Τετάρτη 4 Μαΐου 2022

Διδάσκοντας σε μωρό με τύφλωση ή σοβαρά προβλήματα όρασης να παίζει με παιχνίδια

Όλα τα παιδιά περνούν από συγκεκριμένα στάδια καθώς μαθαίνουν να παίζουν. Το πρώτο πράγμα που κάνει συνήθως ένα βρέφος με ένα παιχνίδι είναι να το φέρει στο στόμα του. Έχοντας βιώσει ήδη την ευχάριστη εμπειρία του θηλασμού, ίσως και το παιχνίδι να έχει ωραία γεύση!

Τα βλέποντα παιδιά συχνά πιπιλούν, μασούν και γενικά βάζουν στο στόμα τους αντικείμενα, επειδή έχουν το πλεονέκτημα να γνωρίζουν ότι τα αντικείμενα αυτά είναι διαθέσιμα στο περιβάλλον τους και ότι μπορούν να τα φτάσουν, αν τους φαίνονται ελκυστικά.

Βασίλης Παπαθεοδώρου: Πώς γράφεται ένα κακό παιδικό βιβλίο

Τα τελευταία χρόνια είναι η αλήθεια πως έχουν γραφτεί αρκετά άρθρα (σε Αναγνώστη, Κόκκινη Αλεπού, του καθηγητή Γιάννη Παπαδάτου κ.α.), αλλά έχουν γίνει και ημερίδες αναφορικά με διάφορα μειονεκτήματα και αδυναμίες στον τρόπο γραφής των παιδικών βιβλίων, μειονεκτήματα και αδυναμίες που τοποθετούν τη χώρα μας ποιοτικά αρκετά πίσω σε σύγκριση με την παραγωγή παιδικών βιβλίων σε ξένες χώρες. Έχει αναλυθεί το φαινόμενο του νέο-διδακτισμού, έχει αναδειχθεί ο καμουφλαρισμένος –ή μη– νεοσυντηρητισμός. Και λέγοντας «νεοσυντηρητισμό», δεν εννοώ τόσο την θεματολογική ατολμία όσο έναν διάχυτο μικροαστισμό που σε πάρα πολλές περιπτώσεις ξεχύνεται από τις σελίδες ενός βιβλίου. Σαν να είμαστε κάπου στις αρχές της δεκαετίας του ’80 και να μη θέλουμε να ξεφύγουμε από εκεί. Παρ’ όλα αυτά όμως, η υποβολή κακών χειρογράφων και η έκδοση μέτριων βιβλίων συνεχίζεται.

24οι Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών: Ακόμη ένα μετάλλιο για την ελληνική αποστολή με τη Σοφία Μουτσώκου στο Καράτε

Όλο και βαραίνουν οι βαλίτσες της ελληνικής αποστολής, στους 24ους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, καθώς μετά το ασημένιο του Παναγιώτη Χιώνη, στην ποδηλασία χθες, ήρθε σήμερα (4 Απριλίου) και το χάλκινο στο καράτε και στα -61κ. με τη Σοφία Μουτσώκου. Και θα μπορούσε να έχει πάρει ακόμη ένα με τον αδελφό της Σοφίας, τον Νίκο Μουτσώκο, στα -75κ., αλλά η πολύ δύσκολη κλήρωση και ένας κανονισμός, του το στέρησαν.

Τράπεζα Θεμάτων: Με κλήρωση η επιλογή των θεμάτων-Τι αλλαγές φέρνει η νέα απόφαση

Με νέα τροποποιητική απόφαση της υφ. Παιδείας Ζ. Μακρή η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης:

Α. Ορίζεται η διαδικασία κλήρωσης των θεμάτων από την Τράπεζα Θεμάτων στα οποία θα διαγωνιστούν φέτος οι μαθητές της Α και Β τάξης Λυκείου

Β. Προστίθενταιτα μαθήματα Σχεδιαστικού Περιεχομένου στη διενέργεια κλήρωσης των θεμάτων τρεις ώρες προ της ενάρξεως της εξέτασης, καθώς και ο όρος "με τυχαία επιλογή", το 50% των θεμάτων του μαθήματος στο οποίο θα εξετασθούν οι μαθητές και οι μαθήτριες.

Σχολεία: Συνωστισμός στο κατώφλι των Προτύπων

«Μα τι λες µαµά, φυσικά και θα στεναχωρηθώ!» απάντησε στη μητέρα του ο 12χρονος γιος τής κ. Αλεξάνδρας Χαΐνη, για το ενδεχόμενο αποτυχίας στις εξετάσεις εισαγωγής σε Πρότυπο Γυμνάσιο. Το παιδί πέρασε ένα Πάσχα γεμάτο από… ασκήσεις γλώσσας και μαθηματικών, βιώνοντας από νωρίς τα βάσανα του φροντιστηρίου. Ελληνικό παράδοξο, αλλά η προσφυγή στην εξωσχολική βοήθεια κρίνεται απαραίτητη όταν πρόκειται για εξετάσεις. Πόσο μάλλον όταν ο ανταγωνισμός είναι ισχυρός όπως αυτός του προσεχούς Σαββάτου 7 Μαΐου για τα Πρότυπα Γυμνάσια και Λύκεια. Συνολικά 17.791 αιτήσεις υποβλήθηκαν φέτος για μία από τις 4.171 θέσεις στα Πρότυπα (μέσω εξετάσεων) και Πειραματικά (με κλήρωση) Σχολεία στην Ελλάδα.

Συνάντηση άτυπης ομάδας φορέων αυτισμού με το διευθυντή ειδικής αγωγής του υπουργείου Παιδείας

Γνωρίζουμε όλοι μας πόσο καθοριστικό ρόλο για την ανάπτυξη αλλά κυρίως για την καθημερινότητα, την αποδοχή και την συμπερίληψη διαδραματίζει η εκπαίδευση και το σχολείο.

Ειδικά για τα δικά μας παιδιά, τα παιδιά του φάσματος, τα δεδομένα που υπάρχουν έχουν πολύ μεγάλη σημασία, εφόσον αποτελούν κάθε χρόνο την μεγαλύτερη αριθμητικά κατηγορία των μαθητών που χρήζουν ειδικής εκπαίδευσης.

Στέλλα Σαλέπη: πολιτικός επιστήμονας, αντιδήμαρχος με σύνδρομο Asperger


Συνεργασία ΑΠΘ - ΧΑΝΘ για την αντιμετώπιση της κακής διατροφής στα παιδιά και εφήβους

Παρέμβαση αγωγής υγείας από ΧΑΝΘ και ΑΠΘ για την αντιμετώπιση της κακής διατροφής και της έλλειψης φυσικής δραστηριότητες στα παιδιά και εφήβους.

Η ΧΑΝΘ και το ΑΠΘ αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους στοχεύοντας στη βελτίωση της υγείας των παιδιών και των εφήβων.

Η Σύρος γίνεται προσβάσιμη σε όλους: Ξύλινες ράμπες, αναβατήρες, μηχανήματα που οδηγούν στη θάλασσα

Τα ελληνικά νησιά, και ιδίως τα κυκλαδονήσια, δεν τα λες εύκολα ή άνετα. Στενά δρομάκια, ανηφοριές, άπειρα σκαλιά, ανώμαλα καλντερίμια και περιορισμένοι χώροι πάρκινγκ χαρακτηρίζουν τα περισσότερα καθιστώντας τα πολλές φορές μη προσβάσιμα από άτομα με κινητικές δυσκολίες.

Εργαστήριο: Αφήγηση και Ευάλωτες Ομάδες

Το Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών οργανώνει εργαστήριο με θέμα την αξιοποίηση της αφήγησης για την ενδυνάμωση ευάλωτων ομάδων. Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 14 Μαΐου 2022, 11:00-14:00 στο «Σπίτι των Παραμυθιών - Το Μουσείο Αλλιώς» και πραγματοποιήται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού πιλοτικού προγράμματος «The Aurus Project: Digging for inner Gold» στο οποίο το «Κέντρο» συμμετέχει μαζί με 5 ευρωπαϊκούς φορείς

8 ύπουλα σημάδια που δείχνουν πως ένα παιδί έχει πολύ άγχος

Δεν είναι εύκολο να είσαι παιδί την εποχή της πανδημίας! Για μεγάλο χρονικό διάστημα τα παιδιά αντικατέστησαν τη σχολική ζωή με την τηλεκπαίδευση, το παιχνίδι στο πάρκο με το PlayStation και τις αγκαλιές των φίλων τους με ατέλειωτες βαρετές ώρες κλεισμένα σπίτι. Η ζωή ωστόσο επανέρχεται σιγά σιγά στις παλιές της συνήθειες, αλλά τα μικρά παιδιά παρουσιάζουν ένα είδος ιδρυματισμού. Τα κινητά και τα Laptop έχουν μπει για τα καλά στη ζωή τους και συχνά διακρίνουμε στα μάτια τους αντί για ενθουσιασμό και περιέργεια, θλίψη και ανία.

«Προσβάσιμο Σπίτι- Φιλική κατοικία»- Το νέο πρόγραμμα για τις αναβαθμίσεις κατοικιών για Άτομα με Αναπηρία- Η πρόταση που έχει στα χέρια της η Υφυπουργός Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου

Μία πρόταση την οποία επεξεργάζεται το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, έχει στα χέρια της η αρμόδια Υφυπουργός, για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία την Παρασκευή βρέθηκε σε Πτολεμαϊδα, Κοζάνη και Φλώρινα, χωρίς όμως να αναφερθεί ιδιαίτερα στο συγκεκριμένο σχέδιο. 

Σε συζητήσεις μακριά από τις κάμερες, αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Προσβάσιμο Σπίτι», το οποίο αφορά Άτομα με Αναπηρία και Κινητικές δυσκολίες, με στόχο να κάνει άκρως προσβάσιμες και άνετες τις κατοικίες τους δίνοντας έμφαση ακόμα περισσότερο στην «ανεξάρτητη διαβίωση». 

Δόμνα Μιχαηλίδου: Μια οικογένεια για κάθε παιδί

«Στόχος μας είναι να περιορίσουμε και, γιατί όχι, να μηδενίζουμε τον αριθμό των παιδιών που φιλοξενούνται σε ιδρύματα», σημείωσε κατά την επίσκεψη της, στα παιδιά που φιλοξενούνται στο δημοτικό Βρεφοκομείο «'Αγιος Στυλιανός» της Θεσσαλονίκης, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου.

Ένα συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για τα παιδιά που σκοτώθηκαν πέρσι στη Γάζα

Η νέα ταινία του Μάικλ Γουίντερμπότομ, σε αφήγηση της Κέιτ Γουίνσλετ, καταπιάνεται με τους εντεκαήμερους βομβαρδισμούς των Ισραηλινών στη Γάζα τον Μάιο του 2021.

O ΜΑΪΚΛ ΓΟΥΙΝΤΕΡΜΠΟΤΟΜ είναι ένας από τους πιο παραγωγικούς σκηνοθέτες που εργάζονται στη βιομηχανία σήμερα. Από το 1995, που ξεκίνησε την κινηματογραφική του πορεία, κάνει τουλάχιστον μία ταινία τον χρόνο.

«Ψαλιδίζονται» τα κονδύλια της ΕΕ για ΚΔΑΠ και παιδικούς σταθμούς

«Πονοκέφαλο» σε δήμους και κυβέρνηση προκαλεί ο σχεδιασμός της αρμόδιας επιτροπής της ΕΕ να περιορίσει σημαντικά από τη νέα χρονιά τους πόρους που διατίθενται ετησίως στο πρόγραμμα «Εναρμόνιση Επαγγελματικής και Οικογενειακής Ζωής» το οποίο αφορά σε δωρεάν φιλοξενία βρεφών και νηπίων σε παιδικούς σταθμούς και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ και ΚΔΑμΕΑ).

ΗΠΑ - έρευνα: τα όπλα πρώτη αιτία θανάτου σε παιδιά και εφήβους

Τα όπλα ξεπέρασαν τα τροχαία ως κυρίαρχη αιτία θανάτων παιδιών και εφήβων στις ΗΠΑ μέσα στο 2020, όπως προκύπτει από μια νέα έρευνα, την οποία δημοσιεύει το BBC.

Σύμφωνα με στοιχεία από τα Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC), περισσότεροι από 4.300 νεαροί Αμερικανοί έχασαν τη ζωή τους από τραύματα που τους προκάλεσαν όπλα μέσα στο 2020.

Ο ρόλος της μητέρας στην αποτροπή της κακοποίησης: Ημερίδα με αφορμή τη γιορτή της μητέρας στην Καλαμαριά

Τη δεύτερη Κυριακή του Μάη εορτάζεται η ημέρα της μητέρας, ενός προσώπου που έχει καθοριστικό ρόλο στη ζωή όλων. Λίγες μέρες πριν από την ξεχωριστή αυτή γιορτή, ο Δήμος Καλαμαριάς σε συνεργασία με την Κοινωνική Παιδιατρική Βορείου Ελλάδος, διοργανώνει ημερίδα, προκειμένου να αναδείξει τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει μία μάνα στην αποτροπή της κακοποίησης. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022 και ώρα 6:30μ.μ, στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς, «Μελίνα Μερκούρη».Την εκδήλωση θα χαιρετίσει ο Δήμαρχος Καλαμαριάς, Γιάννης Δαρδαμανέλης και την έναρξη θα κάνει η πρόεδρος της Κοινωνικής Παιδιατρικής Β.Ε, Σοφία Καραγιαννοπούλου.