Τρίτη 4 Απριλίου 2023

Έρευνα δείχνει πως τα παιδιά παρακολουθούν δύο βίντεο ταυτόχρονα

Μια νέα έρευνα αποκάλυψε πώς τα παιδιά και οι έφηβοι παρακολουθούν βίντεο στο διαδίκτυο — συχνά βλέποντας δύο κλιπ ταυτόχρονα μέσω της δυνατότητας διαχωρισμένης προβολής και προτιμούν σύντομα, δραματικά βίντεο που απαιτούν λίγη προσοχή.

Σύμφωνα με μια ετήσια μελέτη για το «Children’s Media Life» από την Ofcom, το 96% των παιδιών ηλικίας τριών έως 17 ετών παρακολουθούν βίντεο σε ιστότοπους και εφαρμογές κοινής χρήσης βίντεο.

ΔΕΠΥ: Γιατί δυσκολεύει τα παιδιά να κάνουν φίλους

Τα συμπτώματα μιας συγκεκριμένης νευροαναπτυξιακής διαταραχής φαίνεται πως αυξάνουν τον κίνδυνο κοινωνικής απομόνωσης στην παιδική ηλικία, όπως διαπίστωσε νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο JAACAP Open. Η έρευνα, με επικεφαλής το Κέντρο Κοινωνικής, Γενετικής & Αναπτυξιακής Ψυχιατρικής (SGDP) του King’s College διερεύνησε τις συσχετίσεις μεταξύ των συμπτωμάτων της Διαταραχής Ελλειμματικής Προσοχής – Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ) και της κοινωνικής απομόνωσης στην παιδική ηλικία, διαπιστώνοντας τελικά ότι τα παιδιά που παρουσιάζουν αυξημένη υπερκινητικότητα ή παρορμητισμό αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να βιώσουν κοινωνική απομόνωση καθώς μεγαλώνουν.

«Μένουμε στο σχολείο» - Πρόγραμμα του ΑΠΘ καλεί τους Ρομά να καθίσουν στα θρανία

H Ελένη είναι μαθήτρια Β' γυμνασίου στην Ημαθία και ονειρεύεται να σπουδάσει Παιδαγωγικά. Η Ελένη είναι επίσης Ρομά και ζει στον οικισμό Αγίου Γεωργίου στην Αλεξάνδρεια. Είναι από τις λίγα κορίτσια της ηλικίας της που δεν έχει παντρευτεί και δεν έχει κάνει παιδί. Είναι τυχερή γιατί προέρχεται από μία οικογένεια που, όπως παραδέχεται η ίδια, της έχει μάθει την αξία της εκπαίδευσης. 

Παράταση των προθεσμιών του Οικοδομικού Κανονισμού για την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία

Με υπουργική απόφαση παρατείνονται οι προθεσμίες των παρ. 4 και 10 του άρθρου 26 «Προσβασιμότητα χωρίς φραγμούς για τα άτομα με αναπηρία και τα εμποδιζόμενα άτομα» του ν. 4067/2012 «Νέος Οικοδομικός Κανονισμός”.

Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός σχεδίου: Παντός κλίματος - Η ζωή μας στο μέλλον

Το Μουσείο της Τράπεζας της Ελλάδος (εφεξής «το Μουσείο»), στο πλαίσιο της περιοδικής έκθεσης «Οικονομία και κλίμα: Handle with care», διοργανώνει πανελλήνιο διαγωνισμό σχεδίου για μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου / Λυκείου με τίτλο «Παντός κλίματος - Η ζωή μας στο μέλλον».

Ο τσαμπουκάς των ανηλίκων μετατράπηκε σε άγρια βία – Ειδικοί μιλούν στην «Κ»

Η 14χρονη βρισκόταν μόνη της σε πιτσαρία της γειτονιάς στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης, όταν η ομάδα των κοριτσιών που την παρενοχλούσαν το τελευταίο διάστημα της ζήτησε να βγει για λίγο έξω, που «την ήθελε κάτι». Την οδήγησαν πίσω από το δημαρχείο και άρχισαν να τη χτυπούν, ενώ κάποια βιντεοσκόπησε το περιστατικό και το ανέβασε στο ΤikΤok. Σε ένα άλλο βίντεο, ένα 12χρονο αγόρι εμφανίζεται να κακοποιείται σεξουαλικά από έναν 13χρονο. Φόντο ένα ανώνυμο χωριό της Βόρειας Ελλάδας. Αυτά που «δεν συμβαίνουν εδώ», συμβαίνουν. Το παραμύθι μιας αμόλυντης αφετηρίας, μιας άσπιλης παιδικότητας, μιας αθώας χώρας γκρεμίζεται με πάταγο. Εχουμε και τα (πολλά) βίντεο που το αποδεικνύουν.

Το παιδί μας ασκεί βία στους συμμαθητές του: Πώς θα το χειριστούμε

Όταν ένας έφηβος αισθάνεται πιεσμένος, κάνει τα πάντα προκειμένου να «επιβιώσει» σε ένα περιβάλλον που του φαίνεται εχθρικό. Ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα προσπαθήσει να επιβληθεί σε κάποιον πιο αδύναμο από αυτόν. Κι όμως, όταν πρόκειται για τα παιδιά μας, είναι λογικό να δυσκολευόμαστε να αντιμετωπίσουμε την πιθανότητα να ασκούν βία στους συμμαθητές τους. Αν όμως καταφέρουμε να δούμε καθαρά και αντικειμενικά, μόνο καλό θα κάνουμε στα παιδιά μας.

Πανελλαδικές - ΦΕΚ: Εξεταζόμενα μαθήματα υποψηφίων ΕΠΑΛ για πρόσβαση στην Τριτοβάθμια 2023/24

Για τις φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις, με την υπ. αριθμ. Φ.153/33486/Α5 Απόφαση της Υπουργού Παιδείας κας Νίκης Κεραμέως, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β 2071/31-3-2023 καθορίζονται τα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα υποψηφίων Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) για πρόσβαση στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση σχολικού έτους 2023-2024.

Κάλυμνος: Μαθητές δημιούργησαν κόμικ για την προστασία παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση

Κόμικ για την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση δημιούργησε η εικονική επιχείρηση των μαθητών του 1ου Λυκείου Καλύμνου.

Η εικονική επιχείρηση Magic Voice, ιδρύθηκε με τη στήριξη του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων και στελέχη της είναι μαθητές της Α Λυκείου, του 1ου Γενικού Λυκείου Καλύμνου, στο πλαίσιο της συμμετοχής στο πρόγραμμα μαθητική «Εικονική Επιχείρηση» του Σωματείου Επιχειρηματικότητας Νέων (Junior Achievement Greece. https://jagreece.org/).

Δημήτρης Αντωνίου: Δεν χρειάζεται να έρθει η σειρά μας για να δούμε τις ανισότητες

Η μετακίνηση των πεζών στις μεγάλες πόλεις της χώρας είναι εξαιρετικά δύσκολη. Τραπεζοκαθίσματα, κακοτεχνίες, αυτοκίνητα πάνω στα πεζοδρόμια είναι μόνο κάποια από τα προβλήματα. Φανταστείτε τι αντιμετωπίζει κάποιος που έχει προβλήματα όρασης ή μετακινείται με ειδικό αμαξίδιο. Ο ακτιβιστής, συγγραφέας και ηθοποιός Δημήτρης Αντωνίου μας υπενθυμίζει με τις παρεμβάσεις και τις αναρτήσεις του αυτά που οι υπόλοιποι ξεχνάμε. Ο Δημήτρης είναι ένας ενεργός πολίτης με όλη τη σημασία του όρου, μεγάλωσε και ζει στη Θεσσαλονίκη και μας θυμίζει γιατί πρέπει να διεκδικούμε από κοινού προσβάσιμες και ασφαλείς πόλεις για όλους.

Podcast Science Talks: Η οπτική της παιδαγωγικής επιστήμης στην προσχολική περίοδο


Σε αυτό το επεισόδιο Science Talks φιλοξενείται η Καθηγήτρια στο Τμήμα Επιστημών της Αγωγής του Πανεπιστημίου Κύπρου Ελένη Λοΐζου.