Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

Πώς φαντάζεστε τις λέξεις;

Όταν σκέφτεστε μια λέξη,  "βλέπετε" στο μυαλό σας κάτι τέτοιο;



Ή κάτι τέτοιο;

Γιατί όχι αυτό; 


Δείτε την ιστορία που αφηγούνται οι φωτογραφίες της Μαρίας Μαράκη και διαβάστε το κείμενο που τη συνοδεύει.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για πρωτογενές υλικό φωτογράφησης, που θα παρουσιαστεί ολοκληρωμένα σε επόμενο στάδιο. Περιμένουμε με ανυπομονησία το τελικό αποτέλεσμα.

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας

Ο Κλάδος Συμβουλευτικής Ψυχολογίας (ΣυΨ) της Ελληνικής Ψυχολογικής Εταιρείας (ΕΛΨΕ) διοργανώνει το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Συμβουλευτικής Ψυχολογίας με τίτλο:

«Συμβουλευτική Ψυχολογία: Εφαρμογές και Προκλήσεις»

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Ρέθυμνο, Κρήτη από τις 6 έως και τις 9 Μαίου 2010 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Πανεπιστημιούπολη Γάλλου.

Χάμαρμπεργκ: Καταρράκωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη

Ανθρωποι απάγονται και εξαφανίζονται σαν να μην υπήρξαν ποτέ, αιτούντες άσυλο στην Ευρώπη ξαποστέλνονται στις πατρίδες τους, όπου είναι βέβαιο ότι θα υποστούν τα πάνδεινα και ενδεχομένως να χάσουν και τη ζωή τους, βίαια επαναπατριζόμενοι υποχρεούνται να ζουν σε μολυσμένα από μόλυβδο στρατόπεδα, παιδιά κλείνονται σε ιδρύματα γιατί οι γονείς τους δεν έχουν να τα θρέψουν και μειονότητες, όπως οι Ρομά, εξακολουθούν να βρίσκονται στο στόχαστρο του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας.

«Οαση» για τα παιδιά με αναπηρία στη Θεσσαλονίκη

Μια «όαση» για τα άτομα με αναπηρία αποτελούν τα προγράμματα που λειτουργούν στο πλαίσιο του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Φροντίδας στο δήμο Καλαμαριάς. Περισσότερα από 120 άτομα με ειδικές ανάγκες, ηλικίας από 14 έως και 54 ετών, συναντιούνται καθημερινά στο φιλόξενο χώρο του Οργανισμού, στο Φοίνικα, όχι μόνο για να απασχοληθούν, αλλά κυρίως για να μάθουν να είναι αυτόνομα, αλλά και να επικοινωνούν με τους συνανθρώπους τους.

Άσκηση με όρια για τα παιδιά

Πρόσφατα ήρθε στο φως της δημοσιότητας η περίπτωση του 13χρονου απο την καλιφόρνια που θέλει να κατακτήσει το Έβερεστ.  Πόσο ακίνδυνο είναι ένα τέτοιο εγχείρημα για ένα παιδί; Διαβάστε σχετικά το ρεπορτάζ της εφημερίδας Τα Νέα.

Παιδί και διατροφή

Πρόσφατη έρευνα απέδειξε ότι "όταν οι γονείς λείπουν, τα παιδιά παχαίνουν και δύσκολα αδυνατίζουν". Τι μπορούμε να κάνουμε για να το αντιμετωπίσουμε; Μεταξύ άλλων, στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας επιστρατεύονται μέχρι και τα κινούμενα σχέδια, βάσει της πεποίθησης ότι τα παιδιά προτιμούν να τρώνε ό,τι και τα καρτούν

Οι έφηβοι και το άγχος

Το άγχος δεν είναι πλέον «προνόμιο» των μεγάλων. Εχει κυριεύσει και πολλά παιδιά και εφήβους. Σχολείο, φροντιστήρια, ιδιαίτερα, ξένες γλώσσες, μουσική, αθλητισμός. Ο ελεύθερος χρόνος πια είναι δυσεύρετος.
Με το «άγχος της εφηβείας» ασχολείται μεθαύριο στην εκπομπή του «Χθες, σήμερα, αύριο» (ΝΕΤ, 16.00) ο Σεραφείμ Φυντανίδης. Παρουσιάζει ρεπορτάζ από φροντιστήρια και σχολεία, όπου μαθητές περιγράφουν το εξοντωτικό καθημερινό πρόγραμμά τους. Ο δημοσιογράφος συζητά με την παιδοψυχίατρο Ελένη Λαζαράτου και την πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων Ανατολικής Αττικής Ελένη Αργυροπούλου, ενώ τις απόψεις τους καταθέτουν στην εκπομπή ψυχολόγοι, εκπαιδευτικοί και γονείς. Αρχισυντάκτης της εκπομπής είναι ο Τάσος Κοκκινίδης και σκηνοθέτης ο Κώστας Γρηγοράκης.

