Δευτέρα 30 Δεκεμβρίου 2024

Οι 10 πιο σημαντικές εκπαιδευτικές έρευνες του 2024

Το 2024 ήταν μια σημαντική χρονιά όσο αφορά την τεχνολογία. Τα κινητά τηλέφωνα που πρωταγωνιστούσαν, άρχισαν να εξαφανίζονται από τις σχολικές αίθουσες. Στη θέση τους, εμφανίστηκε ένα επαναστατικό νέο εργαλείο που άρχισε να γράφει παραγράφους σαν να είναι άνθρωπος.

Διαβάζοντας εκατοντάδες μελέτες, βρήκαμε αρνητικά και θετικά στοιχεία για το μέλλον του ChatGPT και της τεχνητής νοημοσύνης στις τάξεις (εργαλεία – που κατά την προσωπική μας άποψη - δεν είναι ακόμα έτοιμα για να μπουν στην διδασκαλία).

Πώς τα social media γέννησαν μια γενιά εφήβων κοριτσιών με κρέμες αντιγύρανσης

Τα στοιχεία που παρουσιάζει το Sky News δείχνουν ότι μέσα σε δύο χρόνια σημειώθηκε αύξηση 21% στις ηλικίες 11 έως 16 ετών που χρησιμοποιούν ενυδατικές κρέμες κατά της γήρανσης και αύξηση 150% στα προϊόντα λεύκανσης δοντιών, γεγονός που αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στα social media.

Πώς και γιατί τα sleepovers έγιναν πεδίο διαμάχης για τους γονείς

Sleepovers: Ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα θέματα συζήτησης, τον τελευταίο καιρό. Ενώ έχει κάνει πολλούς να αμφισβητούν αν τα sleepover είναι ασφαλή ή όχι, φαίνεται ότι όλο και περισσότεροι γονείς επιλέγουν τον κανόνα του «no sleepover».

Αλλά πότε τα sleepovers, που μέχρι πρότινος θεωρούνταν μια παιδική ιεροτελεστία, έγιναν τόσο προβληματικά;

16.000 αποβολές στα σχολεία λόγω κινητών

Τώρα που είναι κλειστά τα σχολεία λόγω των αργιών των Χριστουγέννων, έγινε ένας απολογισμός για το πόσο αυστηρά εφαρμόστηκε έως τώρα το μέτρο της απαγόρευσης των κινητών στα σχολεία ή εάν θέλετε του μέτρου «το κινητό στην τσάντα».

Η Μαρία Καΐπη η πρώτη αθλήτρια ΑμεΑ που προκρίθηκε στην τελική φάση

Η Μαρία Καΐπη έγραψε Ιστορία, καθώς έγινε η πρώτη αθλήτρια με Αναπηρία που πήρε την πρόκριση για την τελική φάση των αρτιμελών της Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Η νεαρή πρωταθλήτρια μέσα από την διαδικασία των προκριματικών που διεξήχθησαν στην Πάτρα, διέπρεψε και στην τελική φάση θα αγωνιστεί απέναντι στις καλύτερες Ελληνίδες αθλήτριες.

Δράσεις Ευρωπαϊκών Δήμων για τη Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης – 24 Ιανουαρίου

Η Διεθνής Ημέρα Εκπαίδευσης, που καθιερώθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη, γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 24 Ιανουαρίου για να αναδείξει τον κρίσιμο ρόλο της εκπαίδευσης στη διαμόρφωση βιώσιμων κοινωνιών και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών. Οι ευρωπαϊκοί δήμοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την προώθηση της εκπαίδευσης, θέτοντας στο επίκεντρο την ισότητα, την καινοτομία και τη βιωσιμότητα.

Το επικίνδυνο ροζ «κοκτέιλ» που κυριαρχεί στα club και απειλεί τους νέους

Η ροζ κοκαΐνη, γνωστή και ως tuci ή tucibi (2C-B: 4 -βρωμο-2,5-διμεθοξυφαινυλαιθυλαμίνη), ένα συνθετικό ναρκωτικό-μείγμα άλλων ουσιών (κεταμίνη, MDMA, μεθαμφεταμίνες, κοκαΐνη, οπιοειδή και νέες ψυχοδραστικές ουσίες), επανέρχεται στην επικαιρότητα και απασχολεί έντονα λόγω της σύνδεσής του με αυξανόμενο αριθμό θανάτων σχετιζόμενων με ναρκωτικά.

Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα: Πότε πρέπει να το κάνει το παιδί μου;

Η επιστήμη της ιατρικής δεν σταματά προχωρά και να εξελίσσεται, πράγμα πολύ ευχάριστο ειδικά όταν μιλάμε για την υγεία των παιδιών.

Το ηλεκτροεγκεφαλογράφημα, λοιπόν, είναι μια εξέταση που ίσως ακούγεται πολύ σοβαρή, βοηθά, όμως, στην ανίχνευση σοβαρών προβλημάτων υγείας και στα παιδιά.

Προσβασιμότητα (ΕΡΤ) - Αναπηρία: Προκλήσεις και λύσεις

UNICEF: Περίπου 473 εκατ. παιδιά ζουν σε εμπόλεμες ζώνες - Αριθμός ρεκόρ

Περίπου 473 εκατομμύρια παιδιά υπολογίζεται ότι ζουν σε εμπόλεμες περιοχές ή έχουν εκτοπιστεί με τη βία από τα σπίτια τους λόγω συγκρούσεων, αναφέρει η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για τα παιδιά UNICEF, σε έκθεση που δόθηκε το Σάββατο (28/12) στη δημοσιότητα. Ο αριθμός των παιδιών σημειώνει ρεκόρ καθώς, στις παραπάνω συνθήκες ζουν περισσότερα παιδιά από ποτέ, περισσότερα από ένα στα έξι παγκοσμίως.