Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

Εντοπίστηκαν νέες δομές του εγκεφάλου στην επεξεργασία της γλώσσας

Credit: Neuroscience News
Η γλώσσα, ο ακρογωνιαίος λίθος της ανθρώπινης σύνδεσης, βρίσκει τις περίπλοκες ρίζες της βαθιά μέσα στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Αυτό υποστηρίζει νέα έρευνα μετα-ανάλυσης πάνω από 400 νευροεπιστημονικών πειράματων.

Πέρα από τις κλασικές γλωσσικές περιοχές στο αριστερό ημισφαίριο, αναδεικνύονται νέες που σχετίζονται με τη γλώσσα: η παρεγκεφαλίδα, οι δομές κάτω από τον εγκεφαλικό φλοιό, ακόμη και η συσχετισμένη με συναισθήματα δεξιά αμυγδαλή. Τα ευρήματα αυτά θα μπορούσαν να φέρουν επανάσταση στην κατανόηση και τις θεραπείες για την αποκατάσταση της γλώσσας μετά τον εγκεφαλικό τραυματισμό.

8 Πράγματα που δεν πρέπει να λένε οι γονείς στα παιδιά

Τι σημαίνει «τοξικοί γονείς»; Υπάρχει περίπτωση να είσαι εσύ, χωρίς να το καταλαβαίνεις; Ναι, αν λες στο παιδί σου ορισμένα πράγματα που τo επηρεάζουν αρνητικά.

Έχεις ακούσει σίγουρα για τοξικούς ανθρώπους, ίσως μάλιστα αναγνωρίζεις ως τέτοιους διάφορους γύρω σου. Μερικές φορές, είναι πιο κοντά μας από ό,τι θα θέλαμε – ας όψονται οι οικογενειακοί δεσμοί. Κι αν γινόμαστε εμείς τοξικοί ως γονείς, χωρίς να το συνειδητοποιούμε;

Διαδικτυακό παιχνίδι ρόλων για εφήβους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σε εικονική πραγματικότητα!

Ένα νέο διαδραστικό διαδικτυακό παιχνίδι για έφηβους 14 ετών και άνω χρήσιμο για εκπαιδευτικούς, γονείς και δραστήριους νέους.Οι μαθητές και οι μαθήτριες μπορούν να καταλάβουν έδρα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και να βιώσουν τη διαδικασία λήψης αποφάσεων απευθείας από την τάξη ή την κοινότητά τους μέσω αυτού του διαδικτυακού παιχνιδιού! Τόσο το παιχνίδι όσο και ο οδηγός είναι δωρεάν και διατίθενται σε 24 γλώσσες!

Θεραπευτικές Αναγνώσεις από την οργάνωση Διαβάζω για τους Άλλους

Η Αργυρώ και ο Θοδωρής είναι πολλά χρόνια καλοί φίλοι. Αγαπούν εξίσου τη λογοτεχνία, αλλά η Αργυρώ διαβάζει πάντα πρώτη τις νέες εκδόσεις. Ο Θοδωρής είναι εκ γενετής τυφλός. Θα πρέπει να περιμένει να βγει – αν βγει – το βιβλίο σε γραφή Braille ή να γίνει διαθέσιμο σε audiobook. Σε κάποια συνάντησή τους, η Αργυρώ μιλούσε με τόσο ενθουσιασμό για ένα νέο βιβλίο που είχε διαβάσει, που έκανε τον Θοδωρή να τη ρωτήσει αυθόρμητα: «Αργυρώ, θα μού το διαβάσεις;» Ακολούθησαν κάποια δευτερόλεπτα αμηχανίας. «Πώς λες να το κάνουμε; Μένουμε μακριά για να βρισκόμαστε πιο συχνά. Μήπως από το τηλέφωνο; Μήπως πάμε κάποιο τριήμερο κάπου για να έχουμε χρόνο;». Λύση δεν βρέθηκε σε εκείνη τη συνάντηση αλλά το πρόβλημα καρφώθηκε στο μυαλό της Αργυρώς. Και λίγο καιρό μετά… γέννησε την Οργάνωση Διαβάζω για τους Άλλους.

