Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Ημερίδα για τη συγκρότηση ενός «Εθνικού Πλαισίου Προσόντων»

Δελτίο Τύπου 23/02/2010 

Ημερίδα για τη συγκρότηση ενός «Εθνικού Πλαισίου Προσόντων» στο Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου 2010 στην αίθουσα «Γαλάτεια Σαράντη» ώρα 9.00πμ. 

Στην ημερίδα που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο Παιδείας με θέμα τη συγκρότηση ενός «Εθνικού Πλαισίου Προσόντων» θα παρουσιαστεί η πρόταση για τη δημιουργία του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο του νέου εθνικού δικτύου Δια Βίου Μάθησης. 

Με τη συγκρότηση ενός Εθνικού Πλαισίου Προσόντων όλες οι μορφές τυπικής, μη τυπικής και άτυπης μάθησης όλων των βαθμίδων συσχετίζονται μεταξύ τους, τα αποτελέσματά τους αναγνωρίζονται και κατατάσσονται σε επίπεδα λαμβάνοντας υπόψη τα 8 επίπεδα του Ευρωπαϊκού Πλαισίου. 

Η πιστοποίηση των προσόντων θα δομηθεί στη βάση μιας συμφωνίας που θα διασφαλίζει την ποιότητα και την αμοιβαία εμπιστοσύνη μεταξύ κράτους και κοινωνικών εταίρων, θα ενισχύει τη διαφάνεια στα επαγγελματικά προσόντα, θα διευκολύνει την πρόσβαση και την πρόοδο σε διαδικασίες Διά Βίου Μάθησης και θα υποστηρίζει καλύτερα τη σχέση εκπαίδευσης και κατάρτισης με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. 

Το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων μέσα από τη συγκρότηση του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων και τη δημιουργία ενός Εθνικού Δικτύου Διά Βίου Μάθησης επιδιώκει την ποιοτική αναβάθμιση της Διά Βίου Μάθησης στην Ελλάδα, τον εξορθολογισμό του συστήματος αναγνώρισης και πιστοποίησης προσόντων και την εδραίωση μιας γενικότερης κουλτούρας μάθησης με επίκεντρο τον πολίτη και τις ανάγκες του. 

Ημερίδα Συλλόγου Γονέων Παιδιών με Δυσλεξία και Μαθησιακά Προβλήματα



O Σύλλογός Γονέων Παιδιών με Δυσλεξία και Μαθησιακά Προβλήματα διοργανώνει ημερίδα για γονείς, ειδικούς, φοιτητές και εκπαιδευτικούς με θέμα:

Γιατί δυσκολεύονται οι μαθητές στο μάθημα των Μαθηματικών;
Που οφείλονται οι επιπρόσθετες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μαθητές με Ε.Μ.Δ. (Ειδικές Μαθησιακές Δυσκολίες); Πως αξιολογώ και πως αντιμετωπίζω τις δυσκολίες αυτές;

Κυριακή 28-2-2010
Αίθουσα ΕΔΟΘ, Προξ. Κορομηλά 51, 4ος όροφος
Ώρα 11.00-14.00
Εισηγητής: Καραγιαννάκης Γιάννης, μαθηματικός
Κόστος συμμετοχής: 10 ευρώ
Δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής
Θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής
ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ
Μπάρου Γεωργία Χρυσ. Σμύρνης 29, Καλαμαριά 55132 Θεσ/νίκη τηλ. 2310-449554 Fax 2310-453543
Χαλάτσογλου Λία, Αγγελοπούλου 58, Α. Τούμπα 54352, Θεσ/νίκη τηλ. 2310-935352, e-mail milionilia@yahoo.gr

Πρωτοβουλία e-Skills Week 2010


H πρωτοβουλία e-Skills Week 2010 αποσκοπεί στην ευαισθητοποίηση σχετικά με την αυξανόμενη ζήτηση επαγγελματιών με υψηλή εξειδίκευση σε Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών από την αγορά εργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Ο DIGITALEUROPE (Ευρωπαϊκός Σύνδεσμος Βιομηχανίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών) και το European Schoolnet σε συνεργασία με 20 εθνικούς εταίρους, θα υλοποιήσουν μια σειρά από προγραμματισμένες ενέργειες δημοσιότητας με στόχο να προωθήσουν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο τις ψηφιακές δεξιότητες, ενώ ταυτόχρονα θα επιδιωχθεί η ενεργός συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων μερών (stakeholders) σε Εθνικό επίπεδο.

