Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Ομιλία Γ. Μπαμπινιώτη: "Σταθμοί στην ιστορία της Ελληνικής γλώσσας

Ομιλία με θέμα "Σταθμοί στην ιστορία της Ελληνικής γλώσσας" του Καθηγητή, πρώην Πρύτανη του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και Προέδρου του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού Γεωργίου Μπαμπινιώτη. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, 28 Απριλίου 2010, ώρα 19.30, στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη.

περισσότερες πληροφορίες

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο "Αχιλλέας Τζάρτζανος" για την Ελληνική γλώσσα

Πού βαδίζει η ελληνική γλώσσα στην εποχή των νέων τεχνολογιών;
Στο Κεντρικό αυτό ερώτημα, καλείται να απαντήσει το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο για την Ελληνική Γλώσσα «Αχιλλέας Τζάρτζανος» που θα διεξαχθεί φέτος στον Τύρναβο, (στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης) την Παρασκευή και το Σάββατο 7 και 8 Μαΐου 2010.

Νέος κύκλος μαθημάτων της Στοάς του Βιβλίου

Νέος κύκλος μαθημάτων ξεκινά στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο της Στοάς του Βιβλίου (10 Μαΐου – 15 Ιουνίου 2010). Στον 11ο κατά σειρά κύκλο διακεκριμένοι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και καταξιωμένοι Έλληνες θεατρικοί συγγραφείς και πεζογράφοι θα διδάξουν: κοσμολογία, ελληνική οικονομία, ελληνική πεζογραφία, νεοελληνικό θέατρο και εκκλησιαστική τέχνη.

Για περισσότερες πληροφορίες:
http://www.stoabibliou.gr/

Αμερικάνικη Νοηματική Γλώσσα ή Αγγλικά;

Παρακολουθήστε ένα οκτάλεπτο (περίπου) βίντεο στο οποίο 9 άτομα (7 κωφά και 2 ακούοντα), γνώστες της Αμερικάνικης Νοηματικής Γλώσσας (ASL) απαντούν στην ερώτηση ποια από τις δύο γλώσσες θα προτιμούσαν να χρησιμοποιούν καθημερινά και γιατί.
Οι συμμετέχοντες επιλέγουν την ASL και υποστηρίζουν ότι με αυτήν μπορούν να επικοινωνούν ευκολότερα, ανετότερα, φυσικότερα ("I feel like myself"(νιώθω ο εαυτός μου). Από την άλλη, όταν τίθεται το ερώτημα αν θα πρέπει όλοι να μάθουν και να χρησιμοποιούν την ASL, υπάρχει θετική αντιμετώπιση, αλλά εμφανίζονται και κάποιοι προβληματισμοί ("μπορεί να χάσουμε τις αξίες μας, την κουλτούρα μας' υπάρχουν θετικά και αρνητικά στο ερώτημα αυτό", "τι θα γινόταν η κουλτούρα των Κωφών;", "και τα αγγλικά τα χρησιμοποιούν όλοι, αλλά δεν είναι τέλεια ακόμη" "cool").

Οι φακοί επαφής σώζουν ζωές

Νέα γενιά φακών επαφής θα σώζει ζωές θεραπεύοντας όχι μόνο παθήσεις των ματιών, αλλά και σειρά άλλων ασθενειών, από ημικρανίες ως διαβήτη και δυσλεξία. Επίσης, οι φακοί αυτοί θα κάνουν αυτόματο τσεκάπ στους ασθενείς ελέγχοντας τους βιοδείκτες στο αίμα. 

Η ανάγνωση ενός βιβλίου "ακονίζει" τον εγκέφαλο όσο και ένα παιχνίδι

Μεγάλη έρευνα στην οποία πήραν μέρος χιλιάδες άτομα δείχνει ότι τα λεγόμενα παιχνίδια «εκπαίδευσης μυαλού» δεν προσφέρουν τελικά τόσα οφέλη όσα πιστεύαμε μέχρι σήμερα στην εγκεφαλική λειτουργία. Οπως αποδεικνύεται, προσφέρουν τα ίδια ακριβώς οφέλη με διάφορες άλλες ενασχολήσεις, όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου, η εκμάθηση μιας ξένης γλώσσας ή ακόμη και ένας περίπατος!

