Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2009

Μια ώρα χωρίς όραση μέσα στην τάξη!



"... καθώς αναζητούσαμε πληροφορίες στο διαδίκτυο σχετικά με τα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην Ελλάδα τα άτομα με αναπηρίες, είχαμε την τύχη να διαβάσουμε ένα ηλεκτρονικο γράμμα, ένα e-mail.
Το e-mail αυτό έχει γραφτεί από το Βαγγέλη Αυγουλά, εκ γενετής τυφλό, φοιτητή της Νομικής Αθηνών και απευθύνεται σε όλους εμάς τους ανθρώπους που με την αδιαφορίας μας ή ακόμα και σκληρότητά μας απέναντι στα άτομα με σοβαρά προβλήματα όρασης, τα περιθωριοποιούμε  και τα αποξενώνουμε. Αυτό που μας έκανε εντύπωση είναι η αυτοπεποίθηση, η δύναμη, η σιγουριά και η ειλικρίνειά του.Με απλά λόγια, χωρίς υπερβολικές εκφράσεις και έντονους συναισθηματισμούς κατορθώνει να στείλει ένα σημαντικό μήνυμα στην κοινωνία μας: τα άτομα με αναπηρίες δεν επιζητούν ούτε τη συμπόνοια μας ούτε τον οίκτο μας, θέλουν απλώς να απολαύσουν με αξιοπρέπεια τα αγαθά που όλοι οι άνθρωποι δικαιούμαστε να απολαμβάνουμε..."

Κάπως έτσι ξεκίνησε το ταξίδι των μαθητών του Γ6 της Γ΄Γυμνασίου Νέας Αλικαρνασσού στον κοσμο των ατόμων με αναπηρία. "Προσεγγίζοντας την αναπηρία με μια άλλη ματιά", όπως τιτλοφορείται το πρόγραμμα/ταξίδι περιλαμβάνει ομαδικές συνεδριάσεις, ενημερώσεις από ειδικούς, επικοινωνία με τυφλά άτομα, συμμετοχή σε σχετικές εκδηλώσεις, αλλά και την έκφραση των προβληματισμών και των απόψεων των ίδιων των παιδιών.

Για να διαβάσετε λεπτομέρειες από την εμπειρία των παιδιών (μέσα από κείμενά τους), πατήστε εδώ.

Διαμεσολάβηση του Συνήγορου του Πολίτη για συνταξιοδότηση πατέρα τέκνου με αναπηρία




Συνταξιοδότηση πατέρα τέκνου με αναπηρία βάσει διάταξης νόμου που ισχύει αποκλειστικά για μητέρες τέκνων με αναπηρία, κατ' εφαρμογή της συνταγματικής αρχής της ισότητας των φύλων.

Ασφαλισμένος διαμαρτυρήθηκε γιατί ο ΟΑΕΕ απέρριψε αίτημά του να λάβει σύνταξη λόγω γήρατος ως πατέρας τέκνου με αναπηρία, έχοντας πραγματοποιήσει 25 χρόνια ασφάλισης. Το αίτημα απορρίφθηκε αφενός γιατί κατά το χρόνο υποβολής του το σχετικό δικαίωμα προβλεπόταν αποκλειστικά για μητέρες τέκνων με αναπηρία (άρθρο 5 παρ. 4 του Ν. 3232/2004 όπως αντικαταστήθηκε με το άρθρο 61 παρ. 6 του Ν. 3518/2006), αφετέρου δεν συνέτρεχε πλέον στην περίπτωση του ασφαλισμένου η προϋπόθεση που θέτει το άρθρο 140 του Ν. 3655/2008, σύμφωνα με το οποίο για να ασκήσει ο πατέρας τέκνου με αναπηρία το δικαίωμα αυτό, η μητέρα θα πρέπει να εξακολουθεί να είναι ασφαλισμένη.

Περισσότερα για τη συγκεκριμένη υπόθεση μπορείτε να διαβάσετε στη σύνοψη της διαμεσολάβησης, καθώς και το έγγραφο που εστάλη στον ΟΑΕΕ.

