Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2020

Διεθνής Εβδομάδα Κωφών 2020

Η Διεθνής Εβδομάδα Κωφών (IWD) είναι μία πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών (WFD). Η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκες ήταν το 1958 στη Ρώμη. Κάθε χρόνο, η Κοινότητα των Κωφών σε παγκόσμιο επίπεδο, γιορτάζει την τελευταία πλήρη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, προς τιμήν του πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου της WFD, πραγματοποιώντας πολλές και διαφορετικές δράσεις σε όλον τον κόσμο. Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στα μέλη της Κοινότητας των Κωφών, που περιλαμβάνουν τις οικογένειες των κωφών ατόμων, επαγγελματίες διερμηνείς νοηματικών γλωσσών, συναδέλφους, αλλά και οργανώσεις, κρατικούς- και μη- φορείς κι ενώσεις ατόμων με αναπηρία. 

Το φετινό θέμα είναι “Reaffirming Deaf People’s Human Rights” («Επιβεβαιώνοντας εκ νέου τα ανθρώπινα δικαιώματα των κωφών ατόμων»). 

"Η σχολική δημοκρατία σε καιρούς πανδημίας": νέα διαδικτυακή έρευνα και συζήτηση

Ποια είναι η αξία της σχολικής δημοκρατίας σε καιρούς πανδημίας; Τι έγινε μέχρι σήμερα, τι μπορεί και τι χρειάζεται να γίνει στο μέλλον στα σχολεία και ποια εργαλεία μπορούν να αξιοποιηθούν;

Σε συνέχεια των δράσεών της για την προώθηση της σχολικής δημοκρατίας και της έκδοσης "Η Συνέλευση των Παιδιών", η Πρωτοβουλία για το Άρθρο 12, αφού συμβουλεύτηκε τις Ομάδες Φρεσκάδας της στη Θεσσαλονίκη και στην Αθήνα, διοργανώνει μικρή διαδικτυακή έρευνα από 20.9 ως 5.10.2020 και διαδικτυακή συζήτηση με αυτό το θέμα, στις 16.10.2020 (στις 7 μ.μ.), με συμμετοχή μαθητών - μαθητριών, εκπαιδευτικών και φοιτητών - φοιτητριών από όλη την Ελλάδα.

Change the world: Η ομάδα μαθητών που αλλάζει τον κόσμο.

Change the world. Η πλατφόρμα που ξεκίνησε μέσα στην καραντίνα από μαθητές σε όλη την Ελλάδα και καλλιεργεί την κριτική σκέψη και την ενσυναίσθηση 

Το changetheworldgr είναι η διαδικτυακή πλατφόρμα που δημιουργήθηκε από εφήβους, με σκοπό να κάνει λίγο καλύτερο τον κόσμο. Ξεκίνησε μέσα στην πανδημία, ως ημερολόγιο μαθητών απ’ όλη την Ελλάδα για την καραντίνα, αναζητώντας τη θετική πλευρά της ζωής. Έκτοτε, φιλοξενεί γραπτά μαθητών που αγαπούν τη γραφή, τα κοινά και προβληματίζονται για τα όσα συμβαίνουν. 

Ένα αλλιώτικο σχολείο

Από τη μια μεριά οι γονείς που ανησυχούν, δικαίως, για τα παιδιά τους και θέλουν να τα προστατεύσουν όσο καλύτερα γίνεται, αλλά και να προστατευθούν και οι ίδιοι. Απαιτούν την εφαρμογή των μέτρων και, αρκετοί, τα κρίνουν ανεπαρκή. Από την άλλη οι κάθε λογής «ψεκασμένοι» αρνούνται να φορέσουν μάσκα τα παιδιά τους. Τα επιχειρήματά τους είναι πέρα από κάθε λογική και πέρα από κάθε φαντασία. Τα λένε, όμως, και διεκδικούν το δικαίωμά τους να… αρρωστήσουν και να μας αρρωστήσουν όλους. Πρέπει οι εκπαιδευτικοί να μιλήσουν με τους μεν και τους δε. Ακούνε τα παράπονά τους από τα λίγα ή πολλά μέτρα, ανάλογα με τη μεριά στην οποία βρίσκεται ο καθένας. Αντιμετωπίζουν και τη χλεύη όλων για το μέγεθος των μασκών.

