Δευτέρα 11 Ιουνίου 2018

Σήμερα διαβάζουμε στο ΚΕΑ...


"20.000 λεύγες κάτω από την θάλασσα" και "5 εβδομάδες με το αερόστατο", από τη σειρά «Μικρά ταξίδια με τη φαντασία του Ιουλίου Βερν» των εκδόσεων Παπαδόπουλος. Το κείμενο ανέλαβε ο Αντώνης Παπαθεοδουλου και την εικονογράφηση η Ιρις Σαμαρτζη.
Η γνώση είναι (ωραία) περιπέτεια!

Παιδιά και κανόνες: Θέμα για διαπραγμάτευση;

Υπάρχουν πολλές παράμετροι που θέτουν οι γονείς, οι οποίες αποτελούν σκληρούς και αυστηρούς κανόνες , χωρίς δυνατότητα αποφυγής. Αυτοί είναι οι κανόνες που έχουν τεθεί για την προστασία της υγείας, της ασφάλειας και της ευημερίας των παιδιών. Αυτοί οι κανόνες και οι συνέπειές τους θα πρέπει να καθοριστούν με σαφήνεια και θα πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους εμπλεκόμενους ότι υπάρχουν για έναν πολύ σημαντικό λόγο.

Αστερόπη Λαζαρίδου: Οι αναμνήσεις μιας τριτοδεσμίτισσας (που πέρασε με την τρίτη)

Η σχέση μας με την εκπαίδευση ξεκινά με μια έκθεση του Δημοτικού με θέμα «τι θα γίνω όταν μεγαλώσω» και κορυφώνεται με την ερώτηση «σε ποια σχολή πέρασες;». Το μόνο σίγουρο είναι πως αν μαζεύαμε όλες εκείνες τις παιδικές εκθέσεις και τις συγκρίναμε με τη μετέπειτα επαγγελματική σταδιοδρομία του καθενός, ελάχιστα θα ήταν τα παιδικά όνειρα που κατάφεραν τελικά να συμβαδίσουν με την ενήλικη πραγματικότητα.

(Και) οικογενειακές δράσεις στο 3ο Φεστιβάλ Ροδάκινου

Το 3ο Φεστιβάλ Ροδάκινου του Τουριστικού Ομίλου Βέροιας είναι γεγονός! Από 15 έως 17 Ιουνίου 2018 η πρωτεύουσα του μακεδονικού κάμπου ανοίγει την αγκαλιά της και σας περιμένει για μια σειρά από δράσεις με επίκεντρο το Ροδάκινο. Βιωματικές εμπειρίες συγκομιδής ροδάκινων για οικογένειες, παιχνίδια για παιδιά, έκθεση φωτογραφίας “Ανθισμένες Ροδακινιές”, συνέδριο, γιορτή γαστρονομίας, βιβλιοπαρουσίαση, θεατρική παράσταση και συναυλία με τον Δώρο Δημοσθένους, συνθέτουν ένα πολύχρωμο μωσαϊκό εκδηλώσεων - όλες με ελεύθερη είσοδο - που δεν πρέπει να χάσει κανείς.

Βίντεο και μουσική αναζητούν κυρίως τα παιδιά στο διαδίκτυο

Είναι παιδιά που ζουν σε διαφορετικές χώρες και έχουν διαφορετικά ενδιαφέροντα και συμπεριφορές όταν βρίσκονται online, αλλά και την ίδια ανάγκη για προστασία ηλεκτρονικά από δυνητικά επιβλαβές περιεχόμενο. Αυτό προκύπτει από την τελευταία έκθεση της Kaspersky Lab, της γνωστής παγκόσμιας εταιρείας ψηφιακής ασφάλειας με 20η εμπειρία, σχετικά με τις διαδικτυακές δραστηριότητες των παιδιών – βασισμένη σε στατιστικά στοιχεία που προέρχονται από λύσεις καταναλωτών και λειτουργίες safe kids για συσκευές Windows, Mac, iOS και Android που διαθέτουν εργαλεία παιδικής προστασίας.

Στην κοινωνία του προαυλίου

Λίγο πριν από τις 11 το πρωί της Πέμπτης, στο προαύλιο του Μαρασλείου, στο κέντρο της Αθήνας, είχε αναπάντεχη δροσιά. Τα πεύκα έριχναν τη σκιά τους στις κερκίδες, χαρίζοντας απαραίτητη ανάσα στους γονείς των μαθητών του 10ου Ειδικού Δημοτικού Σχολείου που είχαν έρθει να παρακολουθήσουν τη γιορτή που είχαν ετοιμάσει τα παιδιά τους. Συγκίνηση και καύσωνας δεν είναι καλός συνδυασμός. Αλλά το δροσερό αεράκι δεν ήταν ο μοναδικός λόγος που αυτή η αυλή έμοιαζε ειδυλλιακή. Στο σχολικό συγκρότημα του Μαρασλείου, συστεγάζονται συνολικά τέσσερα σχολεία, το 10ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αθηνών, ένα 12/θέσιο, ένα 3/θέσιο και ένα μονοθέσιο Πειραματικό Δημοτικό. Είναι ιδανική κοινωνία αυτή όπου όλα τα παιδιά, ειδικής ή γενικής εκπαίδευσης συγχρωτίζονται, παίζουν μαζί στα διαλείμματα, κάνουν παρέα την πρωινή προσευχή και συμμετέχουν από κοινού στις σχολικές εκδηλώσεις. Οπως αυτή που ήρθαμε να παρακολουθήσουμε.

