Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Πρόσωπο: Laura Green‬

Οι άνθρωποι δεν έμπαιναν στον κόπο να ασχοληθούν με το μέλλον της, επειδή έχει ‪Σύνδρομο Down‬. Η ‪Laura Green‬ ωστόσο είχε - ευτυχώς- άλλα σχέδια. "I was just killing time until I was moved onto the next step in the system" - Φράση που χαρακτηρίζει τη φιλοσοφία ενός εκπαιδευτικού συστήματος...
Δείτε την ιστορία της εδώ.

Αντικαπνιστικός αγώνας μέσα από το παιχνίδι

Το μήνυμα είναι σαφές. Το κάπνισμα κάνει κακό στην υγεία. Ο τρόπος, όμως, που το μήνυμα αυτό θα φτάσει στον αποδέκτη είναι μία άλλη υπόθεση. Ειδικά, όταν πρόκειται για παιδιά. Η ιδέα να επιστρατευτούν παραμύθια, θεατρικοί διάλογοι, παντομίμα και τραγούδι είναι σίγουρη επιτυχία. Στη «Χιονάτη», το κόκκινο μήλο είναι το τσιγάρο. Οσοι παρασύρουν στο κάπνισμα είναι σαν τους ράφτες στα «Καινούργια ρούχα του βασιλιά». Η νικοτίνη είναι ένας «Μαγικός αυλός». Τα πάντα επίκαιρα διδάγματα των μύθων του Αισώπου, όπως αυτός με τις μύγες και το μέλι, επιστρατεύονται στον «αντικαπνιστικό αγώνα». Αλλά και θεατρικά όπως το «Παραμύθι της Ανάσας», με το Κάστρο-Σώμα, τον Βασιλιά-Νου, τις Θυγατέρες-Σκέψεις, την Καρδιά-Τυμπανιστή, την Ανάσα-Νεράιδα, και τους Εχθρούς Καπνό και Νικοτίνη, βρίσκουν στόχο στο μυαλό των παιδιών.

Οι εναλλακτικοί δρόμοι για σπουδές μετά το Λύκειο

Τους εναλλακτικούς δρόμους για σπουδές μετά το Λύκειο έχουν ξεκινήσει ήδη να ψάχνουν χιλιάδες υποψήφιοι οι οποίοι δεν εξασφαλίζουν την εισαγωγή τους στη σχολή της αρεσκείας τους.

Οσοι δεν καταφέρουν να εισαχθούν στα τμήματα των πρώτων επιλογών τους, έχουν τη δυνατότητα να αναζητήσουν σπουδές, σε δημόσια ή ιδιωτικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης, σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Κύπρου ή σε Κολέγια που συνεργάζονται με ξένα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα.

Γηράσκω αεί... διδάσκων

«Γερασμένο» είναι το εκπαιδευτικό προσωπικό στην Ελλάδα. Οι τρεις στους τέσσερις καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης είναι ηλικίας άνω των 40 ετών, την ίδια ώρα που, ελλείψει κονδυλίων, η ανανέωση του εκπαιδευτικού προσωπικού φαίνεται να αποτελεί άπιαστο στόχο για τα επόμενα πολλά χρόνια.

«Πανεπιστήμιο στον τόπο μου»...

Το capital control στις τράπεζες βάζει το στίγμα του και στις επιλογές των φετινών υποψηφίων και κατ’ επέκταση στις βάσεις εισαγωγής για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Πολλοί υποψήφιοι δήλωσαν στο μηχανογραφικό δελτίο μόνο πανεπιστήμιο στον τόπο κατοικίας τους, έστω κι αν μπορούν να εισαχθούν σε κάποια «καλύτερη» περιφερειακή σχολή και ο λόγος είναι προφανής: οι γονείς δεν μπορούν να πληρώσουν τις «εκτός έδρας» σπουδές του παιδιού, και δεν επιθυμούν να ξοδέψουν ούτε καν για το ταξίδι της εγγραφής. Η επιλογή αυτή θα διευρύνει το βαθμολογικό χάσμα μεταξύ κεντρικών και περιφερειακών ΑΕΙ και θα αφήσει χωρίς φοιτητές πολλά περιφερειακά ΑΕΙ/ΤΕΙ, θέτοντας σε κίνδυνο τη λειτουργία τους. Πέρυσι έμειναν 1.164 κενές θέσεις και το 2013 ήταν 836 σε περιφερειακά ΤΕΙ, ξενόγλωσσες φιλολογίες και Μουσικών Σπουδών.