Συναντήσεις του Συλλόγου Γονέων παιδιών με Δυσλεξία και Μαθησιακά προβλήματα Θεσσαλονίκης- Β. Ελλάδος


Ο Σύλλογος Γονέων παιδιών με Δυσλεξία και Μαθησιακά Προβλήματα Θεσσαλονίκης- Β. Ελλάδας, ανακοινώνει οτι θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009, στο  μπαρ ΑΠΕΡΙΤΟ (Ν. Πλαστήρα 95, Αρετσού). 
Συγκεκριμένα :  
Ομάδες δημοτικού: Μόνο γονείς. 16.30 (υπεύθυνη Λαλένη Άννα) 
Ομάδες γυμνασίου: Μόνο παιδιά. 17.30 (υπεύθυνη Όλκα Κατερίνα)
Ομάδες λυκείου: Μόνο παιδιά. 16.30 (υπεύθυνη Μαμελεντζή Μάρθα) 
Ομάδες γονεών: Μόνο γονείς, καινούργιοι και παλιοί 16.30 (υπεύθυνη Δαδάτση Κατερίνα) 
Κόστος συμμετοχής 15 ευρώ το άτομο. Συχνότητα κάθε 15 μέρες.

Για περισσότερες διευκρινίσεις, πατήστε εδώ 

Χριστουγεννιάτικη Εκδήλωση Α.με.Α. στον Δήμο Πολίχνης


                                                       
Ο Δήμαρχος Πολίχνης κ. Θεοδωρίδης  προσκαλεί τους Θεσσαλονικείς στη Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης ΑΜΕΑ Δήμου Πολίχνης, το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00 στο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Μετεώρων (Βουλγαροκτόνου & Σκύδρας γωνία).

Safety Web : για την προστασία ή για την κατασκοπεία των παιδιών μας ;


Ακολουθεί άρθρο από την ιστοσελίδα της Sigma Live "Διαδικτυακή κατασκοπία των παιδιών" που δημοσιεύτηκε στις 9/12/2009

Διαδικτυακή κατασκοπία των παιδιών
Λέγεται SafetyWeb και είναι η νέα υπηρεσία ον-λάιν που από τον Ιανουάριο θα επιτρέψει στους γονείς να γνωρίζουν όλα όσα κάνουν τα ανήλικα παιδιά τους στο Διαδίκτυο. Κάποιοι ειδικοί, πάντως, καταθέτουν τις ενστάσεις τους.

Διώχνουν δημοσιογράφο με αναπηρία από δημοτικό ραδιοσταθμό (άρθρο της Ηλεκτρονικής Έκδοσης της Ελευθεροτυπία)


Ακολουθεί άρθρο της Ηλεκτρονικής Έκδοσης της Ελευθεροτυπίας (8/12/2009) "Διώχνουν νεαρή δημοσιογράφο με αναπηρία από δημοτικό ραδιοσταθμό" της στήλης Επί Ίσοις Όροις.

Η διοίκηση του δημοτικού ραδιοσταθμού ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ 94 του Ηρακλείου Αττικής, αρνείται πεισματικά να ανανεώσει την σύμβαση εργασίας της νεαρής δημοσιογράφου με απώλεια όρασης Σόνιας Περλέγκα που λήγει στις 21 Δεκεμβρίου παρά τις έντονες αντιδράσεις του συνόλου των συναδέλφων της. Αρνείται ακόμα και να το συζητήσει ...

