Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023

Πώς περιγράφουμε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο σε τυφλά άτομα ή άτομα με μειωμένη όραση;

Όταν πήγα με ένα φιλικό μου πρόσωπο σε μια έκθεση χριστουγεννιάτικων δέντρων που φιλοξενούνταν σε μία εκκλησία, ήμασταν περιτριγυρισμένοι από τόνους όμορφα δέντρα που είχαν διάφορα μεγέθη και σχήματα, το καθένα με υπέροχα περίπλοκα διακοσμητικά στολίδια και φωτάκια. Ήταν πολύ έντονο το θέαμα με όλες αυτές τις λεπτομέρειες και παρατήρησα ότι δυσκολευόμουν να δω τι υπήρχε σε κάθε δέντρο, ενώ ταυτόχρονα, κάθε δέντρο είχε ένα μικρό φράχτη γύρω του για να μας εμποδίσει να πλησιάσουμε. Αν κάποιος με είχε ρωτήσει πώς θα περιέγραφα ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, θα έλεγα ότι όλα έμοιαζαν με μεγάλες πολύχρωμες σταγόνες σε σχήμα κώνου.

Βλέπουμε: 365 Στιγμές - Οι Δασκάλες των Γκέτο

Δύο γυναίκες εκπαιδευτικοί έχουν αποφασίσει να πάρουν προσωπικά το θέμα της μόρφωσης των παιδιών που μεγαλώνουν σε περιοχές με μεγάλη παραβατικότητα, που χαρακτηρίζονται γκέτο, και κάποια από αυτά, με τη δύναμη της εκπαίδευσης, έχουν καταφέρει να ξεφύγουν από εκεί.

Podcast: Αφιέρωμα Χριστούγεννα και παιδικές αφηγήσεις


Σε αυτό το επεισόδιο η Πέπη Νικολοπούλου υποδέχεται τη βραβευμένη συγγραφέα Αγγελική Δαρλάση σε μια συζήτηση για τα Χριστούγεννα, τα αγαπημένα βιβλία της Αγγελικής Δαρλάση, και τις νέες Χριστουγεννιάτικες κυκλοφορίες.

Ιδιωτικά Πανεπιστήμια: «Πρέπει να κρατήσουμε τα παιδιά μας εδώ», λέει ο Πιερρακάκης - Πώς θα λειτουργήσουν - Πότε θα ανοίξουν τα παραρτήματα

«Τα μεγάλα ξένα πανεπιστήμια θα έρθουν στη χώρα μας μέσω των δημοσίων πανεπιστημίων», δήλωσε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που προβλέπει την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα. Μάλιστα, έφερε ως παράδειγμα το Yale που όπως είπε, «θα μπορεί να κάνει μεταπτυχιακό μέσα στο ΕΚΠΑ». Ακόμη, είπε πως «πρόκειται για μια σύγχρονη αλλαγή του Συντάγματος». 

Δέκα χριστουγεννιάτικα χωριά στήνονται σε ισάριθμες γειτονιές του Δήμου Αθηναίων

Ένα εντυπωσιακό σκηνικό χριστουγεννιάτικου παραμυθιού στήνεται και φέτος στις γειτονιές της Αθήνας.

Από τις 23 Δεκεμβρίου έως τις 6 Ιανουαρίου, 10 χριστουγεννιάτικα χωριά σε ισάριθμες γειτονιές φέρνουν τη λάμψη της εορταστικής περιόδου και προσκαλούν μικρούς και μεγάλους να απολαύσουν τη μαγεία τους.

Υβριδική Ημερίδα 2023 “Κυστική Ίνωση: Ατενίζοντας το μέλλον”


Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης διαγιγνώσκει τον αυτισμό από φωτογραφίες του αμφιβληστροειδούς με 100% ακρίβεια

Τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη διάγνωση της Διαταραχής του Φάσματος του Αυτισμού (ΔΑΦ) και την αξιολόγηση της σοβαρότητας των συμπτωμάτων χρησιμοποιώντας φωτογραφίες αμφιβληστροειδούς, σύμφωνα με νέα μελέτη. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα άτομα με ΔΑΦ παρουσιάζουν δομικές αλλαγές στον αμφιβληστροειδή, οι οποίες μπορεί να αντικατοπτρίζουν υποκείμενες εγκεφαλικές αλλοιώσεις, συμπεριλαμβανομένων ανωμαλιών στην οπτική οδό που προέρχονται από εμβρυϊκές και ανατομικές συνδέσεις.

Σκλήρυνση κατά Πλάκας: Τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται

Χρήζει άμεσης αντιμετώπισης, καθώς μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα στον οργανισμό, οδηγώντας τον πάσχοντα σε σωματική ανικανότητα, στην πιο παραγωγική ηλικία της ζωής του. «Στο παρελθόν η νόσος, λόγω του ότι η εξέταση αναγνώρισής της αφορά στον εγκέφαλο δεν είχε διερευνηθεί σε βάθος. Όμως, στη σύγχρονη εποχή, με την εξέλιξη της επιστήμης, όχι μόνο στη νευρολογία αλλά και επιστημών γύρω από αυτήν και την ιατρική γενικότερα, όπως είναι η ανοσολογία, η γενετική, η μαγνητική τομογραφία, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα στη θεραπευτική προσέγγισή της» αναφέρει ο κ. Κωνσταντίνος Βουμβουράκης Διευθυντής Τμήματος Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας στο Metropolitan Hospital και Καθηγητής Νευρολογίας Νευροανοσολογίας στο ΕΚΠΑ.

Άμεση ανάγκη η ενημέρωση των σχολείων για τη διαδικασία διόρθωσης των απολυτηρίων τρανς ατόμων

Έξι χρόνια μετά από την ψήφιση του Ν.4491/2017 της νομικής αναγνώρισης της ταυτότητας φύλου και ακόμα τα σχολεία της δευτεροβάθμιας δεν γνωρίζουν τη διαδικασία μεταβολής του καταχωρισμένου φύλου, ονόματος και επωνύμου στα απολυτήρια των τρανς προσώπων.

Βρεφική πούδρα με δηλητήριο ή μία παράλογη θεωρία συνωμοσίας; Ένα πασίγνωστο προϊόν και 50.000 αγωγές

«Η Darlene Coker ήξερε ότι πέθαινε. Ήθελε απλά να μάθει το γιατί. Ήξερε ότι ο καρκίνος της, το μεσοθηλίωμα, είχε εμφανιστεί στην ευαίσθητη μεμβράνη που περιβάλλει τους πνεύμονες και άλλα όργανά της. Ήξερε ότι ήταν τόσο σπάνιο όσο και θανατηφόρο, το αποτέλεσμα της έκθεσης σε αμίαντο. Και ήξερε ότι έπληττε κυρίως άντρες που είχαν εισπνεύσει σκόνη αμιάντου σε ορυχεία και βιομηχανίες, όπως στα ναυπηγεία που χρησιμοποιούσαν την καρκινογόνο ουσία πριν γίνουν κατανοητοί οι κίνδυνοι της».