Πέμπτη 5 Μαΐου 2022

Ονόματα στον πίνακα

Πριν από κάτι περισσότερο από 30 χρόνια, όταν ήμουν μαθήτρια, υπήρχε μια δασκάλα στο σχολείο μας που για να κρατήσει την τάξη ήσυχη όσο διόρθωνε τα διαγωνίσματα, μας έβαζε να ζωγραφίζουμε και σήκωνε ένα παιδί στον πίνακα για να γράφει τα ονόματα όσων μιλούσαν. Κανείς δεν ήθελε να σηκωθεί και να αναγκαστεί να «κάνει τον αστυνομικό» και να «καρφώνει» τους συμμαθητές του. Ο ρόλος του τις περισσότερες φορές ήταν εύκολος, αφού εκείνη την εποχή όταν μπαίναμε στην τάξη και μας έλεγαν να κάνουμε ησυχία και να μην μιλάμε, πολύ απλά το κάναμε.

Η πρωτοποριακή μέθοδος που μετράει τη δυσλεξία σε 10 λεπτά

Σε όλον τον κόσμο υπάρχουν σήμερα ένα δισεκατομμύριο δυσλεκτικοί. Πρόκειται για ένα έντονο και σύνθετο φαινόμενο, το οποίο ερευνά εδώ και περισσότερα από δέκα χρόνια μια πολυεπιστημονική ομάδα από το Πανεπιστήμιο Cornell σε συνεργασία με το Harvard.

Μέλος της ομάδας αυτής είναι και ο Γιάννης Ασλανίδης, Πρόεδρος Ελληνικού Κολλεγίου Οφθαλμολογίας και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Cornell της Νέας Υόρκης, ο οποίος μίλησε στην εκπομπή Συνδέσεις της ΕΡΤ για μία πρωτοποριακή μέθοδο που έχουν αναπτύξει για την μέτρηση της ανάγνωσης και της δυσλεξίας.

Podcast: Θα σου πω στο διάλειμμα - Το ποδήλατο


Επιστροφή από τις διακοπές και λίγο πριν αρχίσει ξανά το σχολείο ο Αμίρ λαχταράει να δει τη Γιασεμή που έρχεται να τον συναντήσει με το ποδήλατό της. Όμως εκείνη έφυγε χωρίς να πει τίποτα στη μητέρα της. Η μητέρα της ανησύχησε τόσο πολύ και έτρεξε να την ψάξει. Τελικά, το ποδήλατο δεν ξεχνιέται ποτέ.

Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων: Junior camp στη Γεωργία (14-18/07/2022)

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων (European Amputee Football Federation) ανακοίνωσε τη διεξαγωγή junior camp στη Γεωργία το διάστημα 14-18 Ιουλίου. Έπειτα από τα επιτυχημένα capms στην Ιρλανδία, την Πολωνία, την Ιταλία και τη Γερμανία, οι διοργανωτές αισιοδοξούν ότι και το φετινό camp στη Γεωργία θα στεφεί με ανάλογη επιτυχία, καθώς θα συμμετέχουν νέοι, όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από άλλες ηπείρους. 

Περισσότερες πληροφορίες για τη διοργάνωση μπορείτε να βρίσκετε στη σελίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου Ακρωτηριασμένων στο Facebook. Εάν επιθυμείτε να μάθετε περισσότερα για το ποδόσφαιρο ακρωτηριασμένων, επισκεφτείτε τον ιστότοπο της ελληνικής ομάδας ακρωτηριασμένων ποδοσφαιριστών και γνωρίστε την ομάδα, αλλά και τους κανόνες του παιχνιδιού. 


Πώς το TikTok μετατράπηκε σε στριπ κλαμπ με 15άχρονες

«Θα μου πληρώσετε τους λογαριασμούς…», ρώτησε με νάζι η M.J., σέρνοντας απαλά το δάχτυλο της πάνω στα σαρκώδη χείλη της. «Δίνω 35 ευρώ για ένα σου νεύμα» απάντησε ένας online θεατής.

Καθώς πόζαρε από την κάμερα του λάπτοπ στο σπίτι της, η ανήλικη έσφιξε τα χείλη της και με τα χέρια έφερε τα ξανθά της μαλλιά μπροστά από το στενό, μαύρο, δαντελωτό σουτιέν της, ώστε να καλύψει ό,τι μπορούσε να φανεί από το δέρμα της.

Ο αγώνας της Ντέλα να βγει στο φως

Κλασικά αριστουργήματα της ελληνικής και παγκόσμιας λογοτεχνίας για παιδιά –Ντίκενς, Δέλτα κ.ά.– κάθε άλλο παρά αποστρέφουν το βλέμμα από τη σκοτεινή πλευρά.

Διαβάζουμε βιβλία; Γιατί διαβάζουμε; Ποιες/οι διαβάζουμε; Πώς διαβάζουμε; Το υπόβαθρο των ερωτημάτων βαίνει ολοένα πιο εναγώνιο· η τρέχουσα εξέλιξη του πολιτισμού δεν ευνοεί τη φιλαναγνωσία. Οταν όμως η σχετική συζήτηση διεξάγεται με αφορμή τη φιλαναγνωσία παιδιών και εφήβων, τέτοια ερωτήματα γρήγορα κρυσταλλώνονται γύρω από το στοιχειώδες.

