Σάββατο 13 Σεπτεμβρίου 2014

Κατασκευή: Μίνι τόξο

Φτιάξτε ένα μίνι τόξο και κάντε στο σπίτι πρωτάθλημα (μίνι) τοξοβολίας με τα παιδιά σας. Θα χρειαστείτε ένα ξυλάκι παγωτού, οδοντικό νήμα, μπατονέτα για τα αυτιά και ένα κοφτερό μαχαίρι (ή σουγιά). Με το μαχαίρι δημιουργείτε στο ξυλάκι τέσσερις εσοχές (δύο στο ένα άκρο και δύο στο άλλο, που να ισαπέχουν από το άκρο και να είναι συμμετρικές οι εσοχές του ίδιου άκρου). Δένετε το οδοντικό νήμα, λυγίζοντας το ξυλάκι και το χρησιμοποιείται σαν χορδή τόξου. Κόβετε το ένα άκρο από τη μπατονέτα, την τοποθετείτε στη χορδή (βέλος) και... στοχεύσατε! Δείτε αναλυτικά τα βήματα (φωτογραφίες) εδώ

Κυκλοφοριακή αγωγή: Τι πρέπει να γνωρίζουν γονείς και μαθητές

Tα σχολεία άνοιξαν και όλοι οι μαθητές θα πρέπει να είναι ήδη διαβασμένοι από την πρώτη ημέρα σε ένα πολύ σημαντικό μάθημα: Αυτό της κυκλοφοριακής αγωγής, στο οποίο δεν χωράει …κοπάνα. 
Συγκεκριμένα, το μάθημα κυκλοφοριακής αγωγής πρέπει να ξεκινάει πολύ πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι. Οι γονείς έχουν τον κύριο λόγο. 

1ος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Η WRO Hellas ανακοίνωσε τον 1ο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση «WeDo SCRATCHing» με την αιγίδα ΥπαιΘ

Ο διαγωνισμός εκπαιδευτικής Ρομποτικής “WeDo SCRATCHing” αποτελεί ιδανική ευκαιρία για εμπλοκή των παιδιών σε δημιουργική επίλυση προβλήματος με σύγχρονη τεχνολογία. Δραστηριοποιούμε τα παιδιά έτσι ώστε να αναπτύξουν τις ικανότητες εφόδια για να αντιμετωπίσουν τις μελλοντικές προκλήσεις της κοινωνίας - ένα μέλλον όπου η καινοτομία, η πρωτοτυπία και η ικανότητά του να συνεργαστεί με άλλους, θα αποτελέσουν καίριας σημασίας παραμέτρους.

Άποψη: Λένα Παπαδημητρίου "Η χαμένη χαρά τού να μαθαίνεις"

Μέσα στη γλυκιά απραξία των καλοκαιρινών διακοπών διαπίστωσα πόσο διαβρωτικό έχει γίνει το στρες για τους μαθητές όλων των βαθμίδων. Τα νέα (από τους παραθερίζοντες στο ίδιο με εμένα κομμάτι της Εύβοιας) ήταν καταιγιστικά. Μια ασθμαίνουσα μητέρα που έκανε εξοντωτικές τηλεφωνικές συνεντεύξεις σε υποψήφιες που θα αναλάμβαναν την κατ' οίκον υποστήριξη του 8χρονου γιου της τη νέα σχολική χρονιά. Μια 15χρονη (άριστη μαθήτρια) που έβαλε τα κλάματα μόλις άκουσε το εφετινό πρόγραμμα του φροντιστηρίου. Δύο νεαροί γονείς που διαπληκτίζονταν (αγγλιστί) παρά θίν' αλός για τις επιδόσεις της 9χρονης κόρης τους στα αγγλικά. Ενας 20χρονος που εγκατέλειψε με συμπτώματα υπερκόπωσης και κατάθλιψης (σύμφωνα τουλάχιστον με τη μαρτυρία του πατρός του) τις σπουδές του στο Λονδίνο.

Προϋποθέσεις, κριτήρια, ιδιαιτερότητες χορήγησης Γονικών αδειών

Της Δήμητρας Καβουρίδου, Οικονομολόγου 

Με αφορμή την αυριανή ημέρα, που είναι η πρώτη ημέρα προσέλευσης των μαθητών στα σχολεία για τη νέα σχολική περίοδο, ανακεφαλαιώνουμε τις άδειες που μπορούν να έχουν οι γονείς με τις προϋποθέσεις και τις ιδιαιτερότητες της κάθε περίπτωσης. 

Άδεια παρακολούθησης της σχολικής επίδοσης του παιδιού 

7 λόγοι που κάνουν τα δίχρονα αξιολάτρευτα!

Έχουν συχνά εκρήξεις, ζητούν παράλογα πράγματα και νευριάζουν με το παραμικρό. Τα δίχρονα είναι μια αληθινή πρόκληση για μας τους γονείς, όμως πέρα από αυτό, είναι και η ηλικία στην οποία δεν μπορούμε να τους αντισταθούμε.

Ενημερωτικά φυλλάδια τροχαίας σε γονείς και μαθητές δημοτικών σχολείων σε όλη τη χώρα

Με αφορμή την έναρξη της νέας σχολικής περιόδου, σήμερα (11.09.2014), θα διανεμηθούν από ένστολο προσωπικό της Τροχαίας, σε Δημοτικά Σχολεία σε όλη τη χώρα, ενημερωτικά φυλλάδια με τίτλο "Κυκλοφορώ σωστά, κερδίζω τη ζωή", με συμβουλές οδικής ασφάλειας και κυκλοφοριακής αγωγής, για μαθητές και γονείς.

7 οφέλη για τα παιδιά που μοιράζονται το ίδιο δωμάτιο

Όταν ήμουν μικρή, είχα το ίδιο δωμάτιο με τη μεγάλη μου αδερφή. Δεν ήταν για εμάς κάτι περίεργο και ποτέ δεν το αμφισβητήσαμε. Σήμερα, όμως, οι περισσότεροι γονείς πιστεύουν ότι το να μοιράζονται τα αδέρφια ένα δωμάτιο δεν είναι ό,τι καλύτερο. Μάλιστα, ξέρω περιπτώσεις ανθρώπων που μπήκαν στα έξοδα και τον κόπο να αγοράσουν μεγαλύτερο σπίτι, προκειμένου κάθε παιδί της οικογένειας να έχει το δικό του δωμάτιο. Είναι, τελικά, τόσο κακό να μοιράζεσαι; Για μένα δεν ήταν καθόλου. Αντιθέτως!

Ποιο είναι το σωστό και ποιο το λάθος κολατσιό;

Η παιδική ηλικία είναι μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδος για τη σωστή σωματική και ψυχική ανάπτυξη του ανθρώπου. Εκτός του ότι τα παιδιά, λόγω της ανάπτυξης, έχουν ιδιαίτερες ανάγκες σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά, στην παιδική ηλικία αναπτύσσονται και οι διατροφικές συνήθειες που συνήθως μας συνοδεύουν σε όλη τη μετέπειτα ζωή μας.

Βλάβες στην παρεγκεφαλίδα η «ρίζα» του αυτισμού;

Καθηγητής στις ΗΠΑ υποστηρίζει με δημοσίευσή του ότι τραυματισμοί της παρεγκεφαλίδας στη μήτρα ή στα πρώτα χρόνια ζωής του παιδιού είναι οι υπαίτιοι για εμφάνιση διαταραχών του αυτιστικού φάσματος

Ισως ο αυτισμός να είναι το αποτέλεσμα ενός τραυματισμού του εγκεφάλου του εμβρύου στη μήτρα ή κατά τα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού, σύμφωνα με νέα ανατρεπτική μελέτη.

Το 74% των γονέων παγκοσμίως θέλει τα παιδιά του να σπουδάσουν έξω

Σχεδόν τα 3/4 των γονέων ανά τον κόσμο, δηλαδή ποσοστό 74%, θα σκέφτονταν να στείλουν το παιδί τους στο εξωτερικό για σπουδές, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η HSBC.

Η μελέτη με τίτλο «Η αξία της Εκπαίδευσης: Εφαλτήριο για την επιτυχία» κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι σπουδές στο εξωτερικό είναι πανάκριβες, αλλά το επίπεδό τους πολύ υψηλό.