Κυριακή 3 Ιουλίου 2016

Κατασκευή: Δράκοι

Θέλετε να φτιάξετε τους δράκους της φωτογραφίας; Επισκεφτείτε τον ιστότοπο http://www.amigurumitogo.com και δείτε αναλυτικά τις οδηγίες. Το κείμενο είναι στα αγγλικά, αλλά υπάρχουν κατατοπιστικότατα video για κάθε στάδιο. Η φωτογραφία είναι της δημιουργού, Sharon Ojala.

Σχολείο για... απείθαρχους ονειροπόλους

Η ιστορία συνοπτικά: Στην Κράνα, ένα ορεινό χωριό στον Μυλοπόταμο της Κρήτης, το γυμνάσιο είχε περίπου 100 μαθητές που είχαν εξαντλήσει, με τον απείθαρχο χαρακτήρα τους, καθηγητές και διευθυντές. Η πλειονότητα των παιδιών ασχολούνταν εντατικά με κτηνοτροφικές ή αγροτικές εργασίες, ενώ οι περισσότεροι εκπαιδευτικοί κατάγονταν από αστικό περιβάλλον εκτός Κρήτης και ήταν συχνά πρωτοδιορισμένοι. Το τεράστιο έλλειμμα επικοινωνίας οδηγούσε τους μαθητές σε παραβατική συμπεριφορά. Το πρόβλημα ήταν άλυτο και το κλείσιμο του σχολείου έμοιαζε να είναι η μόνη λύση το 2007. Ο τότε πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και κορυφαίος της οφθαλμολογικής επιστήμης Γιάννης Παλλήκαρης αποφάσισε να αλλάξει τη σχέση των παιδιών αυτών με το σχολείο. Εφάρμοσε ένα πείραμα. Οι απείθαρχοι μαθητές έγιναν για λίγο καθηγητές σε άλλα παιδιά που κατάγονταν από την πόλη του Ηρακλείου και θα επισκέπτονταν το χωριό τους. Η διδασκαλία αφορούσε πράγματα που έκαναν στην καθημερινότητά τους, όπως λ.χ. το άρμεγμα των ζώων.

Διεθνής διάκριση για την Ελληνογερμανική Αγωγή

Ένα ελληνικό σχολείο, την Ελληνογερμανική Αγωγή, βράβευσε το ευρωπαϊκό Δίκτυο EDEN, που ασχολείται με την ανάπτυξη στην εκπαίδευση, την ηλεκτρονική μάθηση και την προηγμένη έρευνα στο χώρο της δια βίου μάθησης.

Συνέδριο: «Εκπαίδευση, ετερότητα και τα ελληνικά ως δεύτερη ή ξένη γλώσσα»

Το Ελεύθερο Πανεπιστήμιο Πολιτών και το Κέντρο Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης διοργανώνουν το 21ο Διεθνές Συνέδριο με θέμα «Εκπαίδευση, ετερότητα και τα ελληνικά ως δεύτερη ή ξένη γλώσσα», στην Πάτρα στις 8-10 Ιουλίου 2016.

Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας: Δωρεάν μαθήματα Μαθηματικών για μαθητές Α Γυμνασίου

Θερινά τμήματα μαθηματικών που απευθύνονται σε μαθητές οι οποίοι πρόκειται να φοιτήσουν στην Α΄ Γυμνασίου, θα λειτουργήσουν στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Άνω Τούμπας (Γρ. Λαμπράκη 187), από τις 6 έως τις 28 Ιουλίου 2016.

Εθελοντισμός: Η κρυμμένη δύναμη

Σε 700 εκατ. ευρω ή 0,7% του ΑΕΠ της χώρας αποτιμάται η συνεισφορά του εθελοντισμού στην Ελλάδα.
Αυτό προκύπτει από έρευνα που διενήργησε ο Σύνδεσμος Αποφοίτων Βρετανικών Πανεπιστημίων (BGS) με συντονιστή τον αρχιτέκτονα - πολεοδόμο και πρόεδρο του Συνδέσμου Βασίλη Ζώτο.
Παρότι στην εποχή της κρίσης το προαναφερόμενο ποσό κάθε άλλο παρά ευκαταφρόνητο είναι, φαντάζει εντούτοις πολύ μικρό συγκρινόμενο με τα αντίστοιχα ποσά άλλων χωρών. Για παράδειγμα, στη Βρετανία η συνεισφορά του εθελοντισμού φθάνει το 7,9% του ΑΕΠ.

Από ποια ηλικία μπορούν τα παιδιά να πιουν καφέ;

Ο πρωινός καφές δίνει ενέργεια, σας βοηθά να ξυπνήσετε, ενώ αργότερα μέσα στην ημέρα αυξάνει την ικανότητα συγκέντρωσης και σας ωθεί να αγγίξετε το μέγιστο της παραγωγικότητάς σας. Παρότι τα οφέλη του ροφήματος είναι γνωστά στον ενήλικο πληθυσμό, οι επιπτώσεις του πολύ λιγότερο έχουν μελετηθεί σε παιδιά και εφήβους. Φυσικά, κανένας γονιός δεν θα ετοιμάσει στο παιδί του έναν «Ελληνικό διπλό»! Τι γίνεται όμως με εκείνο το κουτάκι του αναψυκτικού που είναι πάντα διαθέσιμο στο ψυγείο;

Άποψη: Η αιώνια λιακάδα… στο μυαλό των μαθητών

Γράφει η Κυριακή Μπεϊόγλου στο http://www.efsyn.gr

Τέλος Ιουνίου, παρέες εφήβων συνωστίζονται στις στάσεις των λεωφορείων, χαρούμενες και θορυβώδεις προς την έξοδο για τη θάλασσα.

Κλειστά τα σχολεία, κλειστά τα βιβλία, κι οι τσάντες τους έχουν μόνο πετσέτες και αντηλιακά. «Ελευθερία, ρε φίλε», λένε μεταξύ τους.

Τα 6 πλεονεκτήματα για τα παιδιά που έχουν «μεγαλύτερες» μητέρες



Ο αριθμός γεννήσεων από γυναίκες ηλικίας άνω των 30 ή και των 40 ετών συνεχίζει να αυξάνεται, ενώ ταυτόχρονα ο αριθμός των γυναικών που φέρνουν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί ανάμεσα στα 20 και 24 χρόνια τους μειώνεται σταθερά. Περαιτέρω, ο αριθμός των γυναικών που κάνουν παιδί στα 45 τους ή και μεγαλύτερες, παρότι παραμένει ακόμα σχετικά μικρός, έχει τριπλασιαστεί τα τελευταία 20 χρόνια. Τα «κατά» και οι ανησυχίες για το ότι όλο και περισσότερες γυναίκες κάνουν πλέον παιδιά σε μεγαλύτερες ηλικίες είναι πολύ γνωστά. Όμως, παρά τους κινδύνους, η τάση αυτή κερδίζει συνεχώς έδαφος και φαίνεται ότι θα συνεχιστεί.

Ενθουσίασαν με τις ικανότητές τους οι μικροί ρήτορες από σχολεία της Κρήτης

Μια «γεύση» για την τέχνη της ρητορικής πήραν μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης από σχολεία της Κρήτης μέσα από τη συμμετοχή τους στους φιλικούς αγώνες ρητορικής τέχνης που πραγματοποιήθηκαν στο Ρέθυμνο ενώ παράλληλα ενθουσίασαν το κοινό με την άρτια προετοιμασία και τον μεστό τους λόγο.