Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2023

6 τρόποι για να βοηθήσετε τις μαθήτριες και τους μαθητές σας με Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή / Oppositional Defiant Disorder - ODD

 Τα περισσότερα παιδιά, κατά καιρούς, λογομαχούν και δοκιμάζουν τα όρια. Ωστόσο, κάποια παιδιά είναι προκλητικά και εχθρικά σε τέτοιο βαθμό που επηρεάζει την καθημερινή τους ζωής – μια συμπεριφορά που κάποιες φορές διαγιγνώσκεται ως Εναντιωματική Προκλητική Διαταραχή (ΟDD).

Αλλεργικό παιδί στο σχολείο: Τι πρέπει να γνωρίζει ο εκπαιδευτικός

Στις μέρες μας 1 στα 4 παιδιά σχολικής ηλικίας πάσχει από κάποια μορφή αλλεργίας που μπορεί να επηρεάσει και τις σχολικές τους δραστηριότητες. Στην περίπτωση σοβαρών, αναφυλακτικών αντιδράσεων μπορεί ακόμα και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους. Τα περιστατικά αναφυλαξίας συμβαίνουν στην πλειοψηφία τους σε παιδιά σχολικής ηλικίας, και το συνηθέστερο αίτιο είναι τροφικά αλλεργιογόνα. Να σημειωθεί επίσης ότι περίπου 1 στα 4 περιστατικά αναφυλαξίας στα σχολεία στις ΗΠΑ (21,9%) συμβαίνει σε παιδιά χωρίς γνωστό ιστορικό αλλεργίας. Αν και με βάση τα ελληνικά δεδομένα, ο εκπαιδευτικός δεν οφείλει να χορηγήσει φαρμακευτική αγωγή σε παιδιά στο σχολείο, μπορεί να παρέχει πρώτες βοήθειες όταν χρειαστεί για κάθε παιδί, σε συνεργασία και με τη σχολική νοσηλεύτρια, όταν είναι διαθέσιμη. Επιπλέον, μπορεί να δημιουργήσει συνθήκες που να εξασφαλίζουν ασφαλές περιβάλλον για κάθε αλλεργικό παιδί.

«Το ταξίδι της σταγόνας»: Το πρώτο παραμύθι της σειράς «Περιβαλλοντικές ιστορίες»

«Το ταξίδι της σταγόνας» το βιβλίο της Νίκης Ευελπίδου συναντά στον δρόμο του μπαζωμένα ρέματα και σπίτια και παρασέρνει τα πάντα.

Με αυτήν την ιστορία επέλεξε να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά η συγγραφέας και Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος του ΕΚΠΑ που τιμήθηκε δυο φορές από την Ακαδημία Αθηνών για το επιστημονικό της έργο.

Ποια είναι τα έγγραφα που πρέπει να έχει μαζί του ο γονιός όταν ταξιδεύει με ανήλικα

«Μέχρι σήμερα αυτό το πρόβλημα το αντιμετώπιζαν περισσότερο ήταν όταν ταξίδευαν ανήλικοι κυρίως με το αεροπλάνο και αυτό όταν γινόταν πτήσεις εσωτερικού» εξηγεί η δικηγόρος Ελένη Γκλεγκλέ μιλώντας στην εκπομπή ΣΥΝΔΕΣΕΙΣ και τον Κώστα Παπαχλιμίντζο και συμπληρώνει πως «σε πτήσεις εσωτερικού, όπως επίσης και στα πλοία που σχεδόν ποτέ κανείς δεν ζητούσε νομιμοποιητικά έγγραφα του ανηλίκου»

Στον αέρα η παράλληλη στήριξη στα σχολεία – Μόλις στο 35-40% η κάλυψη στη Θεσσαλονίκη

Μεγάλο και σοβαρό είναι το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί σε μαθητές και γονείς από τις ελλείψεις που παρατηρούνται στη στελέχωση των σχολικών μονάδων σε όλη τη χώρα και κατ’ επέκταση τη Θεσσαλονίκη με εκπαιδευτικούς παράλληλης στήριξης.