Άρχισαν οι αιτήσεις συμμετοχής στην Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση Επιτροπών του ΟΗΕ

Μια μοναδική ευκαιρία συμμετοχής στην 5η Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, για πρώτη χρονιά καινοτόμα διαδικτυακά!
Μπορείς να γίνεις μαθητής διπλωμάτης ή μαθητής δημοσιογράφος και να μάθεις, να συζητήσεις, να προβληματιστείς για επίκαιρα θέματα σχετικά με τα δικαιώματα του ανθρώπου, από την άνεση του σπιτιού σου μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας της φετινής μας προσομοίωσης! 

Χωρίς σχολεία και ίντερνετ οι μαθητές στην Αφρική - Η τηλεόραση μοναδική «πηγή εκπαίδευσης»

Εκατομμύρια μαθητές στην Αφρική βασίζονται στην τηλεόραση για την εκπαίδευσή τους στη διάρκεια της πανδημίας καθώς τα σχολεία παραμένουν κλειστά από τον Μάρτιο και δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ. 

Η τηλεόραση έχει αντικαταστήσει τους δασκάλους και τους συμμαθητές των παιδιών της Αφρικής καθώς η κυβέρνηση έκλεισε τα σχολεία επ'αόριστον τον Μάρτιο για να μειώσει την εξάπλωση του κορωνοϊού και δεν αναμένεται να ανοίξουν πριν τον Ιανουάριο. 

Καμάλα Χάρις: Το παιδικό βιβλίο της υποψήφιας αντιπροέδρου των ΗΠΑ και η εικονογράφος του

Τον περασμένο μήνα, ο Τζο Μπάιντεν, ο υποψήφιος των Δημοκρατικών για το αξίωμα του Προέδρου των ΗΠΑ στις εκλογές του Νοεμβρίου, επέλεξε την Καμάλα Χάρις ως υποψήφια για το αξίωμα του αντιπροέδρου. Η γερουσιαστής της Καλιφόρνιας και πρώην γενική εισαγγελέας της Πολιτείας είναι ωστόσο και συγγραφέας ενός παιδικού βιβλίου, του «Superheroes Are Everywhere (Υπερήρωες Υπάρχουν Παντού)», που κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2020 με εικονογράφηση από τη Mechal Renee Roe. Η οποία εικονογράφος μίλησε πρόσφατα στο Artnet News για την εμπειρία εικονογράφησης του βιβλίου και συνεργασίας της με τη Χάρις.

Eσπασαν τα κοντέρ στις Πανελλήνιες αλλά φεύγουν με υποτροφίες στις ΗΠΑ

Βαλίτσες για την άλλη άκρη του Ατλαντικού ετοιμάζουν τρεις αριστούχοι μαθητές από τη Θεσσαλονίκη οι οποίοι αν και κατάφεραν να περάσουν σε κορυφαίες σχολές των ελληνικών ΑΕΙ, θα κυνηγήσουν το αμερικανικό όνειρο από τα... 18 καθώς αποδέχτηκαν τις πλήρεις υποτροφίες πανεπιστημίων των ΗΠΑ που τους προσφέρθηκαν.

Ξαναμπαίνουμε σε «πρόγραμμα»

Ο Σεπτέμβριος για τα παιδιά σηματοδοτεί τη λήξη των διακοπών και την παύση της ανεμελιάς. Είναι ο μήνας που ανοίγουν και πάλι τα σχολεία και ξεκινούν οι δραστηριότητες, οι υποχρεώσεις και τα «σφιχτά» προγράμματα. Ο ελεύθερος χρόνος περιορίζεται, οι βόλτες και το παιχνίδι δυστυχώς λιγοστεύουν και όλο αυτό φυσικά προκαλεί στα παιδιά ανάμεικτα και ίσως ψυχοπιεστικά συναισθήματα τα οποία δυσκολεύονται να διαχειριστούν και να εκφράσουν αποτελεσματικά. Παρατηρούμε συχνά λοιπόν σε τέτοιες περιόδους προσαρμογής έντονες συμπεριφορές άρνησης να αποδεχτούν και να εφαρμόσουν πάλι το πρόγραμμα της σεζόν που ξεκινάει, δυσκολίες στον ύπνο ή και το φαγητό και γενικότερη ένταση στη συμπεριφορά τους. Αυτή την περίοδο λοιπόν είναι πολύ σημαντικό όλη η προσοχή μας να είναι στραμμένη σε αυτά. Να ακούμε τι μας λένε, να τους το δείχνουμε και με έξυπνο και αποτελεσματικό τρόπο να τα βοηθήσουμε να προσαρμοστούν στις νέες απαιτήσεις της φθινοπωρινής σεζόν.

Πρόοδος Αναβάθμισης των κυκλωμάτων πρόσβασης των σχολείων στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο με πρωτοβουλία των Υπουργείων Παιδείας & Θρησκευμάτων και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και σε συνεργασία με την εταιρία Cosmote, από τον Οκτώβριο 2019 έχει ξεκινήσει την μαζική αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών κυκλωμάτων διασύνδεσης των σχολείων σε πανελλαδικό επίπεδο. Η δράση αφορά τη μετάβαση της υπηρεσίας ADSL 24 Mbps σε υπηρεσία VDSL 50 Mbps όπου διατίθεται η υπηρεσία αυτή, αλλά και τη μετατροπή όλων των ISDN γραμμών σε τύπου PSTN. Από τα εμπλεκόμενα μέρη συμφωνήθηκε η δράση να υλοποιηθεί χωρίς πρόσθετο κόστος στον ενιαίο λογαριασμό του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου.

Προβολή: Ενημερωτική Διαδικτυακή Συνάντηση για τον Κορωνοϊό


Ο Ιατρικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας διοργάνωσε διαδικτυακή ενημερωτική συνάντηση σχετικά με τα μέτρα πρόληψης από τον Κορωνοϊό και τη σωστή χρήση μάσκας για τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης την Παρασκευή 18-09-20.

Συνέδριο Economist: Έκλεψαν την παράσταση οι έφηβοι «επιχειρηματίες» του JA Greece

Ήταν οι νεότεροι σε ηλικία ομιλητές και έκλεψαν την παράσταση! Με δυναμισμό και αισιοδοξία, οι έφηβοι «επιχειρηματίες» του Junior Achievement Greece, Αθηνά Λορεντζιάδη και Παναγιώτης Χάνιος εκπροσώπησαν με μεγάλη επιτυχία τη νέα γενιά της Ελλάδας, της Ευρώπης και του κόσμου στην «24η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση» του έγκριτου περιοδικού The Economist που πραγματοποιήθηκε στο Grand Resort Lagonissi στις 15-16 Σεπτεμβρίου 2020. Η Αθηνά είναι Γενική Διευθύντρια της βραβευμένης Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» SAVEAT από το Λύκειο Κολλεγίου Ψυχικού και ο Παναγιώτης Διευθυντής Μάρκετινγκ και Επικοινωνίας της Μαθητικής «Εικονικής Επιχείρησης» TRITOBIOLIFE από 3ο Γυμνάσιο Λιβαδειάς. H SAVEAT είναι έξυπνη πλατφόρμα που λύνει το πρόβλημα της σπατάλης τροφίμων και η TRITOBIOLIFE «επιχείρηση» παραγωγής καινοτόμων βιολογικών προϊόντων. Από τις «διευθυντικές» θέσεις στις μαθητικές «επιχειρήσεις» τους, η Αθηνά και ο Παναγιώτης είχαν την ευκαιρία να καλλιεργήσουν την επιχειρηματική τους σκέψη και τις επικοινωνιακές τους δεξιότητες και να είναι σε τόσο μικρή ηλικία χαρισματικοί ομιλητές στο κορυφαίο συνέδριο του Economist με κεντρικό θέμα τη διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού και την επόμενη μέρα της τεχνολογίας και της επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τον κόσμο. 

ΑΣΕΠ: Προσλήψεις οδηγών και συνόδων λεωφορείων στο Υπουργείο Παιδείας

ΑΣΕΠ: Ανακοίνωση για την πρόσληψη, με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, συνολικά δώδεκα (12) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών των Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης της Περιφερειακής Δ/νσης Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Θεσσαλίας του Υπ. Παιδείας και Θρησκευμάτων, που εδρεύει στη Λάρισα Ν. Λαρίσης, και συγκεκριμένα του εξής, ανά υπηρεσία, τόπο απασχόλησης, ειδικότητα και διάρκεια σύμβασης, αριθμού ατόμων (βλ. ΠΙΝΑΚΑ Α), με τα αντίστοιχα απαιτούμενα (τυπικά και τυχόν πρόσθετα) προσόντα

6 ΔΕ ΟΔΗΓΩΝ
6 ΔΕ ΣΥΝΟΔΩΝ