Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

Νοηματική Γλώσσα Χαβάης


Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο 3rd International Conference on Language Documentation and Conservation στη Χονολουλού, γλωσσολόγοι εντόπισαν μία ξεχωριστή νοηματική γλώσσα που χρησιμοποιείται στη Χαβάη και η οποία χρονολογείται από το 1800, πιθανώς και νωρίτερα. Να σημειωθεί ότι  στο διάστημα των τελευταίων 80 ετών, καταγράφεται στις ΗΠΑ για πρώτη φορά  μία γλώσσα (προφορική ή νοηματική) άγνωστη μέχρι τώρα (η τελευταία ήταν η γλώσσα Eyak στη νοτιοκεντρική Αλάσκα).

Τεύχος: Assistive Technology and Writing

Διαβάστε και μεταφορτώστε το τεύχος-αφιέρωμα στην υποστηρικτική τεχνολογία και τη γραφή από το Assistive Technology (Summer 2011, vol.7, n.1).

Σεμινάρια για τον διαδικτυακό εκφοβισμό από το δήμο Θεσσαλονίκης

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει σειρά επιμορφωτικών σεμιναρίων για ενήλικες, με θέμα «Cyberbullying - Ηλεκτρονικός εκφοβισμός με τη χρήση των νέων τεχνολογιών» με την καθηγήτρια Βασιλκή Γκουντσίδου, φυσικός-Ραδιοηλεκτρολόγος, τμήμα Φυσικής Α.Π.Θ. μέλος της Διοικούσας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Προγράμματος cost για το Cyberbullying

Ντύστε το παιδί σας... χταποδάκι

Χταπόδια για τις Αποκριές αλλά και τις καλοκαιρινές σχολικές εκδηλώσεις. Η αρχική ιδέα ανήκει στη Shinmin από το MomIncDaily (από όπου προέρχεται και η φωτογραφία που συνοδεύει την ανάρτηση), αλλά εμείς το βρήκαμε μέσω του ιστολογίου Theano a m@mmy on line. Δείτε εδώ πώς μπορείτε να φτιάξετε εσείς τη στολή!

Σεμινάριο '' Χίλια δυο και Ένα λογάκια σα κλωστές, σα ρεβυθάκια''

Μπορούμε όλοι να αφηγηθούμε μια ιστορία; Και πως τη λέμε; Είναι το ίδιο όταν την διαβάζουμε; Πότε μιλάμε πιο γρήγορα και πότε αργά; Κι αν αν μπουρδουκλωθεί η γλώσσα μας; Κι αν δεν ξέρουμε τι να πούμε; Κι αν δεν έχουμε ταλέντο; Πως θα την πούμε έτσι που κάποιος να μείνει με το στόμα ανοιχτό; Μαθαίνεται η αφήγηση;

Το να έχεις παιδιά βλάπτει την υγεία;

Στις μέρες μας, έχουμε ακούσει ότι να έχεις παιδιά βλάπτει, εξαιτίας της επιπρόσθετης φορολογίας. Έχουμε δει ακραίες συμπεριφορές γονιών να παραδίδουν τα παιδιά τους στην εφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Δεν έχουμε ακούσει όμως ότι τα παιδιά μπορεί να βλάψουν την υγεία των γονιών τους. Όχι κυριολεκτικά, αν και αυτό μπορεί να συμβεί αν τα κυνηγάτε όλη μέρα για αταξίες μέσα σε ένα σπίτι γεμάτο με διασκορπισμένα παιχνίδια. Ο παραπάνω τίτλος οφείλεται στα αποτελέσματα ποιοτικής μελέτης από το International Food Information Council Foundation (IFIC) που σαν στόχο είχε να διερευνήσει τ ς αντιλήψεις των Αμερικανών για την ασφάλεια τροφίμων, τη δίαιτα και τη φυσική τους δραστηριότητα και για τον τρόπο που προσπαθούν να βελτιωθούν.

«Ξένοι»: Μια παράσταση - σχόλιο στο ρατσισμό

«Να ήξερε τουλάχιστον τη γλώσσα, σκέφτεται, και θα έδειχνε σε όλους αυτούς που δεν αξιώνουν να του ρίξουν ούτε ένα βλέμμα το πόσο αξίζει».

Το 2006 ο Γκαζμέντ Καπλάνι έγραφε στο «Μικρό ημερολόγιο συνόρων» για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στην Ελλάδα των αρχών της δεκαετίας του ‘90 μια παρέα Αλβανών μεταναστών. Επτά χρόνια αργότερα, το κείμενο ανεβάζει στο θεατρικό σανίδι μια άλλη παρέα ανθρώπων που βιώνει τον γλωσσικό ρατσισμό: το Θέατρο Κωφών Ελλάδας.

Μια στολή με αισθήσεις...Spiderman!

Έλληνας διδακτορικός φοιτητής δημιούργησε τη SpiderSense, η οποία μπορεί να βοηθήσει τον προσανατολισμό σε συνθήκες μειωμένης όρασης ή τυφλούς να περπατήσουν χωρίς βοηθήματα

Κινηματογραφικές εικόνες της παιδικής ηλικίας

Η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης παρουσιάζει το αφιέρωμα «Κινηματογραφικές εικόνες της Παιδικής Ηλικίας», το οποίο θα πραγματοποιηθεί από την Πέμπτη 7 έως την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013 στην Αίθουσα Τάκης Κανελλόπουλος (Μουσείο Κινηματογράφου - Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης, Αποθήκη Α΄, Λιμάνι).

Διάλεξη: «Τι είναι και τι δεν είναι η δυσλεξία»

Διάλεξη του Δρ. Αθανασίου Πρωτόπαπα από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών με τίτλο: «Τι είναι και τι δεν είναι η δυσλεξία» που οργανώνει ο Τομέας Γλωσσολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στο πλαίσιο σειράς διαλέξεων με θέμα: «Γλώσσα και Εγκέφαλος – Αναπτυξιακές Γλωσσικές Διαταραχές».

Τουρνουά Goalball "Βόλος 2013"

Το αθλητικό σωματείο ΑΜΕΑ Μαγνησίας «Πειρατές», σας προσκαλεί στο τουρνουά Goalball "Βόλος 2013" που διοργανώνει στις 9-10 Μαρτίου 2013, στο δημοτικό γυμναστήριο της Νέας Ιωνίας. Σύντομα θα αναρτηθεί το πρόγραμμα των αγώνων.
Πηγή: Facebook

Υπ. Παιδείας: Η τελική πρόταση για το σχέδιο “Αθηνά”

Tην τελική πρόταση του για το σχέδιο «Αθηνά» έδωσε απόψε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας. Η πρόταση αυτή θα παρουσιασθεί αύριο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, στη Βουλή, προς τους βουλευτές και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς.