Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Τέχνη με φως και σκιές!

Ο καλλιτέχνης Rashad Alakbarov από το Αζερμπαϊτζαν χρησιμοποιεί ημιδιαφανή αντικίεμενα, αλλά και κάθε είδους υλικό που του επιτρέπει να "ζωγραφίσει" στους τοίχους με το φως και τις σκιες τους. Δείτε περισσότερα εδώ.

Ηλιακό αυτοκινητάκι με εύκαμπτο φωτοβολταϊκό διδάσκει στα παιδιά τα μυστικά των ΑΠΕ

Μια νέα αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας, ηToyLabs Inc, ανέπτυξε το πρώτο αυτοκινητάκι που παίρνει ενέργεια από μια εύκαμπτη φωτοβολταϊκή κυψέλη πολυκρυσταλλικού πυριτίου.

Πρόκειται για το παιδικό παιχνίδι Volta Racer το οποίο μαθαίνει στα παιδιά τις βασικές αρχές και έννοιες της ηλιακής ενέργειας και της μηχανολογίας.

To χρονοδιάγραμμα για έξοδο των εκπαιδευτικών

Το απώτερο όριο υποβολής δεύτερης παραίτησης είναι η 8η Αυγούστου, ενώ εάν δεν υποβληθεί, η υπαλληλική σχέση θεωρείται λυθείσα την 9η Αυγούστου

Από την 1η έως τις 10 Ιουλίου πρέπει να υποβληθεί δήλωση αποχώρησης από την υπηρεσία (παραίτηση) από τους εκπαιδευτικούς που θέλουν να βγουν στη σύνταξη. Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί μπορούν να υποβάλουν τη δεύτερη παραίτηση σε χρονικό διάστημα από τη 16η μέχρι την 30ή ημέρα μετά την υποβολή της πρώτης παραίτησης.

Μία πρωτοποριακή ομάδα βοηθά άτομα με αναπηρία να χαρούν το ποδήλατο

«Η εμπειρία ήταν συναρπαστική. Ενιωθα σαν να πετάω», λέει στα «ΝΕΑ» ο 42χρονος Αγγελος Ασλάνογλου, ο οποίος έχει πρόβλημα όρασης, περιγράφοντας τη δεύτερη φορά στη ζωή του που έκανε πετάλι για αρκετά χιλιόμετρα. Πριν από λίγες ημέρες ανέβηκε σε ένα διπλό ποδήλατο (το λεγόμενο «tandem bike» που έχει διπλά πετάλια και σέλα) και συμμετείχε στον ποδηλατικό γύρο Καλλιθέας. Μπροστά, οδηγός ήταν η εθελόντρια Φλωρίνα Αουρα Ντραγκίτσι που έκανε πετάλι. Πίσω ο Αγγελος. Εκανε και εκείνος πετάλι. Ετσι, παρέα στο ίδιο ποδήλατο διήνυσαν - όπως και οι υπόλοιποι ποδηλάτες - 6 χιλιόμετρα στους δρόμους της πόλης.

Ημερίδα: "Καλές πρακτικές στις υπηρεσίες κατάρτισης και συμβουλευτικής για άτομα με νοητική υστέρηση"

Το Εργαστήρι Ειδικής Αγωγής «Μαργαρίτα» σας προσκαλεί στην ημερίδα που διοργανώνει την Παρασκευή 21 Ιουνίου 2013 με τίτλο: "Καλές πρακτικές στις υπηρεσίες κατάρτισης και συμβουλευτικής για άτομα με νοητική υστέρηση". Η ημερίδα θα γίνει στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών (Βασιλέως Κωνσταντίνου 48, Αθήνα, Στάση Μετρό "Ευαγγελισμός") από 9:00 έως 17:00 στο Αμφιθέατρο "Λεωνίδας Ζέρβας". Συμμετέχουν εισηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Είσοδος ελεύθερη. Στόχος της ημερίδας είναι η ενημέρωση αλλά και η ευαισθητοποίηση τόσο των επαγγελματιών όσο και των οικογενειών των ατόμων με νοητική υστέρηση σε θέματα που αφορούν σε καλές πρακτικές στο χώρο κατάρτισης και συμβουλευτικής τους. 