Νέα ενημερωτική εκδήλωση στον δήμο Νεάπολης-Συκεών για την ενδυνάμωση Ατόμων με Αναπηρία

Νέα ενημερωτική εκδήλωση για την ενδυνάμωση των Ατόμων με Αναπηρία και των οικογενειών τους πραγματοποιείται σήμερα, Δευτέρα 2 Οκτωβρίου, στο δήμο Νεάπολης-Συκεών. Πρόκειται για την τρίτη ανάλογη ενημερωτική εκδήλωση που οργανώνεται από την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης του δήμου Νεάπολης-Συκεών και την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών (ΚΕΥΝΣ).

Include: Δράση συνηγορίας για την διεξαγωγή συμπεριληπτικών αγώνων Judo και την μοριοδότηση των αθλητών που διακρίνονται

Είμαστε ένα πολυπαραγοντικό συμπεριληπτικό διεπιστημονικό δίκτυο που απαρτίζεται από μέλη με έντονη κοινωνική επαγρύπνηση, δημιουργική σκέψη και διορατικότητα. Κοινός μας τόπος, η ενεργή συμμετοχή και η συλλογική δράση στην διαδικασία άρσης των κοινωνικών εμποδίων και αποκλεισμών μέσω εκπαιδευτικών πρακτικών και πρακτικών ανάπτυξης κοινοτήτων.

Βέροια: Η “Πρωτοβουλία για το παιδί” ιδρύει 24ωρη γραμμή υποστήριξης

Η «Πρωτοβουλία για το Παιδί» ιδρύθηκε στη Βέροια το 2008 και είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, αφοσιωμένο στην υπόθεση της προστασίας και της φροντίδας παιδιών που βρίσκονται σε ανάγκη και σε κίνδυνο: ορφανών, παραμελημένων, κακοποιημένων ή εγκαταλειμμένων παιδιών. Στηρίζεται στον εθελοντισμό και οι πόροι της προέρχονται κυρίως από δωρεές και δικές της δράσεις, δήλωσε στην ΕΡΤ3 η Θεοδώρα Νιώπα, Συντονίστρια του Κέντρου Αναφοράς και Συμβουλευτικής της Πρωτοβουλίας.

Εγκαινιάσθηκε ο πρώτος και μοναδικός παιδικός σταθμός στο Καστελλόριζο

Εγκαινιάσθηκε χθες ο πρώτος και μοναδικός παιδικός σταθμός στο Καστελλόριζο, ο οποίος θα φιλοξενήσει 15 παιδιά. Στο Καστελλόριζο ήδη έχουν γεννηθεί 14 παιδιά με τη υποστήριξη της ΜΚΟ HOPEgenesis στο πλαίσιο του προγράμματος της για την υπογεννητικότητα. Αναμένεται μέσα στον επόμενο χρόνο να γεννηθούν αλλά 5 παιδιά, αποτέλεσμα του προγράμματος που υλοποιείται σε ακριτικές περιοχές της χώρας.

Ένα σχολείο - υπερπαραγωγή που όμοιό του δεν υπάρχει σε ολόκληρη την Αττική, δημιουργείται στη Γλυφάδα

Σαράντα χρόνια ήταν όνειρο και τώρα γίνεται πραγματικότητα. Το 7ο Γυμνάσιο Γλυφάδας, που δικαίως προβλημάτιζε και στενοχωρούσε εκατοντάδες οικογένειες της πόλης, που αποτελούσε θέμα συζήτησης επί πολλά χρόνια στην τοπική κοινωνία, γίνεται ένα σχολείο - υπερπαραγωγή που όμοιό του δεν υπάρχει σε ολόκληρη την Αττική.

Σουηδία: Ανήλικοι επικοινωνούν με συμμορίες και ζητούν να διαπράξουν φόνους, λέει η αστυνομία – Ο στρατός στους δρόμους

Ολοένα και περισσότεροι νέοι εμπλέκονται στον πόλεμο συμμοριών που μαίνεται στη Σουηδία τους τελευταίους μήνες, δήλωσε χθες Παρασκευή ο διευθυντής της εθνικής αστυνομίας της χώρας, αφού τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε βίαια περιστατικά μέσα σε 24 ώρες προκαλώντας σοκ στην κοινή γνώμη.