Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου 2023

Πώς τα σχολεία διδάσκουν περιφρόνηση για τα χοντρά άτομα και τι μπορούμε να κάνουμε γι’ αυτό

Favianna Rodriguez
«Γιατί δεν προσπαθείτε να χάσετε λίγο βάρος;» ψιθύρισε ένας μαθητής μου. Και παρόλο που ήταν ένας ψίθυρος, ένιωσα τα λόγια του να κόβουν τον αέρα και να με διαλύουν. Αυτή η φράση προσπάθησε να με βγάλει από τον εαυτό μου, τον ενήλικα εαυτό μου, τη δασκάλα και  επεδίωξε να με στείλει ξανά στον δωδεκάχρονο εαυτό μου, ένα θλιμμένο και φοβισμένο χοντρό παιδί στο σχολικό εστιατόριο. Ευτυχώς, είμαι γερή και χοντρόπετση και, παρά το σοκ μου, παρέμεινα όρθια.

Δεν θα ξεφύγω ποτέ από τις επιθέσεις των ανθρώπων ενάντια στο χοντρό μου σώμα. Δεν θα είμαι ποτέ αρκετά μεγάλη, πετυχημένη, με εξουσία, ώστε το μαλακό, χοντρό, στρογγυλό μου σώμα να μην αποτελεί σημείο αδυναμίας και επίθεσης. Ακόμη και στο ρόλο μου ως δασκάλα, είμαι πάλι μία χοντρή δασκάλα.

Podcast: To να είσαι ΑμεΑ και ΛΟΑΤΚΙ+


Ποια είναι τα κοινά που έχει η κοινότητα των ΛΟΑΤΚΙ+ με την κοινότητα των ΑμεΑ; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος επιχειρούν να τα εντοπίσουν παρέα με τον Φώτη Σεργουλόπουλο και τον Γιάννη Βίτσο.

Πέντε δεξιότητες που μπορούν να αποκτήσουν τα παιδιά παίζοντας βιντεοπαιχνίδια

Μπορεί ο χρόνος που περνούν τα παιδιά καθισμένα μπροστά στις οθόνες να παραμένει μια πηγή ανησυχίας για τους γονείς, δικαιολογημένη σε ένα βαθμό, όμως το gaming προσφέρει επίσης ορισμένα οφέλη, σύμφωνα με την εταιρεία ψηφιακής ασφάλειας ESET.

Κι αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, και κάπως ανακουφιστικό για τους γονείς, την ώρα που ο αριθμός όσων παίζουν βιντεοπαιχνίδια – αν συνυπολογίσουμε εκτός από τις κονσόλες παιχνιδιών όπως τα PlayStation, Xbox ή Nintendo, και τα διαδικτυακά παιχνίδια στους υπολογιστές και στα «έξυπνα» κινητά τηλέφωνα – έχει πια ξεπεράσει παγκοσμίως τα τρία δισεκατομμύρια.

Η ναυτιλιακή ιστορία της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας σ’ ένα επιτραπέζιο παιχνίδι

Ένα επιτραπέζιο παιχνίδι που έχει σκοπό να μυήσει τους παίκτες σε ζητήματα της ναυτιλιακής και οικονομικής ιστορίας της Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας κατά τον «μακρύ δέκατο ένατο αιώνα», όπως χαρακτήρισε ο ιστορικός Eric Hobsbawm την περίοδο 1789-1914, δημιουργήθηκε από τον ερευνητή του Ινστιτούτου Μεσογειακών Σπουδών του ΙΤΕ (ΙΜΣ/ΙΤΕ), Δρ Απόστολο Δελή και διατίθεται από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης. 

Μπορούμε να μάθουμε μία νέα γλώσσα ενώ κοιμόμαστε; – Οι επιστήμονες λένε πως ναι

Μία ιδιαίτερη σχέση μεταξύ του ύπνου και της εκμάθησης ξένων γλωσσών εντόπισαν οι επιστήμονες, τονίζοντας ότι δεν είναι τυχαίο που βλέπουμε όνειρα στα οποία μιλάμε μια διαφορετική γλώσσα από τη μητρική μας. 

Γιατί, όμως, ο εγκέφαλος επινοεί αυτά τα «πολύγλωσσα» όνειρα – και τι αντίκτυπο θα μπορούσαν να έχουν στις γλωσσικές μας δεξιότητες;

Άποψη: Κ. Γιαννακίδης "Επιτέλους, αξιολόγηση"

Από τη θητεία μου ως γονιός έχω κρατήσει πολλά θετικά παραδείγματα εκπαιδευτικών που εργάστηκαν για την επιμόρφωση του παιδιού μου. Και νομίζω ότι, σε γενικές γραμμές, έκαναν καλή δουλειά με μερικούς αστερίσκους. 

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να είσαι γονιός σήμερα;

Όταν πριν από λίγο καιρό, ο νέος μπαμπάς Αχιλλέας Πεκλάρης, έκανε μια ανάρτηση στο Facebook αναζητώντας συμβουλές για το είδος parenting που θα έπρεπε να ακολουθήσει στην ανατροφή των -νεογέννητων- δίδυμων παιδιών του, κάποιοι τον προέτρεψαν να χαλαρώσει και όταν τα μωρά του μεγαλώσουν να ακολουθήσει το ένστικτό του. Άλλοι πάλι, ξεκίνησαν να απαριθμούν τα υπέρ και τα κατά του κάθε είδους parenting.

Ξεκινούν οι αιτήσεις για το «Παιδικό Πανεπιστήμιο»

Η  Δράση «Παιδικό Πανεπιστήμιο» διοργανώνεται από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Αττικής, στο πλαίσιο υλοποίησης της Πράξης «Κέντρο Καινοτομίας Περιφέρειας Αττικής», χρηματοδοτείται από το ΕΠ Αττική 2014-2020 και αφορά στη διεξαγωγή μαθημάτων για τους μαθητές Δημοτικών Σχολείων και Γυμνασίων της Περιφέρειας Αττικής με τη μορφή διαλέξεων, σεμιναρίων και εργαστηρίων σε χώρους Φορέων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και Ερευνητικών Ιδρυμάτων της Περιφέρειας. Οι μαθητές θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά τις Επιστήμες και την Έρευνα, να ικανοποιήσουν την περιέργειά τους και να κατανοήσουν πώς η εφαρμογή των Επιστημών και της Έρευνας οδηγεί σε τεχνολογία, πρακτικές λύσεις και καινοτομία.

Έρευνα: Η κατανάλωση κρασιού πριν την εγκυμοσύνη «αλλάζει» το πρόσωπο του μωρού

Η κατανάλωση έστω και ενός ποτηριού κρασιού την εβδομάδα ακόμα και τρεις μήνες πριν την εγκυμοσύνη, μπορεί να αλλάξει το πρόσωπο του παιδιού, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα.

Είναι η πρώτη φορά που οι επιστήμονες βρήκαν σύνδεση μεταξύ κατανάλωσης τόσο μικρών ποσοτήτων αλκοόλ πριν, αλλά και κατά τη διάρκεια, της εγκυμοσύνης με τις αλλαγές στο πρόσωπο των παιδιών.

25ο ΦΝΘ: Η 12χρονη Αφρίν «έρχεται» σε παγκόσμια πρεμιέρα ντοκιμαντέρ για την κλιματική κρίση

Ένα 12χρονο ορφανό κορίτσι από το Μπαγκλαντές «έρχεται» στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει τη βίαιη ιστορία επιβίωσης και ενηλικίωσής της. Μέσα από αυτήν, μας συστήνει τον τόπο της, τον μοναδικό κόσμο που γνώριζε μέχρι πρότινος, μία νησίδα λάσπης μέσα στον ποταμό Βραχμαπούτρα, η οποία σιγά-σιγά εξαφανίζεται.

«Συνοδοιπόρος» της στο ταξίδι αυτό, που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, υπήρξε ο σκηνοθέτης και παραγωγός 'Αγγελος Ράλλης, που μέσα από την καθημερινότητα της νεαρής Αφρίν, κινηματογράφησε το ιδιαίτερο φαινόμενο -αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής. Το ντοκιμαντέρ του με τίτλο «Mighty Afrin: In the Time of Floods», κάνει παγκόσμια πρεμιέρα στο 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.