Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Ο ρόλος των γονιδίων στην εγκεφαλική παράλυση φαίνεται να είναι σημαντικότερος από όσο πιστεύαμε στο παρελθόν.

Με βάση νέα ευρήματα που υποδηλώνουν ότι τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο στην εγκεφαλική παράλυση, οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η ευρύτερη χρήση των γενετικών τεστ στα άτομα με την συγκεκριμένη πάθηση μπορεί να θεωρηθεί απαραίτητη. 

Σε μελέτη 115 παιδιών με εγκεφαλική παράλυση και των γονιών τους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περίπου το 10 % των παιδιών είχαν παραλλαγές στον αριθμό των αντιγράφων ή δομικές αλλαγές σε τμήματα του DNA τους , στοιχείο που πιστεύεται ότι επηρεάζει τα γονίδια που θεωρούνται "κλινικά σημαντικά» για την συγκεκριμένη κατάσταση. Συγκριτικά, οι επιστήμονες δήλωσαν ότι παρόμοιες ή ίδιες γενετικές παραλλαγές συναντώνται σε ποσοστό μικρότερο από 1% στο γενικό πληθυσμό.

Τα ελληνικά σχολεία και η yoga


Τι κοινό έχει το Facebook με έναν παιδικό σταθμό στο Σαν Φρανσίσκο; Σε τι μοιάζουν τα γραφεία της Google με μια τάξη ενός σχολείου κοντά στον Βόρειο Πόλο; Τις μεγάλες κόκκινες, πράσινες, μπλε, πορτοκαλί μπάλες, είναι η απάντηση. Γενικά, τις μπάλες για άσκηση, σαν αυτές που βλέπετε στα γυμναστήρια, στις συνεδρίες pilates και yoga για παράδειγμα.

Πώς θα κάνετε ελκυστικό το κολατσιό του παιδιού σας

Κάθε χρόνο, τέτοιο καιρό βλέπουν το φως το δημοσιότητας άρθρα που τονίζουν την χαμηλή θρεπτική αξία των εδεσμάτων που προσφέρονται στα παιδιά στα σχολεία, είτε από τα κυλικεία είτε από εξωσχολικούς χώρους.

Τα παραμύθια μεγαλώνουν έξυπνα παιδιά!

Είναι αλήθεια ότι οι περισσότεροι γονείς διαβάζουν παραμύθια στα παιδιά τους από πολύ μικρή ηλικία. Η συνήθεια της γιαγιάς και του παππού, που έλεγαν ιστορίες στα εγγόνια τους για να τα παίρνει ο ύπνος, πέρασε από γενιά σε γενιά, έχοντας καθιερωθεί ως αναπόσπαστο κομμάτι στη διαδικασία της σωστής ανατροφής. Ωστόσο, σήμερα είναι η πρώτη φορά που αυτό αποδεικνύεται και επιστημονικά!

Το βάρος της... γνώσης: Η σχολική τσάντα και η μεταφορά της

Για το θέμα της μεταφοράς της σχολικής τσάντας των μαθητών του δημοτικού σχολείου, ισχύουν όσα αναφέρονται σε εγκύκλιο του 2010 στην οποία επισημαίνεται ότι η μεταφορά της σχολικής τσάντας για τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου προκαλεί συνεχή προβληματισμό στην εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές) αλλά και στον ιατρικό κόσμο, που βλέπουν με ανησυχία τα παιδιά να μεταφέρουν καθημερινά ένα βαρύ φορτίο από και προς το σχολείο.