Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Πώς να γράψετε μια κοινωνική ιστορία.

 


Τι είναι οι κοινωνικές ιστορίες (social stories).

«Δεν έχουμε μάθει να ακούμε τα παιδιά»

«Τα παιδιά ρωτούν και οφείλουμε να τα ακούσουμε ουσιαστικά, με πράξεις προσανατολισμένες στη δημιουργία του κατάλληλου πλαισίου για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας», δηλώνει στην «Κ» η Ναντίνα Τσέκερη, διευθύντρια του οργανισμού Defense for Children International Greece. «Οικονομικοί πόροι και συντονισμός της δράσης των φορέων είναι κρίσιμοι», συμπληρώνει. Για αυτόν τον λόγο, το DCI σε συνδυασμό με το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Child Friendly Justice, και με την υποστήριξη της Συνηγόρου για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Θεώνης Κουφονικολάκου, οργάνωσε χθες εκδήλωση με τον τίτλο «Αποτρέποντας και επιδιορθώνοντας την αδικία για τα παιδιά».

Πρόσκληση για συμμετοχή στο 2ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ παιδικών θεατρικών ομάδων

Tο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Θεσσαλονίκης και ο Πολιτιστικός & Μορφωτικός Σύλλογος «Λυρικός Μικρός Πλανήτης» διοργανώνουν για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Πανελλήνιο Φεστιβάλ Παιδικών Θεατρικών Ομάδων «Θεσστιβαλάκι», το οποίο έχει καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός. Οι ημερομηνίες διεξαγωγής του Φεστιβάλ είναι Πέμπτη 15, Παρασκευή 16, Σάββατο 17 και Κυριακή 18 Ιουνίου 2023 και θα πραγματοποιηθεί στο «Ανοιχτό Θέατρο του πάρκου της Νέας Ελβετίας» στη Θεσσαλονίκη. 

Μαθήματα ελπίδας: 13χρονη τυφλή πιανίστρια με αυτισμό «μάγεψε» σε τελικό διαγωνισμού ταλέντων

Η 13χρονη Λούσι κέρδισε το διαγωνισμό πιάνου στην βρετανική εκπομπή «The Piano», παίζοντας το Arabesque του Ντεμπυσσύ και κατάφερε όχι μόνο να συγκινήσει αλλά και να ενθουσίασει τους πάντες, με πολλούς να αναρωτιούνται πώς το νεαρό αυτιστικό και τυφλό κορίτσι κατάφερε να φτάσει μέχρι εκεί. Πριν όμως δούμε την ιστορία της αξίζει να σημειώσουμε πως η νεαρή Λούσι είναι πρότυπο για όλους μας.

H Τασούλα Τσιλιμένη για το Μουσείο Παιδικής & Εφηβικής Λογοτεχνίας

Η Τασούλα Τσιλιμένη είναι καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο οποίο διδάσκει θέματα Αφήγησης, Μυθοπλασίας, Δημιουργικής Γραφής και Παιδικής/Εφηβικής Λογοτεχνίας. Ίδρυσε και διευθύνει το ηλεκτρονικό περιοδικό για την μελέτη και έρευνα της Παιδικής Λογοτεχνίας keimena. Είναι ιδρυτικό μέλος του Πανελλήνιου Ομίλου Φίλων της Αφήγησης (ΠΟΦΑ) και Πρόεδρός του.

Δήμος Αθηναίων: Δωρεάν προγράμματα κολύμβησης και ειδικής εκγύμνασης για ΑμΕΑ

Δωρεάν προγράμματα κολύμβησης και ειδικής εκγύμνασης για παιδιά και ενήλικες με αναπηρία διοργανώνει άλλη μια χρονιά ο Δήμος Αθηναίων μέσω του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας (ΟΠΑΝΔΑ).

Τα δημοτικά κολυμβητήρια, στο Γουδή, το Σεράφειο, την Κολοκυνθού και τη Γκράβα, καθώς και το Γυμναστήριο Αθηνών «Ι. Φωκιανός», λειτουργούν έξι μέρες την εβδομάδα, από Δευτέρα μέχρι και Σάββατο. Ήδη ξεκίνησαν να υποδέχονται άτομα με αναπηρίες που ενδιαφέρονται για κολύμπι και γυμναστική.