To Γεωδυναμικό Ινστιτούτο στο μεσογειακό εκπαιδευτικό σύστημα

To Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών συμμετέχει ενεργά στο Edu Med Observatories, ένα εκπαιδευτικό δίκτυο σχολείων Μεσoγειακών χωρών σχετικών με μετεωρολογία και σεισμολογία. 

Τα ουσιαστικά «βάζουν φρένο» στον λόγο

Μελέτη δείχνει ότι κομπιάζουμε περισσότερο, κάνουμε πιο συχνά παύσεις ή λέμε ήχους όπως το «εεεεε» όταν στον προφορικό λόγο ακολουθεί ουσιαστικό παρά ρήμα

Εχετε ποτέ σκεφτεί πότε «κολλάμε» πιο πολύ όταν μιλάμε; Μια νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου της Ζυρίχης και συναδέλφων τους από άλλα ακαδημαϊκά κέντρα δείχνει ότι στον προφορικό λόγο κομπιάζουμε περισσότερο ή κάνουμε μικρές παύσεις, ή λέμε τα γνωστά «εεεε» κυρίως όταν ακολουθεί ουσιαστικό και πολύ πιο σπάνια όταν ακολουθεί ρήμα. Το συμπέρασμα προέκυψε μετά από ανάλυση παραδειγμάτων από διαφορετικές γλώσσες. 

Όταν η κόρη του έβαλε τα κλάματα στη σκηνή, αυτός ο μπαμπάς έκανε κάτι πολύ συγκινητικό κι αστείο

Βλέποντας τη μικρή κόρη του στη σκηνή να κλαίει γοερά στη διάρκεια μιας παράστασης μπαλέτου, ο πατέρας της αποφάσισε να τη βοηθήσει με ένα πρωτότυπο κι αστείο τρόπο, ανεβαίνοντας επίσης πάνω. 

Τη γλυκιά και συγκινητική στιγμή κατέγραψαν σε βίντεο άλλοι γονείς και θεατές της παράστασης που ξέσπασαν σε γέλια και χειροκροτήματα βλέποντας τον Μαρκ Ντάνιελς να στέκεται δίπλα στην 2 ετών κόρη του και κρατώντας αγκαλιά την μικρότερη κόρη του, Σούρι, να επιδίδεται σε διάφορες κινήσεις μπαλέτου. 

2ο Συνέδριο: Ελλάδα - Ευρώπη 2020, Εκπάιδευση, Δια Βίου Μάθηση , Έρευνα και Καινοτομία

To 2o Πανελλήνιο Συνέδριο με Διεθνή Συμμετοχή: Ελλάδα - Ευρώπη 2020: Εκπαίδευση, Διά Βίου Μάθηση, Έρευνα, Καινοτομία, Νέες Τεχνολογίες και Οικονομία θα διεξαχθεί στη Λαμία στις 28-29-30 Σεπτεμβρίου 2018. Η θεματολογία του Συνεδρίου καλύπτει τις οικονομικές διαστάσεις των τομέων της Εκπαίδευσης, της Διά Βίου Μάθησης, της Έρευνας, των Νέων Τεχνολογιών, της Καινοτομίας και τις σχέσεις τους με την οικονομία.

Η μισθολογική ανισότητα μεταξύ των δύο φύλων αρχίζει από την εφηβεία

Φαίνεται πως η μισθολογική ανισότητα ανάμεσα στα δύο φύλα δεν απασχολεί μόνον τους άνδρες και τις γυναίκες αλλά αφορά και τα αγόρια και τα κορίτσια. Αυτόν, τουλάχιστον, υποστηρίζει η Γιάσεμιν Μπεσέν Κασίνο, καθηγήτρια Κοινωνιολογίας στο πολιτειακό πανεπιστήμιο του Μοντκλέρ και συγγραφέας, μεταξύ άλλων, του «Το κόστος του να είσαι κορίτσι: οι εργαζόμενοι έφηβοι και η προέλευση της μισθολογικής ανισότητας με βάση το φύλο».

Η G7 θα διαθέσει 3 δισεκ. δολάρια για την εκπαίδευση των κοριτσιών

Η G7 δεσμεύθηκε το Σάββατο να διαθέσει σχεδόν τρία δισεκατομμύρια δολάρια για την πρόσβαση στην εκπαίδευση των γυναικών και των κοριτσιών που βρίσκονται σε ευάλωτη κατάσταση,όπως αυτή των προσφύγων, μια πρωτοβουλία που χαιρετίσθηκε από τη νομπελίστρια της Ειρήνης, Μαλάλα Γιουσαφζάι.