Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2023

Ορθογραφικά Λάθη - Δωρεάν εκτυπώσιμο: άσκηση με επίθετα σε "-αίος ή - έος"

Τα πολλά ορθογραφικά λάθη είναι ένα από τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα παιδιά με και χωρίς ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο σχολείο. Κάποια από αυτά μπορούν να αποφευχθούν ή να περιοριστούν μέσα από τη γνώση των υφιστάμενων γραμματικών κανόνων. Όταν λέμε όμως γνώση, δεν εννοούμε την αποστήθιση του κανόνα, αλλά την πραγματική κατοχή του μέσα από πολλά παραδείγματα, διαφορετικού τύπου ασκήσεις και συχνές επαναλήψεις. 

Ψηφιακός οδηγός για γονείς παιδιών ηλικίας 2 μηνών έως 5 ετών

Συμβουλές για γονείς βρεφών και νηπίων έως πέντε ετών, από ειδικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του παιδιατρικού νοσοκομείου «Αγία Σοφία» περιλαμβάνονται σε «Οδηγό», στην παρουσίαση του οποίου προχώρησε το Ιδρυμα Ωνάση, διαθέτοντάς τον, δωρεάν, σε ηλεκτρονική μορφή.

Γιατί στα παιδιά δεν αρέσει να φοράνε μπουφάν;

Πάτε να αφήσετε το παιδί στο σχολείο το πρωί, τρέμετε ντυμένοι με ένα χοντρό μπουφάν, πλεκτό σκούφο ή μπότες με γούνα. Το παιδί σας φοράει ένα φούτερ με κουκούλα και μια φόρμα για τρέξιμο. Και ορκίζεται ότι δεν κρυώνει.

Στην πραγματικότητα, το μπουφάν του σκι 3 σε 1 με την ισοθερμική ανακλαστική επένδυση, αυτό που το παιδί σας συμφώνησε να φορέσει όταν το αγοράσατε πριν η πρώτη νιφάδα χιονιού αγγίξει το έδαφος, είναι στη ντουλάπα απείραχτο από τη μέρα που το πήρατε. Είναι λέει ζεστό, ενοχλητικό και προκαλεί φαγούρα.

Κατεπείγον Έγγραφο Υπουργείου Παιδείας - Να εφαρμοστούν οι ποινές σε φοιτητές

Παρέμβαση Κεραμέως που ζητά από τις πρυτανικές αρχές να εφαρμόζουν τον νέες διατάξεις για τα πειθαρχικά παραπτώματα. Οργισμένοι οι φοιτητές. Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Παιδείας με κατεπείγον έγγραφό του ζητά από τις Διοικήσεις των Πανεπιστημίων να στείλουν στοιχεία «εάν έχουν τελεστεί πράξεις εκ μέρους φοιτητή ή φοιτητών, οι οποίες συνιστούν κάποιο από τα πειθαρχικά παραπτώματα, που αναφέρονται στην παρ. 2 του άρθρου 197 του ν. 4957/2022 και ποιο κατά περίπτωση».Και συμπληρώνει, «σε περίπτωση θετικής απάντησης, να μας ενημερώσετε, εάν έχουν επιβληθεί κάποιες από τις προβλεπόμενες πειθαρχικές ποινές και ποιες ή εάν έχει εκκινήσει η σχετική διαδικασία και σε ποιο στάδιο ευρίσκεται».

3η Ελληνογαλλική Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή εβδομάδα

Η 3η Ελληνογαλλική Ολυμπιακή και Παραολυμπιακή εβδομάδα διοργανώνεται από το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης, την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή - Hellenic Olympic Committee και την Εθνική Ολυμπιακή Ακαδημία της Ελλάδας - ΕΘΝ.Ο.Α

«Συγγνώμη, να περάσω;» Πόσο προσβάσιμη είναι τελικά η Θεσσαλονίκη σε άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο;

Θεσσαλονικείς (και μη) περιγράφουν πώς είναι η ζωή σε μια πόλη, που μερικές φορές σε θεωρεί σχεδόν αόρατο

Σε όλη τη Θεσσαλονίκη, (συνήθως) το μοναδικό σημείο που θα τύχει να δει κανείς άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο, είναι η Παραλιακή. Γιατί;

Ίσως επειδή στα περισσότερα σημεία της πόλης, τα πεζοδρόμια έχουν σπασμένα πλακάκια, δέντρα (κάθε μεγέθους), βαθουλώματα, λιμνούλες από νερό και πολλές ακόμα εκπλήξεις. Να προστεθούν και τα έργα του πολυπόθητου μετρό, τα οποία σε κάνουν να αναρωτιέσαι είτε χρησιμοποιείς αναπηρικό αμαξίδιο είτε όχι, από πού θα περάσεις.

AΔEΔY: Ζητά το διορισμό των δικαστικά δικαιωμένων εκπαιδευτικών

Στο θέμα της κάλυψης των κενών στη Δημόσια Εκπαίδευση αναφέρεται η ΑΔΕΔΥ ζητώντας να διοριστούν άμεσα οι δικαιωμένοι δικαστικά εκπαιδευτικοί.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αναφέρει ότι: «λαμβάνοντας υπόψη και τη σχετική ανακοίνωση της ΟΛΜΕ, εκφράζει τη συμπαράστασή της στους/στις δικαστικά δικαιωμένους/ες αδιόριστους εκπαιδευτικούς β/θμιας εκπαίδευσης, επιτυχόντες/ουσες των γραπτών διαγωνισμών ΑΣΕΠ 2004, 2006, 2008 – που έχουν δικαιωθεί από την Ελληνική Δικαιοσύνη, με αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις στο όνομά τους, που τους διορίζουν αναδρομικά και απαιτεί από την κυβέρνηση σεβόμενη τις αποφάσεις αυτές και τη σχετική απόφαση του ΣτΕ να προχωρήσει άμεσα στον διορισμό των συναδέλφων αυτών.

Ένθετο Χωρίς Περιορισμούς: ΕΛΕΠΑΠ – Υπηρεσίες αποκατάστασης σε παιδιά και ενήλικες για πάνω από 80 χρόνια

Η ΕΛΕΠΑΠ αποτελεί τον παλαιότερο φιλανθρωπικό οργανισμό της χώρας, ο οποίος παρέχει υπηρεσίες αποκατάστασης σε παιδιά αλλά και ενήλικες από το 1937.

Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον 140.000 οικογένειες που είχαν μέλη με κινητικά προβλήματα και εγκεφαλική παράλυση έχουν στηριχτεί από τον οργανισμό.

Βρετανία: Η πεντάχρονη που ζυγίζει 45 κιλά και το σύνδρομο που την κάνει να πεινάει

Ένα 5χρονο κορίτσι ζυγίζει σχεδόν 45 κιλά λόγω μιας σπάνιας πάθησης που την κάνει να θέλει όλο και περισσότερο φαγητό.

Η 25χρονη μητέρα του παιδιού Holly Williams από το Ηνωμένο Βασίλειο, αποφάσισε να βάλει ειδική πόρτα στην κουζίνα ώστε η μικρή Harlow να μην μπορεί να έχει εύκολη πρόσβαση στο φαγητό.

Γιώργος Ζεβελάκης: Ένα οκτάχρονο Ελληνόπουλο στο Μόναχο

Ρεπορτάζ ενός ρεσιτάλ από τον Τόμας Μαν

Αν για τους δικούς μας συγγραφείς με ενδιαφέρει, και ψάχνω να βρω, το «εναρκτήριο λάκτισμά» τους στη λογοτεχνία, στους ξένους θέλω να εντοπίσω το πρώτο τους μεταφρασμένο κείμενο σε ελληνικό έντυπο. Με τον Τόμας Μαν δυσκολεύτηκα κάπως γιατί υπέθετα ότι η πρώτη εμφάνισή του θα γινόταν μετά το 1929, χρόνο που πήρε το Βραβείο Νόμπελ. Κι όμως, ο εμβληματικός Νουμάς των δημοτικιστών είχε φιλοξενήσει έξι χρόνια πριν, το 1923, το πρωτότυπο διήγημά του «Το θαυματουργό παιδί».