Παρουσίαση του Showdown από τον Πυρσό με τη συμβολή της ΕΠΕ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στην σχολή τυφλών ΚΕΑΤ Θεσσαλονίκης από τον Πυρσό, η εκδήλωση παρουσίασης του showdown και το πρώτο πανελλήνιο τουρνουά του αθλήματος.

Πρόκειται για ένα νέο άθλημα το οποίο αναπτύσσεται με την οικονομική συμβολή της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και την κινητοποίηση του προέδρου του Πυρσού Μπάμπη Τοκατλίδη.

Μαθητές διασκεύασαν το «Φιλαράκι» για την τραγωδία στα Τέμπη

Μήνυμα για την τραγωδία των Τεμπών έστειλαν οι μαθήτριες και οι μαθητές του ιδιωτικού σχολείου στη Θεσσαλονίκη, δείχνονταν με τον τρόπο αυτό την συμπαράστασή του στις οικογένειες των θυμάτων.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες, υπό την καθοδήγηση της εκπαιδευτικού κ. Χωλίδου Ειρήνης και της υπεύθυνης εκπαιδευτικών δράσεων κ. Κόντου-Φουντά Ιωάννα, ένωσαν τις φωνές τους και διασκεύασαν το τραγούδι της Σοφίας Βόσσου, «το φιλαράκι» με στίχους που εμπνεύστηκαν τα ίδια τα παιδιά, δείχνοντας τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον.

Ολοκαύτωμα: Σπάνια ντοκουμέντα για τα παιδιά που χάθηκαν

Το πρώτο τρένο με κατεύθυνση το στρατόπεδο Αουσβιτς – Μπιρκενάου έφευγε τέτοιες μέρες πριν από 80 χρόνια από τον σταθμό της Θεσσαλονίκης. Με αφορμή αυτή την τραγική επέτειο, μια πορεία στη μνήμη των περίπου 50.000 Εβραίων της Θεσσαλονίκης θυμάτων του Ολοκαυτώματος ξεκίνησε στις 11.30 το πρωί της Κυριακής από την πλατεία Ελευθερίας και θα καταλήξει στον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό. Οσοι συμμετείχαν, πορεύτηκαν σιωπηλοί, όπως αρμόζει σε ένα βαρύ πένθος. Λίγες ημέρες αργότερα, την Πέμπτη (23/3), στο Γαλλικό Ινστιτούτο στην Αθήνα και στο Μουσείο Κινηματογράφου στη Θεσσαλονίκη θα εγκαινιαστεί μια εικαστική εγκατάσταση, στο πλαίσιο του 23ου Φεστιβάλ Γαλλόφωνου Κινηματογράφου της Ελλάδας. Η εγκατάσταση θα αναδεικνύει ένα μοναδικό ντοκουμέντο, το οποίο δόθηκε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το φθινόπωρο του 2022. Πρόκειται για την πολύωρη μαρτυρία της πρώτης γυναίκας προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, διακεκριμένης φεμινίστριας και πολιτικού Σιμόν Βέιγ, μια συνέντευξη που έδωσε για τη σειρά «Φωνές του Ολοκαυτώματος».

Ημερίδα στο Αγρίνιο – «Η λειτουργικότητα του λάθους στις επιστήμες, στην τέχνη και τη ζωή»

Η Czech Association σε συνεργασία με τα φροντιστήρια «Αγωγή», «bioΝΟΗΣΗ» και «εις τη ν», σας προσκαλούν στην ημερίδα «Κατά λάθος; Από λάθος; Είναι λάθος; Η λειτουργικότητα του λάθους στις επιστήμες, στην τέχνη και τη ζωή», που θα διεξαχθεί την Κυριακή 26.03.2023, στις 18.30, στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου.

Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

Μονάδα Αυτόνομης Διαβίωσης και Διημερευεσης"Το Σπίτι Μας" Σύλλογος παίδων ΑμεΑ Εορδαΐας

 

Ημερίδα: Αυτισμός και Αθλητισμός.

Στα πλαίσια των Δράσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό, την Κυριακή 2 Απριλίου, το "Φάσμα, Σωματείο Γονέων Παιδιών Με Αυτισμό & Asperger Κορινθίας'' διοργανώνει στο Αλεξάνδρειο Συνεδριακό Κέντρο Λουτρακίου ημερίδα με θέμα: Αυτισμός και Αθλητισμός.