Ο διαλογισμός ενισχύει τις σχολικές επιδόσεις

Αμερικανική μελέτη σε 235 μαθητές έδειξε ότι ο διαλογισμός δύο φορές την ημέρα μπορεί να ενισχύσει τις σχολικές επιδόσεις.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και το Πανεπιστήμιο Maharishi στην Αϊόβα, διαπίστωσαν ότι οι μαθητές που έκαναν υπερβατικό διαλογισμό δύο φορές την ημέρα επί 20 λεπτά τη φορά, εμφάνιζαν υψηλότερο ποσοστό επιτυχούς αποφοίτησης συγκριτικά με τους υπόλοιπους.

Σχόλιο για την παράσταση Γαργαληστής από το ειδικό σχολείο

«Ο Γαργαληστής»
Μια παράσταση από το Ειδικό Δημοτικό και Νηπιαγωγείο με τη συμμετοχή του 8ου Δημοτικού Σχολείου.

Ποια Δημοτικά Σχολεία-Νηπιαγωγεία καταργούνται, συγχωνεύονται και που ιδρύονται νέα

Ενόψει των μεταθέσεων από σχολείο σε σχολείο της ίδιας περιοχής μετάθεσης και των τοποθετήσεων σε σχολεία των Α/θμιας Εκπ/σης των εκπαιδευτικών Π.Ε., το υπουργείο Παιδείας διαβίβασε στις Διευθύνσεις το σχέδιο Κοινής Υπουργικής Απόφασης που αφορά στις ιδρύσεις, προαγωγές, υποβιβασμούς συγχωνεύσεις και καταργήσεις Δημοτικών Σχολείων και Νηπιαγωγείων.

Υποτροφίες για μεταπτυχιακές σπουδές από το ίδρυμα Λάτση

Το Κοινωφελές Ίδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση ανακοίνωσε ότι προκηρύσσει τη χορήγηση 25 υποτροφιών για μεταπτυχιακές σπουδές (επιπέδου Master’s) σε όλα τα επιστημονικά πεδία, για πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού το ακαδημαϊκό έτος 2013-2014.

Η κάμερα με τα μυστικά

Το Μουσείο Κινηματογράφου – Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης  διοργανώνει φέτος το καλοκαίρι ένα κινηματογραφικό εργαστήρι για παιδιά 8 έως 12 ετών με τίτλο  «Η κάμερα με τα μυστικά» και προσκαλεί τους μικρούς σινεφίλ να ανακαλύψουν τη μαγεία του κινηματογράφου.

Το εργαστήρι, που θα ξεκινήσει στις 18 Ιουνίου και θα ολοκληρωθεί στις 11 Ιουλίου, οργανώνεται σε τέσσερις ενότητες: Η Εποχή των Εικόνων (18 & 20 Ιουνίου), Οι Λέξεις το ‘ Σκασαν (25 & 27 Ιουνίου), Το Εργαστήρι του Δρ. Σαλιγκάρι (02 & 04 Ιουλίου) και Μπομπίνας Α.Ε. (09 & 11 Ιουλίου). 

Αγωνία για το μέλλον των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών

Την αγωνία τους για τον κίνδυνο περαιτέρω υποβάθμισης του θεσμού των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ), στα οποία φιλοξενούνται σήμερα συνολικά 9.400 παιδιά και άτομα με αναπηρία, εκφράζουν ο Σύλλογος Εργαζομένων και η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ). Μάλιστα στη διάρκεια συνάντησης αντιπροσωπείας της ΚΕΔΕ με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, την Τρίτη 11 Ιουνίου 2013, ζητήθηκε να εξαντληθεί κάθε δυνατότητα αύξησης της χρηματοδότησης του προγράμματος «Εναρμόνιση Οικογενειακής και Επαγγελματικής Ζωής» στο οποίο εντάσσονται τα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ μαζί με τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς.

Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση – 5th Conference on Informatics in Education

To 5th CIE2013 διοργανώνεται από το Τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς και το Τμήμα Πληροφορικής του Ιονίου Πανεπιστημίου σε συνεργασία με την ΕΠΥ και εστιάζεται στην Πληροφορική, αλλά και στις ΤΠΕ στην εκπαίδευση. Θα λάβει χώρα στην Αθήνα, στους χώρους του Πανεπιστημίου Πειραιώς, 11-13 Οκτωβρίου 2013.