ΑΣΕΠ 3ΕΑ/2022: Επίσπευση των διαδικασιών από τα ΚΕΠΑ για να προλάβουν οι εκπαιδευτικοί την προθεσμία ζητά ο ΣΑΚΕΑ

Την επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης και έκδοσης γνωματεύσεων από τα ΚΕΠΑ ενόψει της διαδικασίας κατάταξης για την προκήρυξη 3ΕΑ/2022 του ΑΣΕΠ ζητά ο Σύλλογος Αναπληρωτών Καθηγητών Ειδικής Αγωγής (ΣΑΚΕΑ).

Ο Σύλλογος απέστειλε ανοιχτή επιστολή προς την υφυπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, ζητώντας επίσπευση των σχετικών διαδικασιών ώστε οι εκπαιδευτικοί να προλάβουν την καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης των νέων πιστοποιητικών στο ΑΣΕΠ.

ΥΠΠΟΑ: Ανελκυστήρας και διαδρομές κάνουν προσβάσιμο σε ΑμεΑ τον αρχαιολογικό χώρο της Ακρόπολης της Λίνδου

Στις διαδικασίες εγκατάστασης ανελκυστήρα πλαγιάς και στην διαμόρφωση διαδρομών που θα καταστήσουν την Ακρόπολη της Λίνδου λειτουργικά προσβάσιμη σε ΑμεΑ και εμποδιζόμενα άτομα, προχωρά το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. 

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, η παρέμβαση εντάσσεται στο πρόγραμμα του ΥΠΠΟΑ για έργα βελτίωσης της προσβασιμότητας σε αρχαιολογικούς χώρους, τα οποία στοχεύουν στην αναβάθμιση των υποδομών εξυπηρέτησης του επισκέπτη, αλλά και στην ενθάρρυνση διευκόλυνσης της συμμετοχής των ΑμεΑ στην πολιτιστική διαδικασία.

Παιδί 9 ετών έχει ανοσία στον πόνο, η γενετική διαταραχή που αποτελεί μια διαρκή μάχη με τη ζωή

Ο Ζακ Σκίτμορ, ένα 9χρονο αγόρι από το Νόριτς, στο Νόρφολκ του Ηνωμένου Βασιλείου, πάσχει από μια σπάνια γενετική πάθηση που τον καθιστά να έχει ανοσία στον πόνο. Αυτό μπορεί να ακούγεται σαν μια πραγματική υπερδύναμη, αλλά στην πραγματικότητα, τον κάνει μόνο πιο ευάλωτο.

Η Covid-19 μπορεί να επιδεινώσει το παιδικό άσθμα, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη

Το προϋπάρχον άσθμα στα παιδιά μπορεί να επιδεινωθεί μετά από λοίμωξη Covid-19, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό αλλεργιολογίας και κλινικής ανοσολογίας "Journal of Allergy and Clinical Immunology", σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς, ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 62.000 παιδιά με άσθμα, από τα οποία πάνω από 7.700 είχαν διαγνωστεί θετικά για κορονοϊό.

ΠΟΥ: Συγκλονιστική η έκταση του εκμεταλλευτικού μάρκετινγκ για παρασκευάσματα βρεφικού γάλακτος

Και δεύτερη έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που περιγράφει λεπτομερώς τις εκμεταλλευτικές πρακτικές μάρκετινγκ που χρησιμοποιούνται από τη βιομηχανία βρεφικών παρασκευασμάτων, αξίας 55 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, δείχνει ότι οι γονείς, ιδιαίτερα οι μητέρες, στοχοποιούνται ύπουλα και επίμονα στο διαδίκτυο.

Όταν μικρα κορίτσια ντύνονται υποχρεωτικά νύφες

Σε έναν καλύτερο κόσμο, η Χίμπα θα καθόταν τώρα σε ένα σχολικό θρανίο – ίσως είχε άγχος, λίγο πριν τις εξετάσεις ή ίσως έπαιζε με τις φίλες της στην παιδική χαρά. Μπορεί ακόμη και να ήταν κρυφά ερωτευμένη. Η ζωή της θα ήταν τόσο ανέμελη, όσο ενός 17χρονου κοριτσιού – με την καθημερινότητα μίας έφηβης. Αντίθετα, η ανήλικη κοπέλα από τη Συρία έχει ήδη γίνει μητέρα, και έχει αναλάβει να μεγαλώσει το παιδί της.

Με Θρακιώτη αρχηγό έκανε το 2/2 στους Ολυμπιακούς αγώνες Κωφών η Εθνική ομάδα που βλέπει πρόκριση!

Το «δύο στα δύο» έκανε η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου ανδρών Κωφών, στους 24ους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών, που διεξάγονται στη Βραζιλία, μετά και την επικράτησή της, επί του Ουζμπεκιστάν με 3-2. Στην πρεμιέρα είχε νικήσει με 3-0 το Μεξικό.

Και τα τρία γκολ στο νικηφόρο αποτέλεσμα με τους Ασιάτες πέτυχε ο Αδάμ Τσιάνος, στο 14’, στο 33΄με πέναλτι και στο 52’, πέτυχε το νικητήριο τέρμα, καθώς η ομάδα του Ουζμπεκιστάν είχε καταφέρει να ισοφαρίσει 2-2 και να φέρει το παιχνίδι στα ίσα. Επόμενο ματς για την Εθνική μας κόντρα στην Σενεγάλη ενώ την τελευταία αγωνιστική θα παίξει με την Πολωνία