Τετρακόσιοι μαθητές έγιναν «νονοί» δέντρων που φύτεψαν στο δήμο Πυλαίας

"Οπλισμένοι" με κέφι και μεράκι, περίπου 400 μαθητές και μαθήτριες που φοιτούν στο ΤΕΕ Ειδικής Αγωγής για άτομα με κινητικές και μαθησιακές δυσκολίες και το 1ο Γυμνάσιο του δήμου Πυλαίας στη Θεσσαλονίκη, πήραν τα φτυάρια στα χέρια και "ξεχύθηκαν" στους δρόμους.

Την τύφλα μας...


"Γύρισε όλα τα μουσεία του κόσμου με τη βοήθεια του πιστού της σκύλου-οδηγού. Από το Λούβρο μέχρι το Μουσείο του Βατικανού και το Πάνθεον ουδείς απαγόρευσε την είσοδο στην τυφλή Ισπανίδα φιλόλογο Antonia Pons Losada και τον σκύλο της. Ουδείς, εκτός από τους υπευθύνους στο νεότευκτο Μουσείο της Ακρόπολης". Διαβάστε τη συνέντευξη- καταγγελία της  Antonia Pons Losada στην Ελευθεροτυπία και προσέξτε την απάντηση του προέδρου του Οργανισμού Ανέγερσης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης. Μήπως να ενημερωθούμε καλύτερα για το ρόλο που έχουν οι σκύλοι-οδηγοί;
Και για να μην ξεχνάμε τα δικά μας, τα προβλήματα για τους τυφλούς στη Θεσσαλονίκη εξακολουθούν να υφίστανται.

Παιδικές πινελιές για τα λαϊκά δρώμενα της Δράμας

Με τη ματιά ενός παιδιού και το χέρι ενός μικρού καλλιτέχνη, μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού, στον νομό Δράμας, δημιούργησαν μια πρωτότυπη συλλογή των εθίμων του τόπου τους.
Με την καθοδήγηση των δασκάλων τους, τα παιδιά κατέγραψαν τα ήθη και τα έθιμα της περιοχής τους, φτιάχνοντας ένα λεύκωμα με ζωγραφιές, παιχνίδια και ποιήματα.

Τηλε-γυμνάσιο για τα παιδιά της Ψερίμου

Στον πράσινο πίνακα του μονοθέσιου σχολείου της ακριτικής Ψερίμου είναι ακόμα γραμμένο το μήνυμα της τελευταίας δασκάλας, της Χαράς: «Τρίτη 16 Ιουνίου 2009. Κάθε μαθητής και κάθε δάσκαλος έχει αφήσει μέσα σε αυτή την αίθουσα ένα κομμάτι από την ψυχή του... Τα κομμάτια αυτά φτιάχνουν μια γλυκιά ιστορία, που ελπίζω να μην ξεχαστεί», υπογραφή Χαρά και δίπλα το τηλέφωνό της.

Special Olympics: Η εκκλησία της Ελλάδος αρωγός στους αγώνες του 2011

Την έμπρακτη στήριξή της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών στη διοργάνωση των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics Αθήνα 2011 επιβεβαίωσε και επίσημα σήμερα (15 Απριλίου 2010) ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ελλάδος, Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος. 
Μία εκδήλωση που αποκτά και συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η 15η Απριλίου έχει ανακηρυχθεί από το Υπουργείο Παιδείας, διά βίου μάθησης και Θρησκευμάτων ως Εθνική Ημέρα Special Olympics.

Συγχώνευση φορέων του ΥΠΔΒΜΘ

Δελτίο Τύπου

Με βάση την απόφαση του Πρωθυπουργού περί κατάργησης, συγχώνευσης ή μεταφοράς αρμοδιοτήτων των φορέων, η Υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, Άννα Διαμαντοπούλου, αποφάσισε τη συγχώνευση των κάτωθι εποπτευόμενων φορέων του ΥΠΔΒΜΘ: 

1. Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (Π.Ι.), 
2. Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας (Κ.Ε.Ε.), 
3. Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (Ο.ΕΠ.ΕΚ.) 