Οι δημόσιες αρχές, οι επιχειρήσεις του κλάδου Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), καθώς και τα σχολεία και οι μαθητές εργάζονται από κοινού για να οργανωθούν μια σειρά από ενέργειες, εκπαιδευτικά σεμινάρια, επισκέψεις σχολείων, και διαγωνισμοί για να υπογραμμίσει τη σπουδαιότητα των δεξιοτήτων ΤΠΕ στη σημερινή κοινωνία και το ευρύ φάσμα ευκαιριών απασχόλησης στην κλάδο. Η εκστρατεία αποσκοπεί στην αύξηση των δεξιοτήτων ΤΠΕ μεταξύ των επαγγελματιών και να ενθαρρύνουν περισσότερους νέους να επιλέξουν σταδιοδρομία και σπουδές που έχουν σχέση με τις ΤΠΕ.

Η Ευρωπαϊκή e-Skills Week 2010 αναμένεται να φέρει κοντά 300.000 συμμετέχοντες με περισσότερες από 100 δραστηριότητες. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 20 συμμετέχουσες χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Δανία, Ελλάδα, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Λιθουανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία και Τσεχία) στην Ευρώπη και θα ολοκληρωθούν με κεντρική εκδήλωση στις Βρυξέλλες, με την παρουσία του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κυρίου José Manuel Barroso και των αντίστοιχων Επιτρόπων της ΕΕ. Η υλοποίηση των εκδηλώσεων - δράσεων σε τοπικό επίπεδο θα πραγματοποιηθούν μέχρι και τον Μάρτιο 2010, ενώ η κεντρική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί από 1 εώς 5 Μαρτίου 2010.

Η πρωτοβουλία e-Skills Week 2010 χρηματοδοτείται από τη Γενική Διεύθυνση για τις Επιχειρήσεις και τη Βιομηχανία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία έχει ξεκινήσει αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία στο πλαίσιο της στρατηγικής e-skills της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Δείτε το βίντεο προώθησης εδώ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ ΚΩΦΩΝ 2010

Με αφορμή την αναβολή του 7ου Πανελλήνιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Κωφών της αγωνιστικής περιόδου 2009-2010, το Δ.Σ. με ομόφωνη απόφασή του, ανακοινώνει ότι θα διεξαχθεί το Πανελλήνιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Κωφών 2010 στις 25-26 & 27 Μαρτίου 2010. Σκοπός είναι να μην «αδρανήσουν» οι ποδοσφαιριστές καθώς πρόκειται να γίνει η επιλογή των παικτών που θα αποτελέσουν την εθνική ομάδα στην αναμέτρηση με την αντίστοιχη εθνική ομάδα της Πολωνίας ενόψει των προκριματικών αγώνων του πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος ποδοσφαίρου 2011.
Αναμένεται να αποσταλούν περισσότερες πληροφορίες για το εν λόγω Κύπελλο όπως τόπος διεξαγωγής, συμμετοχές, πρόγραμμα αγώνων κλπ.

Ημερίδα : Αυτισμός, Ένταξη στο σχολείο και σε χώρους εργασίας

Το Παράρτημα Θεσσαλονίκης της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό διοργανώνει στις 21 Μαρτίου 2010 επιστημονική ημερίδα με θέμα:

 «Αυτισμός : Ένταξη στο σχολείο και σε χώρους εργασίας»

Στόχος της ημερίδας είναι να αναδειχθεί το μείζον πρόβλημα που απασχολεί τους μαθητές με αυτισμό και τις οικογένειες τους, να ενημερωθούν οι γονείς για τα δικαιώματά τους στη Δημόσια εκπαίδευση, να συζητηθούν προβληματισμοί σχετικά με τη σχολική ένταξη των μαθητών με αυτισμό, να παρουσιαστούν εφαρμοσμένες τεχνικές σχολικής ένταξης στην Ελλάδα και να δοθεί η ευκαιρία στους εκπαιδευτικούς να παρουσιάσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά αλλά και τις επιτυχίες τους στον τομέα αυτό. 

