Δευτέρα 27 Νοεμβρίου 2017

Πρέπει μια αναπηρία να επηρεάζει το ποιος θα γίνει λήπτης οργάνων (μεταμόσχευση);

Colombus, Ohio – Ως γονιός παιδιού με Σύνδρομο Down και καρδιακή ανεπάρκεια, η Jackie Ward ήξερε από την στιγμή της διάγνωσης ότι θα έπρεπε να αγωνιστεί για την κόρη της. 

Αλλά, όπως δήλωσε η Ward σε μια κρατική νομοθετική επιτροπή την περασμένη εβδομάδα «δεν φανταζόμουν ποτέ ότι ο αγώνας που θα έπρεπε να δώσω θα ήταν για να δείξω στον κόσμο ότι η κόρη μου αξίζει να ζει». 

Η Jackie και ο άντρας της, Brandon, έφεραν την 3χρονη Ellie στη Βουλή του Ohio για να γνωστοποιήσουν την εμπειρία τους σχετικά με την αναζήτηση μοσχεύματος (καρδιάς) και να πιέσουν την ψήφιση νομοσχεδίου με σκοπό να εξασφαλίσουν ότι κανένα άτομο που χρειάζεται μεταμόσχευση δεν θα αποκλείεται από τις λίστες αναμονής αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας της αναπηρίας του. 

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι για τα παιδιά στο διαδίκτυο;

Το διαδίκτυο έχει ανοίξει νέους ορίζοντες πληροφόρησης και επικοινωνίας στη ζωή μας, αλλά ταυτόχρονα ελλοχεύουν σε αυτό και σοβαροί κίνδυνοι, ειδικά για παιδιά και έφηβους. Επικίνδυνα διαδικτυακά παιχνίδια έχουν εισβάλλει στην καθημερινή πραγματικότητα της «ιντερνετικής» ζωής, κυρίως ανήλικων, απειλώντας ακόμη και τη ζωή τους.

Tα λάπτοπ «καταστρέφουν» τη διδασκαλία

Σε οποιαδήποτε αίθουσα διδασκαλίας μπορεί κανείς να δει εκατοντάδες ανθρώπους να κρατούν σημειώσεις στους φορητούς τους υπολογιστές, καθώς ο καθηγητής μιλάει. Σε κάποιες τάξεις, ωστόσο, η χρήση ηλεκτρονικών βοηθημάτων απαγορεύεται. Αυτό μπορεί να μοιάζει ακραίο. Αλλωστε, με τους φορητούς υπολογιστές, οι μαθητές μπορεί να σημειώνουν περισσότερα από ό,τι με το μολύβι και το χαρτί. Μπορούν να κατεβάζουν τις διαλέξεις και να δημιουργούν σωστά αρχεία τους. Ωστόσο, υπάρχουν στοιχεία τα οποία υποδεικνύουν ότι γενικά οι φοιτητές των κολεγίων μαθαίνουν λιγότερα όταν χρησιμοποιούν ηλεκτρονικούς υπολογιστές ή ταμπλέτες κατά τη διάρκεια της διάλεξης. Επίσης, φαίνεται ότι παίρνουν μικρότερη βαθμολογία. Η έρευνα είναι σαφής: Οι φορητοί υπολογιστές αποσπούν την προσοχή από τη μάθηση, τόσο για τους ίδιους τους χρήστες όσο και γι’ αυτούς γύρω τους. Προφανώς, το ίδιο συμβαίνει και στις διδακτικές αίθουσες των γυμνασίων, ενώ ταυτόχρονα μειώνουν και την παραγωγικότητα σε οποιονδήποτε χώρο εργασίας.

Ετοιμάζονται μηχανισμοί πρόσβασης ΑμεΑ στις παραλίες

Μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, θα έχουν τοποθετηθεί μηχανισμοί (και βοηθητικές υποδομές) σε θάλασσες και σε παραλίες της χώρας μας που θα διασφαλίζουν στα ΑμεΑ -αλλά και γενικά σε όλα τα εμποδιζόμενα άτομα (υπερήλικες, έγκυοι, τραυματίες κλπ)- την αυτόνομη, ασφαλή και αξιοπρεπή πρόσβασή τους σε αυτές.

Ένα παιδί που δεν ακολουθεί μια «ρουτίνα» δεν μπορεί να είναι ήρεμο

Πολλές φορές έρχονται γονείς στο γραφείο μου προβληματισμένοι με την συμπεριφορά του παιδιού τους, η οποία είναι ανεξέλεγκτη και δύσκολα διαχειρίσιμη.

Νεύρα, εντάσεις, υπερκινητικότητα, αδυναμία ηρεμίας του παιδιού είναι κάποιες από τις συμπεριφορές που τους προβληματίζουν. Συλλέγοντας περισσότερες πληροφορίες για την καθημερινότητα του παιδιού και όλης της οικογένειας μέσα στην οποία μεγαλώνει το παιδί, διαπιστώνω πόσο χαοτική μπορεί να είναι η μέρα ενός παιδιού χωρίς οι γονείς να το αντιλαμβάνονται.

Το άγχος κατά την κύηση επηρεάζει την παιδική προσωπικότητα

Το μητρικό στρες κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης μπορεί να επηρεάσει το αναπτυσσόμενο νευρικό σύστημα του εμβρύου, τόσο πριν όσο και μετά την γέννα, με επακόλουθες επιδράσεις στην προσωπικότητα του παιδιού, όπως μικρότερη ικανότητα ρύθμισης των συναισθημάτων του.

Στο συμπεράσμα αυτό καταλήγει αμερικανική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Development and Psychopathology.

Φοιτητές ΤΕΙ, πτυχιούχοι ΑΕΙ

Εισήχθησαν σε ΤΕΙ αλλά θα αποφοιτήσουν από πανεπιστήμιο. Αυτό είναι το βασικό σενάριο που εξετάζεται για το πτυχίο των νυν φοιτητών των ΤΕΙ Αθηνών και Πειραιώς, οι οποίοι θα αποφοιτήσουν μετά την ίδρυση του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. Ωστόσο, αυτό θα γίνει αφού ανταποκριθούν με επιτυχία στα ακαδημαϊκά κριτήρια που θα τεθούν.

Υεμένη: Ένα από τα χειρότερα μέρη της γης για τα παιδιά

Περισσότερα από 11 εκατομμύρια παιδιά έχουν άμεση ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια στην Υεμένη, μια εμπόλεμη χώρα που πλήττεται από λιμό, ανακοίνωσε σήμερα το Ταμείο του ΟΗΕ για την Παιδική Ηλικία .

Αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο των υοθεσιών στην Ελλάδα

Αλλαγές και νέες ρυθμίσεις για την αναδοχή και την υιοθεσία παιδιών, υιοθετεί νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σύμφωνα με την αρμόδια αναπληρώτρια υπουργό Θεανώ Φωτίου. 

Σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις τη κ.Φωτίου, με το νομοσχέδιο θα γίνεται εγγραφή τόσο των παιδιών όσο και των υποψήφιων αναδόχων και θετών γονέων σε Εθνικά Μητρώα και θα υπάρχει επιπλέον επίβλεψη από έναν νεοσύστατο φορέα, το Εθνικό Συμβούλιο Αναδοχής και Υιοθεσίας.