Άποψη: Τασούλα Επτακοίλη - «Γιατί βγαίνεις αφού δεν μπορείς;»…

Η ιστοσελίδα του ΟΑΣΑ ενημερώνει ότι τα εμποδιζόμενα άτομα ανέρχονται στο 42,5% του ελληνικού πληθυσμού: 10% ΑμεΑ (άτομα με κάθε είδους αναπηρία), 14% ηλικιωμένοι, 6% υπερήλικοι (άνω των 75 ετών), 11% νήπια (έως 4 ετών και οι συνοδοί τους), 1,5% έγκυοι. Οι οδηγίες για τις μετακινήσεις τους με τα μέσα μαζικής μεταφοράς δίνονται, από το oasa.gr, σε δεύτερο ενικό πρόσωπο – της αμεσότητας ή της αγένειας, άραγε; «Πηγαίνεις στον πλησιέστερο σταθμό της οικίας σου ή της διαδρομής που επιθυμείς, προσεγγίζεις τον ανελκυστήρα, κατεβαίνεις στις αποβάθρες, εισέρχεσαι στους συρμούς». Ή «πλησιάζεις την κοντινότερη στάση της λεωφορειακής γραμμής, σχεδόν όλα τα λεωφορεία έχουν επιγονάτηση, ενώ το 1/4 αυτών φέρει ράμπες, με τη βοήθεια του συνοδού σου, των επιβατών ή του οδηγού επιβιβάζεσαι».

Χωρίς μεταφορά 600 μαθητές με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη - «Ασύμφορη η τιμή για τα σχολικά δρομολόγια»

Επιστολή στο υπουργείο Εσωτερικών στην οποία εκφράζεται η αγανάκτηση εκατοντάδων οικογενειών μαθητών και μαθητριών με αναπηρία απέστειλε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία καθώς, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της, έχει δημιουργηθεί πολύ σοβαρό πρόβλημα στη Θεσσαλονίκη, σχετικά με τις μετακινήσεις των μαθητών/τριών με αναπηρία από και προς τις σχολικές μονάδες, με τον συνολικό αριθμό αυτών που δεν καλύπτεται η μετακίνησή τους στη συγκεκριμένη περιοχή, να υπερβαίνει τους 600.

Συνεχίζεται ο Γολγοθάς των νεοδιοριζόμενων εκπαιδευτικών με αναπηρία και των εκπαιδευτικών γονέων τέκνων με αναπηρία

Συνεχίζονται και αυτή τη σχολική χρονιά τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νεοδιοριζόμενοι (αναπληρωτές και μόνιμοι) εκπαιδευτικοί με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, αλλά και εκπαιδευτικοί γονείς ή νόμιμοι κηδεμόνες ατόμων με βαριές αναπηρίες, αναφορικά με τις τοποθετήσεις τους σε σχολικές δομές. Η ΕΣΑμεΑ τα επισημαίνει με επιστολή της (επισυνάπτεται) στον υπουργό Παιδείας Κ. Πιερρακάκη.

Kidot Festival 5: Το μεγαλύτερο φεστιβάλ για την οικογένεια προσκαλεί σε στιγμές ευτυχίας

Το μεγαλύτερο festival της χώρας για την οικογένεια έρχεται για πέμπτη χρονιά ακόμα πιο ανανεωμένο, μεγαλύτερο και με την πιο fun διάθεση!

Φέτος, το KIDOT Festival ανοίγει τις πύλες του το Σαββατοκύριακο 30 Σεπτεμβρίου & 1 Οκτωβρίου, στον υπαίθριο χώρο της ΔΕΘ Helexpo (Θεσσαλονίκη), και προσκαλεί σε στιγμές ευτυχίας.

Σάλος στην Αυστρία με δηλώσεις του καγκελάριου - Οι φτωχότεροι γονείς να ταΐσουν τα παιδιά τους σε fast food

«Τι σημαίνει ότι ένα παιδί δεν έχει ένα ζεστό γεύμα στην Αυστρία; Ξέρετε ποιο είναι το φθηνότερο ζεστό γεύμα στην Αυστρία; Δεν είναι υγιεινό, αλλά είναι φθηνό: ένα χάμπουργκερ», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Αυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ

ΟΑυστριακός καγκελάριος Καρλ Νεχάμερ δέχθηκε επικρίσεις μετά από ένα βίντεο που ήρθε στο φως της δημοσιότητας και στο οποίο ο Νεχάμερ αναφέρει ότι οι γονείς με χαμηλό εισόδημα μπορούν να ταΐζουν τα παιδιά τους με χάμπουργκερ από τα McDonald's.

Ημερίδα: «Αθλητισμός για όλους...αθλητισμός χωρίς εμπόδια!»

Υπό την αιγίδα της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ, και τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού προγράμματος BeActiveHellas, της ΓΓΑ, του Δήμου Βέροιας, της Ένωσης Γονέων-Κηδεμόνων Δήμου Βέροιας και της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας, το αθλητικό Σωματείο ΑμεΑ Ν. Ημαθίας «ΑΙΓΕΣ ΒΕΡΓΙΝΑ» διοργανώνει την ημερίδα «Αθλητισμός για όλους...αθλητισμός χωρίς εμπόδια!».