Η Ημερίδα απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς, γονείς, ειδικούς ψυχικής υγείας, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, καθώς επίσης και σε οποιονδήποτε θα επιθυμούσε να ενημερωθεί για τον αυτισμό και τη σχολική ένταξη. 


Χώρος Διεξαγωγής: Συνεδριακό Κέντρο «Διακονία» 
Διεύθυνση: Νικολάου Πλαστήρα 65 Χαριλάου τηλ. πληροφοριών 2310 397-700 
(Λεωφορεία: 11 Πυλαίας & 58 Πανοράματος. Στάση Παπανακλή και Γέφυρα, μεταξύ των δύο στάσεων) 
Κόστος Εγγραφής: 10€ 

Τρόπος Εγγραφής: Τηλεφωνική κράτηση μέχρι και τις 12 Μαρτίου στην Γραμματεία του Κέντρου Ημέρας του Παραρτήματος Θεσσαλονίκης, της Ελληνικής Εταιρίας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων στο τηλέφωνο: 2310 241-287 από 10:00 π.μ.-20:00 μ.μ.& Παρασκευή από 10:00π.μ.-15:00μ.μ.

Η προτίμηση για γλυκά ίσως κρύβει καταθλιπτική συμπεριφορά

Ενώ στα περισσότερα παιδιά αρέσουν τα γλυκά, εκείνα που επιδεικνύουν ακόμη μεγαλύτερη προτίμηση, ενδεχομένως να έχουν κατάθλιψη ή να κινδυνεύουν μελλοντικά να αντιμετωπίσουν προβλήματα με το αλκοόλ.

«Με έδειραν για να μου πάρουν το κινητό»

Ανθεί ο συμμοριτισμός ανηλίκων με κυρίαρχα στοιχεία την τρομοκράτηση, τη βία και τις μικροκλοπές εις βάρος άλλων παιδιών
«Για να μου πάρουν το κινητό τηλέφωνο με μαχαίρωσαν τρεις φορές στα χέρια και μία χαμηλά στην πλάτη. Οι γιατροί είπαν πως από καθαρή τύχη ο τραυματισμός στα πλευρά μου δεν ήταν σοβαρός» λέει ο 15χρονος μαθητής γυμνασίου Ιάσων Τ. περιγράφοντας τα όσα έζησε πριν από μερικές ημέρες ενώ περπατούσε μαζί με συνομήλικό του σε πεζόδρομο σε απόσταση αναπνοής από την κεντρική πλατεία του Νέου Ηρακλείου.

Καθοριστικό το βάρος των νηπίων για την μετέπειτα ζωή

Πολλοί γονείς και συγγενείς θεωρούν ένα στρουμπουλό μωρό ως ένδειξη υγείας, όμως νέα αμερικανική έρευνα προειδοποιεί ότι το κρίσιμο «σημείο καμπής» για το εάν ένας ενήλικος θα γίνει παχύσαρκος, είναι το βάρος που είχε αποκτήσει μέχρι την ηλικία των δύο ετών.
Η έρευνα, του παιδίατρου Τζον Χάρινγκτον, καθηγητή της Ιατρικής Σχολής της Ανατολικής Βιρτζίνια, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Clinical Pediatrics, διαπίστωσε ότι μερικές φορές το κρίσιμο σημείο είναι μέχρι την ηλικία των τριών μηνών, όταν το παιδί μαθαίνει πόσο πολύ και τι να τρώει.

Ευεργετική η μουσική για τα παιδιά...


ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ μουσικής βοηθούν τα παιδιά να αναπτύξουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ειδικοί, επισημαίνοντας ότι τα σχολεία που δεν δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκμάθηση μουσικών οργάνων στερούν τους μαθητές τους από ένα βασικό εργαλείο ανάπτυξης του εγκεφάλου τους.