Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Κάλαντα Φώτων

Ανατολική Μακεδονία: Ήθη και έθιμα για τα Θεοφάνια

Τα ήθη και τα έθιμα ενός τόπου μαρτυρούν τις βαθύτερες ανησυχίες των ανθρώπων, όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο πέρασμα των χρόνων. Στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας, οι κάτοικοι, η πλειονότητα των οποίων έχουν τις ρίζες τους στον Πόντο και τη Μ. Ασία, γνωρίζουν πώς να σέβονται τις παραδόσεις τους, αφού σε αυτές αποτυπώνονται η ιστορία και οι αγώνες τους.

Βιβλίο για παιδιά με δυσλεξία έγραψε ένα 10χρονο αγόρι

Ο Χένρικ Ρίκο Ζούπαν, ένα 10χρονο παιδί με δυσλεξία, έγραψε με τη βοήθεια της μητέρας του ένα βιβλίο ειδικό για συνομήλικούς του, με την ίδια μαθησιακή δυσκολία.
Στην προσπάθεια συνέτρεξε και ο φίλος του μικρού συγγραφέα, Γιάντραν Χόχνιετς, επίσης παιδί με δυσλεξία, που ανέλαβε την εικονογράφηση του βιβλίου.

Υπουργείο Παιδείας: Πρόγραμμα επαναχρησιμοποίησης των σχολικών βιβλίων

Ένα τέλος σε μία μαθητική συνήθεια ετών, την καταστροφή και το τελετουργικό κάψιμο των βιβλίων με τη λήξη κάθε σχολικής χρονιάς επιχειρεί να βάλει η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου.
Μέσω ενός εθελοντικού προγράμματος επαναχρησιμοποίησης των σχολικών βιβλίων, η υπουργός στέλνει μήνυμα στους μαθητές, λέγοντάς τους: «Αντί να καταστρέφετε τα βιβλία, προσφέρετέ τα στους επόμενους μαζί με ένα σημείωμά σας», όπως αναφέρει η εφημερίδα «Τα Νέα».