Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Τελευταία ημέρα σχολείου!

 

11ο Δελτίο Στατιστικής Πληροφόρησης: "Υγεία, αναπηρία και χρόνια πάθηση"

Το 2019 το 35,2% της συνολικής εγχώριας δαπάνης για την υγεία προέρχεται "από την τσέπη" των νοικοκυριών. Το ποσοστό αυτό είναι το τρίτο (3ο) υψηλότερο μεταξύ των χωρών της Ευρώπης.
Το 2020, το ποσοστό των ατόμων με σοβαρή αναπηρία που δεν ικανοποίησαν ανάγκες σε ιατρική περίθαλψη ανήλθε σε 29%, αυξανόμενο κατά 4,5 ποσοστιαίες μονάδες συγκριτικά με το 2019.

Πρόσωπο: Βασίλης Περιβολάρης "Ζωή έξω από το ψυχιατρείο"

Στα 15 μου διαγνώστηκα με διπολική διαταραχή και μου συνταγογράφησαν ψυχοφάρμακα. Ένα πρωινό μιας Δευτέρας αντί να ξυπνήσω κανονικά για το σχολείο, συνέχισα να κοιμάμαι κι αυτό ήταν η απαρχή μιας πολύ τραυματικής δεκαετίας. Η οικογένεια μου, σοκαρισμένη ακολουθεί την χιλιοπεπατημένη : πρώτα σε παπά και μετά σε ψυχίατρο.

Αυτός είναι ο Βασίλης Περιβολάρης, 33 χρόνων. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Στην εφηβεία του διαγνώστηκε με διπολική διαταραχή και από την μια ημέρα στην άλλη, η ζωή του εξαρτιόταν από χάπια και ψυχιάτρους, ενώ για ένα μεγάλο διάστημα βρέθηκε έγκλειστος σε ψυχιατρική κλινική. Έφτασε 120 κιλά, μόνος χωρίς ίχνος ζωής μέσα του. Όχι όμως για πάντα.

Καινοτόμες εφαρμογές ρομποτικής από μικρούς μαθητές!

Η παιδική φαντασία είναι ο σπόρος από τον οποίο θα φυτρώσει και θα αναπτυχθεί το μέλλον. Και όπως φαίνεται, αυτό το μέλλον θα είναι πολύ καλύτερο και σίγουρα πιο δημιουργικό από το παρόν. Οι καινοτόμες ιδέες που παρουσίασαν οι 1.200 μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης οι οποίοι συμμετείχαν στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 2022 δεν επιτρέπουν την παραμικρή αμφιβολία γι’ αυτό. 

Χαλκιδική: Τέσσερις παραλίες του δήμου Αριστοτέλη ιδανικές και για άτομα με αναπηρία

Πανέτοιμες να υποδεχτούν στα γαλανά νερά και τα άτομα με αναπηρία είναι τέσσερις παραλίες του δήμου Αριστοτέλη, στο τρίτο «πόδι» της Χαλκιδικής, καθώς ολοκληρώθηκε εγκαίρως το έργο προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού για την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών προσβασιμότητας.

OZZIE ROBOTICS: Ρομποτική μαγεία από τη Θεσσαλονίκη με έμπνευση από τον Μάγο του Οζ

Η spin off του ΕΚΕΤΑ έχει αναπτύξει δύο μοντέλα ρομπότ που βρίσκουν ρόλο σε εκπαιδευτικούς χώρους, αλλά και στο περιβάλλον μουσείων

Θέλουν με τα ρομπότ τους να κάνουν τη ζωή των ανθρώπων ευκολότερη και να βλέπουν στα πρόσωπά τους μόνιμα χαμόγελα. Όταν μάλιστα δίνουν με το λογισμικό που αναπτύσσουν «ψυχή» σε ένα άψυχο κέλυφος, που από τη μια στιγμή στην άλλη αρχίζει να κινείται στον χώρο και να επικοινωνεί με το περιβάλλον, αισθάνονται λίγο σαν… μάγοι. Άλλωστε, το όνομα της Ozzie Robotics, μιας spin off του ΕΚΕΤΑ που δημιουργήθηκε το 2020 στη Θεσσαλονίκη, άντλησε την έμπνευσή του από τον Μάγο του Οζ και αυτή τη μαγεία θέλει να προσφέρει στις ζωές των ανθρώπων.

Κεραμέως: 8.568 διορισμοί στα σχολεία για τη νέα χρονιά

Συνολικά σε 8.568 διορισμούς νηπιαγωγών, δασκάλων και καθηγητών θα προχωρήσει το υπουργείο Παιδείας για την επόμενη σχολική χρονιά. Αυτό ανακοίνωσε σήμερα η αρμόδια υπουργός Νίκη Κεραμέως, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ.

Στους διορισμούς αυτούς θα πρέπει να προστεθούν και οι προσλήψεις αναπληρωτών, καθώς και εκείνες (πάλι αναπληρωτών) που θα χρειαστούν για την επέκταση του ολοήμερου προγράμματος στα δημοτικά σχολεία έως τις 17:30.

Κοροναϊός: Αυξημένος ο κίνδυνος γέννησης μωρών με νευροαναπτυξιακές διαταραχές για τις έγκυες

Τα μωρά που γεννιούνται από μητέρες οι οποίες είχαν Covid-19 κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα ανάπτυξης του εγκεφάλου και άλλες νευροαναπτυξιακές διαταραχές που αφορούν τη μάθηση, την ικανότητα εστίασης και μνήμης, καθώς και τις κοινωνικές δεξιότητές τους, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Unicef: Κανένα παιδί από την Ουκρανία να μην υιοθετηθεί στη Ρωσία

Κανένα παιδί από την Ουκρανία δεν πρέπει να υιοθετηθεί στη Ρωσία, δήλωσε από τη Νέα Υόρκη αξιωματούχος του ΟΗΕ, καθώς χιλιάδες παιδιά φέρεται να μεταφέρθηκαν σε αυτή τη χώρα μετά τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.“Συνεχίζουμε να επιμένουμε ότι κανένα παιδί δεν πρέπει να δίνεται για υιοθεσία κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης καθώς ο ΟΗΕ δίνει προτεραιότητα στην επιστροφή των παιδιών στις οικογένειές τους”, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου η Αφσάν Χαν, περιφερειακή διευθύντρια της Unicef (Ταμείου του ΟΗΕ για τα παιδιά) για την Ευρώπη και την κεντρική Ασία.

Βρετανία: Πνίγηκαν ΑμΕΑ που ήταν δεμένα σε αναπηρικά αμαξίδια όταν ανατράπηκε σκάφος

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως για μία πραγματική τραγωδία που εκτυλίχθηκε στην λίμνη Roadford της Βρετανίας.

Την Τετάρτη, ένα σκάφος ανατράπηκε με έξι άτομα. Τέσσερα διασώθηκαν και, ύστερα από εκτεταμένες έρευνες ακόμα και με drone, βρέθηκαν δύο πτώματα.

H Lizzo αλλάζει στίχο της που ακουγόταν προσβλητικός

Πριν λίγο καιρό η Lizzo ανακοίνωσε την κυκλοφορία του επερχόμενου δίσκου της, που έρχεται 3 χρόνια μετά το επιτυχημένο «Cuz I Love You»

Το «Special» πρόκειται να κυκλοφορήσει στις 15 Ιουλίου κι ως τώρα, έχουμε ακούσει δύο singles από αυτό: το «About Damn Time» και το «Grrrls».

Ιταλία – Έρευνα: 480 παιδιά δολοφονήθηκαν από τους γονείς τους την τελευταία 20ετία

Αίσθηση προκαλεί το στοιχείο ότι τις τελευταίες δυο δεκαετίες στην Ιταλία, 480 ανήλικα παιδιά δολοφονήθηκαν από τους γονείς τους.

Έξι παιδοκτονίες στις δέκα διαπράττονται από γυναίκες, και τα περισσότερα θύματα είναι αγόρια.