Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

Πράσινη εκπαίδευση στα σχολεία

Σύμπραξη για πράσινη εκπαίδευση και εφαρμογή του Προγράμματος «Οικολογικά Σχολεία» που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) από την επόμενη χρονιά σε σχολεία της Λάρισας ανακοινώθηκε χθες το πρωί στη διάρκεια σεμιναρίου που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Κλιματικής Κρίσης κ. Νίκος Ράπτης αναφέρθηκε στον στόχο ένταξης του προγράμματος στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας από την ερχόμενη σχολική χρονιά και στη συνέχεια στην επέκτασή του στα σχολεία όλης της Θεσσαλίας, με στόχο τη δημιουργία σχολείων φιλικών προς το περιβάλλον, τόσο ως προς το πρόγραμμα όσο και ως προς τις υποδομές τους. «Στο παγκόσμιο αυτό πρόγραμμα, που ανήκει στις σημαντικότερες διεθνείς περιβαλλοντικές, συμμετέχουν 19 εκατομμύρια παιδιά από 51.000 σχολεία και 67 κράτη. Είναι ένα πρόγραμμα που εμπλέκει όλη τη σχολική κοινότητα και εμείς θέλουμε να μπούμε δυναμικά σε αυτό».

Στόχος του προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση, η εκπαίδευση και η αλλαγή στάσης των μαθητών και μαθητριών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, μέσα από συμμετοχικές διαδικασίες στη λήψη αποφάσεων, στον σχεδιασμό και στην εφαρμογή των δράσεων, ώστε τα σχολεία να γίνουν κοινότητες αειφορικής συμβίωσης σε παιδαγωγικό, αλλά και πρακτικό επίπεδο. Το Πρόγραμμα «Οικολογικά Σχολεία» απευθύνεται σε ολόκληρη τη σχολική κοινότητα (μαθητές και μαθήτριες, εκπαιδευτικούς, γονείς, εργαζόμενους στις σχολικές μονάδες) και έχει σχεδιαστεί ώστε να ενθαρρύνει όλο το σχολείο να κινητοποιηθεί και να αναλάβει δράση για το περιβάλλον. Ενθαρρύνει, επίσης, τη συνεργασία μεταξύ μαθητών και μαθητριών, καθηγητών και καθηγητριών, γονέων και της τοπικής κοινωνίας για την επίτευξη αποτελεσματικότερης περιβαλλοντικής δράσης.

Την πρωτοβουλία χαιρέτισαν οι διευθυντές Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Αικατερίνη Καραγιώργου και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Νίκος Ζέρβας.

Η περιβαλλοντολόγος Δαρεία Βουρδουμπά αναφέρθηκε στη σύμπραξη για την πράσινη εκπαίδευση και παρουσίασε το Διεθνές Δίκτυο «Οικολογικά Σχολεία» που υλοποιείται στα σχολεία της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ενώ στο πρόγραμμα αναφέρθηκε και το στέλεχος της ΕΕΠΦ δάσκαλος Σταμάτης Σκαμπαρδώνης.

Εισήγηση έκανε και ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος σε θέματα εκπαίδευσης Αθανάσιος Ξάφος. Τη συζήτηση συντόνισε η υπεύθυνη εκδηλώσεων και καινοτομίας του Πάρκου Καινοτομίας «Joist» Κατερίνα Δημηνίκου.

Ν. ΠΟΛΥΓΕΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου