Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

10 συμβουλές για να προετοιμάσετε το παιδί σας να μάθει Braille

Η μάθηση της ανάγνωσης ξεκινά στην πραγματικότητα την στιγμή της γέννησης του ατόμου. Η διαδικασία περιλαμβάνει μεταξύ των άλλων την ανάπτυξη βασικών γνώσεων, εννοιών, κινητικών δεξιοτήτων, της γλώσσας και της επικοινωνίας. Τα παιδιά που καλούνται να μάθουν Braille χρειάζεται να αναπτύξουν ταυτόχρονα τις δεξιότητες λεπτής κινητικότητας και απτικής διάκρισης. 

Διαβάστε 10 πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να προετοιμάσετε το παιδί σας να μάθει Braille:

Πώς η κρίση «χτύπησε» τους έφηβους: Κομμένα φροντιστήρια και εκδρομές αλλά και έλλειψη χρημάτων για να αγοράσουν τρόφιμα

«Ξέχασαν» διακοπές και ταξίδια, χρειάστηκε να μετακομίσουν ακόμη και να μείνουν με συγγενείς, σταμάτησαν φροντιστήρια ή ιδιαίτερα μαθήματα και όλα αυτά στην πιο κρίσιμη περίοδο στη ζωή του, την εφηβεία. Στην Ελλάδα το 2014, τέσσερις στους δέκα δεκαπεντάχρονους δεν έκαναν διακοπές και ένας στους δέκα εφήβους σταμάτησαν τα φροντιστήρια. Την ίδια χρονιά, ένας στους είκοσι εφήβους δηλώνουν ότι τους λείπουν χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα!

Η τεχνολογία ξέφυγε! WiFi κούνια μωρών για γονείς που πάντα λείπουν

Δεν μοιάζει με κάποια καινούργια πρόταση… Ολοι μας είχαμε κούνιες όταν ήμασταν παιδιά.

Οι νεότεροι μάλιστα είχαν την ευκαιρία να κουνιόνται δυναμικά αφού οι καινούργιες μωρουδιακές κούνιες λειτουργούσαν με μπαταρίες.

Τα παιδιά που τρώνε φυστίκια από μωρά δεν παθαίνουν αλλεργία, σύμφωνα με έρευνα

Τα παιδιά που κινδυνεύουν από αλλεργία στα φυστίκια, μπορούν να την αποφύγουν, αν τρώνε σχετικά προϊόντα με φυστίκι κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής τους, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. 

Το πλύσιμο των πιάτων στο χέρι προστατεύει τα παιδιά από αλλεργίες

Οι γονείς που πλένουν τα πιάτα στον νεροχύτη με τα χέρια τους, αντί να τα βάζουν σε πλυντήριο πιάτων, προστατεύουν τα παιδιά τους από την εκδήλωση αλλεργιών, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι, αν κανείς υιοθετήσει τον παραδοσιακό -και πιο κουραστικό- τρόπο για το πλύσιμο των πιάτων, μπορεί τα πιάτα να μην πλένονται τόσο καλά, αλλά -ακριβώς γι' αυτό- ο κίνδυνος παιδικής αλλεργίας μειώνεται κατά περίπου 40%. 

Αμερικανάκια δοκιμάζουν πρωινά απ' όλο τον κόσμο και ξεκαρδίζονται

Για τα περισσότερα παιδιά στην Αμερική πρωινό σημαίνει ένα βαρετό μπολ με δημητριακά ή ένα τοστ. To σάιτ Cut Video τα έβαλε να δοκιμάσουν από ψάρι με βραστά λαχανικά που τρώνε στην Κορέα, μέχρι φέτα, κρεμμύδι και σολωμό, όπως συνηθίζουν να έχουν για πρωινό στη Φινλανδία. Οι αντιδράσεις τους είναι ξεκαρδιστικές.

Στον μαγικό κόσμο του ιαπωνικού κινούμενου σχεδίου

Aπό τα πιο αντιπροσωπευτικά είδη της ιαπωνικής pop κουλτούρας, τα anime (σημαίνει κινούμενο σχέδιο) μαζί με τα manga, την μόδα του cosplay (μεταμφίεση με κοστούμια από χαρακτήρες Manga, ιαπωνικών καρτούν), ενθουσιάζουν σε πολλά σημεία του κόσμου και διατηρούν σταθερή θέση στις λίστες δημοτικότητας.

Είναι η νηστεία κατάλληλη για τα παιδιά;

Οι επιστήμονες του προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας ΕΥ ΖΗΝ (Εθνική δράση Υγείας για τη ΖωΗ των Νέων) μας ενημερώνουν για το αν και με ποιο τρόπο πρέπει να νηστεύουν τα παιδιά κατά τη Σαρακοστή και τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Κατά την περίοδο της νηστείας της Σαρακοστής πολλοί γονείς αναρωτιούνται εάν είναι ασφαλές για τα παιδιά τους να ακολουθήσουν την νηστεία, και συγχρόνως να εξακολουθούν να προσλαμβάνουν όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την υγεία και την ανάπτυξή τους. Παρόλο που η αποχή από αρκετές σημαντικές ομάδες τροφίμων ενέχει πιθανούς κινδύνους για διατροφικές ελλείψεις, μια καλά σχεδιασμένη διατροφή κατά την περίοδο της νηστείας μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών και να προσφέρει πλεονεκτήματα για την υγεία τους.

Γιώργος Γκιντίκας: Γλώσσα δεν είναι μόνο αυτό που μιλάμε και ακούμε

Λίγο προτού εμφανιστεί στο «TEDx Heraklion», ο ιδρυτής του Κέντρου Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας μάς ξεναγεί στον άγνωστο κόσμο των κωφών και μαζί σε έναν ολόκληρο "πολιτισμό" που μπορεί να πλουτίσει τη ζωή και των ακουόντων. 
Δημήτρης Κουγιουμτζόπουλος

Τα σχολεία πηγαίνουν Πανεπιστήμιο

Το Πανεπιστήμιό Πάτρας, για έκτη συνεχή χρονιά, οργανώνει την ιδιαίτερα πετυχημένη και δημοφιλή δραστηριότητα «15νθήμερο γνωριμίας των Σχολείων της Περιφέρειας με το Πανεπιστήμιο Πατρών», με τον γενικό τίτλο: «Τα Σχολεία πηγαίνουν Πανεπιστήμιο».