Τετάρτη 12 Μαΐου 2021

Διαταραχή Δυσφορίας Φύλου κατά την παιδική και εφηβική ηλικία


Η Δυσφορία Φύλου αποτελεί μια σύνθετη και σπάνια κατάσταση στην οποία παρατηρείται ασυμφωνία ανάμεσα στο ανατομικό φύλο του ατόμου και στο φύλο στο οποίο αισθάνεται ότι ανήκει, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα την έντονη δυσφορία του ατόμου. Εμφανίζεται από πολύ μικρή ηλικία (2-3 ετών) σε αγόρια και κορίτσια (με τα αγόρια να έχουν το αριθμητικό πλεονέκτημα). Στην πλειοψηφία των ατόμων, υποχωρεί κατά την εφηβική ηλικία, ενώ στις περιπτώσεις που το άτομο και ως ενήλικας πληροί τα κριτήρια διάγνωσης, συνήθως οδηγεί σε αλλαγή φύλου (κοινωνική ή/και σωματική/ανατομική μετάβαση στο αντίθετο φύλο).

Παιδοψυχολόγος: Προσοχή, τα παιδιά αντιμετωπίζουν το σύνδρομο ασυλοποίησης

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι ψυχολόγοι για την ψυχολογική κατάσταση που βρίσκονται τα παιδιά και οι έφηβοι μετά από έξι μήνες καραντίνας λόγω των υγειονομικών μέτρων του κορονοϊού.

Τα παιδιά επέστρεψαν στα θρανία μετά από πολύμηνη καραντίνα στο σπίτι κουβαλώντας μαζί τους σύνδρομα εγκλεισμού που δε διαφέρουν και πολύ από τα χαρακτηριστικά της αποκαλούμενης «ασυλοποίησης» που παρατηρείται σε άτομα που είναι για πολύ καιρό κλεισμένα σε ιδρύματα.

Με μια γιορτή των «σπόρων» «έντυσε» την επιστροφή των μαθητών του στα θρανία το δημοτικό σχολείο Ολύνθου

Με μια γιορτή των σπόρων -κυριολεκτικά και μεταφορικά- συνόδευσαν την επιστροφή των μαθητών τους στα διά ζώσης μαθήματα οι δάσκαλοι του δημοτικού σχολείου Ολύνθου, στη Χαλκιδική.

Έτσι, η επιστροφή των μικρών μαθητών, των ...«σπόρων», στα θρανία συνδυάστηκε ιδανικά με το μοίρασμα των σπορόφυτων του σχολείου, που πήραν τον δρόμο για τους κήπους των μαθητών.

Διπλάσια Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία – Αναλυτικά η λίστα

Ο θεσμός των Πρότυπων και Πειραματικών Σχολείων (ΠΠΣ) στην Ελλάδα διευρύνεται, καθώς σχεδόν διπλασιάζεται ο αριθμός τους. Από την επόμενη σχολική χρονιά 2021-2022 θα λειτουργήσουν συνολικά 50 νέα Πρότυπα (Π.Σ.) και Πειραματικά Σχολεία (ΠΕΙΣ), τα οποία θα προστεθούν στα 62 ΠΠΣ σήμερα. Οι θέσεις τους αναμένεται να γίνουν ανάρπαστες, καθώς ήδη πληροφορίες της «Κ» αναφέρουν πως γονείς οι οποίοι έχουν ενημερωθεί ότι θα λειτουργήσει ως Πρότυπο ή Πειραματικό κάποιο σχολείο στην περιοχή τους, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον. Στοιχείο που καταδεικνύει την αξία της λειτουργίας των ΠΠΣ τα οποία επαναθεσμοθετήθηκαν το 2011, και αποτέλεσαν εγχείρημα για υψηλού επιπέδου διδασκαλία και αριστεία στα δημόσια σχολεία στην Ελλάδα. Ωστόσο, το 2015 η προσπάθεια ακυρώθηκε.

Λογισμικό του Παν. Αιγαίου βοηθά τυφλούς μαθηματικούς – Τι λέει η πρώτη τυφλή πτυχιούχος

Την 26χρονη Ανδριάνα Σαμοΐλη, την πρώτη -εδώ και 40 χρόνια- τυφλή απόφοιτο του Μαθηματικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών φιλοξένησε σήμερα η εκπομπή “Συνδέσεις” της ΕΡΤ γιατί έκανε κατορθωτό κάτι που μέχρι πρότινος φάνταζε ακατόρθωτο.
Με πείσμα, επιμονή και υπομονή, αλλά και με τη στήριξη των καθηγητών και του πανεπιστημίου, κατάφερε να ξεπεράσει τα διαρκή εμπόδια και να πραγματοποιήσει το όνειρό της να σπουδάσει την επιστήμη των Μαθηματικών στο ΕΚΠΑ.

