Δευτέρα 17 Σεπτεμβρίου 2018

Ακούστε και μάθετε με ηχητικά βιβλία

Τα ηχητικά βιβλία είναι ένας θαυμάσιος τρόπος για να φέρετε σε επαφή, να εκθέσετε το παιδί σας σε σύνθετη γλώσσα, εκφραστική αφήγηση και φανταστικές ιστορίες. Η ακρόαση ηχητικών βιβλίων δίνει επίσης στα παιδιά την πολύτιμη και διασκεδαστική εμπειρία του να χρησιμοποιούν τη δική τους φαντασία για να δίνουν μορφή σε/ να οπτικοποιούν ανθρώπους και μέρη που ακούν. Μολονότι προτείνονται συνήθως από τους γονείς για τα μακρινά ταξίδια με το αμάξι είναι ένας υπέροχος τρόπος για να απολαύσετε ιστορίες παντού και κάθε ώρα. 

Τι να κάνετε με το παιδί που ντρέπεται στο σχολείο

Το νήπιο και ο παιδικός σταθμός είναι η πρώτη γεύση που παίρνει το παιδί από το σχολείο. Κάποια παιδιά ενθουσιάζονται και συμμετέχουν ενώ άλλα είναι πιο συγκρατημένα και διστάζουν να μιλήσουν, παίζουν μόνα τους σε μία γωνία και δεν συμμετέχουν σε γκρουπ.

Πώς η παγκόσμια οικονομική κρίση θα επηρεάζει τα παιδιά εφ'όρου ζωής

Η οικονομική κρίση που ξέσπασε το 2008 και έπληξε τις κοινωνίες σε παγκόσμιο επίπεδο αποτέλεσε τροχοπέδη για την εξέλιξη των ανθρώπων σε πολλά επίπεδα. Πολλοί από αυτούς έχασαν τις δουλειές τους, δεν κατάφεραν να κάνουν οικογένεια ενώ άλλοι είδαν τα όνειρά τους να μπαίνουν στον πάγο. Εκτός όμως από τις προφανείς συνέπειες που προκλήθηκαν και όλοι γνωρίζουμε, πρόσφατες έρευνες έρχονται να αναδείξουν και τις βαθύτερες επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης στα πολύ μικρά παιδιά και τις οικογένειες τους, οι οποίες (μάλλον) θα τους ακολουθούν για πάντα.

Σκάκι στις φυλακές την εβδομάδα BeActive

Η Ευρωπαϊκή εβδομάδα αθλητισμού (BeActive) είναι μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την προαγωγή του αθλητισμού και της σωματικής άσκησης σε όλη την Ευρώπη. Και η φετινή εβδομάδα (23-30/9) θα δημιουργήσει νέες δραστηριότητες και θα αξιοποιήσει ήδη υφιστάμενες επιτυχείς πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό, εθνικό, περιφερειακό ή τοπικό πλαίσιο. Στα πλαίσια αυτής της εβδομάδας η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία (ΕΣΟ) με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού που συντονίζει και υποστηρίζει όλες τις δραστηριότητες, διοργανώνει 4 πολύ ενδιαφέρουσες σκακιστικές εκδηλώσεις. 

Η συγκλονιστική «απάντηση» μιας φοιτήτριας με προβλήματα όρασης - «Ναι, κυρία Καϊλή, είμαι τεμπέλα κι ανίκανη και παίρνω επίδομα»

Η φοιτήτριας Χριστίνα Σαρρή επικοινώνησε με την συνακτική ομάδα του alfavita.gr και ζήτησε την αναδημοσίευση της ανάρτησής, ώστε να δώσει την δική της απάντηση στις απαράδεκτες, ισοπεδωτικές και εν δυνάμει επικίνδυνες αντιλήψεις σχετικά με τα κοινωνικά επιδόματα, όπως εκφράζονται ανά καιρούς στον δημόσιο λόγο και όπως εκφράστηκαν και χθες από τα χείλη της Εύας Καϊλή.

Τι ισχύει για τις Εφημερίες και την επιτήρηση μαθητών

Επιτήρηση μαθητών – Εφημερία 
Επιμέλεια Βασίλης Βούγιας

Για τα θέματα της επιτήρησης των μαθητών /τριών τηρούνται χωρίς καμία παρέκκλιση όσα αναφέρονται στα άρθρα 12 και 18Β του ΠΔ 79 /2017 , ( ΦΕΚ 109 Α )- https://grafis.sch.gr/index.php/s/cac24a7a92cb3cd2f426416761829de1- και στην παράγραφο 18 του άρθρου 36 της με αριθ. Φ.353.1/324/105657/Δ1/8 - 10 - 2002, (ΦΕΚ 134 0Β) Υ.Α . -https://grafis.sch.gr/index.php/s/0db904891aa702b2c1488e6d9b8fa1dd-

«Η Αλίκη στη Χώρα του Σκακιού» – Ελεύθερο σκακιστικό λογισμικό

– Το ζήτημα είναι, είπε η Αλίκη, αν μπορείτε να κάνετε τις λέξεις να σημαίνουν τόσα διαφορετικά πράγματα.
– Το ζήτημα είναι, είπε ο Χάμπτυ Ντάμπτυ, ποιός θα είναι το αφεντικό, αυτό είναι όλο!

Η σκακιστική εφαρμογή «Η Αλίκη στη Χώρα του Σκακιού» αναπτύχθηκε από τον Άγγελο Σπάρταλη, Μηχανολόγο Μηχανικό Ε.Μ.Π.

Έκθεση - Η τέχνη δεν έχει σύνορα


Αγαπητοί φίλοι και φίλες!
Εκ μέρους του Ινστιτούτου Ενδοκοινωνιακής Αποκατάστασης, Θα θέλαμε να σας προσκαλέσουμε θερμά για την τελετή εγκαινίων της έκθεσης τέχνης , η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου ώρα 12 π.μ. στο 'Αθως σύγχρονο καφενείο'. Ο στόχος αυτής της έκθεσης είναι να παρουσιάσει τα έργα τέχνης και τα ταλέντα των φίλων μας, οι οποίοι στις περισσότερες περιπτώσεις έχουν κάποιο είδος αναπηρίας και για να δείξει ότι η τέχνη δεν έχει σύνορα!

Ασφαλές σερφάρισμα στο ίντερνετ για τα παιδιά

Με αφορμή την έναρξη του σχολικού έτους το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου του Ιδρύματος Τεχνολογίας κι Έρευνας εντείνει τις προσπάθειές του, έτσι ώστε τα παιδιά να μάθουν να πλοηγούνται με ασφάλεια στο διαδίκτυο και να απολαμβάνουν τις δυνατότητες που τους προσφέρει, προστατευμένα όμως από τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

«Λένε ότι τα αγόρια δεν κάνει να έχουν μακριά μαλλιά»: η διαφήμιση που έσπασε καρδιές φέτος στις Κάννες

"Λένε ότι τα αγόρια πρέπει να έχουν τα μαλλιά τους κοντά. Τι γίνεται, όμως, όταν ένα αγόρι δεν θέλει να είναι αγόρι; Με τόσα παιχνίδια γύρω σου να παίξεις, εσύ μπορεί να κάνεις μια διαφορετική επιλογή. Αλλά υπήρξαν και φορές που δεν είχες επιλογή." 

Αναλφαβητισμός σήμερα;

Δυο πρόσωπα μικρών παιδιών κοιτούν μία την κάμερα και μία τον δημοσιογράφο. Τα μάτια τους γυαλίζουν από την έξαψη, τα μάγουλα κόκκινα, τα χέρια πίσω από την πλάτη κρύβουν το παιχνίδι των δακτύλων με το ύφασμα της μπλούζας. «Εγώ τελειώνω το δημοτικό» λέει το ένα «δε θα πάω γυμνάσιο στην Πάτμο, θα κάτσω με τα ζώα». Μένουν ακίνητα να κοιτούν την κάμερα. Λίγο αργότερα θα συνεχίσουν το παιχνίδι τους με την μπάλα στην αλάνα του σχολείου. 

Η μεταμόρφωση ενός Ειδικού Σχολείου

Η πρωτοβουλία της κας Βιργινίας Παπαγεωργίου, εκπαιδευτικού ειδικής αγωγής και δη αναπληρώτριας, να εκθέσει την ελλιπή υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου στην κα Αντωνία Καραπουλουτίδου είχε σημαντικό αποτέλεσμα.