Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν όλο και ψηλότερα και τις παραλίες να γεμίζουν πλέον ασφυκτικά. Αν δεν έχεις ήδη προγραμματίσει τις διακοπές σου, σίγουρα θα έχεις κάνει έστω κάποια μπάνια στη θάλασσα ή θα τα ξεκινήσεις σύντομα. Πώς, όμως, θα επιχειρήσεις να βρεθείς, χωρίς να βλέπεις, σε ένα τόσο αχανές μέρος όπως είναι μια παραλία; Αν σε τρομάζει η ιδέα, παρακάτω σου έχω 8 τρόπους που μπορούν να κάνουν τα πράγματα ευκολότερα, τους οποίους, μάλιστα, εφαρμόζω και προσωπικά:
1. Την πρώτη φορά επισκέψου την παραλία με κάποιο βλέπον άτομο.
Προτού αποφασίσεις να βρεθείς στην αγαπημένη σου παραλία μόνος/η ή με την παρέα σου, δοκίμασε να το κάνεις με κάποιο άτομο που βλέπει και που το εμπιστεύεσαι, ώστε με τη βοήθειά του να μάθεις τη διαδρομή και να εξερευνήσεις το χώρο. Πρόσεχε! Όχι με εκείνο το άτομο που φοβάται και στην ιδέα ότι διασχίζεις μόνος/η σου το δρόμο κάτω απ’ το σπίτι σου! Ξέρεις εσύ. Προτίμησε κάποιον/α από το περιβάλλον σου που έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητές σου κι εσύ στις δικές του, όσον αφορά στην καθοδήγηση. Με αυτόν τον τρόπο, την επόμενη φορά που θα βρεθείς στη συγκεκριμένη παραλία θα ξέρεις τι θα συναντήσεις.
2. Αν είσαι με μεγάλη παρέα, κολυμπήστε σε βάρδιες.
Σίγουρα το καλύτερο είναι να μπορείτε να είστε όλοι/ες μαζί σε ό, τι κάνετε, γι’ αυτό και πάτε παρέα. Όμως αν θέλετε να είστε βέβαιοι ότι θα βρείτε εύκολα τα πράγματά σας βγαίνοντας από τη θάλασσα, ίσως είναι καλύτερα να μπαίνετε για κολύμπι μισοί μισοί. Έτσι θα μπορείτε βγαίνοντας να αναζητήσετε μεγαλόφωνα την παρέα σας κι οι φίλοι/ες σας να ανταποκριθούν, βοηθώντας σας να προσανατολιστείτε.
3. Προσπάθησε να καθίσεις κοντά στη θάλασσα.
Για τον παραπάνω λόγο, αλλά και για πολλούς ακόμα, το να αναζητήσεις μια ομπρέλα η να στρώσεις την ψάθα σου όσο πιο κοντά στην ακροθαλασσιά μπορείς, θα διαπιστώσεις πως είναι η καλύτερη επιλογή. Όσο να πεις, είναι σίγουρα δυσκολότερο να μετακινείσαι από και προς τα πράγματά σου, όταν αυτά βρίσκονται στην Τρίτη σειρά με τις ξαπλώστρες, στο βάθος της παραλίας. Θυμήσου πως, ως τυφλός/ή, θα έχεις να τα βγάλεις πέρα και με το μήκος και με το πλάτος της παραλίας, καθώς και με όλα τα εμπόδια και τους ανθρώπους μέσα σε όλον αυτόν το χώρο. Αν καθίσεις μακριά από το νερό, ίσως θα πρέπει να παίρνεις μαζί και το λευκό σου μπαστούνι για να κατευθυνθείς με ασφάλεια προς τα εκεί. Και τελικά θα βρίσκεσαι αλλού εσύ, αλλού τα πράγματά σου κι αλλού οι σαγιονάρες και το μπαστούνι σου. Μπελάς, δε νομίζεις; Ενώ αν στρώσεις και καθίσεις κοντά στο κύμα, θα είναι όλα πιο εύκολα, τόσο στις μετακινήσεις σου όσο και στον εντοπισμό. Κι έτσι θα μπορείτε να έχετε και καλύτερη επικοινωνία με την παρέα σου, αν ακολουθήσετε και την προηγούμενη συμβουλή.