Τα πρώτα "βιονικά" δάχτυλα είναι γεγονός



Ακολουθεί το άρθρο της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ  "Δημιούργησαν τα πρώτα «βιονικά» δάχτυλα" (9/12/2009)

ΛΟΝΔΙΝΟ Τα πρώτα «βιονικά» δάχτυλα σε παγκόσμιο επίπεδο παρουσίασαν ειδικοί της σκοτσέζικης εταιρείας Τοuch Βionics, η οποία είναι και η μητέρα του προηγμένου ρομποτικού άνω άκρου i-Limb. Τα ηλεκτροκίνητα μηχανικά δάχτυλα ΡroDigits, τα οποία ελέγχονται από μυοηλεκτρικούς αισθητήρες που καταγράφουν τα ηλεκτρικά σήματα των μυών στο σημείο που έχει γίνει ο ακρωτηριασμός, κινούνται αυτόνομα και εκτελούν λεπτές κινήσεις. Μπορούν να λυγίζουν και να πιάνουν ακόμη και μικρά αντικείμενα, χαρίζοντας ελευθερία σε πολλούς ασθενείς που έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των δαχτύλων των χεριών ή έχουν γεννηθεί με έλλειψη κάποιων δαχτύλων των άνω άκρων.

Έκθεση φωτογραφιών της επετείου 50 χρόνων του Αθλητικού Ομίλου Κωφών στη Θεσσαλονίκη


Σύμφωμα με μήνυμα που λάβαμε από την ομάδα του Αθλητικού Ομίλου Κωφών Θεσσαλονίκης στο Facebook, το Σάββατο 12 Δεκεμβρίου 2009, στις 17:00 θα πραγματοποιηθεί έκθεση ιστορικών φωτογραφιών της επετείου 50 χρόνων του ομίλου στην αίθουσα του ομίλου (Αριστογείτονος 11-13). Η είσοδος είναι 5 ευρώ.

Γονείς και παιδιά σε απόγνωση: μήπως το παρακάνουμε;



Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο δημοσιεύεται σήμερα (9/12/2009) στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, με τίτλο "Στο φροντιστήριο του ενός και στ΄ αλλουνού τα Γαλλικά... ". Ο στίχος του τραγουδιού "Είμαι η Μαίρη Παναγιωταρά" φαίνεται να ταιριάζει γάντι στην ελληνική οικογένεια, που έχει γεμίσει το πρόγραμμά της με δραστηριότητες των παιδιών και (αναπόφευκτα) μετακινήσεις των γονιών. Χρειάζονται όμως τα παιδιά μας όλα αυτά ; Και μουσική, και 2 ξένες γλώσσες και αθλητισμό και ό,τι άλλο κατεβάζει ο νους μας ; Υπάρχει λύση ; 
Παραθέτουμε τα κυριότερα σημεία του άρθρου και ελπίζουμε οτι σύντομα αυτά τα εφτιαλτικά, μέσα στο άγχος, απογεύματα θα είναι ήρεμα και ποιοτικά...

Πρόταση της ΕΣΑμεΑ για ένα "Εθνικό Πρόγραμμα Δημόσιων Πολιτικών για την Αναπηρία"



 
Διαβάστε στην  ιστοσελίδα της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία την Έκθεση της Ε.Σ.Α.μεΑ. για την 3η Δεκέμβρη 2009 με θέμα: Η Πρόταση της Ε.Σ.Α.μεΑ. για ένα «Εθνικό Πρόγραμμα Δημόσιων Πολιτικών για την Αναπηρία». Σε ένα κείμενο 117 σελίδων αναφέρονται :

ΑΜΕΑ στο περιθώριο...



Παραθέτουμε αυτούσιο το άρθρο του κ. Αντώνη Σκορδίλη "ΑμέΑ στο περιθώριο" της εφημερίδας Ελευθεροτυπία, σχετικά με τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ζουν και εργάζονται στην χώρα μας τα άτομα με αναπηρία. Περισσότερα άρθρα σχετικά με την ειδική αγωγή και την αναπηρία μπορείτε να διαβάζετε καθημερινά στην στήλη Επί ίσοις Όροις της εφημερίδας Ελευθεροτυπία.

Η παραβίαση των δικαιωμάτων των ανθρώπων με αναπηρία (ΑμεΑ) είναι καθολική και διαχέεται στους πιο σημαντικούς τομείς της καθημερινότητας.