Ψηλή γυναίκα, υγιές παιδί. Και ο πατέρας;

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι ψηλότερες μητέρες τείνουν να γεννούν πιο υγιή παιδιά, με λιγότερες πιθανότητες βρεφικού θανάτου, ελλιπούς βάρους ή μικρού αναστήματος. Επίσης, η καλή διατροφή στην εφηβεία και η καθυστέρηση του γάμου και της απόκτησης παιδιών οδηγούν σε μεγαλύτερο ύψος στις γυναίκες.

Διατροφικά νέα!

Διαβάστε  για τους κινδύνους που έχουν τα τρανς λιπαρά, καθώς και την εν αγνοία μας κατανάλωση 46 κουταλιών ζάχαρης ημερησίως.

Ημερίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. και του ΔΟΥΠ Δήμου Πατρέων για το Πρόγραμμα «Καλλικράτης»

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία και ο Δημοτικός Οργανισμός Υγείας – Πρόνοιας Δήμου Πατρέων συνδιοργανώνουν την Παρασκευή 23 Απριλίου 2010 και ώρα 17.00 στην Πάτρα Ημερίδα με θέμα «Το Πρόγραμμα ʽΚαλλικράτηςʼ ως εργαλείο για την ανάπτυξη πολιτικών για την αναπηρία».

Παραολυμπιακή ημέρα στο 2ο γυμνάσιο Κομοτηνής

Την Παρασκευή, 23 Απριλίου, οι μαθητές του 2ου γυμνασίου Κομοτηνής θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν ένα διαφορετικό μάθημα. Το ρόλο του δασκάλου αυτή τη φορά θα έχουν οι παραολυμπιονίκες, που θα βρεθούν κοντά στα παιδιά και μαζί τους θα «παίξουν» και θα «αθληθούν» στα παραολυμπιακά αθλήματα. 

Κομοτηνή: Τριήμερο αφιέρωμα πολιτισμού και αθλητισμού


Η Κομοτηνή αγκαλιάζει τα άτομα με αναπηρία, ο τίτλος αυτός θα μπορούσε να δοθεί στο τριήμερο αφιέρωμα πολιτισμού και αθλητισμού, που ξεκινά αύριο στην πόλη μας με στόχο την ευαισθητοποίηση μικρών και μεγάλων για συνανθρώπους μας με ειδικές ανάγκες. Ο δήμος Κομοτηνής και η δημοτική επιχείρηση μαζικής άθλησης και αθλητισμού συνεργάστηκαν με τον αθλητικό σύλλογο ΑμεΑ «Ηρόδικο» στην πραγματοποίηση της πανελλήνιας κολυμβητικής συνάντησης «Ηροδίκεια», ενώ το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. και η πειραματική ομάδα «ν-ομάς» του θεατρικού εργαστηρίου «Επί σκηνής» υλοποιούν τη θεατρική παραγωγή «Λουλούδια για τον Άλγκερνον- The Charly Gordon effect» του Ντάνιελ Κέις με πρωταγωνιστή ένα άτομα με νοητική υστέρηση. Αύριο το απόγευμα ξεκινά το τριήμερο αφιέρωμα, το οποίο παρουσίασαν οι συντελεστές με χθεσινή κοινή συνέντευξη Τύπου στο χώρο του περιφερειακού θεάτρου. 

Διάλεξη για τη διατροφή στο Μουσείο Γουλανδρή

Το Σάββατο 24 Απριλίου πραγματοποιείται η δεύτερη διάλεξη του κύκλου σεμιναρίων «Το παραδοσιακό πρότυπο της Μεσογειακής Διατροφής» με θέμα «Αρχές της υγιεινής διατροφής στην παιδική και εφηβική ηλικία».
Στη διάλεξη, οι ομιλητές θα παρουσιάσουν τις διατροφικές ανάγκες των παιδιών και των εφήβων, τις διατροφικές συνήθειες και τους παράγοντες που τις καθορίζουν (οικογένεια, κυλικείο, τηλεόραση, διαφημίσεις κ.α) και θα μιλήσουν για τη σημασία της φυσικής δραστηριότητας κατά τα παιδικά και εφηβικά χρόνια. Θα συζητηθούν επίσης, τα προβλήματα υγείας που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως είναι η αναιμία, η παχυσαρκία και η ψυχογενής ανορεξία.

