Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023

Πώς μπορώ να βοηθήσω το κωφό/ βαρήκοο παιδί μου να αναπτύξει προφορικό λόγο;

Πώς μπορώ να βοηθήσω το κωφό/ βαρήκοο παιδί μου να αναπτύξει προφορικό λόγο; Ακολουθούν κάποιες προτάσεις ενεργειών που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινότητα της οικογένειάς μας:

- Αν το παιδί φοράει ακουστικό, φροντίζω να φοράει τον κατάλληλο τύπο, ρυθμισμένο σωστά.

- Μιλάω με φυσικό τρόπο χωρίς να φωνάζω ή να χωρίζω τις λέξεις σε συλλαβές. Προσέχω να μην μιλάω πολύ αργά ή πολύ γρήγορα.

Τα τραυματικά γεγονότα «απουσιάζουν» από τις σχολικές αίθουσες

«Κυρία είδατε τι έγινε;» είπε η μαθήτρια της Στ’ Δημοτικού στη Μαρία, τη δασκάλα της. Ηταν φανερά θορυβημένη. Το ίδιο και οι συμμαθητές της. Την προηγούμενη Πέμπτη το πρωί η σύγκρουση των δύο τρένων στα Τέμπη ήταν το νούμερο ένα -ψέματα, το μοναδικό- θέμα συζήτησης στα πηγαδάκια πριν αρχίσει το μάθημα. «Τι έγινε ακριβώς, ποιος φταίει;” Κάθε μέρα που περνούσε το ενδιαφέρον για το θέμα φούντωνε ακόμα περισσότερο. «Κυρία έχω στενοχωρηθεί πολύ» άκουγε η Μαρία τα παιδιά να της λένε. «Έχουμε φοβηθεί».

RESTART… στην υποστήριξη παιδιών και εφήβων Ρομά στον Δενδροπόταμο.

Το εθελοντικό πρόγραμμα RESTART που ολοκληρώθηκε πριν από μερικές ημέρες στην Θεσσαλονίκη υλοποιήθηκε κατά την περίοδο 2022-2023 από την «USB -Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων» σε συνεργασία με την «Αργώ Μονάδα Πρασίνου» και τον «Φάρο του κόσμου» στο πλαίσιο του προγράμματος του Ευρωπαϊκού Σώματος Αλληλεγγύης και την υποδράση του των εθελοντικών ομάδων / Volunteering Teams in High Priority Areas. 

«Μνήμες Μικράς Ασίας-Πόντου: 1922-2022»: Τα σχολεία που βραβεύτηκαν

Μαθητές/τριες της Β’ και Γ’ τάξεως Γυμνασίου δημιούργησαν βίντεο, εμπνευσμένοι/ες από μία από τις παρακάτω προσωπικότητες, οι οποίες είτε γεννήθηκαν και ανατράφηκαν είτε ανέπτυξαν σημαντική δράση στη Μικρά Ασία και στον Πόντο

Ιωάννινα: Εκδήλωση παρουσίασης ηχητικών φαναριών

Η Περιφερειακή Ένωση  Β/Δ Ελλάδας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών πραγματοποιεί την Κυριακή (19 Μαρτίου 2023) στις 11:300 το πρωί, εκδήλωση με θέμα την παρουσίαση των ηχητικών φαναριών που τοποθετήθηκαν στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων. Η δράση θα υλοποιηθεί με την πολύτιμη βοήθεια της εθελοντικής ομάδας των Paguristas, τα μέλη της οποίας θα συνοδεύσουν τους συμμετέχοντες προκειμένου να γνωρίσουν τη λειτουργία των ηχητικών φαναριών σε μικρές ομάδες. Τόπος συνάντησης έχει οριστεί  το κεντρικό γραφείο της Περιφερειακής, Μάρκου Μπότσαρη 17A .

Βιβλιοκριτική: Τα χρώματα έχουν πόλεμο!

Ένα αγόρι που αγαπάει να ζωγραφίζει και ένα πακέτο κραγιόνια που τσακώνονται μεταξύ τους για το ποιο χρώμα χρησιμοποιεί περισσότερο το παιδί ή όχι και αν επιλέγει «σωστά» ή «λάθος» τα χρώματα για τα αντικείμενα που ζωγραφίζει αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ιστορίας που διαβάζουμε. Μια μικρή λεπτομέρεια που αφήνει ο συγγραφέας να διαφανεί στην αρχή, μια μικρή λέξη που κάνει τον αναγνώστη να αναρωτηθεί, μια βεβαιότητα που έρχεται να σφραγίσει το τέλος: το αγόρι είναι τυφλό. Ένα βιβλίο που θα ήταν ενδιαφέρον ως ανάγνωσμα, αν δεν ήταν βαθιά προβληματικό ως σύλληψη και ως εκτέλεση.

Επιμορφωτική Τηλεκπαίδευση: "EUROPEANA EDUCATION 2023"


1η Συνάντηση: Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Εισηγήτρια: Θεοδώρα Γκένιου, πρέσβειρα eTwinning, πρέσβειρα της Europeana για την Ελλάδα στο ευρωπαϊκό σχολικό δίκτυο European Schoolnet.

Μεγαλόφωνη ανάγνωση στην τάξη: Μέρες Ραδιοφώνου

Αγαπώ πολύ το ραδιόφωνο. Ίσως γιατί μεγάλωσα μαζί του. Η τηλεόρασή στο σπίτι μου είναι ανοιχτή μόνο για να ακούω ραδιόφωνο όσο παραδοξο και αν φαίνεται ή μάλλον κι αν ακούγεται αυτό. Στη διάρκεια της καραντίνας το ραδιόφωνο ήταν μια από τις σανίδες σωτηρίας μου. Κάπου διάβαζα πως ζούμε πλέον στην εποχή των podcasts, γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι «κάηκαν» μπροστά στην οθόνη τους όσο ήμαστε υποχρεωμένοι να μένουμε και να δουλεύουμε στο σπίτι.

Special Trip: Ξεχωριστές ταξιδιωτικές εμπειρίες για… ξεχωριστούς ανθρώπους

Θέλει να δώσει σε άτομα με ειδικές ανάγκες τη δυνατότητα να ταξιδέψουν και να χαρούν το ταξίδι, καλύπτοντας τις ξεχωριστές επιθυμίες τους και προσαρμόζοντας σε αυτές την ταξιδιωτική εμπειρία. Πιστεύει άλλωστε πως μια αναπηρία ή ένα παθολογικό πρόβλημα δεν πρέπει να στέκονται εμπόδιο στην όρεξη για ζωή και περιπέτεια. Το ταξιδιωτικό γραφείο Special Trip δημιουργήθηκε τον Μάιο του 2022 στη Θεσσαλονίκη με αυτόν ακριβώς τον σκοπό, να παράσχει εξατομικευμένες ταξιδιωτικές υπηρεσίες σε ανθρώπους που μπορεί να ζουν με μια αναπηρία (από κινητικά προβλήματα μέχρι προβλήματα όρασης και ακοής) ή να αντιμετωπίζουν παθολογικά προβλήματα, όπως για παράδειγμα μια δυσανεξία, που τροποποιεί τη διατροφή τους.

Οικογένεια: Καλλιεργούμε την οικολογική μας συνείδηση

Υπάρχουν πολλά μικρά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινή ζωή μας ως οικογένεια για να συμβάλουμε στη μείωση των απορριμμάτων που καταλήγουν σε χωματερές, στον καθαρισμό του αέρα και στη διατήρηση του φυσικού τοπίου.

Όσο πιο νωρίς εντάξουμε τα παιδιά μας στις eco-friendly συνήθειες και τα βοηθήσουμε να καταλάβουν τη σημασία του να προστετεύουμε το περιβάλλον στο οποίο ζούμε, τόσο πιο σύντομα θα γίνει δεύτερη «φύση» γι’ αυτά.

Σχολικό φυλλάδιο διδάσκει με τον πιο διασκεδαστικό τρόπο 100 διαφορετικά φύλα

Μαθητές σε ορισμένα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στην Ουαλία μαθαίνουν, σχετικά με την ταυτότητα φύλου, ότι υπάρχουν 100 φύλα.

Σύμφωνα με την Telegraph τα παιδιά διδάσκονται τη ρευστότητα των φύλων ως γεγονός σε ορισμένα μεγάλα ακαδημαϊκά ιδρύματα και ανεξάρτητα σχολεία. Tο γεγονός αυτό οδήγησε τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου να διατάξει επείγουσα επανεξέταση αυτή την εβδομάδα.