Προσβασιμότητα, εκπαίδευση, υγεία και πρόνοια, εργασία και απασχόληση. Η φετινή έκθεση που κατέθεσε στις 3 Δεκεμβρίου στη Βουλή η Εθνική Συνομοσπονδία ΑμεΑ (ΕΣΑμεΑ) δίνει την ολοκληρωμένη εικόνα των εις βάρος των ΑμεΑ διακρίσεων που μόνο τιμητική δεν είναι για τη χώρα μας. Ενδεικτικά: ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ: Περισσότεροι από 3 στους 4 ΑμεΑ αδυνατούν να μετακινηθούν λόγω έλλειψης υποδομών ή κινούνται μετά χιλίων βασάνων. Το ίδιο ποσοστό παρεμποδίζεται από τις ελλείψεις προσβασιμότητας των δημόσιων υπηρεσιών να συναλλαγεί με αυτές αξιοπρεπώς. Ολίγον λιγότεροι (ποσοστό 71,8%) αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όταν (και εάν) χρησιμοποιούν μέσα μαζικής μεταφοράς. Σε ότι αφορά το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, είναι κάτι παραπάνω από ατελές. Σε ορισμένους τομείς (προσβασιμότητα υπηρεσιών και ηλεκτρονικών υπηρεσιών) δεν υπάρχει καν θεσμικό πλαίσιο! Σε σχέση με την προσβασιμότητα του δομημένου περιβάλλοντος οι νόμοι είναι απλώς περιγραφικοί και η τήρησή τους επαφίεται στον... πατριωτισμό των Ελλήνων. Δεν προβλέπουν χρονοδιαγράμματα εφαρμογής, ή κυρώσεις σε περίπτωση μη εφαρμογής τους. Ανεπαρκέστατη είναι η νομοθεσία και για τα μέσα μαζικής μεταφοράς σε ό,τι αφορά τα ΚΤΕΛ και τα ταξί. Ενδεικτικά, τα προσβάσιμα σε ολόκληρη τη χώρα μας ταξί είναι μόλις 20, ενώ ΚΤΕΛ προσβάσιμο δεν υπάρχει ούτε για δείγμα.

Απόλλων : Η μασκότ των Special Olympics Athens 2011


Τη μασκότ «Απόλλων», σύμβολο των Special Οlympics Αθήνα 2011, παρουσίασε χθες (8/12/2009) στο Ζάππειο Μέγαρο η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτρωπής των Αγώνων κυρία Γιάννα Δεσποτοπούλου.
Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα των Special Olympics Athens 2011, "Ο ήλιος είναι το σύμβολο της αισιοδοξίας, της χαράς και της δόξας. Η ζεστασιά που προσφέρει, θεωρείται πηγή ζωής και ευτυχίας. Φημισμένη σε όλο τον κόσμο για τον ήλιο της, η Ελλάδα είναι μια χώρα που από την αρχαιότητα τιμούσε τον Ήλιο. Η επιλογή του, ως μασκότ των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics Αθήνα 2011, έχει ως σκοπό να μεταφέρει ένα μήνυμα χαράς και αισιοδοξίας προς τους αθλητές, και να ιδωθεί από τους τελευταίους ως μια θερμή αγκαλιά. Και αν σε όλους τους Ολυμπιακούς Αγώνες ο Απόλλων, ως θεός του Ήλιου, «παρίσταται» μόνο στην Τελετή Αφής της Φλόγας ύστερα από την επίκληση της Πρωθιέρειας, στους Special Olympics της Αθήνας, με τη μορφή πλέον της μασκότ, θα είναι παρών μέχρι το τέλος τους."
Για να δείτε το υπέροχο βιντεάκι για τον παιχνιδιάρη ήλιο, πατήστε εδώ.

Χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στο Δήμο Ωραιοκάστρου


Ο Δήμος Ωραιοκάστρου σε συνεργασία με την Ομάδα «Φαντασία» διοργανώνει το Σάββατο 19 Δεκεμβρίου, από τις 11:00- 13:00 μ.μ., μεγάλη χριστουγεννιάτικη εκδήλωση στον αυλόγυρο του Δημοτικού Γυμναστήριου του Ωραιοκάστρου «Κονταξοπούλειο».