4. Φέρε μαζί σου ένα ραδιοφωνάκι ή ασύρματο ηχείο.
Τα περισσότερα τυφλά άτομα γνωρίζουν το κόλπο με το ραδιοφωνάκι. Θες να βουτήξεις, αλλά ανησυχείς για το πώς θα εντοπίσεις ξανά την ομπρέλα σου επιστρέφοντας; Άφησε ένα ραδιοφωνάκι με μπαταρίες να παίζει μουσική κι όταν επιστρέψεις θα το ακούσεις και θα προσανατολιστείς. Εναλλακτικά, χρησιμοποίησε ένα ασύρματο ηχείο, συνδεδεμένο με το κινητό σου μέσω Bluetooth. Έτσι θα μπορείς να επιλέξεις, αν θέλεις, κάποιο συγκεκριμένο ήχο ή είδος μουσικής και να το βάλεις να παίζει σε επανάληψη ώστε να είσαι σίγουρος/η ότι δε θα βρεθείς σε άλλη ομπρέλα.
5. Ζήτα βοήθεια από το προσωπικό των beach bars και τους υπόλοιπους λουόμενους.
Επειδή τα πράγματα δεν έρχονται πάντα όπως τα θέλουμε (μπορεί, για παράδειγμα, τα κύματα της θάλασσας να σε παρασύρουν μακριά απ’ την ομπρέλα σου ή κάποιος να σου απενεργοποιήσει το ραδιοφωνάκι, νομίζοντας ότι το ξέχασες ανοιχτό), μη σπαζοκεφαλιάζεις και πολύ. Μπορείς πάντα να ζητήσεις βοήθεια από κάποιο άτομο εκεί κοντά, ώστε να σε καθοδηγήσει, ή ακόμη κι από το άτομο που θα σε εξυπηρετήσει στο beach bar, αν επιλέξεις οργανωμένη παραλία. Μη διστάζεις να ζητάς βοήθεια. Οι άνθρωποι, θα το ξέρεις ήδη, συνήθως χαίρονται να την προσφέρουν.
6. Μάθε να περιγράφεις τα πράγματά σου.
Σε περίπτωση που ζητήσεις βοήθεια από κάποιο άτομο κοντά σου, πρέπει να γνωρίζεις εσύ πού να του ζητήσεις να σε καθοδηγήσει. Ρώτα εκ των προτέρων κάποιο βλέπον άτομο για τα χρώματα κι άλλα διακριτικά σημάδια των αντικειμένων σου, αν δεν τα γνωρίζεις ήδη. Αυτό θα σε βοηθήσει να τα περιγράψεις, αν χρειαστεί, ώστε ο άνθρωπος από τον οποίο θα ζητήσεις βοήθεια να μπορέσει να τα εντοπίσει. Για παράδειγμα, η δική μου ψάθα είναι πράσινη φωσφοριζέ, η πετσέτα μου είναι κόκκινη και δείχνει επάνω ένα καρπούζι και η τσάντα θαλάσσης μου είναι ψάθινη σε μπεζ χρυσαφί χρώμα. Επίσης, ο σκύλος οδηγός μου (σε περίπτωση που βρίσκεται μαζί μου στην παραλία, περιμένοντάς με στην ομπρέλα μου) είναι ξανθό Labrador.
7. Εντόπισε ενδείξεις και σημάδια στο χώρο, που θα σε βοηθήσουν να προσανατολίζεσαι.