Εκδηλώσεις για παιδιά από τις εκδόσεις Μεταίχμιο

Οι εκδόσεις Μεταίχμιο διοργανώνουν εκδηλώσεις για τα παιδιά και αυτό το Σάββατο 24 Απριλίου σε βιβλιοπωλεία στην Αθήνα
Στις 11 το πρωί του Σαββάτου στο βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στη Στοά η συγγραφέας Μαρία Ρουσάκη περιμένει τους μικρούς της φίλους με αφορμή το νέο της βιβλίο "Μ΄αρέσει να ουρλιάζω" για να τους αποδείξει ότι τα ουρλιαχτά, τα τσιρίγματα και οι δυνατές φωνές δεν είναι ο πιο κατάλληλος τρόπος επικοινωνίας.
Βιβλιοπωλείο Ευριπίδης στη Στοά
Ανδρέα Παπανδρέου 11, Χαλάνδρι

Μία ώρα αργότερα, στις 12 το μεσημέρι, στο βιβλιοπωλείο Φλωράς η συγγραφέας Ρένα Ρώσση-Ζαΐρη θα υποδεχτεί τους μικρούς αναγνώστες με αφορμή το νέο της βιβλίο «Η Νερένια προστατεύει τη θάλασσα» για να μάθουν μαζί με τη μικρή γοργόνα Νερένια πώς να σώσουν τον πλανήτη με ιστορίες, τραγούδια και πολλές ζωγραφιές!
Βιβλιοπωλείο Φλωράς
Ζωσιμάδων 46, Πειραιάς

Πηγή: Newstime

Παιχνιδοπειράματα στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου

Μήπως θέλουμε να κάνουμε τα μικρά παιδιά επιστήμονες από κούνια; Να «κατεβάσουμε» τις βασικές έννοιες των επιστημών σε όλο και πιο μικρή τάξη, μέχρι τελικά να καταφέρουμε να διδάσκουμε «την ύλη» του Πανεπιστημίου στο Δημοτικό και στο νηπιαγωγείο; Μήπως τελικά θέλουμε να σχολειοποιήσουμε και το νηπιαγωγείο; Μάλλον το αντίθετο επιδιώκουμε.
Τα ίδια τα παιδιά πειραματίζονται αυθόρμητα (ανακατεύουν υλικά, κάνουν ερωτήσεις που φέρνουν σε αμηχανία τους μεγάλους με τα διάφορα γιατί, ανοίγουν παιχνίδια για να δουν τι έχουν μέσα κλπ.). Αυτή τη διαδικασία θέλουμε να φέρουμε μέσα στη σχολική τάξη για την εμπλουτίσουμε και να την ανανεώσουμε. Είναι αυτή η διαδικασία παρατήρησης, διαμόρφωσης προβλέψεων, διαχείρισης απλών υλικών και πειραματισμού, που είναι στο επίκεντρο αυτής της προσέγγισης. Είναι η επαφή με τα συνήθη καθημερινά υλικά και πράγματα, η αναζήτηση ιδιοτήτων και σχέσεων και όχι οι κανόνες, οι τύποι και οι ασκήσεις που στοίχειωσαν τη δική μας μαθητική ζωή.

Το πρωί του Σάββατου στις 24 Απριλίου 2010 (9:30-12:30), στο Εργαστήριο Φυσικών Επιστημών στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Ρεθύμνου (Μάχης Κρήτης 33, 2831021249, efepereth@gmail.com) θα πραγματοποιηθούν παιχνιδοπειράματα και απλές κατασκευές.

Πηγή: GoodNet

Βραδιά παραμυθιών στη Νίκαια

Το Σάββατο 24 Απριλίου 2010 & ώρα 8 μμ στον Ανοιχτό Κοινωνικό Χώρο στη Νίκαια, θα πραγματοποιηθεί μια ξεχωριστή εκδήλωση με τίτλο «Παραμύθια της προσφυγιάς απ’ τα χώματα της Mικρασίας…»
Εκεί η “Συντροφιά των αφηγητών” που αποτελείται από τους Μαρία Θεοδώρου, Βέρα Αισώπου, Γιώργος Μακρυγιάννης, Κατερίνα Γυφτάκη, Σύνη Αστρά, Λίλη Τριαντάρη-Γυφτάκη θα αφηγηθούν Λαϊκά παραμύθια για κοινό από 8 ως 108 χρονών

Περισσότερα στο τηλ:210 4900509
Π. Τσαλδάρη & Καισαρείας (1ος όρ., είσοδος από Καισαρείας)

Πηγή: Καλά Νέα