5ος Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Αστρονομίας και Διαστημικής 2021

Την ερχόμενη Κυριακή, 16η Μαΐου 2021, και ώρα 12:00 – 13:00 διεξάγεται διαδικτυακά η 1η φάση «Αγλαονίκη» του 5ου Πανελληνίου Μαθητικού Διαγωνισμού Αστρονομίας και Διαστημικής 2021. Ο Διαγωνισμός διοργανώνεται από το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος. Στο διαγωνισμό μπορούν να λάβουν μέρος μαθητές και μαθήτριες της Δ΄, Ε΄ και ΣΤ΄ τάξης του Δημοτικού.

Κερδίζοντας την τάξη με το Jitsi: Hackathon της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την βελτίωση της χρήσης του Jitsi στην εκπαίδευση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο του έργου ISA² και της δράσης Sharing and Re-use (2016.31) ) χρηματοδοτεί ένα Hackathon με θέμα την Εκπαίδευση με το λογισμικό τηλεδιασκέψεων επικοινωνίας ανοιχτού κώδικα συνάντηση Jitsi.

Ανοικτή πρόσκληση μουσικής σύνθεσης από το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη –Reflection of disability in art»,

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη –Reflection of disability in art», με ακρωνύμιο iRoDi, προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους δημιουργούς να αποστείλουν το έργο τους προς ένταξη στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 4ου Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 3 έως 10 Δεκεμβρίου 2021. Ο διαγωνισμός αποτελεί τμήμα των δράσεων του Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη–Reflection of disability in art» και υπηρετεί το σκοπό του για την ανάδειξη της τέχνης μέσα από την οπτική της αναπηρίας. Οι συμμετέχοντες καλούνται να απαθανατίσουν με τη μουσική τους σύνθεση την έννοια του περιορισμού στη σύγχρονη κοινωνία και στη σημερινή εποχή, του ικανού να παρεμποδίσει τη συμμετοχή όλων των ανθρώπων στις κοινωνικές δομές και τη στέρηση, με αυτόν τον τρόπο, θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε εδώ.

Δεν μας χαρακτηρίζει η αναπηρία μας: Δύο τυφλοί νέοι καταρρίπτουν με τη στάση ζωής τους τα στερεότυπα για τα ΑμεΑ

Η Παρασκευή Κουτσαΐδη είναι πτυχιούχος του τμήματος Γαλλικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διδάσκει, κάνει μεταφράσεις και μαθαίνει ισπανικά και πολωνικά. Ονειρό της είναι να ασχοληθεί με τη διερμηνεία· σύντομα μάλιστα σκοπεύει να ξεκινήσει το σχετικό μεταπτυχιακό. Αγαπά τη μουσική (έχει σπουδάσει κλασικό και σύγχρονο πιάνο) και τα ταξίδια. Τη συναρπάζει να γνωρίζει ανθρώπους από άλλες χώρες και κουλτούρες, τη γοητεύουν το άγνωστο και το διαφορετικό. Ο Γιάννης Βίτσος είναι πρωτοετής φοιτητής Ψυχολογίας, επίσης στο ΕΚΠΑ. Λατρεύει κι εκείνος τη μουσική και το διάβασμα, μαθαίνει ιταλικά και προ κορωνοϊού έπαιζε συχνά γκόλμπολ, ένα άθλημα που απαιτεί υψηλή τεχνική, δύναμη, ταχύτητα, γρήγορες αντιδράσεις, ομαδικότητα, ευλυγισία και καλή αίσθηση του χώρου.

Η Fisher-Price παροτρύνει τις μαμάδες να φροντίσουν λίγο περισσότερο τον εαυτό τους, να ξεκουραστούν και να εξασφαλίσουν περισσότερο… ύπνο

H Fisher-Price διενήργησε έρευνα, σε συνεργασία με την Mark Collins, αναδεικνύοντας τα συναισθήματα των Ελληνίδων μαμάδων. Στην έρευνα συμμετείχαν 1.000 Ελληνίδες μαμάδες όπου: 
Περισσότερες από 8 στις 10 γυναίκες (82%) διαπιστώνουν ότι η ανατροφή των παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 τις έκανε να αισθάνονται περισσότερο εξαντλημένες, επιζητώντας παραπάνω χρόνο για τον εαυτό τους, κυρίως για να ξεκουραστούν και να επανέλθουν. 
Περισσότερες από το 34% των μαμάδων, δηλώνουν ότι κοιμούνται λιγότερο κάθε βράδυ, απόρροια της επιπρόσθετης πίεσης που έχουν υποστεί λόγω πανδημίας, με μέσο όρο απώλειας ύπνου 2 ώρες και 46 λεπτά ανά διανυκτέρευση. 

Πώς δημιουργήθηκε το εκπαιδευτικό θαύμα της Khan Academy με δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα

Η ιστορία του Salman Khan, που κατάφερε να εμπλουτίσει τους τρόπους εκπαίδευσης των μαθητών όλου του κόσμου και να εξασφαλίσει τη στήριξη των παγκόσμιων κολοσσών της πληροφορικής ξεκίνησε όταν προσπάθησε να βοηθήσει την ξαδέρφη του στα μαθηματικά

Η ζωή με τον 6χρονο Παναγιώτη στο φάσμα του αυτισμού

Το να είσαι μητέρα είναι μια δύσκολη, εξαιρετικά απαιτητική δουλειά, που ζητεί καθημερινές υπερβάσεις. Αυτό το ξέρουμε όλοι. Πόσο αλλάζει/δυσκολεύει/ περιπλέκεται όταν το παιδί σου δεν είναι ένα παιδί τυπικής ανάπτυξης; Η Δανάη Καντζάβελου είναι η μητέρα του 6χρονου Παναγιώτη, ενός από τα χιλιάδες παιδιά στην Ελλάδα στο φάσμα του αυτισμού. Για τη ζωή μαζί του γράφει στην «Κ» σήμερα, με αφορμή την Ημέρα της Μητέρας. Οχι για να δείξει πόσο διαφορετική, αλλά τελικά πόσο ίδια μπορεί να είναι. Στο τέλος της ημέρας, η δουλειά της μαμάς είναι πάντα ίδια: να αποδέχεται το παιδί της, να το χαίρεται και να το βοηθάει να γίνει ευτυχισμένο.

Μακρή: Υποχρεωτικό το self test και στα φροντιστήρια

Παρά τα 3000 κρούσματα στα σχολεία, η Ζέτα Μακρή τόνισε πως η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία παραμένει η σωστή επιλογή

Η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή μίλησε στο Open και στην «Ώρα Ελλάδος» για τα self test στα φροντιστήρια και το άνοιγμα των σχολείων.

Για τα κρούσματα που προέκυψαν στα σχολεία τόνισε: «Η εικόνα που έχουμε είναι για 3000 κρούσματα. Να υπενθυμίσουμε βέβαια πως ο μαθητικός πληθυσμός ανέρχεται στο 1,5 εκατομμύριο. Το λέω για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης. Φυσικά, αυτά τα κρούσματα θα μπορούσαν να είχαν κολλήσει τους συγγενείς τους. Και με αυτά τα κρούσματα δηλαδή είναι ασφαλέστερη η δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία».

Το αόρατο «Ι» στο ΛΟΑΤΚΙ+ που είναι παντού αλλά συγχρόνως πουθενά: Συνέντευξη με τη Ρηνιώ Συμεωνίδου

Πώς είναι να μεγαλώνεις σε μία χώρα όπου πρακτικά δεν σου δίνεται καν το δικαίωμα να υπάρχεις, γιατί απλά γεννήθηκες με ένα διαφορετικό φύλο; Όπου δεν αναγνωρίζεσαι ούτε στη νομοθεσία, ούτε στην υγεία, ούτε στα προγράμματα εκπαίδευσης, ούτε πουθενά; Πώς είναι να κυοφορείς σε μία χώρα όπου η γνώση για έναν πληθυσμό που αγγίζει το 2% είναι τόσο περιορισμένη, ώστε οι γιατροί στην καλύτερη περίπτωση τον αγνοούν και στην χειρότερη επιβάλλουν τον τερματισμό των κυήσεων ή «κανονικοποιητικές θεραπείες» σε βρέφη ημερών; «Είμαι γονιός ενός ανθρώπου που, κοινωνικά και ιατρικά μιλώντας ”δεν προβλέπεται” καν η ύπαρξή του, και, όταν υπάρχει, αντιμετωπίζεται ως “κατώτερο ον”, σαν “κάτι ελαττωματικό που θέλει φτιάξιμο”. Κι αυτό είναι τόσο σοβαρό και συγκλονιστικό όσο ακούγεται» υπογραμμίζει μιλώντας στο TPP η Ρηνιώ Συμεωνίδου, μητέρα ενός ίντερσεξ παιδιού, ακτιβίστρια και ιδρυτικό μέλος της Intersex Greece

Άποψη: Π. Αλεβαντής "Περί ανήλικων ηθοποιών"

Οι γονείς θα πρέπει να συμπαρασταθούν με ιδιαίτερο τρόπο στα παιδιά με ταλέντο ηθοποιίας γνωρίζοντας τις ψυχολογικές επιπτώσεις της επιτυχίας και της δημοσιότητας

Με την απαγόρευση της κυκλοφορίας είχα την ευκαιρία να διαβάσω περισσότερο αλλά και να παρακολουθήσω περισσότερο τηλεόραση. Ένα κείμενο που μου έκανε εντύπωση αφορούσε το πιο κακοποιημένο παιδί στο Χόλυγουντ. Όσοι από εσάς αγαπούν την επιστημονική φαντασία θα θυμούνται τη σειρά των ταινιών «Ο Πόλεμος των Άστρων» (Star Wars). Στην έκτη ταινία της σειράς που κυκλοφόρησε το 1999 (Η αόρατη απειλή) συμμετείχε και ένας ανήλικος μόλις 10 ετών, ο ηθοποιός Τζέικ Λόιντ, που έπαιξε το ρόλο του νεαρού Λουκ Σκαϊγουώκερ, κεντρικού χαρακτήρα της σειράς.