Μήπως η ομπρέλα σου είναι η δεύτερη αριστερά από τον ξύλινο διάδρομο της παραλίας; Μήπως το beach bar στο οποίο επέλεξες να καθίσεις παίζει λάτιν μουσική, ενώ το διπλανό, το οποίο δε σε ενδιαφέρει, παίζει καλοκαιρινά μπιτάκια; Μήπως, πηγαίνοντας να βουτήξεις, συνάντησες μια παρατημένη, φουσκωτή βάρκα εκεί που σκάει το κύμα, ακριβώς απέναντι από την ομπρέλα σου; Ή μήπως η οικογένεια με τα τέσσερα παιδάκια που κάθεται στα δεξιά σας κάνει αρκετή φασαρία ώστε να μην την προσέξεις; Όλα αυτά κι ακόμη περισσότερα θα μπορούσαν να αποτελέσουν πολύ χρήσιμα σημάδια και ενδείξεις για σένα, προκειμένου να μη χάνεις την ομπρέλα σου. Παρατήρησέ τα. Μύρισε τον αέρα, αφουγκράσου προσεκτικά, νιώσε το έδαφος της παραλίας στα πέλματά σου, δώσε προσοχή και συνδύασε στοιχεία γύρω σου. Για παράδειγμα: ίσως σε προβληματίσει το να εντοπίσεις δύο ξύλινους διαδρόμους στην παραλία κι αυτό θα μπορούσε να σε μπερδέψει. Αν, όμως, έχεις παρατηρήσει πως κοντά στον πρώτο ακούς ιταλικά, από μια παρέα Ιταλών τουριστών, ενώ στο δεύτερο ακούς την οικογένεια με τα τέσσερα παιδάκια που λέγαμε, τα πράγματα γίνονται πιο εύκολα για να ξεχωρίσεις το σημείο που έχεις αφήσει τα πράγματά σου, έτσι δεν είναι;
8. Εκπαίδευσε το σκύλο οδηγό σου να ανταποκρίνεται στην εντολή «μίλα»!
Αν συνοδεύεσαι από σκύλο οδηγό, αν δε βαριέσαι να του μαθαίνεις νέα πράγματα κι αν είσαι και λίγο μάγκας / μαγκιόρα, μπορείς να κάνεις το κόλπο που έκανε ένας φίλος μου και με άφησε άφωνη! Μαθαίνεις στο σκύλο σου να ανταποκρίνεται στην εντολή «μίλα» γαυγίζοντας. Έτσι, όταν εσύ βγεις από τη θάλασσα, δίνεις μεγαλόφωνα τη συγκεκριμένη εντολή, ο σκύλος σου γαυγίζει απαντώντας σου κι εσύ εντοπίζεις την ομπρέλα σου ακολουθώντας το γαύγισμά του. Φυσικά δεν είναι το ευκολότερο πράγμα και σίγουρα αυτή η διαδικασία χρειάζεται χρόνο κι εξάσκηση. Δεν είναι κάτι που μπορείς να κάνεις το απόγευμα πριν από την επίσκεψή σου στην παραλία. Αλλά το βρίσκω πολύ έξυπνο κι εντυπωσιακό και σκέφτηκα πως άξιζε μια αναφορά σε αυτήν τη λίστα. Απλώς θυμήσου να το συζητήσεις πρώτα και με τον εκπαιδευτή/ρια που εκπαίδευσε το σκύλο σου, διότι κάποιες σχολές σκύλων οδηγών αποφεύγουν συνειδητά να μαθαίνουν στους σκύλους τους να γαυγίζουν, για διάφορους λόγους, κι ίσως δε θα το ενέκριναν. Αν πάρεις απ’ τη σχολή του σκύλου σου το πράσινο φως, δοκίμασέ το.
Ελπίζω οι συμβουλές που σου έδωσα σε αυτό το άρθρο να σε βοήθησαν και να σε ενθάρρυναν να οργανώσεις την πρώτη σου, ή την επόμενη, εξόρμηση στην παραλία. Θα χαρώ, σε περίπτωση που δοκιμάσεις να βάλεις κάποιες απ’ αυτές σε εφαρμογή, να επιστρέψεις εδώ και να μου αφήσεις ένα σχόλιο με την εμπειρία σου.
Εύχομαι να πάνε όλα καλά, να περάσεις καταπληκτικά και να κάνεις πολλές πολλές βουτιές.
Αλήθεια, εσύ κάνεις κάτι απ’ όλα αυτά όταν πηγαίνεις για μπάνιο στη θάλασσα; Μήπως έχεις να μας προτείνεις άλλους τρόπους να είμαστε ασφαλείς στην παραλία, ως τυφλές/οί; Περιμένω να σε διαβάσω στα σχόλια.
Χριστίνα Σαρρή,
συγγραφέας, ομιλήτρια για θέματα τυφλότητας
Πηγή: christinasarri.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου