Δευτέρα 10 Φεβρουαρίου 2020

Μαρία Ντάβου, μία εκπαιδευτικός που «χακάρει το σύστημα»


Παθιασμένοι μαθητές που θεωρούνται αφηρημένοι. Δεινοί ρήτορες που περνάνε απαρατήρητοι. Καλλιτεχνικές ιδιοφυίες που υποτιμούνται. Λαμπερά μυαλά που κρίνονται ως αποτυχημένοι μαθητές. Ο Νικόλας, ο Άρης, ο Οδυσσέας, ο Κωνσταντίνος, η Νίκη… Παιδιά εγκλωβισμένα σε ένα σύστημα ομοιομορφίας, βασισμένο σε βεβαιότητες, στην αποστήθιση, στην παράθεση και στην ακρόαση. 

«Παγώνει» η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Αναβάλλεται η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών. Αυτό ξεκαθάρισαν σήμερα η υπουργός Παιδείας κ. Νίκη Kεραμέως και η αρμόδια υφυπουργός κ. Σοφία Ζαχαράκη προς τα προεδρεία της ΟΛΜΕ. Και αυτό διότι στο επικείμενο νομοσχέδιο (εντός Φεβρουαρίου) για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση δεν θα περιλαμβάνεται νομοθετική ρύθμιση σχετικά με την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών αλλά μόνο για την αξιολόγηση των σχολικών μονάδων, η οποία θα γίνεται από την σχολική κοινότητα.

Σπάρτη: Εργαστήριο για την Παιδεία στα ΜΜΕ

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Σπάρτης με το Journalists About Journalism (www.jaj.gr) και την υποστήριξη της πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα, διοργανώνει εργαστήριο για την ειδησεογραφική παιδεία και την πληροφορία στα ΜΜΕ (Media, Information & news literacy) σε χώρους Βιβλιοθηκών της Ελλάδας.

Έρευνα: Ο χάρτης των 1.500 χαμένων παιδιών της Θεσσαλονίκης

Ο Σαμπετάι και η Εστέρ Καμχή, δύο αδέλφια 13 και 9 ετών, ήταν μαθητές στο 7ο δημοτικό σχολείο Θεσσαλονίκης μέχρι το 1943, οπότε το νήμα της ζωής τους κόπηκε βίαια. Τα δύο αδέλφια ήταν δύο από τους 1.476 εβραίους μαθητές σε δημόσια και ιδιωτικά σχολεία της Θεσσαλονίκης, η πλειονότητα των οποίων δεν επέστρεψε ποτέ από τα ναζιστικά στρατόπεδα.

19ο Ατομικό Σχολικό Πρωτάθλημα Σκάκι

Για 16η συνεχόμενη χρονιά τα Εκπαιδευτήρια Βασιλειάδη, σε συνεργασία με την Ένωση Σκακιστικών σωματείων των νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, διοργανώνουν τα Μαθητικά Σκακιστικά πρωταθλήματα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, στις 15 και 22 Φεβρουαρίου 2020, στις εγκαταστάσεις των Εκπαιδευτηρίων.

Άποψη: Β. Αυγουλάς - Καλώς προχωρήσαμε με την ψήφο των ομογενών αποδήμων. Με τους ανάπηρους τι γίνεται;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καλώς έλυσε η Κυβέρνηση το σοβαρό ζήτημα της ψήφου των ομογενών αποδήμων. Το δικαιούνταν και ελπίζω να το ασκήσουν υπεύθυνα και ως δικαίωμα και ως υποχρέωση.

Αλλά…

Αλλά μήπως ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε υπεύθυνα και σοβαρά με την ψήφο των γηγενών ΑμεΑ; Μήπως ήρθε η ώρα, να δούμε τα προβλήματα, τις λύσεις, τα εμπόδια για εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων που δεν μπορούν να ασκήσουν το αυτονόητο δικαίωμά τους;

Τα μυστικά βοήθειας για τα παιδιά με χαμηλή αυτοεκτίμηση

Εάν έχετε παρατηρήσει ότι η αυτοεκτίμηση του παιδιού πέφτει με την πάροδο του χρόνου, είναι λογικό να αναζητάτε τρόπους για να το βοηθήσετε. Παρόλο που δεν μπορείτε να σταματήσετε την σκληρή κριτική που κάνει στον εαυτό του για τις δεξιότητες, τα επιτεύγματα ή ακόμα και για το σώμα του, απόρροια της κοινωνικής σύγκρισης με τους συνομηλίκους του, υπάρχουν διάφοροι τρόποι που μπορείτε να του παρέχετε υποστήριξη.

Τα «ζωντανά θαύματα» της Γενετικής

Δύο παιδιά με σπάνιο γενετικό νόσημα θεραπεύτηκαν μέσω της χορήγησης ενός απλού συμπληρώματος διατροφής, της ταυρίνης – Ανοίγει ο δρόμος για τη θεραπεία και άλλων γενετικών νοσημάτων

Μπορεί ένα απλό συμπλήρωμα διατροφής να βάλει φρένο σε μια σοβαρή γενετική νόσο και να χαρίσει μια νέα ευκαιρία σε μικρά παιδιά που μαθηματικά θα οδηγούνταν στην τύφλωση και στη μυοκαρδιοπάθεια μέσα στα πρώτα χρόνια της ζωής τους;

Νέοι κανονισμοί σε όλα τα σχολεία κατά του bullying

Νέους κανονισμούς για την αντιμετώπιση του bullying στα σχολεία προωθεί το υπουργείο Παιδείας, μετά τα αλλεπάλληλα, βίαια περιστατικά που καταγράφονται ακόμα και σε δημοτικά σχολεία της χώρας. 

Το υπουργείο Παιδείας προετοιμάζει τη σύνταξη κανόνων που θα διέπουν τη ζωή στο σχολείο, και θα πρέπει να ακολουθούνται πιστά από μαθητές, δασκάλους αλλά και γονείς. Θα δοθούν σαφείς οδηγίες στους μαθητές για το πώς πρέπει να αντιδρούν όταν αντιλαμβάνονται κάποιο περιστατικό ενδοσχολικής βίας: σε ποιον να το πουν και πώς να ενεργήσουν οι ίδιοι απέναντι στους συμμαθητές τους. 

6ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Νεότερες Εξελίξεις στη Νευρολογία και στα Συναφή Πεδία»

Ο Πρόεδρος του Συνεδρίου, Ομ. Καθηγητής Νευρολογίας Νικόλαος Δ. Βλαϊκίδης, σας προσκαλεί με ιδιαίτερη χαρά στις εργασίες του 6ου Πανελλήνιου Συνεδρίου «Νεότερες Εξελίξεις στη Νευρολογία και στα Συναφή Πεδία» με Διεθνή Συμμετοχή, που διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Βελτιστοποίησης της Θεραπείας των Νευρολογικών Ασθενειών (ΕΛ.Ε.ΒΕ.ΘΕ.Ν.Α.), και θα διεξαχθεί στις 5-7 Μαρτίου 2020, στο ξενοδοχείο Nikopolis στη Θεσσαλονίκη.