Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Τα δίγλωσσα παιδιά δεν μπορούν να “απενεργοποιήσουν” τις γλωσσικές τους γνώσεις

Σε όλο τον κόσμο, τα παιδιά που μεγαλώνουν μαθαίνοντας πολλές γλώσσες είναι περισσότερα από αυτά που μαθαίνουν μόνο μία. Και όμως η μονογλωσσία λαμβάνεται συχνά ως δεδομένη βάση, για παράδειγμα στο σχολείο. Έρευνα της γλωσσολόγου Έλλης Κουταμάνη δείχνει ότι οι δύο γλώσσες ενός δίγλωσσου παιδιού είναι πάντα ενεργές στον εγκέφαλό του. «Ένα παιδί μπορεί να επωφεληθεί από αυτή τη δίγλωσση γνώση στο σχολείο».

Το άλλο σχολείο είναι εδώ

Ομαδικότητα. Αυτό θα μπορούσε να πει κανείς αν έπρεπε να χαρακτηρίσει με μια λέξη το 1ο Μαθητικό Συνέδριο της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής που πραγματοποιήθηκε στις 12-14 Απριλίου στο Πρότυπο Μουσικό Σχολείο Παλλήνης.

Προβολή: Ανισότητες στην Εκπαίδευση

Οι διαχειριστές επιχορήγησης των Active Citizens Fund (Acf) της Ελλάδας, SolidarityNow σε συνεργασία με το Ίδρυμα Μποδοσάκη, και της Βουλγαρίας συνδιοργάνωσαν το συνέδριο “Ανισότητες στην Εκπαίδευση”. Στόχο αποτελούσε η ανταλλαγή καλών πρακτικών και καινοτόμων προσεγγίσεων για την συμπεριληπτική εκπαίδευση και την εξάλειψη των ανισοτήτων στην πρόσβαση και τα μαθησιακά αποτελέσματα.

Οι Πανελλήνιες πλησιάζουν και το άγχος κυριεύει τους μαθητές – Πώς θα το καταπολεμήσετε

Ψυχίατρος εξηγεί πώς το άγχος επηρεάζει τους μαθητές και δίνει συμβουλκές στους γονείς για τη διαχείριση της κατάστασης

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τη διεξαγωγή των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2024 και το κύριο συναίσθημα που συνοδεύει τους μαθητές και τις οικογένειές τους είναι το άγχος.

«Χρήστος, το τελευταίο παιδί» το ντοκιμαντέρ για τον μόνο μαθητή του δημοτικού σχολείου των Αρκιών

Το ντοκιμαντέρ «Χρήστος, το τελευταίο παιδί» της Τζούλια Αμάτι, μια συμπαραγωγή Ιταλίας, Γαλλίας και Ελλάδας, θα πραγματοποιήσει σειρά προβολών στις αίθουσες από την Κυριακή 21 Απριλίου.

Τελικά, μήπως οι γονείς είναι πιο ανώριμοι από τα παιδιά;

Κάθε φορά που μιλάτε μαζί του, νιώθετε αναστατωμένοι. Δεν δείχνει ποτέ να λαμβάνει υπόψη αυτά που του λέτε· στην πραγματικότητα, αντιλαμβάνεστε ότι δεν τον ενδιαφέρετε καν. Κάθε συζήτηση πρέπει απαραιτήτως να περιστρέφεται γύρω από εκείνον και το μόνο που θέλει από εσάς είναι να κάνετε αυτό που θέλει αυτός. Διαφορετικά, σας δημιουργεί ενοχές ή σας κατηγορεί ανοιχτά ή σας προσβάλλει. Μπορεί να θυμώσει, να βγει εκτός ορίων. Έπειτα θα το ξεχάσει.

Θεσσαλονίκη: Συναυλία αλληλεγγύης στο 83ο Δημοτικό Σχολείο για άρρωστο μαθητή

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 83ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης, διοργανώνει φιλανθρωπική συναυλία για μικρό μαθητή του σχολείου που παλεύει με μια πολύ σοβαρή ασθένεια, δήλωσε στην ΕΡΤ3 ο Χάρης Γραμμένου πρόεδρος του Συλλόγου.

Το Bluey γράφει ιστορία με τους πρώτους ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρες της σειράς

Η σειρά κινουμένων σχεδίων προσχολικής ηλικίας «Bluey» του Disney+, ακολούθησε το παράδειγμα των «Peppa Pig» και «Paw Patrol» και συμπεριέλαβε ΛΟΑΤΚΙ+ χαρακτήρες.

Αν έχετε παιδιά, το έχετε δει σχεδόν σίγουρα, οπότε μπορείτε και να παραλείψετε αυτές τις πληροφορίες. Αν δεν έχετε παιδιά: Η σειρά καταγράφει τις δραστηριότητες της Bluey, ενός ανθρωπόμορφου εξάχρονου κουταβιού, το οποίο ξεκινάει διάφορες δραστηριότητες με τους σκύλους-φίλους της στο Μπρίσμπεϊν.

ΕΛΑΣ: Eξασφαλίστηκαν safe houses σε όλη την επικράτεια

Την εξασφάλιση ειδικά διαμορφωμένων χώρων που λειτουργούν ως "safe houses", για τη βραχυπρόθεσμη ασφαλή φιλοξενία γυναικών-θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας, καθώς και μελών της οικογένειας τους, όπως τα ανήλικα παιδιά τους, που χρειάζονται προστασία, ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ.

Τα ιταλικά σχολεία απαγορεύεται να κλείνουν πλέον για το Μπαϊράμι

Η μεγαλύτερη ισλαμική θρησκευτική γιορτή είναι το Ιντ αλ-αντχά, γνωστό και ως Μπαϊράμι, που σημαίνει «γιορτή των θυσιών» και σηματοδοτεί το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού. Μέχρι σήμερα, στην Ιταλία, τα σχολεία έκλειναν για μια ημέρα, προκειμένου οι μουσουλμάνοι μαθητές να γιορτάσουν το Μπαϊράμι με τις οικογένειές τους. Τώρα, η κυβέρνηση της Τζόρτζια Μελόνι ανακοίνωσε ότι αυτό θα σταματήσει.