδεαλιστικά ζητήματα σχετικά με τη ζωή και την ανθρώπινη φύση. Ο Στρατής Τσίρκας που προλόγισε την ελληνική έκδοση του βιβλίου (ο ίδιος το είχε μεταφράσει) έγραψε χαρακτηριστικά: "Το δίδαγμα του βιβλίου είναι οπωσδήποτε θετικό: είναι το αίσθημα ευθύνης απέναντι σε εκείνους που αγαπούμε ή μας αγαπούν".

Από τις 3 Φεβρουαρίου 2010, το συμβολικό ταξίδι του Μικρού Πρόγκιπα ξετυλίγεται στο θόλο του Νέου Ψηφιακού Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, μέσα από τη νέα ψηφιακή παράσταση με τον ομώνυμο τίτλο.

Η ψηφιακή παράσταση είναι μια παραγωγή της ιαπωνική εταιρίας GOTO, ενώ μια ομάδα σημαντικών Ελλήνων ηθοποιών αγκαλιάζει το έργο. Η Ξένια Καλογεροπούλου στο ρόλο της αλεπούς, ο Σπύρος Παππαδόπουλος στο ρόλο του πιλότου, η Ζέτα Μακρυπούλια ως τριαντάφυλλο, ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ως φίδι, η Ντορίτα Θεοχαρίδου στο ρόλου του Μικρού Πρίγκιπα και ο Βασίλης Καϊλας, με τη ραδιοσκηνοθεσία του Αργύρη Παυλίδη δημιουργούν ένα καθηλωτικό αποτέλεσμα. Επίσης, προβάλλεται στο θόλο, το βιντεοκλίπ του τραγουδιού "Ο Μικρός Πρίγκιπας" σε στίχους Παρακευά Καρασούλου, μουσική κι έρμηνεία Μάριου Φραγκούλη και σκηνοθεσία Παναγιώτη Σιμόπουλου.
Τέλος, αξίζει να θυμηθείτε απόσπασμα από μία παλαιότερη ελεύθερη διασκευή σε μιούζικαλ με τις φωνές της Βάσιας Ζηλου και του Τάκη Καρανάτσου.

Η ενεργός τουριστική αγορά των ΑΜΕΑ



Το 2006, ο κ. Άρης Ίκκος στα πλαίσια του συνεδρίου IMIC "Μάρκετινγκ προορισμών και χώρων διοργάνωσης εκδηλώσεων" είχε αναφέρει στην ομιλία του ότι τα προσβάσιμα ξενοδοχεία και οι προορισμοί, δηλαδή τα ξενοδοχεία και οι προορισμοί που έχουν όλες τις διευκολύνσεις, ώστε τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες (ΑΜΕΑ) να είναι αυτοεξυπηρετούμενα,  αναδεικνύονται σε ένα σημαντικό μερίδιο της σύγχρονης τουριστικής άγορας.
Τα χαρακτηριστικά που ανέφερε σχετικά με την ελκυστικότητα της συγκεκριμένης αγοράς ήταν:
Τα ΑΜΕΑ σε Ευρώπη, Η.Π.Α. και Ιαπωνία υπερβαίνουν τα 100 εκατομμύρια. Εάν στα άτομα αυτά προστεθούν οι ηλικιωμένοι και τα άτομα με προσωρινή αναπηρία (πχ αυτά που αναρρώνουν από μια σημαντική εγχείρηση), ο αριθμός πλησιάζει τα 200 εκατομμύρια. Πολλά από τα άτομα αυτά έχουν την οικονομική άνεση να ταξιδέψουν, ενώ σε πολλές χώρες, οι φορείς κοινωνικής ασφάλισης παρέχουν ειδικά πακέτα τουρισμού. Στις Η.Π.Α. μόνο το ποσό που ξοδεύουν ΑΜΕΑ για ταξίδια ανέρχεται σε περίπου 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Συνήθως τα ΑΜΕΑ συνοδεύονται από ένα ή δύο άτομα τουλάχιστον και ταξιδεύουν εκτός περιόδων τουριστικής αιχμής. Επιχειρηματικά, οι προσβάσιμες ξενοδοχειακές μονάδες απολαμβάνουν υψηλότερη πληρότητα και μέση τιμή δωματίου (έως 10 ποσοστιαίες μονάδες και 20% αντίστοιχα) από αντίστοιχες μονάδες, ενώ δεν έχουν υψηλότερα λειτουργικά κόστη λόγω του κατάλληλου σχεδιασμού τους.
Την προηγούμενη Πέμπτη, 7 Ιανουαρίου 2010, η εφημερίδα Ελευθεροτυπία δημοσίευσε άρθρο σχετικά με την ελληνική πραγματικότητα: "Εδώ και μία δεκαετία έχει ξεκινήσει στη χώρα μας- έστω και υποτυπωδώς- η δημόσια συζήτηση/ διαβούλευση, σχετικά με την αναγκαιότητα αναβάθμισης του τουριστικού προϊόντος ώστε να γίνει προσβάσιμο και ελκτικό στην αγορά των ΑΜΕΑ και των εμποδιζομένων ατόμων ευρύτερα. Δυστυχώς τα πράγματα δεν έχουν προχωρήσει με το ρυθμό που θα έπρεπε. Οι όποιες παρεμβάσεις έχουν επιχειρηθεί τα τελευταία χρόνια, χαρακτηρίζονται έντονα από το στοιχείο της αποσπασματικότητας και δεν αντανακλούν ούτε στο ελάχιστο-δυστυχώς- μία σοβαρά σχεδιασμένη στρατηγική".
Αν ενδιαφέρεστε να ενημερωθείτε σχετικά με τις προσβάσιμες δραστηριότητες που προσφέρονται στην Ελλάδα, μπορείτε να αναζητήσετε τον οδηγό της ΕΣΑμεΑ. Στο πλαίσιο του Έργου "Προσβάσιμες Διαδρομές Κοινωνικής Ένταξης ΑμεΑ", Ε.Π. 2000-2008, Μέτρο 3.2 "Σταδιακή Επανένταξη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην κοινωνικοοικονομική ζωή και προώθηση στην αυτόνομη διαβίωση", η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ) πραγματοποίησε την έκδοση του Οδηγού Προσβάσιμων Ψυχαγωγικών Δραστηριοτήτων στην Ελλάδα, ο οποίος διατίθεται δωρεάν από τα κεντρικά Γραφεία της (Ελευθ. Βενιζέλου 236, Ηλιούπολη, Αθήνα, τηλ. 2109949837) και από τα παραρτήματά της στη Θεσσαλονίκη (Βασιλίσσης Όλγας 114, τηλ. 2310842742)  και στην Πάτρα (Ακτή Δυμαίων 5, τηλ. 2610362127).
Βιβλιογραφία για τον Προσβάσιμο Τουρισμό θα συγκεντρωμένη εδώ από τον Simon Darcy. Περιηγηθείτε επίσης στο διακτυακό τόπο του Ευρωπαϊκού Δικτύου Για τον Προσβάσιμο Τουρισμό (ENAT) και στον αντίστοιχο του φορέα Ευρωπαϊκής Πιστοποίησης Προσβασιμότητας.

Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Ιδρύματος Ευγενίδου




Γιατί "σκάει" το ποπ κορν; Αναρωτιέστε αν η επιστήμη κρύβεται πίσω από καθημερινά πράγματα; Αυτόν τον Ιανουάριο οι επιστήμονες βγαίνουν λίγο από το εργαστήριο και μπαίνουν στο θαυμαστό κόσμο της κουζίνας. Με ειδικά σχεδιασμένα πειράματα, αλλά και δραστηριότητες μικροί και μεγάλοι θα ανακαλύψουν την επιστήμη που συνδέεται με την παρασκευή φαγητών! Κάθε Σάββατο και Κυριακή του Ιανουαρίου η Διαδραστική Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου παρουσιάζει τη σειρά πειραμάτων και δραστηριοτήτων με τίτλο


Πειράματα (ώρα 13:30): Γιατί "σκάει" το ποπ κορν; Μπορούμε να φτιάξουμε μια φωτοβολίδα στην κουζίνα μας; Γίνεται να βράσεις νερό με πάγο; Τι ρόλο παίζει η πίεση στη θερμοκρασία και πώς ο άνθρωπος εκμεταλλεύτηκε τη συγκεκριμένη ιδιότητα για να επινοήσει τις χύτρες ταχύτητας;

"Κουλουράκια γεμάτα μυστήριο" (ώρα 16:30 και 17:00, για παιδιά 9 έως 12 ετών): Με αυτή τη διασκεδαστική και "νόστιμη" δραστηριότητα τα παιδιά ανακαλύπτουν την έννοια του πειράματος και μαθαίνουν πώς μπορούν να ακολουθήσουν την πειραματική διαδικασία σε απλά βήματα και ν αεξάγουν συμπεράσματα. (σημείωση: η δραστηριότητα θα διεξαχθεί δύο φορές, για δύο διαφορετικές ομάδες παιδιών. Στις δραστηριότητες αυτές μπορείτε να δηλώσετε συμμετοχή στο χώρο, μισή ώρα πριν την έναρξη των δραστηριοτήτων. Τα παιδιά πρέπει απαραίτητα να συνοδεύονται).