Τρίτη 4 Ιανουαρίου 2022

10 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για την braille.

Ποια σούπερ σταρ έβαλε braille στο νέο της άλμπουμ; Πώς μπορεί η braille να βοηθήσει εγκληματίες να μπουν στον ίσιο δρόμο; Ποια είναι η τελευταία τάση της μόδας στα τατουάζ σε braille;

Μάλλον γνωρίζετε ήδη τα βασικά στοιχεία για την braille. Πρόκειται για ένα απτικό σύστημα γραφής και ανάγνωσης, για ένα ισχυρό εργαλείο εγγραμματισμού για τα παιδιά με τύφλωση.

Ο Louis Braille και το σύστημα Braille (Εκπαιδευτικό υλικό)


Το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης καινοτομεί (και γίνεται προσβάσιμο σε άτομα στο φάσμα του αυτισμού)

Ανοιξε τις πόρτες του για το κοινό τον Φεβρουάριο του 2020 και πρόσφατα τις άνοιξε… ακόμα περισσότερο. Ο λόγος για το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ) στο εμβληματικό κτίριο της πρώην ζυθοποιίας Φιξ, το οποίο έγινε το πρώτο δημόσιου χαρακτήρα μουσείο που είναι πλήρως προσβάσιμο σε άτομα στο φάσμα του αυτισμού. Πίσω από το απαιτητικό πρότζεκτ βρίσκονται τα αδέλφια Μαρία και Χρήστος Καρακασίδης, που μέσα από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό TheHappyAct επιχειρούν να αλλάξουν τα δεδομένα στη χώρα μας στην εξυπηρέτηση των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού.

Ο μοναδικός δάσκαλος στην Τέλενδο αφηγείται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την καθημερινότητα με τον έναν και μοναδικό μαθητή του

Σκηνές από τον παλιό ελληνικό κινηματογράφο αναβίωσαν τον περασμένο Σεπτέμβριο στην Τέλενδο, όταν το καΐκι- ταξί έφερνε στο μικρό νησάκι, που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Κάλυμνο, τον δάσκαλο του σχολείου, που κατέφτανε για να διδάξει στον έναν και μοναδικό μαθητή, τον μικρό Σάββα.

Τα πλαστικά παιχνίδια βλάπτουν σοβαρά το περιβάλλον

Τις γιορτές πολλοί αγοράζουμε παιχνίδια για να τα χαρίσουμε σε παιδιά. Όμως το 90% των παιχνιδιών είναι φτιαγμένα από πλαστικό, που δεν ανακυκλώνεται. Για να καταλάβουμε το μέγεθος της επιβάρυνσης, από τις αγορές παιχνιδιών της τελευταίας δεκαετίας παγκοσμίως παρήχθησαν 37 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού! Πάντως τα τελευταία χρόνια οι καταναλωτές στρέφονται και προς τα ξύλινα παιχνίδα, που είναι πιο φιλικά προς το περιβάλλον.

«1st VocSatMJT»: Από το 1ο ΕΠΑΛ Μυτιλήνης.... στα άστρα!

«1st VocSatMJT» είναι το όνομα της ομάδας της Α' τάξης του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης που θα πάρει μέρος, για πρώτη φορά, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Διαστημικής, ο οποίος διοργανώνεται από τη SPIN-Space Innovation, σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) και τον World CanSat & Rocketry Competition (WCRC).

ΣτΕ: Συνταγματική η αφαίρεση του Σχεδίου από τη Γ’ Λυκείου

Το Συμβούλιο της Επικρατείας αποφάνθηκε ότι είναι συνταγματική η αφαίρεση από το ωρολόγιο πρόγραμμα της Γ΄ Λυκείου των ειδικών μαθημάτων «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο» και νόμιμη η αφαίρεση από την Α΄ Λυκείου του μαθήματος της «Καλλιτεχνικής Παιδείας».

Ειδικότερα, η 7μελής σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του ΣτΕ (πρόεδρος ο Δημήτρης Σκαλτσούνης και εισηγήτρια η πάρεδρος Ελένη Κουλεντιανού), σύμφωνα με ανακοίνωση του ΣτΕ, με την υπ΄ αριθμ. 2573/2021 απόφασή του, κατά πλειοψηφία, απέρριψε τους ισχυρισμούς περί αντισυνταγματικότητας της κατάργησης από το ωρολόγιο πρόγραμμα του Λυκείου των μαθημάτων επιλογής «Ελεύθερο Σχέδιο» και «Γραμμικό Σχέδιο» (Γ΄ Λυκείου) και «Καλλιτεχνική Παιδεία» (Α΄ Λυκείου).

KIDOT meets the world | Inclusive Art Edition: Tα παιδιά συναντούν τον ντράμερ Άγγελο Πεντάρη


Προβολή: Πού Κρύβεται η Άννα Φρανκ


Δήμος Αμοργού: Η παραλία Καλοταρίτισσας γίνεται προσβάσιμη στα ΑμεΑ

Σε τροχιά υλοποίησης τίθεται το έργο προμήθειας και τοποθέτησης εξοπλισμού προσβασιμότητας ΑμεΑ στην παραλία της Καλοταρίτισσας του Δήμου Αμοργού, στο πλαίσιο της πράξης «Δημιουργία ολοκληρωμένων τουριστικών προσβάσιμων προορισμών».