Σάββατο 13 Απριλίου 2024

Όταν ο θυμός του εξουδετερώνει τη λογική – και την αγάπη.

 Το παιδί σας πρέπει να εκφράζει τον θυμό του. Το χρειάζεται. Είναι υγιεινό και καθαρτικό. «Αλλά αυτό το συναίσθημα πρέπει να είναι σαν το φτέρνισμα: να καθαρίζει τα περάσματα και να τελειώνει» λέει ο Dr. Ned Hallowell. Δείτε μερικές από τις τεχνικές διαχείρισης θυμού που προτείνει για παιδιά που έχουν έντονα συναισθήματα (και αντιδράσεις). 

Μια ψυχίατρος προειδοποιεί: «Οι γονείς, όχι τα παιδιά, είναι που χρειάζονται βοήθεια»

Ανάμεσα στις πρόσφατες στατιστικές που προειδοποιούν για την ψυχική υγεία των παιδιών, των εφήβων και των πολύ νέων ανθρώπων, ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό συμπέρασμα μάς έρχεται από τις ΗΠΑ: Σχεδόν το 14% των ανθρώπων 18-25 ετών έχουν αυτοκτονικές σκέψεις, σύμφωνα με στοιχεία του 2022.

Νέο ποινολόγιο, ψηφιοποίηση απουσιών και app για το bullying - Όλες οι αλλαγές στα σχολεία από τον Σεπτέμβριο

Από τον Σεπτέμβριο πρόκειται να εισαχθούν οι αυστηροποιημένοι σχολικοί κανονισμοί, το ποινολόγιο των μαθητών, οι συνέπειες για τα κινητά και το νέο καθεστώς για τις απουσίες.

Οι αλλαγές, που εισάγονται στα σχολεία στο πλαίσιο της εθνικής στρατηγικής για την καταπολέμηση της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού, η οποία παρουσιάστηκε από τον υπουργό Παιδείας Κυριάκο Πιερρακάκη παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της υφυπουργού Παιδείας, Ζέττας Μακρή, στο 3ο Γυμνάσιο Πολίχνης στη Θεσσαλονίκη, αναμένεται να ενισχύσουν ουσιαστικά την εκπαιδευτική κοινότητα.

Podcast: Όλα όσα θέλετε να μάθετε για την γονιδιακή θεραπεία για ασθενείς με σοβαρή απώλεια όρασης

5ο Αθλητικό Φεστιβάλ Κωφών: Με επιτυχία και ένα χορό «έπεσε» η αυλαία στα Σπάτα

Στο Δημοτικό Στάδιο Σπάτων, έπεσε την Πέμπτη, 11/4 η αυλαία του 5ου Αθλητικού Φεστιβάλ Κωφών #BE ACTIVE. Τέσσερεις ημέρες από τη Δευτέρα (8/4) οι μικροί μαθητές και οι μαθήτριες των Ειδικών Σχολείων Κωφών – Βαρηκόων Αττικής και των Ειδικών Γυμνάσιων/ Λυκείων Κωφών-Βαρηκόων Πάτρας και Θεσσαλονίκης, «μυήθηκαν» στα αθλήματα που «καλλιεργεί» η ΕΟΑΚ. Έπαιξαν ποδόσφαιρο και μπάσκετ, έτρεξαν στο ταρτάν του στίβου, έπαιξαν χάντμπολ, επιτραπέζια αντισφαίριση και bowling (το οποίο στον αθλητισμό των Κωφών είναι ολυμπιακό άθλημα) και γενικά έκαναν πράξη το μήνυμα του εφετεινού φεστιβάλ: «Δοκίμασε, προσπάθησε, γνώρισε και κέρδισε τη χαρά της δράσης».

Πιερρακάκης: Αν οι γονείς δεν υπογράψουν τον Σχολικό Κανονισμό Λειτουργίας, τα παιδιά δεν θα εγγράφονται στο σχολείο

Αν οι γονείς δεν υπογράψουν ότι έχουν ενημερωθεί για τον Σχολικό Κανονισμό Λειτουργίας, το παιδί τους δεν θα μπορεί να εγγραφεί στο σχολείο, διευκρίνισε ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

Μάλιστα, ο κ. Πιερρακάκης προέταξε την υπογραφή από τους γονείς ή κηδεμόνες του κάθε μαθητή και της κάθε μαθήτριας του Σχολικού Κανονισμού Λειτουργίας ως το σημαντικότερο από τα μέτρα που αναλυτικά παρουσιάστηκαν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον ίδιο στη Θεσσαλονίκη.

Θεσσαλονίκη: 277 παιδιά ζουν ή εργάζονται στους δρόμους της πόλης

Προβληματισμό προκαλεί ο μεγάλος αριθμός των παιδιών που εντοπίστηκαν από τις ομάδες street workers της ΑΡΣΙΣ είτε να βρίσκονται στον δρόμο είτε να εργάζονται εκεί.

Σύμφωνα με τον Γιώργο Γακούδη, εκπαιδευτή ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΜΚΟ, η κινητή ομάδα από την αρχή της σχολικής χρονιάς τον περασμένο Σεπτέμβριο κατέγραψε 277 περιπτώσεις παιδιών τα οποία είτε μένουν είτε εργάζονται στον δρόμο και δεν πηγαίνουν στο σχολείο.

Ολλανδία: 28χρονη θέλει να κάνει ευθανασία λόγω ψυχικών προβλημάτων

Η Ζοράγια τερ Μπέεκ, η οποία ζει στη μικρή πόλη Όλντενζααλ της Ολλανδίας, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, είπε σε συνέντευξή της ότι περιμένει να υποβληθεί σε ευθανασία στις αρχές Μαΐου, έχοντας ζήσει τη ζωή της με κατάθλιψη, αυτισμό και οριακή διαταραχή προσωπικότητας.

«O φίλος μου ο Ανδρέας, είναι αυτιστικός»: Ένα βιβλίο - προσωπική μαρτυρία που συγκινεί, παροτρύνει, εξανθρωπίζει

Η εξομολόγηση μιας μητέρας που ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον αυτισμό και έμαθε να ζει με αυτόν έχει καταγραφεί στο βιβλίο «O φίλος μου ο Ανδρέας, είναι αυτιστικός», σε κείμενο της Μαρίας Λευτάκη και σκίτσο Νικόλα Ζαννιδάκη, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΛΟΓΟ_ΤΥΠΟ.

Θεσσαλονίκη: Μαθητές και εθελοντές καθαρίζουν την πλατεία Αριστοτέλους

Σκούπες, φαράσια, αλλά και ξύστρες για τις κολλημένες τσίχλες επιστράτευσαν μαθητές και εθελοντές για να καθαρίσουν την πλατεία Αριστοτέλους.

Τη δράση της πρώτης τάξης γυμνασίου του Κολλεγίου Ανατόλια, της φιλοζωικής οργάνωσης «Νοιάζομαι» και του ΑΣ Άρης που έγινε στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, υποστήριξε ο κεντρικός δήμος.