Ο συντονισμός των διαδικασιών για την συγχώνευση των τριών αυτών φορέων ανατέθηκε στον κ. Αλέξιο Δημαρά, επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Αθηνών και του Πανεπιστημίου Πατρών.

Επιμορφωτική Ημερίδα για την κολύμβηση στη ζωή μας, στα άτομα με αναπηρία και στην Τρίτη Ηλικία

Ο Δήμος Αλεξάνδρειας σε συνεργασία με το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας διοργανώνει Επιμορφωτική Ημερίδα με θέμα 

«Η Αθλητική διάσταση της κολύμβησης στη ζωή μας, στα Άτομα με Αναπηρία και στην Τρίτη Ηλικία» 

Σκληρές καταγγελίες από τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς με αναπηρία και την συνομοσπονδία ΑμεΑ

Σκληραίνει την στάση του το μέτωπο που απαιτεί τον άμεσο διορισμό των εκπαιδευτικών με αναπηρία κατ’ εφαρμογήν των κριτηρίων και προϋποθέσεων που ορίζει η παράγραφος 4 άρθρου 39 του Ν3794/2009. Σύμμαχοι στο “μέτωπο” η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ και ο σύλλογος αδιορίστων εκπαιδευτικών με αναπηρία, εγκαλούν ξεκάθαρα το υπουργείο παιδείας για πράξεις και παραλείψεις που συνιστούν σαφή παραβίαση της νομιμότητας.

Ημερίδα:Βιοτεχνολογία και Ηθική-Πολυπλοκότητα και Εξέλιξη

Πρόσκληση της Σχολικής Συμβούλου των Φυσικών Επιστημών Ν. Ημαθίας, Ιωαννίδου Ισμήνης:

"Καλούνται όλοι οι εκπαιδευτικοί των Φυσικών Επιστημών (ΠΕ04) όλων των Γυμνασίων Λυκείων, ΕΠΑΛ Ν. Ημαθίας (Ημερησίων και Εσπερινών) να παρακολουθήσουν Ημερίδα με θέμα:

                                «Βιοτεχνολογία και Ηθική-Πολυπλοκότητα και Εξέλιξη»

Εκπαιδευτική ιστοσελίδα Ο.Α.Σ.Π. για μέτρα προστασίας από το σεισμό

Ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας σχεδίασε το κομμάτι αυτό της ιστοσελίδας ώστε όλοι μας, μικροί και μεγάλοι, να μάθουμε διασκεδάζοντας για το σεισμό και για τα μέτρα προστασίας που μπορούμε να πάρουμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα σεισμό.

Ημερίδα: «Σύγχρονες προσεγγίσεις στην εκπαίδευση των παιδιών με ακουστικά βαρηκοϊας και κοχλιακά εμφυτεύματα

Σήμερα,  Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010, θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης (Τέρμα Αστικών Πυλαίας, τηλ.2310-300828) και ώρα 18.00-21.00 μ.μ. ημερίδα με θέμα
«Σύγχρονες προσεγγίσεις στην εκπαίδευση των παιδιών
με ακουστικά βαρηκοϊας και κοχλιακά εμφυτεύματα»
  

Πρόγραμμα AMICUS: Civil Service στην Ευρώπη

Το πρόγραμμα AMICUS ανοίγει καινούργιες θέσεις. Αυτή τη στιγμή ενώ ήδη 6 συμμετέχοντες βρίσκονται στο εξωτερικό και άλλοι 3 ετοιμάζονται να φύγουν, δίνεται η ευκαιρία σε άλλους 5 νέους ηλικίας από 18 έως 28 ετών να πάρουν μέρος σε ένα διεθνές πρόγραμμα για την προώθηση του Civil Service στην Ευρώπη.

Αφιέρωμα στον Augusto Boal (22-24 Απριλίου)

Το Τμήμα Θεάτρου οργανώνει, σε συνεργασία με το Βρετανικό Συμβούλιο και με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, αφιέρωμα στον Augusto Boal, ιδρυτή του «Θεάτρου του Καταπιεσμένου», ο οποίος σφράγισε με το έργο του τόσο το θέατρο όσο και την εκπαίδευση. Το αφιέρωμα περιλαμβάνει τις παρακάτω εκδηλώσεις: