Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2020

Το ΚΕΑ και η Covid-19

 

23 Σεπτεμβρίου: Διεθνής Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών

"Τη φετινή Διεθνή Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών, καλώ τους ηγέτες σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο να προστατεύσουν και να προωθήσουν την ποικιλομορφία των νοηματικών γλωσσών και Κουλτούρων, έτσι ώστε κάθε Κωφό άτομο να δύναται να συμμετέχει και να συμβάλλει στην κοινωνία, και να αξιοποιεί πλήρως τις δυνατότητές του." António Guterres

Η 23η  Σεπτεμβρίου καθιερώθηκε από τον ΟΗΕ το 2018 ως Παγκόσμια Ημέρα Νοηματικών Γλωσσών (A/C.3/72/L.36/Rev.1Διεθνή Νοήματα). Η επιλογή της ημερομηνίας δεν έγινε τυχαία, καθώς στις 23 Σεπτεμβρίου του 1951 ιδρύθηκε η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών. 

Τέλος οι… δισκέτες στα σχολικά βιβλία

Το βιβλίο Πληροφορικής του γυμνασίου, γραμμένο το 2006, θα μπορούσε να αποτελέσει το εμβληματικό επιχείρημα για τη σημασία του μεταρρυθμιστικού βήματος στο οποίο προχωρά το υπουργείο Παιδείας. Το βιβλίο μιλά για δισκέτες, CD-ROM, υπολογιστές τσέπης με περιορισμένες δυνατότητες, και για palmtop, τη στιγμή κατά την οποία οι έφηβοι παίζουν στα δάχτυλα τα smartphones. Το υπουργείο Παιδείας προχωρά την ανανέωση των προγραμμάτων σπουδών και των βιβλίων και στις δύο εκπαιδευτικές βαθμίδες. Το έργο με ορίζοντα διετίας –αν και σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» αναμένεται τα πρώτα βιβλία να φτάσουν τους μαθητές τον Σεπτέμβριο του 2021 με την έναρξη της επόμενης σχολικής χρονιάς– , θα συνδυαστεί με την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, ενώ τη βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό της εκπαιδευτικής διαδικασίας υπηρετεί η εισαγωγή των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. 

Μαθαίνουμε να ακούμε το παιδί

Φαινομενικά ακούμε πάντα τα παιδιά μας. Ακούμε την ιστορία που μας λένε για τον αγαπημένο τους παιδικό ήρωα και ακούμε επίσης την ιστορία που δεν μας λένε για το τι τα ενοχλεί στο σχολείο – αυτό δηλαδή που μπορούμε να «ακούσουμε» στον τρόπο που μας κοιτούν μετά από ένα τεστ στα μαθηματικά. Ως γονείς, καλούμαστε συνεχώς, και με ένα εκατομμύριο διαφορετικούς τρόπους, να εμφανιστούμε και να βοηθήσουμε. Ξεκινά όταν τα παιδιά μας είναι ακόμη μωρά, δεν τελειώνει ποτέ και έχει πολλή σημασία.

Αυξήθηκαν 99% τα κρούσματα κορονοϊού στα παιδιά σε μία εβδομάδα

Με το άνοιγμα των σχολείων ήρθαν και 159 νέες μολύνσεις στις ηλικίες κάτω των 17 ετών, ενώ μόνο τη Δευτέρα ανακοινώθηκαν 42 ανήλικοι με Covid-19 

Αύξηση της τάξεως του 99% καταγράφηκε σε μία εβδομάδα στις ηλικίες έως 17 ετών, από τις 15 έως και τις 21 Σεπτεμβρίου, χρονικό διάστημα που συνέπεσε με το άνοιγμα των σχολείων. 

Ιράν: Τα εξαφανισμένα (από το σχολικό βιβλίο) κορίτσια

Διαβάζουμε στη σελίδα "Το  Μωβ": "Το βιβλίο των μαθηματικών της τρίτης τάξης είχε πέντε παιδάκια, όπως δείχνει η εικόνα. Όμως, τα δύο κοριτσσάκια εξαφανίστηκαν από την καινούρια έκδοσή του, κάτι που προκάλεσε μεγάλες διαμαρτυρίες. Το υπουργείο όμως, είπε ότι η καλλιτεχνική επιτροπή έκρινε ότι ήταν "συνωστισμένο" και για λόγους αισθητικούς αφαίρεσε τα δύο κοριτσάκια. Εξάλλου, είπε το υπουργείο, υπάρχουν κορίτσια στις μέσα σελίδες. Αόρατα κορίτσια, αόρατες γυναίκες. Σ.Β."


Περισσότερα για το ζήτημα, μπορείτε να διαβάσετε στο άρθρο "Education Ministry Removes Girls From Cover of Elementary School Math Book", από όπου προέρχεται και η φωτογραφία. 

Υπάρχει ένα χωριό στην Ινδία όπου φυτεύονται 111 δέντρα κάθε φορά που γεννιέται ένα κορίτσι

Σε πολλά μέρη της Ινδίας τα αγόρια προτιμούνται έναντι των κοριτσιών, τα οποία, λόγω του θεσμού της προίκας, αποτελούν μια σημαντική οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειές τους. Όμως οι κάτοικοι του Πιπλάντρι στο Ρατζαστάν της Ινδίας μάχονται κατά αυτής της προκατάληψης γιορτάζοντας τη γέννηση των κοριτσιών τους με την φύτευση 111 δέντρων για κάθε βρέφος. Ένα δώρο στη φύση για το δώρο της ζωής. 

Η επαγγελματική εκπαίδευση αλλάζει

Με στόχο η επαγγελματική εκπαίδευση να συνδεθεί με την αναγκαία αλλαγή παραγωγικού μοντέλου της χώρας, όπως τόνισε στην «Κ» υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος, το υπουργείο Παιδείας προχωρά σε αναδιάταξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης, κατάρτισης και διά βίου μάθησης.

Εμβληματική αλλαγή είναι η δημιουργία Πρότυπων Επαγγελματικών Λυκείων, ένας θεσμός περιζήτητος από τους γονείς στη γενική εκπαίδευση. Επίσης, πρόκειται να αναβαθμιστεί η μεταλυκειακή επαγγελματική εκπαίδευση, που προσφέρεται στα ΙΕΚ, με την ίδρυση Πειραματικών και Θεματικών ΙΕΚ, ενώ θα καθιερωθεί Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Η βάση του νέου συστήματος θα είναι η οργάνωση σχολών επαγγελματικής κατάρτισης, οι οποίες για πρώτη φορά εντάσσονται στο Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, το οποίο θεσμοθετείται. Στον σχεδιασμό ενεργό ρόλο θα έχουν οι επαγγελματικοί φορείς και οι Περιφέρειες.

Μαθηματική Ολυμπιάδα και Tεχνητή Nοημοσύνη


Το νέο στοιχείο στη φετινή διοργάνωση της 61ης Διεθνούς Μαθηματικής Ολυμπιάδας (IMO), που ξεκίνησε χθες και συνεχίζεται σήμερα, είναι ότι ο κορυφαίος διαγωνισμός πραγματοποιείται, για λόγους που συνδέονται με την πανδημία του κορωνοϊού, πρώτη φορά στην ιστορία του, εξ αποστάσεως, διαδικτυακά.

Μήνυμα οικολογίας από παιδιά με αναπηρία από τον σύλλογο "ΣΥΖΩΗ"

Ανακύκλωση, περιορισμό της πλαστικής σακούλας και κηπουρική είναι μερικές από τις οικολογικές συνήθειες που έχουν υιοθετήσει άτομα με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη με καθοδήγηση των γονιών τους- μελών του συλλόγου «ΣΥΖΩΗ».

Ο Σύλλογος «ΣΥΖΩΗ» ιδρύθηκε το 2007 στη Θεσσαλονίκη από γονείς παιδιών τα οποία μαζί με διαταραχές όρασης έχουν και πρόσθετες αναπηρίες. Από το 2013 ίδρυσε Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας με σκοπό την εκπαίδευση και κοινωνική ένταξη των ατόμων με διαταραχές όρασης και πρόσθετες αναπηρίες και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου για την πολυσύνθετη αυτή αναπηρία. Έχει σχεδιαστεί ειδικά για άτομα με τη συγκεκριμένη αναπηρία και είναι το μοναδικό σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα.

2019-2020: Τι (και γιατί) ανακύκλωσε το ΠαΜακ;

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, την τελευταία δεκαετία, πρωτοπορεί στον τομέα της ανακύκλωσης έχοντας δημιουργήσει ένα από τα πληρέστερα προγράμματα σε όλη την χώρα, με 18 διαφορετικά υλικά! 

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η ανακύκλωση αποτελεί έναν σημαντικό παράγοντα μείωσης της κατανάλωσης ενέργειας και άρα των εκπομπών CO2. Μετά την μείωση και την επαναχρησιμοποίηση (Reduce - Reuse - Recycle) αποτελεί μια αποτελεσματική πρακτική για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την μείωση των απορριμμάτων που θάβονται στις χωματερές, μολύνοντας το υπέδαφος.

Τηλεκπαίδευση στα σχολεία που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους

Μέσω εξ αποστάσεως εκπαίδευσης διεξάγονται τα μαθήματα στα σχολεία που είναι σε αναστολή λειτουργίας εξαιτίας της πανδημίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Περιφερειακή Ενότητα Πέλλας, καθώς λόγω αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή έχει ανασταλεί η λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων. 

Η υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων Νίκη Κεραμέως, «επισκέφθηκε» μέσω τηλεδιάσκεψης το 1ο Γυμνάσιο Πέλλας που πραγματοποιούσε εξ αποστάσεως διδασκαλία μαθήματος αγγλικών, διαπιστώνοντας ότι η διαδικασία διεξάγεται κανονικά και με πλήρη αποτελεσματικότητα.